Bernardus Soerewijn

vertelde op 12 mei 2009 om 16:17 uur

Wanneer is Bernardus Soerewijn getrouwd? Hij werd in de Grote Kerk (St Jan) in het jaar 1767 gedoopt en overleden in Geffen in het jaar 1824. Ook vraag ik mij af, wat de daadwerkelijke naam is van zijn partner Anna omdat er verschillende schijfwijze van de achternaam wordt gebruikt.

Reacties (2)

Mariët Bruggeman bhic zei op 14 mei 2009 om 11:32 uur

Beste Mevrouw Adamse-Schaap, naar aanleiding van uw vraag zijn wij op onze website en op de website van het Stadsarchief 's-Hertogenbosch voor u gaan zoeken, maar helaas hebben wij niets op deze namen kunnen vinden. Zij zullen getrouwd zijn in de woonplaats van de bruid die dan waarschijnlijk van buiten Noord-Brabant afkomstig is. Ook via de website <a href="http://top.archiefplein.nl" target="_blank"> Top Archiefplein</a> (waarin databases van meerdere archiefdiensten tegelijk kunnen worden bevraagd) konden wij niets voor u vinden. Ik hoop dat eventuele andere bezoekers aan dit forum u wél verder kunnen helpen.

Dorethé zei op 14 mei 2009 om 13:29 uur

Anna is volgens de overlijdensakte geboren in Den Bosch:
Overlijden
Datum 10/10/1833
Vrouw Rijdhaar, Johanna
Plaats overlijden 's-Hertogenbosch
Datum is aktedatum.
Het gaat hier om de weduwe van Bernardus Soerewijn. Akte in te zien op de website van het Stadsarchief. De comparanten geven gaan, dat zij de namen van haar ouders niet kennen.

Op de website van het Stadsarchief 's Hertogenbosch vind ik verder, dat dit echtpaar daar vanaf 1786 diverse kinderen heeft laten dopen. Het bekijken van de doopakten kan meer informatie opleveren; vaak noteerden de pastoors en dominees de herkomstplaats van de ouders wanneer deze van buiten de parochie c.q. gemeente afkomstig waren. Ook zou u de namen van doopgetuigen kunnen noteren, en aan de hand van overige vermeldingen van m.n. doopgetuigen Rijthaar kunnen achterhalen waar zijn vandaan komen (bijv. wanneer deze getuigen zelf huwen of kinderen laten dopen).
De daadwerkelijke naam is niet direct aan te geven. In de periode waarin u zoekt, en ook daarvoor, kon lang niet iedereen z'n eigen naam schrijven. Ook de klerken op de gemeentehuizen waren niet altijd goed geschoold. Men schreef de naam vaak op zoals men deze hoorde. Zelf ben ik regelmatig akten tegengekomen, waarin de achternaam van een persoon meerdere keren voorkwam en dan ook nog op meerdere wijzen geschreven! Ik zou zeggen, kies per persoon die variant, die het meest gebruik wordt. Of de variant waarmee desbetreffende persoon zelf ondertekent, alhoewel ook deze zijn of haar naam niet altijd consequent op dezelfde manier hoeft te schrijven!
Gebruik bij het zoeken in databases dan ook zoveel mogelijk jokers.

Ik heb op de website van het Stadsarchief 's Hertogenbosch nog de volgende doop gevonden, misschien dat deze ook nog kan helpen:

Dopen
Datum 18/12/1778
Bron DTB-074
Vindplaats GAHt
Kerk Grote Kerk
Kerkelijke Gezindte NG
v Susanna Charlotte Marchand
Wettig Ja
Man Georg Gottfried Marchand
Vrouw Anna Rijthaar

Deze Susanna Charlotte Marchand laat op haar beurt ook weer kinderen dopen in Den Bosch. Onder de doopgetuigen komen ook de achternamen Soerewijn en Rijthaar voor.
Wellicht kunt u in deze doopakten nog aanknopingspunten vinden.

Verder vind ik nog deze doop, die wel interessant is om te onderzoeken:
Dopen
Datum 11/05/1756
Bron DTB-073
Vindplaats GAHt
Kerk Grote Kerk
Kerkelijke Gezindte NG
v Anna Barbara Reijthar
Wettig ja
Man Johannes Reijthar
Vrouw Soussanna Bluijler
Onbekend Kneubuhler, Heinrich
Onbekend Sbartig, Anna Barbara

De naam Soerewijn komt overigens ook als Sourewijn voor, Suerewijn en ook variaties met een Z aan het begin.

Succes verder!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: