skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Boogeret Bogaerts Oisterwijk Huijbergen

M. van Iersel vertelde op 26 maart 2015 om 15:55 uur
Beste lezer,es,
Ik was op bezoek bij het museum van de broeders van Huijbergen,
Zij zijn al heel lang op zoek naar de doopgegevens van Gerardus Boogaerts of Boogert, de spelling van zijn achternaam is onbekend!
Zijn doopplaats en datum zijn ook onzeker, ze denken aan Oisterwijk ca 1614.
Zijn kloosternaam is Siardus, overl. 5 januari 1670 te Huijbergen.
Hij deed zijn plechtige geloften in het Wilhelmietenklooster te Huijbergen 12-11-1634. Hij volgde lessen te Leuven op kosten van de Markies van Bergen op Zoom. Hij was ook pastoor te Putten Nbr. en prior van het klooster.
Wie kan deze broeders helpen aan een juiste doopdatum en plaats.

Reacties (10)

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 27 maart 2015 om 15:52
Je zou via www.zoekakten.nl op de fiches van de dopen in Oisterwijk kunnen zoeken. Wel een monnikenwerkje...
Helena zei op 27 maart 2015 om 23:19
In het boek 'Noordbrabantse studenten, 1550-1750 [in Leuven]' staat ook niet veel meer dan je zo al weet. Hij werd in 1646 hofkapelaan van de markiezin van Bergen op Zoom en pastoor te Putte. In 1656 te Brussel tot provinciaal gekozen. Wrsl. Oisterwijk?, geboren in 1614, studeerde vanaf eind 1634 of begin 1635 te Leuven.

Er was nog een andere Siardus Bogaerts [hierbij staat Oisterwijk, zonder dat wrsl. ervoor]. Studeerde o.a. in Aalst (B) en Leuven. Trad te Aalst in bij de wilhelmieten. In 1673 geprofest te Huibergen. Prior van het klooster aldaar (1689-1690), overleden ca. 1708.

Toeval? Zelfde achternaam, zelfde voor-/kloosternaam [nu is Siardus wel gelijk aan Gerardus]. Misschien waren die twee wel gerelateerd? Generatie-verschil weliswaar; denk bijv. aan heeroom en neef? Mogelijk waren alle Bogaerts uit Oisterwijk wel gerelateerd aan elkaar? Misschien kun je er op die manier komen?
M. van Iersel zei op 28 maart 2015 om 14:24
Helena,

Dank voor je uitgebreide reactie.

Met dank,
Martien
M. van Iersel zei op 28 maart 2015 om 14:26
Hallo Helena,
weet jij misschien ook wat wsrl. betekent.
Groeten
Martien
Helena zei op 29 maart 2015 om 03:08
Martien, - Wrsl. zie ik als een officieuze verkorte vorm van waarschijnlijk. Niet helemaal correct. Maar doordat je deze vraag stelde heb ik nog eens gekeken in dat boek over Noordbrabantse studenten in Leuven. Bij de oudere Siardus (overl. 1670) staat 'Ws. Oisterwijk' wat ik - eerlijk gezegd- altijd las als wrsl. (waarschijnlijk), maar wie weet betekent het wel wat anders? Kan in de bijlagen niet direct vinden waarvoor men 'ws' in dit boek gebruikte. Het wordt een enkele keer meer genoteerd bij plaatsnamen. Kan zijn dat de onderzoeker de plaatsnaam noteerde zonder het gevonden te hebben en dit alleen op een vermoeden van de onderzoeker berust? Als bronvermelding bij deze Siardus Bogaerts (overl. in 1670) staat o.a. 'Geschiedenis van het Wilhelmietenklooster en van het bisschoppelijk instituut Ste. Maria te Huybergen' , 'Kerkelijke Geschiedenis van het bisdom Breda' [Krüger] en nog een paar bronnen. Neem aan dat vanuit deze bronnen dat vermoeden van de onderzoekers gekomen / ontstaan kan zijn dat deze Siardus Bogaerts waarschijnlijk van Oisterwijk was? Uit de Inleiding van het werk valt te lezen dat sommige Noordbrabantse studenten in Leuven overigens niet hun geboortedorp opgegeven hadden maar een nabijgelegen grotere plaats.

