Aanpassing website

vertelde op 16 maart 2009 om 21:55 uur

Ik merk nu dat de website is aangepast. Als er nu informatie opgevraagd wordt, worden een aantal details niet meer gegeven zoals leeftijd, echtgenoot van of weduwe van, beroep etc.
Waarom is dit gedaan? Ik vindt dit erg jammer!

Reacties (9)

Els Sins zei op 17 maart 2009 om 09:10 uur

Ja,viel mij gister ook op,en wat te denken van naamsvarianten,die krijg je ook niet meer,wat soms erg lastig kan zijn omdat men zich dikwijls niet aan de zelfde achternaam spelling hield,laat staat voornaam

Dorethé zei op 17 maart 2009 om 10:04 uur

Naamsvarianten kun je ondervangen door wildcards te gebruiken. Dat werkt goed.
Inderdaad jammer dat bijv. bij overlijdens niet vermeld wordt of het om een echtgeno(o)te of weduw(naar)(e) gaat. Maar aan de andere kant: je kunt nu wel op ouderparen zoeken en dat maakt het zoeken wel handiger!
Vraagje aan het BHIC: op de sites van een aantal archiefdiensten die dezelfde software gebruiken, is het mogelijk om de registers (DTB en BS) die wel gescand zijn maar nog niet geïndexeerd handmatig door te bladeren. Gaan jullie dit ook aanbieden voor nog ontbrekende registers uit jullie werkgebied?

Christian van der Ven bhic zei op 17 maart 2009 om 18:15 uur

Dag allemaal, inderdaad is onze website op maandag aangepast, tenminste de genealogische database. Je leest er meer over bij het nieuws.

@Jan: Voor zover ik weet zijn alle gegevens uit de oude database overgezet naar de nieuwe. Kun je mij voorbeelden geven van aktes waarbij in de oude situatie méér gegevens werden gegeven? Dan ga ik dat namelijk navragen bij de beheerder van onze database.

@Els: Er komt hopelijk snel een zoekmogelijkheid voor naamsvarianten en synoniemen. Alleen wilden we met het wachten daarop niet het 'live' gaan van de nieuwe database vertragen. Inderdaad is het probleem deels te ondervangen door de volgende jokertekens (wildcards):

? - vervangt één letter
* - vervangt meerdere letters

"b?rt" levert "bert" en "bart" als zoekresultaat; "waal*" levert "waalwijk" en "waalre" als zoekresultaat.

@Dorothé: Ik denk dat je met die overlijdens de memories van successie bedoelt. Klopt dat? Kun je mij een voorbeeld geven? En ja, het wordt hopelijk snel ook mogelijk om door boeken te bladeren waar we al wél de scans, maar nog níet de indexen van hebben.

Dorethé zei op 17 maart 2009 om 19:51 uur

@Christian: Mijn opmerking was een reactie op de reactie van Jan. Ik heb een voorbeeld opgezocht van wat we bedoelen.

Een overlijden zoals dat nu te vinden is:

Overledene Maria Moors
Relatie overledene Peter Bouwens
Vader overledene Jacobus Moors
Moeder overledene Maria Gerrits
Soort registratie overlijdensakte
Aktenummer 45
Datum overlijden 19-10-1881
Plaats Oploo
Bron Overlijdensregisters 1811-1953
Periode 1881
Bevat Overlijdensregister 1881
Toegangsnummer 50
Inventarisnummer 6044

En zoals dat voorheen getoond werd:

Plaats: Oploo c.a., bron: BHIC
Burgerlijke Stand Overlijden, aktenummer: 45 opgemaakt op: 21-10-1881
Overleden: Maria Moors, 47 jaar
Geboorteplaats overledene: Escharen
Woonplaats overledene: St. Anthonis
Relatie: echtgenote van Peter Bouwens
Datum overlijden: 19-10-1881
dochter van
Vader: Jacobus Moors
Moeder: Maria Gerrits

Zoals je ziet worden de leeftijd, geboorteplaats, woonplaats en het soort relatie niet meer genoemd. Zeker bij veelvoorkomende namen zijn dit toch wel belangrijke gegevens om een geboorteakte of dopen terug te kunnen vinden. Verder stond "vroeger" het beroep regelmatig vermeld, hoewel niet altijd, bij o.a. huwelijken.

Bedankt voor je antwoord betreffende de boek die al gescand zijn maar nog niet geïndexeerd. Ik kijk er met spanning naar uit!

Dorethé zei op 17 maart 2009 om 19:52 uur

Nog een complimentje: de nieuwe website werkt ook perfect in Mozilla Firefox! Soms is dat weleens anders...

Els Sins-van Eijk zei op 17 maart 2009 om 20:02 uur

Nog een voorbeeld,voor het weekend stond bij doop Daniel Zeelen 6-6-1745 Heusden de ouders vermeld als zijnde Johannes Zeelen en moeder Jaap Kok, nu staat er alleen vader Zeelen
(trouwens ook opeens in isis salha is dat zo )

Christian van der Ven bhic zei op 17 maart 2009 om 21:03 uur

@Dorothé: Tja, dat lijkt er inderdaad uit te zien alsof er zaken zijn weggevallen. Ik speel dit even door aan onze databaseman. En je hoort nog van me!

@Els: Met ISIS Salha is toch echt niks veranderd... en er ligt geen enkele link tussen onze gegevens. Weet je zeker dat die akte er eerst anders inzat? Ik zal het eens nazien voor je.

ton zei op 19 maart 2009 om 17:11 uur

Er zijn een heleboel andere dingen die een achteruitgang betekenen. Je kunt niet meer zoeken op tekst en dat is toch wel eens makkelijk als je iets zeer specifieks zoekt, bijv een beroep.
Verder zijn de aanduidingen van het globale geboortejaar verdwenen. Voorbeeld: Een van mijn voorvaderen is in 1724 getrouwd in Tilburg. In de site van BHIC stond 'geboren ongeveer 1691 in Helvoirt'
De tweede voornaam staat vaak achter de achternaam. Tik maar een Van de Ven in en Moergestel.
Wat was er mis aan de vorige site?

Christian van der Ven bhic zei op 20 maart 2009 om 14:19 uur

@Dorothé: We zijn eruit: de leeftijdsvermeldingen stammen nog uit een oud invoerprogramma en zijn er later uitgehaald. Blijkbaar zijn die vermeldingen vervolgens wél in ISIS blijven zitten, maar bij de conversie is uitgegaan van de originele bronbestanden, waarin er dus geen veld meer was voor die datum.

Hoe vervelend het dan ook is, er is niets meer aan te doen... Sorry!

@Ton: De optie om te zoeken op alle tekst was een specifieke ISIS-functie en zit gewoonweg niet in de nieuwe software ingebakken.

Voor het wegvallen van bepaalde gegevens geldt dat deze meestal afkomstig waren uit een algemeen opmerkingenveld, waarin zoveel ruis zat, dat we dat veld niet meer tonen.

Met de vorige site was vooral mis, dat dit beheerstechnisch een lastig systeem was. Met andere woorden: voor ons was het moeilijk bij te houden. En aan de aktes konden verder geen scans worden gekoppeld, iets wat we graag wilden aanbieden aan klanten.

Vandaar dus de nieuwe site. En ja, niet iedere verandering betekent op alle punten een verbetering. Maar ik weet zeker, nadat alle kinderziektes zijn verdwenen, dat het nieuwe systeem tot meer tevredenheid onder onze klanten zal leiden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: