skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7652 Gemeentebestuur Uden, 1813 - 1937

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte historie
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Inventaris van het archief van de Agent Arbeidsbemiddeling
Inleiding
7652 Gemeentebestuur Uden, 1813 - 1937
Inventaris
Inventaris van het archief van de Agent Arbeidsbemiddeling
Inleiding
Hoewel niet rechtstreeks bij de Eerste Wereldoorlog betrokken, had deze wereldbrand voor vele Nederlanders in materieel opzicht nadelige gevolgen. Duizenden arbeiders, die in het naburige Duitsland loonarbeid hadden verricht, waren naar ons land teruggekeerd en konden geen nieuw emplooi vinden. Ook de emigratiestroom, zeven tot tienduizend mensen verlieten jaarlijks hun geboortestreek om in verre landen een nieuwe toekomst op te bouwen, viel nagenoeg stil. Geen wonder, dat de werkloosheid onder de -met name lagere- beroepsbevolking snel toenam. Een van de maatregelen, welke de overheid trof om die werkloosheid te bestrijden, was het instellen van organen, die zich bezig zouden gaan houden met het op elkaar afstemmen van vraag naar aanbod van arbeid. In 1917 werd de Rijksdienst der Werkloosheidsverzekering en Arbeidsbemiddeling ingesteld. Verder werden over het gehele land districtsarbeidsbeurzen opgericht. Deze beurzen hadden een drieledige taak:
a. het verrichten van onderzoek naar werkgelegenheid
b. door arbeidsbemiddeling doen plaatsen van werklozen bij overheidsdiensten en particuliere ondernemers en
c. controle op de zogenoemde trekkende leden van werklozenkassen.
De gemeente Reek ressorteerde onder de Districtsarbeidsbeurs te Den Bosch, gevestigd in het centraal gebouw van Gemeentewerken, gelegen aan het adres Achter 't Wild Varken nummer 7. De directeur van deze beurs C.J.M. Foppele had tevens de leiding over de gemeentelijke arbeids- en woonbeurs van de stad 's-Hertogenbosch.
Om de plaatselijke arbeidsbemiddeling in de omliggende gemeenten zo effectief mogelijk te doen zijn, was in elke plaats een Correspondentschap gesticht. Als plaatselijk agent van den Arbeidsbemiddeling fungeerde H. Hoefs. Hij diende wekelijks een overzicht te geven van het getal ingeschreven werkzoekenden. Eenmaal per maand berichtte hij het hoofdkantoor over de resultaten van zijn bemiddelingswerk. Verder gaf de correspondent informatie over de gemeentelijke werkverschaffing en droeg hij de nodige gegevens aan voor het jaarverslag van de beurs.
Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog waren er officieel geen werklozen. Niettemin bestonden er gewestelijke arbeidsbureaus, in de plaats gekomen van de districtsarbeidsbureaus. Het G.A.B. te 's-Hertogenbosch berichtte op 23 april 1941 dat de bestaande organen van de organen van de openbare arbeidsmiddeling met ingang van 1 mei 1941 hun werkzaamheden zouden beƫindigen.

Kenmerken

Datering:
1813 - 1937
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch