skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Cromvoirt, hoefsmid Toon van der Zanden, 2 vragen

Mieke vertelde op 5 januari 2010 om 10:48 uur
1.Mijn betovergrootvader de hoefsmid Toon van der Zanden woonde van 1875 tot half 1901 met vrouw en dochter te Cromvoirt in de Hoogstraat A 21 (nu de Lambertusstraat). Mijn vader vertelde mij dat dit de boerderij van Dekkers is op Lambertusstraat 33. Maar klopt dit? Ik heb al veel uren gezocht in kadastrale gegevens maar het lukt me niet om dit bevestigt te krijgen, ik ben er niet handig in. Weet iemand hoe het zit?
2. Dochter Maria van deze Toon kreeg in 1883 een zoon en in 1889 een dochter(mijn oma)waarvan de vader(s)onbekend zijn. Deze kinderen woonden ook bij opa in de boerderij. Maria trouwde pas in 1894 in Utrecht en nam haar kinderen toen mee. Ik hoop dat oudere Cromvoirtenaren over dit gezin een tipje van de sluier kunnen oplichten omdat het iets was dat destijds in het dorp niet onopgemerkt kan zijn gebleven.

Reacties (2)

Dorethé zei op 5 januari 2010 om 11:59
Op vraag 1 kan ik antwoorden, dat de huisnummers die je in de bevolkingsregisters vind, niet dezelfde (hoeven te) zijn als de gegevens van het Kadaster. Een huisadres en een kadastraal perceelsnummer zijn twee gegevens voor één object van twee verschillende instanties. Een huisadres kan ook uit meerdere kadastrale perceelsnummers bestaan.
Verder vind je in het kadaster vooral gegevens betreffende eigenaren en in het bevolkingsregister de bewoners, en dit zijn niet altijd dezelfde personen.
Misschien zou je in het archief van de Gemeente waar Cromvoirt nu onder valt misschien iets wijzer kunnen worden. Misschien kun je daar een kaart vinden met de huisnummers erop die in het bevolkingsregisters gehanteerd werden (als deze bestonden en bewaard zijn gebleven). Misschien is er iets te vinden over bouwvergunningen e.d.
Er bestaat een handleiding voor historisch huizenonderzoek met veel tips betreffende bronnen waar je in kunt zoeken. Het boek heet: 'Op zoek naar huis, straat of buurt' door Kees van der Wiel, Uitgeverij Verloren.
Succes.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 7 januari 2010 om 10:48
Beste Mieke,
nog even een aanvulling op het antwoord van Dorethé; bij het BHIC in 's-Hertogenbosch berust het archief van de gemeente Cromvoirt, 1811-1932 met als toegangsnummer 5062. In dit archief zitten zowel de bevolkingsregisters van Cromvoirt, als enkele huisnummerregisters. Je kunt deze inventaris via onze website bij 'historisch onderzoek doen' inzien, door te zoeken op 'gemeente' en 'Cromvoirt'. De stukken zélf kun je dan weer in onze studiezaal in 's-Hertogenbosch inzien. Succes !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.