Bij de tweede Siardus Bogaerts staat er wel alleen Oisterwijk bij. Die plaats zal dan wel ergens genoteerd zijn geweest [ als student of als geprofeste wilhelmiet] . Bij hem zal hierover meer zekerheid zijn geweest. Of hij daar dan ook werkelijk geboren/gedoopt was zul je in de doopboeken moeten kunnen vinden [indien complete bewaard gebleven?]. In 1666 werd hij al vermeld als student humaniora van het jezuitencollege te Aalst (B). Imm. Leuven 20-12-1669. Hij zou rond 1650 geboren kunnen zijn?

Of het bij later intreden allemaal duidelijk genoteerd werd kan ik alleen maar gissen. Gezien de broeders van Huijnbergen daar nu nog steeds naar op zoek zijn neem ik aan dat het niet in hun archieven genoteerd zal staan of mogelijk verloren is gegaan? Heb overigens wel nog gezocht onder Oisterwijk, maar daar zijn het rond die jaren nog zoveel patroniemen waaruit je geen Bogaerts kunt halen. Je zou alle Gerardussen van rond die jaren helemaal na moeten zien te trekken...[ en daarbij ook nog eraan denken dat studenten soms een nabijgelegen grotere plaats opgaven..]
Sjoerd zei op 29 maart 2015 om 14:01
Zonder patroniem is het lastig zoeken. Van de gezinnen Bogaerts die ik kan vinden rond die tijd in de Nadere toegangen ben ik nog geen zoon Gerardus tegen gekomen. Van de twee Gerardussen die rond 1614 in Oisterwijk gedoopt zijn heb ik nog geen achternaam kunnen achterhalen.
M. van Iersel zei op 29 maart 2015 om 18:03
Alle meedenkers hartelijk dank, ik heb de Gerardussen in de periode 1610-1617 bekeken en doorgestuurd naar Huijbergen.
M. van Iersel zei op 2 april 2015 om 10:15
Hallo Annemarie,
Broeder Adri uit Huijbergen wil graag met je in contact komen, over deze kwestie.
Zou dat kunnen? Ik heb een mail adres.
Groeten
Martien
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 4 april 2015 om 14:06
Annemarie is te bereiken via het BHIC. Broeder Adri kan een e-mail sturen naar info@bhic.nl tav Annemarie
Evert Lavrijsen
Evert Lavrijsen zei op 26 april 2015 om 09:31
Ik heb onlangs telefonisch contact gehad met broeder Adri. Omdat er een vermoeden zou bestaan dat de jongere Siardus uit Eersel afkomstig zou zijn hij hij de hulp ingeschakeld van onze Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden.

Ik zal mijn bevindingen via dit medium uiteenzetten.

folio 291 - 24 juni 1660
Verzoek van Siardus BOGAERTS prior van de Wilhelmieten en geboren te Oisterwijk waar zijn moeder nog woont, die hij lange tijd niet heeft gezien. Hij mag voor de tijd van een maand in de meierij komen mits hij zich aan de bestaande voorschriften houdt. Bron: http://goo.gl/6mKCFc

Verklaring van de naar Siard(us).
Overwegend, maar niet uitsluitend Friese naam. Tweestammige Germaanse naam, uit Sîhard, van Sigi-, Sî- 'zege, overwinning' (zie sig-) en -hard 'sterk, stevig' (zie -hard-). De naam betekent dus ongeveer 'sterke overwinnaar'. Vgl. Sigert. De naam is oorspronkelijk en ook nu nog voornamelijk Fries, maar bijvoorbeeld Siardus (Sjorrus) is in bijvoorbeeld Huijbergen te vinden, aangezien Siard als heiligennaam ook enige verbreiding buiten Friesland heeft gevonden. Siard was abt van het premonstratenzer klooster Mariëngaarde bij Hallum; gestorven 1230; kerkelijke feestdag: 17 november. Mede doordat de relikwieën overgebracht werden naar de premonstratenzer abdij in Tongerlo bij Geel in België, kwam Siard in het zuiden ook wel in gebruik. Bron: http://goo.gl/M6ZYni
Siardus is de aangenomen klooster (heiligen)naam en heeft dus niets met Gerardus te maken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.