families Smits van Merwijck en Veler (Velar) te Beugen / Cuijk

vertelde op 10 juni 2019 om 20:55 uur

Op 18 april 1576 werden Roelof van Dael en zijn vrouw Franske Coebergh, samen met heer Goert Smit van Merwijck Janssoen, priester, Jan die Smyt en zijn vrouw Henneke, en Lies van Merwijck, de weduwe van Reijner Raeijmacker, door de schepenen van Cuijk genoemd als erfgenamen van Loen Veler en diens vrouw Truijken zaliger.
De erfgenamen van Loen Veler blijken allemaal leden van de familie Smit (die Smyt) van Merwijck uit Beugen, want Roelof van Dael was een zoon van Arnt van Dael en Anna Smyt van Merwijck. Deze Anna had een broer Johan die Smyt; hun oom was Derick Smyt van Merwijck, schepen en richterbode van Beugen tot zijn dood in 1535.

Over de familie Veler (of Velar) vond ik nog het volgende:
Peter Veler Gijsbertszoon was schepen van Cuijk in de jaren 1490-1528.
In 1524 worden in Cuijk genoemd: Peter Velar en zijn zoon Gieb.
Derick Veler was in Cuijk schepen in de periode 1543-1560.
In 1547 wordt ene “. . Velar” genoemd als supprior van het klooster St.-Agatha.
In 1556 worden in Cuijk genoemd: Derick Veler en zijn vrouw Berber. In 1558 blijkt dat zij een dochter hebben Hijllicke, die kloosterzuster was in Venray.
Heer Jan Veler, priester; heer Frans Veler, priester en rector van het St. Maarten en St. Anthonisaltaar in Cuijk; Gerit Veler; Enneke Veler (getrouwd met Aerien Pottebacker); Peterke Veler – allen kinderen van Derick Veler – en Derick Veler, als momber over zijn kleinzoon Peterke Veler (de zoon van Gieb), machtigen hun broer Jan Veler Derixsoon op 9 maart 1559 voor de schepenen van Cuijk om t.b.v. hen rechtsvorderingen binnen de stad Grave te verrichten.
Jan Veler Derickszoon wordt genoemd als schepen van Cuijk in de jaren 1561-1578. Hij was getrouwd met Neeske.
Het familiewapen Veler vertoonde twee kepers boven elkaar geplaatst.

Kan iemand mij helpen er achter te komen wat de relatie van Loen Veler was met de familie Smit van Merwijck?

Reacties (1)

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 juni 2019 om 11:36 uur

Beste Eric, het is al even geleden dat je deze vraag hebt geplaatst en helaas zijn er nog geen reacties verschenen. Ik ben bang dat ik je ook niet verder kan helpen. Het schepenbankarchief van het land van Cuijk (toegangsnummer 7040) ken je al, begrijp ik uit je bericht.

Je zou eens navraag kunnen doen bij de Historische Kring Land van Cuijk: http://www.historischekringlandvancuijk.nl/ Daarnaast zou je kunnen speuren naar online genealogieën, bijvoorbeeld via Geneanet: https://nl.geneanet.org/genealogie/veler/VELER. Maar wellicht heb je deze sporen allang gevolgd. Ik wens je in elk geval veel succes met je onderzoek!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: