Braakveldhoeve

vertelde op 5 november 2019 om 18:58 uur

Ik ben op zoek naar informatie over deze hoeve in Berlicum, Woud 25.
Met name wil ik weten hoe deze hoeve aan haar/zijn naam is gekomen.
Een toponiem heb ik niet gevonden.

Reacties (6)

Jermaine Van der Meer zei op 10 november 2019 om 17:08 uur

Dag Henk. Ik heb voor je gekeken op https://hisgis.nl/projecten/noord-brabant/ maar jouw adres val er helaas net buiten. Groet, Jermaine

Henk van den Brand zei op 10 november 2019 om 18:46 uur

Hoi Jermaine,
hartelijk bedankt voor de genomen moeite. Ik las dat de gemeenten Berlicum en Middelrode er tzt bijkomen, dat is goed nieuws!

Michiel zei op 10 november 2019 om 22:48 uur

Indertijd heeft wijlen architect Wim van der Heijden, voorzitter van de heemkundekring in Berlicum en fervent archiefbezoeker, uitgebreid onderzoek verricht naar geschiedenis, toponymie en bebouwing in Berlicum. Zijn onderzoek ging terug tot de vroege middeleeuwen en was o.a. gebaseerd op het Bosch' Protocol. Ook heeft hij verhelderende kaartjes getekend met daarop historisch gegronde topografische aanduidingen, die de lokale situaties weergeven in Berlicum terug gaande tot de middeleeuwen. De heemkundekring De Plaets in Berlicum heeft zijn werk voortgezet. Als er een club is, die kan helpen, is het wel die kring: https://www.durpsherd.nl/heemkundekring-de-plaets/

Henk van den Heijden zei op 10 november 2019 om 23:45 uur

Hoi Michiel,
daar heb ik al een bezoek aan gebracht, maar helaas heeft Wim van der Heijden hier niets over geschreven. Zij konden me niet helpen, reden waarom ik mijn vraag op het forum plaatste.

Michiel zei op 11 november 2019 om 12:57 uur

Hoi Henk,
de familienaam van mijn moeder is Van de Braak en haar directe voorvader in mannelijke lijn Teunis Peter Jan Joosten nam bij zijn benoeming tot schepen van Berlicum in 1687 de naam Van de Braeck aan. Dat komt omdat hij grond op het Braakveld had, maar wat het gebied betreft, heb ik me verder niet verdiept en ook nooit de heemkundekring ernaar gevraagd. Destijds had ik wel gelegenheid Wim ernaar te vragen, aangezien ik hem talloze malen heb ontmoet en het een aardige man was, maar die gedachte kwam toen niet bij me op.

Henk van den Brand zei op 11 november 2019 om 18:39 uur

Beste Michiel,
dank voor je aanvullende reactie. Het is zoals het is en ik zoek verder.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: