skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

2010 Bureau voor Emancipatiezaken Noord-Brabant met rechtsvoorgangers, (1975) 1985-2004 (2006)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorwoord
Beschrijving van het archief
1. Geschiedenis van de archiefvormende organen
Landelijke ontwikkelingen tussen 1973-1993
1.1 Voorop lopende Project-, initiatief- en werkgroepen
Onder invloed van de tweede emancipatiegolf in Nederland gingen in 1973 in verschillende steden vrouwen rond de tafel zitten om informeel te praten over zaken die hen bezig hielden en waarover men meer wilde weten. Voordat het tot oprichting van de steunpunten kwam, werden er allerlei initiatieven ondernomen in de vorm van een therapiecentrum, kleinschalige vrouwenbedrijfjes en projecten als Vorming en Emancipatie (VOEM). In het archief van bureau emancipatiezaken zijn enkele van deze archiefjes aangetroffen en opgenomen in de inventaris.
1.1.1 Provinciaal Vos-Project (PVP)
1.1.2 Stichting Regionaal Steunpunt Emancipatie Activiteiten voorheen Project Vorming en Emancipatie (VOEM) van de Vereniging Steungroep Welzijn- en Opbouwwerk Midden-Langstraat
2010 Bureau voor Emancipatiezaken Noord-Brabant met rechtsvoorgangers, (1975) 1985-2004 (2006)
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.1 Voorop lopende Project-, initiatief- en werkgroepen
1.1.2
Stichting Regionaal Steunpunt Emancipatie Activiteiten voorheen Project Vorming en Emancipatie (VOEM) van de Vereniging Steungroep Welzijn- en Opbouwwerk Midden-Langstraat
Datering:
1979 - 1985
De Vereniging Steungroep Welzijns- en Opbouwwerk Midden-Langstraat richtte in januari 1979 de projectgroep ‘Vorming en Emancipatie’ (VOEM) op met een eigen beroepskracht voor de ondersteuning van het emancipatorisch werk. Het Regionale Welzijnsberaad (RWB) op 9 mei 1979 in de Leest te Waalwijk, was geheel aan dit thema gewijd. De steungroep was een samenwerkingsverband van instellingen en bevolking uit de regio Waalwijk. Met ondersteuning van het PON te Tilburg werd het project verder vorm gegeven. De projectgroep ‘Vorming en Emancipatie’ had als doel: Het ontwikkelen, begeleiden en ondersteunen van werkvormen op het gebied van onderwijs, vorming van volwassenen en vrouwenemancipatie in de regio. Een ander doel van het project was om de bestaande initiatiefgroepjes met elkaar in contact te brengen waardoor men van elkaars ervaring kon leren. Hiermee beoogde de projectgroep dat er door samenwerking en overleg een goede zelfstandige begeleidings- en ondersteuningsstructuur kon worden opgebouwd. Het secretariaat was gevestigd aan het St. Jansplein 6 te Waalwijk. Het project werd gefinancierd met behulp van onder andere projectsubsidies van de gemeente Waalwijk en omliggende gemeenten op basis van de RBR-sociaal-cultureel werk, de rijkssubsidie DACW van het ministerie van CRM en de RBR Provinciale emancipatie activiteiten Noord-Brabant. Het project ondersteunde de emancipatieontwikkeling in de regio met het geven van cursussen over het opzetten en begeleiden van VOS-groepen, OOH-groepen en Open School. Daarnaast organiseerde het project themadagen en bracht mensen en organisaties bij elkaar. Vanaf 1981 ontstonden er problemen met het rondkrijgen van de financiering van het project. Toen de subsidiestroom werd stopgezet verdwenen daarmee ook de beroepskrachten en kwam het vrouwenwerk zonder ondersteuning te zitten. Het Provinciaal VOS-Project heeft toen gewerkt aan regionale kadervorming van een kerngroep.
In 1983 ontwikkelde het project ‘Vorming en Emancipatie’ zich tot de Stichting ‘Regionaal Steunpunt Emancipatie Activiteiten’ te Waalwijk.
De Stichting had tot doel: faciliteiten en hulp te verlenen aan vrouwen en vrouwengroepen uit de gemeenten Waalwijk en omstreken, welke ijveren voor haar bewustwording haar activiteiten daarbij te stimuleren, te ondersteunen en te coördineren, evenals het ter beschikking krijgen van een of meerdere panden dan wel gedeelten daarvan.
De Stichting functioneerde maar één jaar en het bestuur moest door gebrek aan belangstelling voor het werk en persoonlijke omstandigheden van de vrouwen uit de kerngroep de activiteiten staken. In de hoop dat er op een later tijdstip een nieuw initiatief zou komen, werd besloten de stichting niet meteen definitief op te heffen. Het archief werd met uitzondering van de financiële stukken “tijdelijk” ondergebracht bij het steunpunt Midden Brabant te ’s Hertogenbosch. De Stichting werd met ingang van 30 mei 1985 ontbonden op grond van een statutaire bepaling. De liquidatie van de stichting was met ingang van 30 augustus 1985 uiteindelijk toch een feit. *1

*1. Zie inventarisnummer (19) Stukken betreffende oprichting en opheffing van de Stichting Regionaal Steunpunt Emancipatieactiviteiten, 1983-1986
1.1.3 Initiatiefgroep Discussie Vrouwenemancipatiebureaus
1.1.4 Kerngroep Emancipatoir Vrouwenwerk Noord-Brabant en Open Beraad
1.2 Stichting Vrouwensteunpunten Noord-Brabant
1.3 Stichting Ondersteuning Plaatselijk en Regionaal Emancipatiewerk Noord-Brabant (OPEN)
1.4 Stichting Provinciale Vrouwenraad Noord-Brabant (PVR)
1.5 Provinciaal Bureau Basisemancipatie voorheen Werkgeverscommissie Basisemancipatie (WSB)
1.6 Emancipatiebureau Noord-Brabant voorheen Stichting Vrommes bureau voor emancipatievraagstukken
1.7 Stichting Noord-Brabants steunfunctie-instituut Vrouwenemancipatie “Emancipatie Ondersteunings Stichting”(EOS)

1.8 Stichting Bureau voor Emancipatiezaken Noord-Brabant
2. Verantwoording van de inventarisatie
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
4. Overzicht van geraadpleegde literatuur en bronnen
5. Overzicht van gebruikte afkortingen
6. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1975-2006
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch