skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Boek van de Meerendonk

Willem Nabuurs vertelde op 4 februari 2010 om 15:59 uur
Ik ben op zoek naar het boek Van de Meerendonk 1300-2000 van Nettie van Ravestein-van de Meerendonk en Els Hilderink-van de Meerendonk uit 2000. Weet iemand of dat boek ergens in te zien danwel te koop is?

Reacties (25)

Marilou Nillesen zei op 5 februari 2010 om 10:16
Hmmm, bij het BHIC hebben we wel een boek over de familie Van de Meerendonk in de schappen maar dat is van de hand van H. Wijgergangs.

Wie kan Willem verder helpen?
Ing. Gerard W. Ch. Lemmens zei op 8 februari 2010 om 13:21
Dag Willem,
Het volgende zal je waarschijnlijk al bekend zijn :
http://robfeil.tripod.com

en danook
Genealogie familie van Meerendonk en de verbinding met Clara Jansdochter, vrouwe van Sparwoude

Uitgave: eigen uitgave
s.l. s.d.
niet gepagineerd, ill.
signatuur: G/Meer

Trefwoord(en): Meerendonk, van
Boekbespreking:
Uit: Genealogie Kwartaalblad CBG 2003-02 [J.G. Brummelkamp.] Genealogie familie Van Meerendonk en de verbinding met Clara Jansdochter, Vrouwe van Sparwoude. [Oosterhesselen, 2002.] Niet gepagineerd, ill. (GMeer). Adres van de samensteller: Weesboom 23, 7861 CD Oosterhesselen. Deze publicatie gaat in op de relatie tussen de families Van Meerendonk en Van Sparwoude. De Van Meerendonks stammen in vrouwelijke lijn af van de familie Van Sparwoude, waartoe Clara Jansdochter, Vrouwe van Sparwoude (circa 1530-1615), behoorde. Clara van Sparwoude, echtgenote van de Delftse schout Mr. Arent van der Meer, stichtte een liefdadigheidsfonds dat naar haar werd genoemd. Haar nazaat Tanna Slegt trouwde in 1793 met de Zierikzeese haven-ondermeester Roelof van Meerendonk (1770-1834). Behalve aan de familie Van Meerendonk wordt aandacht besteed aan aangehuwde geslachten, zoals Roth, Van Rozemond en Brummelkamp. Het werk is voorzien van verschillende genealogische schema's en portretfoto's in kleur.


Veel succes,
Gerard Lemmens
Ann Meeren zei op 21 juni 2010 om 17:15
Ik heb het boek. In het boek is en correspondentie adres in Den Bosch.

Op dit website stat het boek.
http://www.heemkundedendungen.nl/

Publicaties dan Genealogie

Ook door andere auteurs zijn boeken of brochures geschreven, die informatie verschaffen over Den Dungen en het Maaskantje. Een aantal daarvan staan in onze bibliotheek en kunnen door leden – op afspraak – worden ingezien of geleend. Ook de bibliotheken in Sint-Michielsgestel, Den Dungen of Berlicum kunnen een aantal van de beschreven boeken uitlenen.

Als je nog meer wilt weten email mij dan.
nettie van ravenstein van de meerendonk. zei op 19 augustus 2010 om 15:34
Geachte Heer Nabuurs."

Helaas kunnen wij u tot onze spijt geen exemplaar meer aanbieden
van ons Meerendonk boek 1300-2000. Vaak worden wij ook uit Amerika benaderd voor het meerendonk boek.
Mochten wij in de toekomst nog exemplaren laten drukken, dan zullen wij u hierover bericht zenden.
Met vriendelijke groet
nettie en els van de meerendonk.
Bert vd Brandt zei op 22 augustus 2010 om 01:24
Ook ik heb dit boek in mijn bezit.

Gezien mijn voorouders zijn deze vermeld op mijn website met een verwijzing naar dit boekwerk.

Zal wel nergens meer beschikbaar zijn en gezien de ouderdom van dat boekwerk ook grotendeels verouderd.

MvG
Jacqueline van Ravenstein zei op 23 augustus 2010 om 20:30
Hoewel ik me ervan bewust ben dat een forum als dit niet bedoeld is om vingers te wijzen voel ik me als dochter van Nettie van Ravenstein - van de Meerendonk toch verplicht om een reactie te geven op het bericht van de heer Van de Brandt.

Zijn reactie, dat het boek gezien de ouderdom intussen wel grotendeels verouderd zal zijn, vind ik namelijk niet zo gepast. Mijn moeder en tante hebben hun directe “Van de Meerendonk-familielijn” uitgezocht. Zij zijn daarbij zeer secuur te werk gegaan en alles tot 2000 staat hierin onuitwisbaar vast. Het is namelijk onmogelijk om naar het verleden toe aanpassingen in een genealogie aan te brengen. De informatie die het boek tot 2000 geeft kan daarom nimmer verouderd zijn.
Daarnaast is de familienaam Van de Meerendonk in de lijn waaruit mijn moeder en tante komen ook binnen of eigenlijk met hun gezin gestopt. Hieruit zijn namelijk uiteindelijk geen afstammelingen meer geboren die de naam Van de Meerendonk door zouden kunnen geven. Het is daarom ook een logische keuze om het boek in 2000 te sluiten

Met vriendelijke groet,



Bert vd Brandt zei op 23 augustus 2010 om 23:01
Jacquelne,

Ik weet hoeveel werk er in is gezet om toendertijd dat boekwerk te maken. Ik ken de beide personen/dames ook persoonlijk! Zeker toen ze nog met de "brabantse mutsen" exposities gaven. Ze waren toen met zijn drietjes!!
Ik heb het boekwerk persoonlijk aan huis afgehaald.

Maar wat ik wil zeggen is het volgende :
Een boekwerk is een moment opname met de weergave van de stand der zaken op dat moment. Het heruitgeven/herdrukken is dan ook een gedateerde questie.

Verder komen er in de loop der tijd altijd nieuwe(re) inzichten en/of gegevens die een bepaalde filiatie (dus het koppelen van ouders aan een kind) in een ander daglicht kan stellen bv. omdat er meer en totdan toe onbekende bronnen een beter cq. ander licht scheppen op de ingenomen standpunten.

Kortom : ik heb alleen maar een reactie gegeven op het woord "herdrukken"/"heruitgeven". Ik ben daar geen voorstander van.

Hoop dat je begrijpt dat ik in het geheel niemand heb willen quetsen.
Voor mij is dit ook de belangrijkste reden waarom ik alles wat ik heb op internet plaats; dan kunnen aanpassingen ook direct doorgevoerd worden en heeft men altijd MIJN laatste stand van inzichten beschikbaar.


PS.
Ik heb altijd het standpunt : één bron is GEEN bron; twee bronnen geven een mogelijk inzicht en drie of meer bronnen geven meer duidelijkheid!

Met vriendelijke groet,
Judith van de Meerendonk zei op 16 april 2012 om 21:10
Indien er in de toekomst een herdruk van dit boek verschijnt is er dan ruimte voor aanvulling? Bij mijn weten is mijn familie niet geïnterviewd of benaderd bij de druk van het boek
Nettie van Ravenstein van de Meerendonk zei op 20 november 2012 om 15:28
Beste Judith.

Wij hebben destijds niemand geinterviewd, maar is er 'n vraag met jouw afstamming ,laat ons dan je adres weten en dan kijken wij wat we voor je kunnen doen. met vriendelijke groet
Els en Nettie.
Frank Scholman zei op 6 januari 2014 om 16:26
Beste Nettie en Els (van de Meerendonk) ook ik heb belangstelling voor een exemplaar van dit boek. Ik heb o.a. onderzoek lopen naar de familie Van Grinsven, van Ginsven - Voets en van Grinsven - van den Veerdonk oorsprong Den Dungen. Met verschrijvingen Van Griensvenne, Griensven, Grunsven. Verder de familie's Van der Meijden (Boxtel), Peijenburg (Boxtel en omgeving), Van den Boogaard met verschrijvingen (Schijndel), Van Weert en Voets - van de Meerendonk.
Met vriendelijke groet,
Frank Scholman. (Boxtel) (gewijzigd mail adres)
Ann Van zei op 10 januari 2014 om 23:04
Hello Frank Scholman Ik heb en copy van het boek. What do you want to know? Maybe i can look it up for you. I hope you can read English. Or maybe Nettie will see this and get back to you.
Ann Van zei op 20 januari 2014 om 02:47
Hello Frank
I check the book and there are lots of references for the name
Van Grinsven. Here are the page numbers from the index.
Grinsven v 10-26-27-29- 31-32-33-34-36-37-38- 56-59-64-67-68.
Jos van de Meerendonk zei op 28 september 2014 om 10:43
Ik lees nog altijd met veel plezier het boek. Als afstammeling van Willem van de Meerendonk en mw Eikemans weet ik nu exact hoe de lijnen lopen. Heb vorig jaar nog tevergeefs gezocht in de St Jan naar het graf van mw Van Grinsven. Ligt onder plankier met stoelen..
Michel van de Meerendonk zei op 20 augustus 2016 om 14:31
Geachte mw. van Ravenstein,

ik zal me eerst voorstellen, ik ben (Michael Petrus Antoniuis van de Meerendonk, geboren in 1965, zoon van Adrianus Anthonius Henricus van de Meerendonk: 09-09-1915 en Bernardina, Johanna, Josepha Delmee- van de Meerendonk 06-03-1923).

Ik kan U niet genoeg danken dat U dit allemaal hebt uitgezocht en op papier heeft gezet. Ik buig, nogmaals ik buig voor U. Diep!

Ik heb Uw boek, ik weet hoeveel moeite het gekost heeft om dit allemaal op papier te krijgen.
Met uw aanvullende verhalen, met de foto's. Diep respect

En net zo als uw dochter irriteer ik me aan de reacties, laat ze zelf op zoek gaan. Laat ze zelf honderden uren werk verrichten. Laat ze zelf een boek schrijven met hun bevindingen.
Dan gaan wij schieten? Nee; als iemand zoveel energie en tijd besteed in zo'n boek.
Ik ga niet schieten, groot respect. Heerlijk om te lezen.

Mw. van Raamsdonk, ik kan maar een ding zeggen.
Dank U, dank U voor uw energie en inzet. DANK U!

Michel van de Meerndonk.
Iris van Ravenstein zei op 19 december 2018 om 21:31
Beste Michel,

Wat ontzettend fijn om uw reactie te lezen. Ook ik ben een dochter van mevrouw van Ravenstein- van de Meerendonk. Mijn moeder is helaas in februari 2016 overleden maar wat zou ze uw mooie lovende woorden gewaardeerd hebben. Er zit inderdaad ontzettend veel onderzoek en tijd in dit boek. Namens haar, dank u wel voor uw fijne reactie,

Met vriendelijke groet,
Iris van Ravenstein
Hans Vogels zei op 20 december 2018 om 07:13
Ik ben niet bekend met de publicatie. Is die aanwezig in de bliotheek van het BHIC?

De naam Van de Merendonck lijkt ontleend aan de hoeve Merendonck in de Vrijdom van 's-Hertogenbosch.

Zijdelings ben ik de Van de Merendonck wel eens tegengekomen in de omgeving van Helmond. Ik heb ze ook gezien in bijvoorbeeld in het Cuperinius bedrog uit 2010. Komen de volgende mensen ook voor in de publicatie?

Gerrit van der Merendonck x ca. 1330/1335 met N.N.

Henrick van der Merendonck, + voor ... 1394, bakker, met nageslacht.
Jan Gerrits van der Merendonck + voor ... 1393, x ca. 1360/65 met N.N.

Daniel (Deenken) Janss van der Merendonck, + voor ... 1457, x voor ... 1390 Hadewig (Hadewych), weduwe, dtr. Coel die Smit van Bijstervelt (Helmond).

Claes genaamd Coel van der Merendonck Danielss van der Merendonck.
Andries Danielss van der Merendonck.
Jan Danielss van der Merendonck.
Henrick Danielss van der Merendonck, + voor ... 1439, x ca. 1430 Jutta Marcelis dtr. van de Weyen, + voor ... 1486, weduwe xx voor ... 1448 Henrick die Bruyn, + voor ... 1465.

Jan Henrickss van der Merendonck.
Andries Henrickss van der Merendonck.
Hans Vogels zei op 20 december 2018 om 09:19
Bedankt Mariët.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 20 december 2018 om 10:42
Hans ik heb het boek inmiddels via een antiquair op de kop getikt en thuis in de boekenkast staan. ik zal het vanavond of dit weekend even opzoeken en voor je nakijken
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 20 december 2018 om 20:30
Hans, m.b.t. de herkomst van de naam geeft het boek enerzijds de terreinnaam Meerendonk, de naam van een donk in het Bossche broek. Maar het geeft ook aan dat de oudste generaties verbonden waren aan de hoeve die aangeduid werd als het goed ter merendonc, hoeve die merendonc in het vrijdom, huis en aangelag op die merendonc en die merendoncsche hoeve

Mbt de stamreeks, in verkorte vorm bestaat die uit
1 Henrik van de Meerendonk, vader van
1a Cool (Henriks) van de Meerendonk
1b Henrik (Henriks) van de Meerendonk * ca. 1320 x Aleyt (zij hertrouwt Art Groetart)
1b1 Jan (Henriks) van de Meerendonk * ca. 1345 x Mabelia
1b1a Daniel (Jans) van de Meerendonk + 1-7-1447 x Hadewych van Dynther
1b1a1 Hendrik (Daniels) van de Meerendonk + voor 1464 x Jut Marcelis van der Weyden + na 1479
1b1a1a Jan (Hendriks) van de Meerendonk * ca. 1450 + voor 1526 x Hillegont
1b1a1b Andries (Hendriks) van de Meerendonk
1b1a2 Jan (Daniels) van de Meerendonk + 9-11-1503
1b1a2a Goyart (Jans) van de Meerendonk
1b1a3 Claas (Daniels) van de Meerendonk + 3-5-1467
1b1b Jan (Jans) van de Meerendonk
1b1c Gerit (Jans) van de Meerendonk
1b2 Gerit (Henriks) van de Meerendonk + voor 1401
1b2a Hendrik (Gerits) van de Meerendonk + 1466/1471 x Lijsbet Jan van Gewande
1b2a1 Jacob (Hendriks) van de Meerendonk
1b2b Jan (Gerits) van de Meerendonk
1b3 Henrik (Henriks) van de Meerendonk
1b4 Daniel (Henriks) van de Meerendonk
1b5 Mette (Henriks) van de Meerendonk x Ludeken metten Ymen

De patroniemen worden in het boek niet gegeven maar heb ik zelf toegevoegd om het parenteel wat te verduidelijken

Meer info dan wat ik hierboven heb weergegeven wordt niet gegeven door het boek
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 29 mei 2019 om 13:11
Voor geinteresseerden in deze familie: ik stuitte gisteren bij toeval op een artikel in Dungense Historiën van de hand van Leo Minderhout met de titel Willem Zegers Steenbecker uit Myerle (jaargang 12, maart 2018, pag. 7-9, downloadbaar via BHIC site: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/dungense-historien, directe link https://www.bhic.nl/media/dungense_historien_12__2018__afl_38_maart.pdf).

In dit artikel wordt met 3 schepenoorkondes onderbouwd dat Zeger Steenbecker, die in het bovengenoemde Van Meerendonk boek beschouwd wordt als een zoon van Jan Hendriks van de Meerendonk en Hillegont (1b1a1a) hierboven, in werkelijkheid een schoonzoon was van Jan Hendriks van de Meerendonk en Hillegont. Leo Minderhout beargumenteert dat hun zoon Willem na het voortijdige overlijden van zijn ouders waarschijnlijk is opgevoed door zijn grootouders danwel oom/voogd Jan Jans van de Meerendonk en dat hij daarom in de volksmond ook wel met de geslachtsnaam van de Meerendonk werd aangeduid ipv met zijn vaders familienaam Steenbecker. Dit betekent voor een groot deel van de Van Meerendonk nakomelingen een kleine verandering in de kwartierstaat
jan toirkens zei op 29 mei 2019 om 14:13
In dit jaar 2019, zijnde het 50jarig jublileumjaar van de heemkundevereniging Den Dungen, is het zinvol deze website die Willem hoervoor aanhaalt met diverse publikaties uit het heemblad te bekijken. Het bevat een geweldige hoeveelheid info, en is dus van harte aan te bevelen. Ik ben niet de enige denk ik die Den Dungen interessant vind...
Marise van de Meerendonk zei op 25 maart 2021 om 22:55
Dag iedereen

Uit interesse naar mijn stamboom ben ik op dit forum terecht gekomen. Ik zou graag meer willen weten wie er boven mijn opa stonden en hoe de familie terug gaat in de tijd.

Meer info;
Mijn vader heette Marcus Johannes van de Meerendonk (23/12/65), en zijn vader heette Johannus van de Meerendonk.

Ook vroeg ik me af of van de Meerendonk en Van de Meerendonk van verschillende families vloeit of dat de schrijfwijze met de jaren verandert is bij een deel van de afstammelingen.

Hopelijk kan iemand me verder helpen!

Groetjes
Marise van de Meerendonk
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 26 maart 2021 om 08:54
Hoi Marise. Ik heb het hierboven genoemde boek erop nageslagen maar kan daarin geen Marcus van de Meerendonk geboren 1965 vinden. Heb je ook meer gegevens over je grootouders, zoals de geboortedatum van je grootvader en de achternaam van je grootmoeder. Misschien dat die generatie wel in het boek terug te vinden is.

M.b.t. je vraag over schrijfwijze van achternamen: die hoofdletter maakt geen verschil, dat is dezelfde familienaam. En ook varianten (Merendonk, Merendonck,Meerendonck,Meirendonck) zouden zomaar dezelfde familie kunnen betreffen, omdat de familienaam al 700 jaar oud is en de schrijfwijze van achternamen pas in 1811 in de burgerlijke stand is vastgelegd. Maar omgekeerd: dezelfde familienaam betekent lang niet altijd dat het dezelfde familie is. In het hierboven genoemde boek is 1 familie beschreven maar worden in de bijlagen nog een stuk of 4 andere families behandeld met dezelfde familienaam waarvan nog niet ontdekt is of en zo ja hoe ze verwant zijn.
Ron Bruijns zei op 30 november 2023 om 12:59
Gisteren heb ik het boek over de familie van de Meerendonk in de bibliotheek van het BHIC gelezen. Daarin kwam ik mijn voormoeder Nicolasina (of Clasine) van de Meerendonk tegen. Als Clasine van de Pettelaer schijnt ze een baldover (informant) voor de Hollandse Bende te zijn geweest. Daar wil ik natuurlijk graag meer over weten. Vandaar dat ik twee vragen heb:
- De Hollandse Bende opereerde in 1798 vanuit Herberg de Pettelaer. Weet iemand toevallig waar die herberg gestaan heeft? Is dat op de plek waar nu een horecazaak op de Pettelaarse Schans staat?
- Waar zou ik de rechtbankverslagen of getuigenverslagen over de roofovervallen van de Hollandse Bende kunnen vinden? Ze hebben in plaatsgevonden in 1798 in Sint-Michielsgestel en Den Dungen

Alvast mijn dank voor jullie informatie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.