skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Bewerkingen Rechterlijk Archief Boxtel

Jan Toirkens vertelde op 22 september 2014 om 15:03 uur
Op vrij korte termijn tegen eind van dit jaar (2014) heb ik een naamindex gereed voor Rechterlijk Archief Boxtel, periode oktober 1616 tot en met oktober 1628, de protocollen nrs. 79 tot en met 89, een aaneengesloten periode van transporten, delingen etc. In tweede instantie zal ik daarvan regesten maken maar dat neemt meer tijd, dan ben ik minstens een jaar verder. Tot die tijd kan men zich behelpen met deze indexen als zoeksleutel. Ik zal deze indexen op de website van de heemkundekring Boxtel laten zetten en op de site VPND. Er zijn van deze protocollen scans gemaakt, eigendom van de Heemkundekring Boxtel. De regesten komen t.z.t. ook ter beschikking van het BHIC.

Reacties (56)

Dorethé zei op 23 september 2014 om 00:29
Jan, dank je voor het delen. Er zijn vast weer veel mensen blij met deze indexen.
Max zei op 23 september 2014 om 14:38
Hallo Jan, we zien dit nieuwe project ook weer met alle vertrouwen tegemoet : )

Gezien je uitleg neem ik aan dat het de bedoeling is dat de scans ook weer op VPND komen. Is de Heemkundekring Boxtel ook in het bezit van scans van de periode 1500-1600? Ik zou het leuk vinden als die ook nog eens beschikbaar zouden komen. Voor mijn eigen stamboom ben ik vooral geïnteresseerd in de nrs. 59 t/m 62 (1504-1542) en daarvoor. Ik vermoed dat je nog geen plannen hebt om die te gaan bewerken... De vroege protocollen die nu op VPND staan zijn overigens goed leesbaar; het kost alleen wat tijd om ze zonder index door te werken. Succes ermee.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 23 september 2014 om 18:55
Ter informatie: voor zover ik weet is met de heemkundekring van Boxtel afgesproken dat de scans ook beschikbaar kunnen komen via het BHIC. Als het even kan, koppelen we ze dan direct aan de juiste records in de index (regesten) van Jan.
Max zei op 23 september 2014 om 22:18
De scans van de door Jan bewerkte inventarisnummers staan nu ook al op Van Papier Naar Digitaal en de regesten dus ook (in pdf). Ik vind het persoonlijk prettiger om in een pdf-bestand te zoeken dan in een database met 200.000 records, omdat je dan snel diverse spellingsvormen van een bepaalde naam kunt checken. Bovendien kun je de regesten dan ook in chronologische volgorde doorbladeren. Er wil nog wel eens een vervolg op een delingsakte komen (verkoop van erfgoed bijv.), waarin de naam van de oorspronkelijke erflater niet meer voorkomt, maar die wel meer informatie over zijn erfgenamen kan bevatten.
willem m zei op 24 september 2014 om 08:53
Buiten de aankondiging betreffende de transcripties 1616-1628 de vraag :

Weet iemand of er transcripties zijn van de scans periode 1393-1400 Boxtel?
Ben op zoek naar de vroegste Mutsart alias van Hal en verwacht dat er in deze periode een groot aantal protocollen over de "Mutsaerts"groep bestaan.

m.v.g.
Max zei op 24 september 2014 om 14:32
Arnoldus en Goeswinus van Hal komen er in ieder geval in voor als schepenen, evenals een Michiel Michielsz. van Hal, maar of dit de gezochte Mutsaerts zijn kan ik niet beoordelen. Er is bij mijn weten nog geen transcriptie van inv. 53, maar zoals ik eerder al schreef zijn de scans goed leesbaar :) Het is niet zo heel moeilijk is om het hele inventarisnummer te doorzoeken. Het taalgebruik is vaak veel gemakkelijker te volgen dan in de zeventiende eeuwse akten. Veel akten hebben overigens betrekking op de zakelijke beslommeringen van Willem van Merhem, heer van Boxtel en zijn familie, maar dat neemt niet weg dat er ook een hoop andere namen in voorkomen. Ik kom de naam Mutsart overigens nergens tegen in de wèl geïndexeerde archieven van Boxtel van vóór 1600. (RA 56 en Rekeningen van de Koningsbede1554-1563).
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 24 september 2014 om 17:59
@Max: Dan is er straks dus voor ieder wat wils. :-)

Kan me voorstellen dat het prettig is om door zo'n pdf te bladeren, maar jij weet dan ook dat je in dat specifieke nummer (bestand) wilt zoeken. Het voordeel van die database met 200.000 records is dat je dwars door honderden inventarisnummers heen kunt zoeken en dan bijvoorbeeld ook akten vindt die je anders nooit zou hebben gevonden.

Overigens kun je ook via onze database de records in volgorde bekijken. Ga dan eerst naar het inventarisnummer (hetzij via de inventaris, hetzij vanaf een specifieke akte/record in de database > klikken op het inventarisnummer) en klik vervolgens op de link "inzien" achter "nadere toegang".
willem m zei op 24 september 2014 om 18:34
Bedankt Max

Heb de transripties van Jan Toirkens va 1482 reeds doorgenomen. Deze scans zijn van een 100 tal jaren eerder.

Over "gemakkelijker te lezen"valt te discussieren.
Na een snelle screening op Mutsart op pagina 11 van het eerste blok van 18 pagina's een treffer : Lijsbet Wijchers dochter Gevart? van de Molegue (Molengrave?) etc.

Zonder index wordt dit jammer genoeg minstens 15 van dit soort blokken doornemen op trefwoorden als van Hal, Michiels, Goessens ed.

Was de datering van de 3 vermelde "van Hallen" 1385-1400?

m.v.g.
Max zei op 24 september 2014 om 21:49
Ja, ze komen alledrie in het eerste blok voor, maar ook verderop blijven Arnoldus en Goeswinus schepenen.

Met nog wat oefening gaat het vast lukken. Er staat het volgende :
"Lijsbet Wischers (Visschers) dochtere Elyas vanden Molengrave wilneer ende Henric Andries Mutsarts zone hurer swager hebben verpacht gesamender hant Henric Tongelaer een stuc lants ghegeijten die Sceepsdoncs ghelegen in Otten boosch tusschen erfenisse Jans van Lucel aen deen zide ende erfenisse Willem vanden Houwenscuet aen dander zide" enz.

Succes verder :)
Max zei op 24 september 2014 om 21:54
Oeps... 'ghegeijten' moet natuurlijk zijn 'gheheijten'
jan toirkens zei op 25 september 2014 om 01:32
: Ik zat hier met een glimlach de commentaren te lezen :-). Het was me bij mijn aankondiging van Boxtel begonnen om te kijken of het BHIC inderdaad serieus van plan is de scans van Boxtel op hun site te zetten en dus blijkt nu dat er her en der behoefte aan is. Niks nieuws misschien, maar laten we eerst zien, dan geloven ( Thomas). Om indexen te maken is een snel en koud kunstje, alleen mis je dan de samenhang binnen de aktes. (die samenhang is waar de genealogen onder ons van smullen). Nu een index maken (ik praat over mezelf ) voor 100 bladzijdes ofwel 50 folios, kost me ongeveer 2 dagen werk waar bij een regest het ongeveer 3 keer zoveel tijd vergt. Als men de indexen op het BHIC of ikzelf, direkt aan de scan kan koppelen, (begin van de akte is van belang), zou me dat een gigantische besparing lijken en vele bewerkers/sters eveneens. Tis wel niet erg smeuig om aan te zien die indexen, maar als je wel direkt toegang hebt tot de virtuele akte, is dat een razend fantastische oplossing dunkt me. Voorwaarde is dat de scans bij het BHIC dan een soort nummer krijgen zodat de koppeling er bijna automatisch kan komen. Folionummer 34 verso ... is als ¨nummer¨dan niet zo geschikt vrees ik. Het BHIC zou dan eerst een soort concordanslijstje moeten maken, dus bijvoorbeeld folionummer 34 recto wordt 238, folionummer 34 verso wordtr 239, ik verzin maar wat. Op die manier is binnen de kortste keer een groot aantal protocollen te bewerken. Blijft de vraag welke richting het BHIC kiest, de richting van regestmodel zodat elkeen zonder kennis van oud schrift een akte om en nabij kant en klaar voor de kiezen krijgt-- of de richting van indexen die op het oog wat saai lijken en waarbij men wel oud schrift moet kunnen lezen. Het een hoeft overigens het ander niet voor de voeten te lopen, het kan zelfs naast elkaar bijven bestaan. Ik ben benieuwd naar de reaktie van ons aller BHIC. Beste groet van een buitenlander.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 25 september 2014 om 07:21
@Jan: Ons aller BHIC zet al jaren scans, regesten en indexen online en neemt dat uitermate serieus :-) Voor het koppelen van een en ander is het inderdaad van belang dat dit zo automatisch mogelijk kan. Bij het indiceren of het maken van regesten wordt bijvoorbeeld vaak een extra veldje opgenomen met daarin het nummer van de scan (dan is de koppeling snel gelegd) naast een veldje voor het nummer van de akte, bladzijde of folio (wat de onderzoeker kan gebruiken om te zien dat hij/zij op de goede plek zit). Op die manier zit de concordans als het ware al in de index/regestenlijst verwerkt.
Voor wat betreft de keuze tussen indexen of regesten: beide vormen hebben voor- en nadelen. Regesten sluiten in dit geval mooi aan bij de vorm waarin ook andere schepenprotocollen zijn ontsloten (en die zo'n bron inderdaad voor een veel breder publiek toegankelijk maken). Maar een gegeven paard kijken wij nooit in de bek hoor. ;-) Mail me gerust voor nadere informatie.
Max zei op 25 september 2014 om 16:00
Op dit moment is er vanuit de Boxtelse regesten in de BHIC-database alleen een koppeling naar de VPND-site. Voorlopig zijn alle beloften over koppelingen dus nog wat voorbarig, vooral ook gezien de werkzaamheden die het gevolg zijn van de overgang naar de nieuwe site, waarbij kennelijk ook álle koppelingen naar WieWasWie moeten worden vernieuwd en nog een paar van dat soort 'akkefietjes'.

Het staat uiteraard iedereen vrij om plannen te maken voor de verre toekomst, maar de vraag is wat er van terecht komt...
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 25 september 2014 om 17:36
@Max: Als extra toelichting, van Boxtel hebben we die indexen/regesten inderdaad nog niet gekoppeld, want zoals Jan in zijn oorspronkelijke bericht al aangaf, heeft hij ze nog niet gemaakt en/of aan ons geleverd. Wat ik echter wilde uitleggen in mijn eerdere reactie(s) is slechts dat de functionaliteit van het koppelen van indexen/regesten aan scans en het in volgorde van inschrijven kunnen doornemen van regesten ook via onze database mogelijk is. Maar uiteraard niet voor indexen/regesten die er niet inzitten. ;-) Maar die functionaliteit is dus al wél te zien bij vele andere inventarisnummers.

De koppeling met WieWasWie is trouwens een geheel ander probleem, waarbij het probleem (helaas! want dan zouden we er iets aan kunnen doen) niet aan 'onze kant' ligt. Maar waarvan zowel onderzoekers als wijzelf inderdaad wel veel hinder ondervinden.

Tot slot, wat er van al onze plannen terecht is gekomen, dat laat ik -nu en later- graag ter beoordeling aan anderen. Maar een persoonlijke noot: voorlopig zijn er weinig archiefdiensten in Nederland waar samen met zoveel vrijwilligers en onderzoekers (zoals Jan Toirkens en vele anderen) in zo'n rap tempo zoveel verschillende bronnen toegankelijk worden gemaakt. Iets waar vooral al die vrijwilligers en onderzoekers erg trots op (en blij mee) mogen zijn! :-)
Max zei op 25 september 2014 om 18:33
Christian, je vergeet even dat Jan's regesten van de inventarisnummers 56 en 90 t/m 96 al een tijdje op de site staan...

Die regesten linken naar de site van VPND en niet naar een afbeelding. Je maakt je er zo wel erg gemakkelijk van af.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 26 september 2014 om 07:55
@Max: Dat ben ik niet vergeten, maar ik wil je desondanks wel uitleggen hoe dit zit.

Het korte antwoord is: de huidige toegankelijkheid van deze Boxtelse registers (regesten in onze database met links naar VPND voor de foto's) is niet optimaal maar al wel heel erg goed, waardoor onze prioriteiten nu bij andere bronnen liggen, waarvan de toegankelijkheid een stuk slechter is (géén indexen/regesten en/of foto's/scans online). Lijkt me een begrijpelijke keuze, in het belang van onderzoekers.

Het lange antwoord is: naast een nieuwe website hebben we recentelijk ook nieuwe software gekregen voor het beheer van scans. We kunnen daarmee onder andere veel gemakkelijker zelf scans uploaden, vervangen, bewerken en zo meer, zonder steeds de programmeur te hoeven benaderen. We zijn dan ook direct begonnen met het uploaden van een heleboel scans die we nog 'op de plank' hadden en hebben liggen (denk bijvoorbeeld aan losse bladen in registers die ooit vergeten waren bij het scannen door het scanbedrijf, die we zelf alsnog hebben gescand en die we tegenwoordig ook zelf kunnen 'invoegen' in de serie scans - dat kon voorheen niet).

Omdat vanaf de regesten van Boxtel nu al wordt doorgelinkt naar foto's van de originele registers zelf, staat het uploaden van die bewuste foto's naar onze eigen database niet hoog op de prioriteitenlijst. Bovenaan die lijst staan namelijk scans die nog op geen enkele manier, waar dan ook, online staan.

De foto's van de registers van Boxtel staan weliswaar niet op onze eigen site -maar dus op de site van VPND- alleen is onze inschatting dat dit voor onderzoekers geen al te groot probleem is. Als ze maar ergens online staan. We linken inderdaad vanaf ieder inventarisnummer ook niet precies direct door naar de juiste pdf-bestanden, maar naar de algemene pagina op VPND met foto's van deze registers. Onze inschatting is dat ook dit voor onderzoekers geen probleem is. Het kost je alleen een beetje scrollen en een muisklik.

Maar wees gerust, want t.z.t. komt dit allemaal goed hoor. Samengevat: van de door jou in je laatste reactie genoemde inventarisnummers staan zowel toegangen als scans online (waar dan ook), dus richten wij ons nu eerst op bronnen waar deze nog níet van online staan. Dat lijkt ons wel zo prettig voor onderzoekers.

Tot slot, het staat natuurlijk iedereen vrij om gebruik te maken van de website die hij of zij het prettigst vindt. Gebruik in jouw geval dus gerust VPND, wat inderdaad een fantastisch initiatief is, wat wij als BHIC van harte ondersteunen en faciliteren.

Max, hopelijk heb ik goed kunnen uitleggen wat de achtergrond is van een en ander. Dit is voorlopig ook weer het laatste wat ik erover zal zeggen, omdat dit draadje -wat zo positief begon met de mededeling van Jan- nu een beetje dreigt te verzanden in een opsomming van wat er allemaal niet goed is bij het BHIC. Dat vind ik niet alleen onterecht, maar vooral ook jammer richting al die mensen -vrijwilligers en onderzoekers- die dagelijks hard werken aan het beschikbaar maken van archiefbronnen, tot nut van hun mede-onderzoekers.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 26 september 2014 om 07:57
Kleine aanvulling: en iemand die zulke lange reacties typt, kan toch niet het verwijt worden gemaakt dat ie zich ergens gemakkelijk vanaf maakt... ;-)

Allemaal weer succes gewenst met jullie onderzoek!
Max zei op 26 september 2014 om 11:30
Ik snap niet waarom je zo gepikeerd reageert op een opmerking die je nu zelf bevestigt, namelijk "dat het t.z.t. allemaal wel goed komt". Gelukkig heb je nu inderdaad even de tijd genomen om eea uit te leggen. Je doet het voorkomen of dat voor iemand in jouw positie te veel gevraagd is.
Max zei op 27 september 2014 om 12:52
By the way, Jan, over Boxtel gesproken...

Ik heb nog een kleine aanvulling op de kwartierstaat die je een tijdje geleden op het net had staan. In de Bossche Protocollen is namelijk een delingsakte te vinden van de boedel van de vader van Marten Dielis wiens dochter Mariken was getrouwd met Matheus Jansse van Aelst in Oirschot. Het is te vinden bij het Stadsarchief: RA 1843 3.6.1540 f 7. Mocht het je interesseren, dan kan ik je wel een scan van de kopie(zw/w) die ik daarvan heb mailen.

Groet, Max
jan toirkens zei op 27 september 2014 om 16:19
zeer graag Max, mijn email is : jantoirkens@yahoo.ca
jan toirkens zei op 29 september 2014 om 17:49
Nr. 53 Boxtel, VPND laatste blok van 18 opnamens geven een paar aktes met van Hal, o.a. ene Aben van Hal, ene Goossen van Hal etc. Mutsaers kwam ik in dat blok niet tegen.
willem m zei op 29 september 2014 om 18:44
bedankt Jan

ga het nalopen, heb zelf alleen op Mutsart gecheckt en tot nog toe een tweetal treffers gevonden en wel blok 2 pagina 9 en blok 8 pagina 13.

m.v.g.
Max zei op 29 september 2014 om 22:16
Dat valt dan nog wel mee. Kom je er uit?

RA53-02/09
Meeus zoen Arts Mutsarts wilneer heeft erfelike overghegeven ende opghedragen Margariten en Beatrisen sinen zuusteren alle zulken erfenisse als Margariten ende Beatrisen voerscreven te dele ghevallen is ende daer sij in hebbingen ende ghebrukingen af sijn ende heeft daer halmelinge op vertegen tot behoef Margariten ende Beatrisen voers. ghelike als men sculdich [is] ende heeft gheloeft als een principael sculder (te~) dat opdragen ende vertijen voers. vast ende stede de te haude ewelijc sonder enich weder zeggen. Testes Ghi Sartor, Goeswinus de Hal. Datum ipso die Assumptione brë Marie.

RA53-08/13
Henric Mutsart Henric Mutsarts zoen wilneer was heeft vercoft erfelike Willem van den Velde tot behoef Mychiels sijns brueders een mud erf rogge metten mate van Boextel altoes jaerlike ende erfelike te betalen ende te leveren op Alre heijligen dach tot Lutgerlyemde (= Klein Liempde) opten goeden ten eynde behuerende tot J'hannes vanden Velde. Dats te weten uut enen acker rog lants gheheyten de Borne ghelegen tot Vrielichoven tuschen erfenisse Peters van den Loe aen deen zide ende erfenisse wilneer Heynenmans aen dander zide ende uut enen acker lants ghelegen te Heselaer tuschen erfenisse Willems van [den] Bichghelaer die audste aen deen zide ende erfensse Luytgarden dochter Heynenmans wilneer voers. aen dander zide. Ende dese onderpande sal Heenric voers. waren (te~) ende alle voercommer af te doen uutghenomen dat mud rogge voers. ende salse goet waledeg houde (te~). Datum des xix dage in meeye. Testes Ar. vanden Ors, Ghi. Sartor, The[odori]cus Sarts.
jan toirkens zei op 29 september 2014 om 23:01
Ik zal kijken of ik nog tijd kan vinden om indexen van nr. 53 te maken. Maar is een grote pil om te bewerken.
Max zei op 30 september 2014 om 00:19
Dat boek blijft vast de komende zeshonderd jaar ook nog wel online staan :)
jan toirkens zei op 30 september 2014 om 01:56
Max :...:-) Ik zit al TIG jaar te wachten totdat iemand die Boxtelse protocollen verder verfilmt, waarover hierboven sprake is. De 600 jaar ... qua bewerkingen daar hoeft NIEMAND nog lang op te wachten, geen 600 jaar in ieder geval. Dat plukje dat nu is gefilmd is echter nog slechts een habbekrats, sorrry voor wat al is gedaan. Dus (kiepisgeenmus) zoveel is zeker, voordat ik onder de graszoden etc...., ik herhaal zoveel is zeker, even over my dead body so to speak, zal ik die indexen maar liever zelf maken voordat ik een ons weeg. Maar dank je wel in ieder geval voor je opmerking Max, dat houdt de boel scherp zo´n opmerking, sans rancune zeg ik dit. Met groet vanuit het buitenland aan iemand uit een ander buitenland. Leve het BHIC... en leve de actieve bijdragers aan historisch en genealogisch onderzoek. Lang leve al degenen die op een of andere wijze bijdragen, geen lintje weliswaar, nee zelfs in geen 600 jaar, geen duit, ginne frang, niks-kenie in geld. Hopelijk wat erkenning na 600 jaar. Amen, over en uit.
willem m zei op 30 september 2014 om 08:14
Bedankt Jan en Max

Max zo kan ik lekker oefenen "wat lees ik en wat staat er."

Jan blok 11 pagina 14/18 met Goeswijn Goeswijn van Halle betreft waarschijnlijk een oude schepenbrief een 50 tal jaren eerder.
Het gaat mogelijk over de Goeswijn Goeswijn Mutsart die Ferdinand Smulders opvoert in de BL van 1957 artikel met de naam Mutsart 1 (14e eeuw).

Dat wordt dus uitzoeken.

m.v.g.
Max zei op 30 september 2014 om 14:50
Het laatste stuk van blok 11 is ook gewoon onderdeel van het boek, hoor.
De wens is waarschijnlijk de vader van de gedachte geweest...
jan toirkens zei op 30 september 2014 om 18:55
Willem : dat van die 50 jaar eerder is een veronderstelling van jouw kant en daar moet je voorzichtig in zijn, voor je het weet gaat zulks een eigen leven leiden en dat wordt later dus lijden (eventueel Leiden in last) om het allemaal uit te leggen. De eerdere schepenbrief waaraan wordt gerefereerd in blok 11 pagina 14 kan nog hetzelfde jaar zijn geweest of 100 jaar eerder om nu maar eens een wilde slag in de lucht te maken en alles wat daar tussen ligt. Lees zelf maar in het volgend bericht. In ieder geval heb je dan 4 mensen die daar van Hall heten, maar of ze ook maar iets van doen hebben met de vermelding van wijlen dhr. Smulders lijkt me een brug te ver, mogelijk drie bruggen te ver.
Goeswijn Heijn Nenen (Neven wrsch.) van Hoesden als wittige man ende momboir Agnesen sijns wijf dochtere Aelbrecht van Hall .. (ende?) Aleijt wittige zuusteer Agnesen voirschreven cum tutoer hebben erfeliken overgegeven ende opgedragen Goeswijn zoo Goeswijns van Hall wilneer enen scepenbrief van Boextel met allen sinen rechten ende machten sprekende van allen alsulcken lant met allen sinen toebehoerten als was Jan van Halle wilneer, welc lant voerscreven Gherart naturlike zoen Gherits van Boextel wilneer vererfpacht had Mijchiel sone Aben van Halle wilneer om twintich lopen erfrogghe ende om tsheren cijns van den lande ende om enen auden grote ghelike als inden voerscreven scepenbrief van Boextel …. …. , welcke onbegrepen is. Ende Ghoswijn Heijnensoen ende Agnesen cum tutoer predictis hebben op de voorschreven scepenbrief helmelinghe vertegen, vast ende stehe te hauden ewelijc sonder wedersegghen ende alle voercommer die van haeren weghe hebben … voerschreven dat sij Katerinen zuuster Aleijten en Agnesen voerschreven opten voerschreven scepenbrief .. vertijen tot behoef des voerscreven Goeswijn. Datum ut supra. Scepenen ut supra (30-01-1401)
jan toirkens zei op 3 oktober 2014 om 15:58
Beste forumbezoekers. Dank zij opnieuw het BHIC kunnen jullie mijn indexen nu al inzien. De protocollen 79, 80, 81 en 82 dus. De rest volgt spoedig.
Wilbert Steenbakkers zei op 14 oktober 2014 om 15:02
Marilou,
dank voor de links, maar de onderste is helaas niet volledig.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 oktober 2014 om 09:29
Klopt Wilbert, da's nog een mankement in het systeem, dat binnenkort is opgelost.

