skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic

Begraafboeken parochie Escharen

Theo Strik vertelde op 5 november 2015 om 19:45 uur
Deze vraag is in het bijzonder gericht aan mensen van het BHIC.

Het is me afgelopen jaar opgevallen dat er in huwelijkse bijlagen regelmatig overlijdens te Escharen en Gassel voorkomen die afschriften zijn van begraafboeken van de parochie Escharen. Dat is vreemd want die zouden toch allemaal verloren zijn gegaan bij die fatale brand in de Franse tijd ?

In huwelijkse bijlagen genoemde overlijdens te Escharen en Gassel tussen ca. 1790 en 1805 zijn altijd op basis van getuigeverklaringen. Maar daarvoor komen ze vaak (altijd ?) uit begraafboeken die er blijkbaar in de beginjaren van de Burgelijke Stand nog waren. Laatst vond ik nog overlijdens te Gassel van 1757 en 1760. De oudste die ik tegenkwam was zelfs van 1749 te Escharen. Wie weet meer over deze blijkbaar niet meer bestaande begraafboeken ?

Reacties (6)

Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 9 november 2015 om 09:32
Beste Theo, dank voor je vraag. Als ik het goed begrijp ben je meerdere keren in de huwelijkse bijlagen kopieën van begraafakten uit Escharen tegen gekomen. Dat is inderdaad vreemd en zijn uiteenlopende (mogelijke) redenen voor te bedenken. De overzichtslijst van DTB's van het BHIC is in ieder geval onlangs bijgewerkt door mijn collega en komt overeen met hetgeen wat wij 'in huis' hebben. Heb je misschien een concreet voorbeeld van een dergelijke huwelijkse bijlage?
Theo Strik zei op 10 november 2015 om 23:31
Dank je Hugo voor de reactie.
Een voorbeeld is huwelijkse bijlagen Cuijk 1824, akte 12, te vinden op zoekakte.nl, scans 558 en 559, overledenen zijn Anna Jans en haar man Joannes Peters.
Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 12 november 2015 om 08:57
Dank je wel Theo voor het voorbeeld. Ik heb de scan ingezien en zie inderdaad een afschrift uit 1824 van een overlijden/ begraven uit 1757 uit een register van de parochie. Dat register bestond dus nog in 1824, maar zoals ik al aangaf heeft mijn collega de overzichten onlangs bijgewerkt en kan ik dus met zekerheid zeggen dat dit register in de moderne overzichten van Kruijff (1965) ontbreekt. Wat er met het register na 1824 is gebeurd blijft helaas onduidelijk.
Theo Strik zei op 10 februari 2016 om 20:49
Je bedoelt neem ik aan het genoemde begraafboek Escharen 1710-1811. Vreemd dat me dit op Genver (en Zoekakten) niet eerder is opgevallen. Echter bevat de film alleen het genoemde trouwboek (= Cuijk nr. 6 volgens nummering BHIC) en niet dat begraafboek, wat overigens daar is aangeduid als "alle religies" en niet RK. In het overzicht van het BHIC komt dit boek niet voor.

Dit roept om een reactie van het BHIC. De mormonen die het boek blijkbaar ergens gezien hebben (maar niet gefilmd?) en het BHIC niet?
Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 11 februari 2016 om 14:14
Zoals Theo al terecht zegt is het bij het BHIC boek 6 van Cuijk, maar dat zijn wel alleen trouwakten en het is ook geen RK. Genver heeft een link naar de scans van de mormonen en ik zag dat zij inderdaad ook in de titel begraafakten noemen. Echter, deze staan helemaal niet in de scans en het is mij dan ook onbekend hoe dit komt. Die vraag zou je bij de mormonen moeten leggen. Voor ons geldt alleen dat wij deze begraafakten niet hebben (zoals hierboven al vermeld). En ook in De Kruijf komen deze niet voor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.