skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Adam Hendricks van Beeck / Becanus

Wim Cöp vertelde op 21 februari 2021 om 16:04 uur
Tussen ca 1595 en 1626 was Adam Hendricks van Beeck / Becanus vicarius perpetuus van Erp. Ik ben er (bijna) zeker van dat hij niet verwant is aan zijn voorganger Daniel Goossen Wouter van Beeck. Bij Adam zou van Beeck kunnen verwijzen naar de plaats Beeck. Wie kan mij op weg helpen naar zijn ouders. Hij zal omstreeks 1566 zijn geboren en had een natuurlijke dochter Jenneke. Zij huwde met Jan Aert Jaspers, zoals uit de leggers van de Peellandse Grondcijnzen valt te lezen.

Reacties (5)

Gérard Derks zei op 3 april 2021 om 14:47
Beste Wim,

Aan de ouders van Adam Hendricks van Beeck kan ik je helaas ook niet helpen. Ik ben wel aan het studeren op de (andere ?!) familie Van Beeck met o.a. de namen Goossen en Wouter.

Mijn interesse in die familie loopt via mijn voormoeder Agatha Wouters van Beeck uit Herlaer (Sint Michielsgestel), omstreeks 1520 gehuwd met Jan Peter Glavimans (senior). Zij was de dochter van een Wouter Henricksz (of Woutersz ??) van Beeck en Willemke Gerrits van (Liemde?), die nog 7 andere kinderen hadden, nl. Henrick, Wouter, Gerard, Aleid, Ida, Elisabeth en Geertruid.
Het is nog niet gelukt om Agatha en haar familie in te passen in de familie met de namen Goossen en Wouter. Als opties voor de vader van Wouter heb ik een Henrick Goossensz van Beeck en een Henrick Gerritsz/ Gerardsz van Beeck.

Komt Daniel Goossen Wouter van Beeck en/of zijn voorgeslacht ook uit Herlaer? En is er een connectie met de door mij genoemde personen?

Groet, Gérard Derks (emailadres bekend bij BHIC)

p.s.; Je bent vast de auteur van Het Spel van de Macht. over de familie van Broechoven. Dat heb ik eerder dit jaar aangeschaft toen ik ontdekte dat ik ook van de Van Broechoven's afstam.
Wim Cöp zei op 4 april 2021 om 16:14
Beste Gérard,
De vroege generaties Van Beeck zijn voor mij geen studieonderwerp geweest. De Oudste Van Beeck die in Erp voorkomt (in de Bossche protocollen) is volgens mij Wouter Goossen van Beeck. Hij is wellicht rond 1465 geboren. Hij was kerkmeester en trouwde rond 1487 met Christina van broechoven, natuurlijke dochter van de investitus en patroon van Erp. Zij kregen 5 kinderen: Jan (pr), Goossen, Hillegond, Aleijdis (begijn) en Catharina. Een voorzichtige conclusie kan zijn dat Wouter van beeck niet uit Erp stamt.
Wat je opmerking over Broechoven betreft: Als jouw Broechovens uit Udenhout ?Loon op Zand komen, stammen ze wellicht af van de Tilburgse van Broechovens. Zie hiervoor een atikel van mij in de Brabantse Leeuw uit 2008.
Gérard Derks zei op 5 april 2021 om 16:12
Hallo Wim,

Intussen heb ik nog even verder gezocht naar de familie Van Beeck. Van Adam kan ik tot nu toe slechts één akte vinden in het Bosch Protocol, namelijk in Inventarisnummer 1469, folionummer 276 verso e.v. (datum 20.3.1597) waarin sprake is van "heeren Adamen Henricxsz van Arlebeeck, priester ende pastoor der kercke tot Erp". Daarmee lijkt er inderdaad op dat "Beeck / Becanus" in zijn geval inderdaad niet meer dan een verwijzing betreft naar de plaats van zijn herkomst.

"Mijn" Wouter van Beeck blijkt overigens een zoon te zijn van een Wouter (Henricksz ???) van Beeck (reeds overleden voor/in september 1503) en wellicht een dame uit de familie Van Eijnde te Boxtel. Zijn echtgenote Willemke blijkt (inderdaad) een dochter van Gerardus / Gerrit Petersz van Liemde. Naar het verdere voorgeslacht kan hopelijk binnenkort gemakkelijker verder worden gezocht wanneer het fichier van Smulders downloadbaar ter beschikking komt op de website van Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Tenslotte wat de Van Broechovens betreft: ik stam wel degelijk uit de Bossche familie, afkomstig van Sint Oedenrode. Ik stam namelijk af van Peter Roelofsz van Broechoven en Yda van der Zijdewinden, vermeld in je schema op pagina 40. Daar staan ook nog vermeld Geertruyt (Gielisdr) van Broechoven x Claas Henrickzn van Beeck ...
Gérard Derks zei op 19 april 2021 om 22:16
Hallo Wim,
Heb je intussen aan de hand van mijn vondst van 5 april (zie hierboven) nog meer kunnen vinden m.b.t. Adam Hendricks van Beeck?
Wim Cöp zei op 22 april 2021 om 13:43
Dag Gérard,
Nee, geen nieuwe informatie. Ga volgende week stuk van Erps schepenarchief doorwerken. Leggers grondcijnzen Helmond zijn voor Beeck voor de betreffende periode helaas onvolledig.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.