De link staat er wel, maar je ziet een deeltje niet. Als je de link kopieert, dan moet je met je muis verder naar rechts 'slepen' dan de reactie breed is. Als je de link vervolgens in je browser plakt, dan zie je het missende stuk.

Beetje lastig zo, maar we kunnen het nu even nog niet anders laten zien. Wordt aan gewerkt!
jan toirkens zei op 27 oktober 2014 om 11:49
Beste mensen : de serie protocollen 79 tot en met 89 Boxtel is door mij aan het BHIC aangeleverd als indexbestanden. (stand 27 oktober 2014). Moge ze een vruchtbaar onthaal vinden voor alle geinteresseerden.
Max zei op 30 oktober 2014 om 14:29
Hartelijk dank, Jan. Ik kan bijna niet wachten op het vervolg... :))
Max zei op 16 november 2014 om 19:34
Wow, alle scans inmiddels online, en het is nog niet eens Sinterklaas... ;)
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 17 november 2014 om 15:57
Prachtig werk, Jan!

Voor de nieuwkomers: gebruik de zoekfunctie Notaris, schepen- en andere akten onder zoeken in Archieven.
Voor getypte Indexen op namen : ga naar de inventarisnummers 79 t/m 89 van de schepenbank Boxtel (toegang 392) via zoeken in Archieven
Max zei op 16 februari 2015 om 21:40
Zag vandaag pas dat de inventarisnummers 97 en 98 daar ook bij zaten.
( www.bhic.nl/genealogie/sb/index.4.htm )

Je bezorgt ons iedere keer wel weer een hoop werk, Jan;)
Jan Toirkens zei op 28 februari 2015 om 01:21
De serie nrs. 72 tot en met 78, periode 1577 tot 1618 komt op zeer korte termijn op BHIC, ik heb daarvan nu een aantal naamindexen klaar en aan het BHIC aangeleverd. De zelfde serie scans staan sinds kort ook op VPND, soms is de een wat vlugger dan de ander. Maar ook hier dus bij het BHIC... het komt er dus op korte termijn allemaal aan. Beste groet.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 maart 2015 om 14:35
Prachtig Jan, je gaat hiermee weer een heleboel onderzoekers blij maken!
Voor de lezer VPND is www.vpnd.nl Van papier naar digitaal!
Max zei op 20 maart 2015 om 20:05
Bedankt, Jan, ik heb altijd al een voorvader willen hebben die wist hoe je een goeie tromp moest maken ;)
jan toirkens zei op 20 maart 2015 om 21:40
Ik kwam die Jan de Trompmaker als zodanig tegen ik meen als inwoner Den Bosch. Zat eerst te twijfelen of het geen Clompmaker moest zijn. * Leuke* beroepen soms, wat te denken van een Busmaker, zal wel een kennis zijn geweest van die Trompmaker en ergens zag ik een Vuurgewerkmaker. De laatste maakte geen vuurwerk maar uurwerken. Maar wie al dat kruit maakte voor de Busmaker ... wie het weet mag het zeggen. Een kruitmaker kwam ik nog niet tegen.
Max zei op 20 maart 2015 om 21:45
Ik had het over Marten Gielis trompmaker, vader van Maeijke Marten Dielissen, die jou ook wel bekend is... Boxtel ra75 scan 136.
Max zei op 20 maart 2015 om 22:04
Ik kan uit de akte alleen nog niet opmaken of Marten of zijn vader trompen maakte. Vermoedelijk zijn vader Gielis, omdat er trompmakers staat, zoon van de trompmaker.
Jan Toirkens zei op 21 maart 2015 om 00:03
wordt nog wat zoekwerk meer voor je Max. Ik kwam Marten Gielis nogal eens een keer tegen gehuwd met Catarina Ik heb maar twee kinderen n.l. Adam en Geertruit, de laatste gehuwd met Quinteijn Aerts.
Jan Toirkens zei op 21 maart 2015 om 00:03
wordt nog wat zoekwerk meer voor je Max. Ik kwam Marten Gielis nogal eens een keer tegen gehuwd met Catarina Ik heb maar twee kinderen n.l. Adam en Geertruit, de laatste gehuwd met Quinteijn Aerts.
Jan Toirkens zei op 21 maart 2015 om 01:24
Max, we zijn het er dus over eens dat Marten Dielis Meijs de zelfde is als Marten Dielis Trompmakers, hij was gehuwd met Katalijn dochter van Jan van Hersel. Dat we bij de deling van bezit van Marten Trompmakers, van diens 7 kinderen er op enig moment te Boxtel er slechts twee opduiken n.l. Adam en Geertruijt, duidt er dus op dat er eerder al tussen de 7 kinderen is verdeeld en dat er later weer tussen Adam en Geertruijt wordt gedeeld. Je zult nog even moeten wachten totdat er weer wat meer is uitgewerkt over Boxtel.
Max zei op 21 maart 2015 om 13:21
Dat klopt, Marten Gielis Mijssen is al tussen 1542 en 1554 overleden en zijn vrouw medio 1557 (pestepidemie in Boxtel), maar hun zeven kinderen waren in 1593 allemaal nog in leven.
Max zei op 22 maart 2015 om 14:24
Ik vond ook nog een bevestiging in de rekening van het ruitergeld 1572-1573:
"Truyken ende Jenneken Trompmaekers sijn int voers. ruytergelt sculdich eenen gulden."

