skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Boekelse pils

Theo A vertelde op 9 november 2013 om 01:56 uur
Dames en Heren,
Aansluitend op Boekel, waar Jan Daniël den Brouwer (van de Vest) Vervest, op de Locht een brouwerij exploiteerde;
Brouwde het lichtere "LOCHT" bier dat, om die reden "Pils" werd genoemd als geproduceerd nabij de "Peel".

Mythe? Beste Willy, of uit welke literatuur c.q. verklaring kan dat worden afgeleid?

De term "Pilsner bier" is een algemeen begrip in diverse Europese landen en bevat gemiddeld 5% Vol. Alc.
Dat is niet "licht" want Licht bier bevat slechts 2,5 % Vol.

Bestond dat al vóór Daniël ging brouwen?
Of mogen we aannemen dat het begrip "PILS" etymologisch uit ons Brabants dialect komt?

Vreemd:
Want de Duitse Josef Groll, in het Tjechische Pilsen, brouwde zijn "Pilsner bier" met 5% Vol. ook al en de 19e eeuw, volgens Wikipedia.

Het meest gedronken bier in het Duits/Oostenrijkse Rijk, in België èn in Nederland.

Zo, en dan nu een .....

Veel lekkerder dan de Ale uit ons westelijk gelegen buurland.

Proost.

Reacties (6)

Willy zei op 9 november 2013 om 11:11
Theo,

deze "mythe" is dus even kolderiek als die van een Handelse pater die broeder werd toen hij op een ei ging zitten...

Ik hecht ook meer waarde aan de Wikipedia uitleg,
Norah zei op 9 november 2013 om 11:47
Er bestonden/ bestaan eeuwenoude Limburgse brouwerijen naast de Brabantse waar een heel goed "pilske" vandaan kwam, zoals Brand's, Gulpener en Ridder pils b.v.
En zo komen we weer terug Theo op het woord pils...(uit Bohemen).......
mvg, Norah
Theo A zei op 9 november 2013 om 19:10
Maar Norah,
Merken noemen is 'reclame' en bedenk dat "Pilsner" geen merk maar na mijnheer Groll, een "soort" is geworden dat door vele brouwers wordt gemaakt. Ook in het Brabantse Lieshout.
Op de Locht in Kerkrade stond ook een brouwerij die "Pils" produceerde.

Net als soepenaroma; we noemen het altijd "maggi" ongeacht het merk.
Maar goed.
Zet een pater op een ei en hij wordt broeder...
Wat zou er gebeuren als je de broeder "Ale" zou laten drinken?

Misschien wordt hij dan wel een pilske met een maggismaak.

Bier is bier (?)
Is 0% nog wel bier?
Lingen's met 2,5% of Double-ABDIJ met 12,5%, Oud bruin, Cerise (kriek) en wat te denken van de moderne sinaasappel- Peer, Framboos e.a. marketing onzin?

Nu kan en mag iedereen doen en laten, onderzoeken of wat dan ook.
Ik houd het binnen mijn hobby op gewoon bier. En dan is Pils de beroemdste.
Pils met haar ongeveer 5% Vol. anders is het geen Pilsner meer.

En 'ale' lust men in Brabant toch niet.

Terugkoppelend naar Willy's reactie, denk ik dan ook dat deze discussie al vroeg een einde bereikt.
Hopende dat e.e.a. "GOED" werd gelezen want dáár zit het grapje.

Goed weekend, vriendelijke groet en Santé, (Cheers)
Norah zei op 9 november 2013 om 19:48
Ook een goed weekend Theo, en santjes, met of zonder pils,
mvg, Norah
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 11 november 2013 om 12:36
Beste Willy, Norah en Theo,

Het nederlandse woord Pils in het Duits Pilsner komt ban het plaatsje Pilsen in wat nu de Tjech Rupubliek is waar ze ook bijzondere varieteiten hop verbouwde. het wordt gebruikt voor licht kleurig bier dat niet licht in alkohol gehalte behoefd te zijn. De gist die voor Lager of Pils gebruikt wordt is ook heel anders dan de bovengistede gist van Ale bieren die ook op andere temperaturen gegist worden dan Pils.
Pils is een speciaal Type van lager bier.

Theo neem nu niet alles op van Wikipedia NL want daar zitten (vooral op de bier en hop afdeling!) een stel ongeschoolde nare mensen die alles beter denken te weten, dus ik heb mijn medewerking daar dan ook stop gezet. Een van die nare mensen is zelfs van beroep nachtclub bouncer geweest!

trouwens het hangt er van af wanneer je over licht bier spreekt want in de middel eeuwen toen het water dus geinfecteerd was en er heel veel kleine brouwerijtjes oprezen toen werden er bieren gebrouwen met een heel laag (1%) alkohol gehalte dis 1 % vergeleken met nu 5,5% alkohol.

Ik als ex-Brouwer houdt juist van laag alkohol bieren en om een mooi laag alkohol bier te brouwen - dat is kunst !! met een hoofletter K ! En geef mij maar Ale of een Belgisch Bier dan kun je alle Pils en Lager zelf houden!
En ik houdt ook van de - moderne bieren - zoals kerse bier - heerlijk zijn die.

Proost,
Gerard
Joachim zei op 11 november 2013 om 15:43
neem nu niet alles op van Wikipedia NL want daar zitten (vooral op de bier en hop afdeling!) een stel ongeschoolde nare mensen die alles beter denken te weten, dus ik heb mijn medewerking daar dan ook stop gezet.

Een van die nare mensen is zelfs van beroep ...
...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.