skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Antonius Ceelen (Moninckx / van de Moosdijck) Meijel / Deurne

Inge Schepers vertelde op 4 januari 2022 om 19:12 uur
Hoi,

Is iemand op dit forum misschien bekend met Antonius Ceelen van de Moosdijck? Ik loop hier vast.

Petrus Thonissen Ceelen (van de Moosdijck) trouwt in 1705 te Deurne met Maria Jan Basten (van Meijel). Zij laten 3 kinderen dopen:

- Jenneke Peter Ceelen (van de Moosdijck), april 1706 te Meijel (get: Marcelis Teunissen en Henrica Marten Lenssen). Zij trouwt later met Mathijs Janssen en daarna ook nog met Hendrik Aart Slaets, en is een van mijn voorouders.
- Anthonius, 27-03-1709 te Meijel (get: Martinus Gorts, Andreas Jacops, Helena Curvers en Antonia Hendrix)
- Theodorus, 27-03-1709 te Meijel (get: Petrus Lenssen en Joanna Wilms)

Petrus Antonius Ceelen moet een zoon zijn van ene Antonius Ceelen. Mogelijk de Antonius die samen met echtgenote Henrica een dochter Leonarda laat dopen op 02-07-1656 te Meijel. Maar dit weet ik niet zeker.

De leden van deze familie bevonden zich in het grensgebied tussen Deurne en Meijel, waarschijnlijk woonden ze allemaal rond de Moosdijck in Neerkant.

Andere mogelijke kinderen van Antonius Ceelen zijn:
- Leonardus Thonissen Ceelen, gehuwd met Antonia Hendrick Martens
- Godefridus Thonissen Ceelen, gehuwd met Catharina Gerard Bollen
- Judoca Thonissen Ceelen
- Marcelis Thonissen Ceelen, gehuwd met Maria Lemmis
- Arnoldus Thonissen Ceelen
- Catharina Thonissen Ceelen, gehuwd met Joannes Gorissen (van den Heuvel)
- Helena Thonissen Ceelen, gehuwd met Matthias Jan Thijssen (den Smet)

Bovenstaand is gebaseerd op doopgetuigen over en weer. Al deze personen komen voor als zowel "Thonissen" en "Ceelen", maar vaak ook een of meer keer met de naam Moni(n)ckx. Omdat meerderen van hen een dochter Henrica lieten dopen, zou de Antonius Ceelen die ik hierboven noemde mogelijk inderdaad de juiste kunnen zijn. Dopen van al deze overige mogelijke kinderen kan ik echter niet vinden. Maar die zouden bijvoorbeeld ook in Deurne of een andere naburige parochie kunnen hebben plaatsgevonden.

Mocht iemand meer informatie hebben over Antonius Ceelen en zijn gezin of zelfs voorouders, dan zou ik daar heel erg mee geholpen zijn.

Groeten,
Inge

Reacties (4)

Norah zei op 4 januari 2022 om 20:17
Petrus Seelen is doopheffer bij neefje Anthonius ~23-11-1697 Doerne. Men woonde te Moosdijk/ Meijel.
Vader is Leonardus Seelen/Ceelen. Zowel Petrus als Leonardus worden hier vermeld als zoon van Antonius.
Je zit best wel goed, Inge.
Mvg.
Egbert zei op 5 januari 2022 om 01:02
@Inge

Grappig, ik stam ook af van een echtpaar Seelen-Basten, en wel van Peter Marten Seelen die op 25-11-1788 te Meijel trouwt met Catharina Basten. Peter woonde op de Moosdijk onder Deurne. Het is mij nooit gelukt om de ouders van Peter te vinden.

De bewoners van de Moosdijck mochten sinds 1627 hun kinderen in Meijel laten dopen en daar ook hun doden begraven. Dat vanwege de afstand naar de kerk van Deurne (circa 14 kilometer).

Het probleem is dat in de Meijelse doopboeken veelal patroniemen staan. Er zijn weinig schepenregisters van Meijel bewaard gebleven. De personen die op de Moosdijck woonden vielen onder de schepenbank van Deurne. De meeste mensen van de Moosdijck hadden geen eigen bezit en komen daarom maar sporadisch voor in de schepenprotocollen. De meeste van hen zullen gewerkt hebben op de twee grote pachthoeven in dat gebied; de hoeve Moosdijck ende hoeve Heijtrack, meer richting Liessel gelegen.
Inge Schepers zei op 5 januari 2022 om 09:37
@Norah: Dat wat ik heb lijkt wel aardig te kloppen. Ik hoop "stiekem" dat iemand ooit iets is tegengekomen rondom de Moosdijk waardoor ik nog wat meer over Antonius en mogelijk zijn voorouders te weten zou kunnen komen. En anders wordt dit waarschijnlijk het eindstation, in deze lijn.

@Egbert: Dat is inderdaad grappig. Meijel zit inderdaad vol met patroniemen. Zo kom ik die van mijn dus tegen met allerlei varianten van Ceelen, Thonissen, EN Moninckx, wat dan mogelijk meer de "echte" familienaam was. Huwelijken zijn voornamelijk terug te vinden in Deurne, en de dopen en begravens in Meijel. Je zou met die namen haast gaan denken dat er een link moet zijn tussen jouw voorouders en die van mijn, maar aantonen is altijd nog een tweede. Ik ken jouw achtergrond en als je het zelf niet vindt, dan ik waarschijnlijk ook niet. Maar mocht ik iets tegenkomen waar je misschien wat aan hebt, dan laat ik het weten.
Egbert zei op 24 januari 2022 om 21:53
Antoni Peter Ceelen en Jenneke Peter Ceelen delen op 20-08-1729 de goederen door hun ouders nagelaten. Er is dan geen sprake meer van een Theodorus. Mogelijk eerder overleden of uitgekocht.
Antoni, die op de Moosdijk woont, krijgt de onroerende goederen, waaronder een huis aan de Moosdijk. Jenneke, die in Liessel woont krijgt twee rentes.

Als te vinden is hoe dat huis in de familie kwam geeft dat mogelijk aanknopingspunten.

Ik probeer in het kader van mijn eigen onderzoek te kijken welke mensen welke bezittingen hadden op de Moosdijk. Dat zal niet makkelijk zijn want het verpondingsboek van 1701 sluit niet aan bij het voorgaande boek van 1657/58

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.