Dames en Heren,
Aansluitend op Boekel, waar Jan Daniël den Brouwer (van de Vest) Vervest, op de Locht een brouwerij exploiteerde;
Brouwde het lichtere "LOCHT" bier dat, om die reden "Pils" werd genoemd als geproduceerd nabij de "Peel".
Mythe? Beste Willy, of uit welke literatuur c.q. verklaring kan dat worden afgeleid?
De term "Pilsner bier" is een algemeen begrip in diverse Europese landen en bevat gemiddeld 5% Vol. Alc.
Dat is niet "licht" want Licht bier bevat slechts 2,5 % Vol.
Bestond dat al vóór Daniël ging brouwen?
Of mogen we aannemen dat het begrip "PILS" etymologisch uit ons Brabants dialect komt?
Vreemd:
Want de Duitse Josef Groll, in het Tjechische Pilsen, brouwde zijn "Pilsner bier" met 5% Vol. ook al en de 19e eeuw, volgens Wikipedia.
Het meest gedronken bier in het Duits/Oostenrijkse Rijk, in België èn in Nederland.
Zo, en dan nu een .....
Veel lekkerder dan de Ale uit ons westelijk gelegen buurland.
Proost.