Geertruij dr. Marten Gielis was getrouwd met Quintijn Aertsen, vorster, en Jenneke met Jan Mattijssen.

PS. Zag op VPND ook alweer de regesten van inv.nrs.79 t/m 82 staan (1616-1621). Wat een snelheid!
Jan Toirkens zei op 22 maart 2015 om 14:51
:-) Ja Max, die snelheid moet wel anders kom ik er over nooit mee klaar. In de testamenten die ik momenteel bewerk staat steeds vermeld - overdenkende de broosheid van het menselijk bestaan, dat er niets zekerder is dan de dood maar niets onzekerder dan het uur waarop----. Tis een gedachte op de achtergrond en op mijn leeftijd mag dat wel zo-n tikkeltje wat morbide folosofische gedachte .... dacht ik. Vandaar de *drive* die ik er in houdt. Ende versaget nijet... is een beetje mijn lijfspreuk ook ... (dank U dierbare luisteraars en kijkers ). U allen gegroet en ik wens u een vruchtbare dag.
Jan Toirkens zei op 5 mei 2015 om 14:52
Max : ene Marten Gielis Mesmekers in Lennesheuvel in het jaar 1544 is mogelijk de zelfde als jouw Trompenmaker. (RA Boxtel 62).
Max zei op 5 mei 2015 om 20:57
Dat waren dan vast geen tafelmessen...
Jan Toirkens zei op 20 mei 2015 om 16:06
Max : heb het mes hier nog even geslepen :-). In nr. 61 dus Dirck de Visser, huwt met Geertruijt Marten van de Velde. Kinderen Adam, Dingen en Lisbeth, akte uit 1530 ca. Dat verklaart ook een beetje de namen van hun kleinkinderen. Wordt vervolgd.
Max zei op 20 mei 2015 om 22:08
Dank voor de update. De vader van Dirck heette ook Adam (Daem)
Jan Toirkens zei op 12 augustus 2015 om 15:57
Tja Max, van de Trompenmaker naar ene Mesmaker en dan naar ene Gielis Meijs Jan Stevens, bezit Lennesheuvel. (in konnectie dus met Dierk de Visser ). Dat betekent dus dat we nog een lange weg hebben te gaan voordat we aantoonbaar van Karel de Grote afstammen :-). Maar ik houd de moed erin, soms moet dat wel.
Max zei op 13 augustus 2015 om 20:43
Ik zag kort geleden dat je alweer een serie indexen online hebt gezet van Ra 60 t/m 65. Als je in dit tempo doorgaat ben je al ver vóór je 80ste klaar.... ;) Houdt moed!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.