skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

dopen in sambeek

arno peters vertelde op 29 juli 2015 om 00:40 uur
vraag: waarom werden er in de 17e en 18e eeuw zoveel boxmerenaren gedoopt in Sambeek terwijl Boxmeer zelf ook een parochiekerk had???

Reacties (10)

Helena zei op 29 juli 2015 om 02:01
Was dit wel zo? Heb je wat voorbeelden? Zie weliswaar in de index bij BHIC vele dopen vanaf ca. 1640 in Sambeek en dan staat hier in de index er ook nog Boxmeer bij. Bijv. Rooms-Katholiek doopboek 1700-1772.
Zou het ermee te maken hebben dat Sambeek later volledig opging in gem. Boxmeer? En je daarom de dopen van Sambeek tevens onder Boxmeer ziet staan? [in deze database daarom tevens meegenomen onder Boxmeer]

Maar je vraag was omgekeerd: Boxmerenaren (?) in Sambeek gedoopt...
Heb je een voorbeeld waarvan je zeker weet dat die families daadwerkelijk onder parochie Boxmeer woonden? Het was immers voorschrift in die tijd (altijd uitzonderingen) dat dopen plaats vonden in eigen parochiekerk. En er vonden toch ook genoeg dopen plaats in die periode in Boxmeer zelf (zonder dat je er hier in de index dan 'Sambeek' bij ziet staan. Er was dus zeker de mogelijkheid ter kerke te gaan in Boxmeer en aldaar de sacramenten te ontvangen (al dan niet tijdelijk schuurkerk?)

Ik vergelijk nu even met een plaats waarmee ik beter bekend ben en waarbij men alert moet zijn de goede doopplaats te noteren: Stiphout. Kijk je hier in de index dan zie je de dopen onder Stiphout, maar verder staat er ook nog Helmond bij. Inderdaad nu vallend onder gem. Helmond, maar in die jaren had Stiphout een eigen Schepenbank en een eigen parochiekerk en de r.k. dopen vonden wel in Stiphout plaats en niet in Helmond.

Misschien heeft iemand die bekend is met Boxmeer een beter antwoord?
clericus.eu
clericus.eu zei op 29 juli 2015 om 08:50
Hallo Arno,

Hiervoor moet je waarschijnlijk iets verder in de tijd.

Besef dat we in die tijd in een godsdienst oorlog zaten, Brabant met Gelre en de Fransen. In deze tijd ontstonden illegale schuurkerken aan of net over over de grenzen. Brabant was toen zeer verdeeld.

Boxmeer was een aparte heerlijkheid (behoorde eerst bij Grave) lees ook wiki of andere geschiedenisboeken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Heerlijkheid_Boxmeer

Het is niet echt mijn onderzoekgebied maar zie dit ook in de plaatsen Uden-Boekel-Gemert en Bakel die net niet onder het bewind stonden van de Fransen tijdens het Hertogdom Brabant.

Soms zijn ze ook twee keer geregistreerd zowel rk als ng.

Dus verwacht dat je hierin je antwoord moet zoeken ook in Sambeek en Boxmeer.

Besef ook dat de kerken niet zo dicht op elkaar stonden in die tijd en dat naburige gemeente met rond de 1.000 inwoners ook naar deze kerk kwamen.

Daar Sambeek en Boxmeer naburige gemeente zijn is een uur gaans (reisafstand te voet in een uur) heel gebruikelijk en acceptabel.

Volgens de kuiper kaarten van 1865 had Sambeek 1400 inwoners. Sambeek was vanaf 1817 tot 1942 een zelfstandige gemeente. Hierna pas samengevoegd met Boxmeer, en denk dat het eerste antwoord van Helena niet in je periode past.

lees ook info op https://nl.wikipedia.org/wiki/Sambeek
clericus.eu
clericus.eu zei op 29 juli 2015 om 09:10
De Onze Lieve Vrouwe parochie beslaat Boxmeer, Sambeek en Vortum-Mullem dus verklaarbaar dat ze naar de kerk gingen in Sambeek, waarvan de toren stamt vanuit de 15de eeuw.

De Sint-Petrusbasiliek in Boxmeer had al in 1000 een kerk waar nu deze kerk staat (rk)

google ook eens op de geschiedenis van de kerken voor meer info.
clericus.eu
clericus.eu zei op 29 juli 2015 om 09:10
De Onze Lieve Vrouwe parochie beslaat Boxmeer, Sambeek en Vortum-Mullem dus verklaarbaar dat ze naar de kerk gingen in Sambeek, waarvan de toren stamt vanuit de 15de eeuw.

De Sint-Petrusbasiliek in Boxmeer had al in 1000 een kerk waar nu deze kerk staat (rk)

google ook eens op de geschiedenis van de kerken voor meer info.
Helena zei op 29 juli 2015 om 09:20
@Frank, - Dopen gebeurde één keer. Wanneer een kind r.k. gedoopt werd kon het niet nog eens n.d. gedoopt worden of omgekeerd.

Persoonlijk denk ik eerder dat het antwoord te vinden valt in de wijze waarop een en ander hier in de database is opgenomen en waarbij bij plaatsen die later onder andere gemeenten kwamen zowel doopplaats alsook latere gemeente genoteerd staan. Zie voorbeeld wat ik aanhaalde met Stiphout ->Helmond. [ en Stiphout kwam pas in 1968 onder Helmond]
Denk nu ook aan mijn voorouders die halverwege Deurne-Bakel , maar wel onder gemeente Deurne woonden. ['Omdat de Molenhof tot de parochie Bakel hoorde werden daar ook de kinderen gedoopt en vonden er de (kerkelijke) huwelijken plaatsen. Maar nadat in 1683 de heer van Deurne protesteerde toen men iemand van de Molenhof in Bakel wilde begraven moest men voortaan naar Deurne voor de begrafenis. De uitvaartmis zal waarschijnlijk steeds in Bakel hebben plaatsgevonden. Dit leide tot de uitdrukking: Te Bakel de klank, te Deurne de stank.' - zie http://www.deurnewiki.nl/wiki/index.php?title=Molenhof]

Maar mogelijk heeft Arno wat goede voorbeelden waarbij hij zeker weet dat iemand in Boxmeer woonde...en dan toch in Sambeek gedoopt werd.
clericus.eu
clericus.eu zei op 29 juli 2015 om 09:36
@ Helena, bedoelde de trouwgegevens, ook overlijden werd maar een keer geregistreerd. en we wachten even af op het voorbeeld.
Egbert zei op 29 juli 2015 om 23:37
Helena, je hebt gelijk. Ook in Lierop komt dat zelfde probleem voor. Een deel van de DTB-gegevens staan in de index van het BHIC geregistreerd onder Someren, terwijl Lierop een eigen parochie was en ook een eigen schepenbank had. Pas in 1935 werd Lierop bij Someren gevoegd. Waarschijnlijk is dat probleem ontstaan omdat is vastgehouden aan de indeling en nummering uit het overzicht dat door L. Kruijff is gemaakt: "Beschrijving van de doop-, trouw- en begraafboeken enz. in de provincie Noord-Brabant daterende van voor de invoering van de burgerlijke stand". Daar werden alle dorpen vermeld onder de gemeente waaronder ze in 1965 vielen. In 1942 ging Sambeek op in de gemeente Boxmeer.
Helena zei op 29 juli 2015 om 23:59
Had dit inderdaad ook gemerkt bij Lierop en Someren.
Egbert, dank voor de uitleg hoe het zo waarschijnlijk gekomen kan zijn.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 30 juli 2015 om 13:43
Naar aanleiding van jullie reacties zal ik dit probleem voorleggen aan de beheerder van de genealogische databank van BHIC. Dan kan hij er zijn licht ook eens over laten schijnen.
Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 31 juli 2015 om 14:27
Er zijn uiteraard meerdere mogelijkheden om alle Brabantse plaatsen in te kaderen. Maar zoals Egbert terecht meldt heeft het BHIC ervoor gekozen om de overzichtslijst van L. Kruijf voor de DTB-registers van alle Brabantse plaatsen te gebruiken. Vandaar dat in een aantal gevallen –zoals bijvoorbeeld Sambeek- plaatsen te vinden zijn onder een andere plaats.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.