skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Franse akte

Carola
Carola vertelde op 14 december 2014 om 16:30 uur
Geachte lezer,
Ik heb onlangs een akte uit 1813 gevonden, waarin een stuk tekst staat, dat ik maar niet vertaald krijg. Mijn Frans is namelijk erg slecht en Google maakt er helaas een puinhoop van, waardoor ik dus niet duidelijk krijg wat er precies staat in de akte.

Het gaat om de volgende akte:
Huwelijksakte uit Schijndel, 06-08-1813.
Bruidegom: Bernardus Thieleman Mettler.
Bruid: Paulina/Paulien Voets.

Het gaat daarbij om een stukje op de tweede bladzijde van de akte.
Bij het cijfer 4 (huwelijksbijlagen?) staat een stuk in het Frans, waaruit ik begrijp dat er de overlijdensdatum van de moeder van de bruidegom wordt genoemd. Het gaat dus puur om het handgeschreven stukje tekst, wat ik niet begrijp.

Wie zou dit voor mij kunnen vertalen?
Alvast bedankt,

Reacties (16)

Norah zei op 14 december 2014 om 17:02
Graag in het vervolg afb. nummer noemen > image 454(zoekakten).

Het komt mij vreemd voor.
Allereerst de vader(was weduwnaar) van de bruidegom had op schrift toestemming gegeven. Deze had dezelfde voornaam als zijn zoon!
Bruidegom zelf was overigens uit een onwettig huwelijk, zie de vorige blz.
Dan de moeder van de bruid, deze had al op 24 juli 1813 toestemming gegeven. Dit is op 3 aug 1813 geregistreerd in Sint-Oedenrode. En dan wordt er vermeld.....? dat het niet nodig was, men was beiden meerderjarig. Bruidegom 32, bruid 30.
Misschien verstandig ook bij de huwelijksbijlagen te kijken.
Norah zei op 14 december 2014 om 17:26
Hm, heb mij vergist zie ik, treurig. De moeder van de bruidegom is overleden op 24-07-1813, en het is aangegeven op 03-08-1813 Sint-Oedenrode.
En wat ik begreep van de bruid haar ouders(voorouders) zijn overleden en daar zij meerderjarig is, is toestemming niet nodig.

Nog niet zo lang geleden had men van beide ouders namelijk toestemming om te trouwen als men nog geen dertig was.
Carola
Carola zei op 14 december 2014 om 17:49
Hartelijk dank!

Ik vraag me alleen af waarom ik de overlijdensakte niet kan vinden. Heb hier binnen de site al gezocht en heb door de aktes gekeken via zoekakten.nl, maar helaas zonder resultaat. Zoek ik verkeerd, of is die akte er gewoon niet?
theo zei op 14 december 2014 om 20:20
Het is een raar verhaal. De bruidegom is meerderjarig en heeft dus geen huwelijkstoestemming van de familie nodig, volgens de huwelijksakte. Desondanks geeft de vader die weduwnaar is huwelijkstoestemming. Er wordt in de akte vermeld, dat er op 24 juli 1813 een akte is opgemaakt, ingeschreven 3 augustus 1813, waaruit blijkt dat de moeder van de bruidegom is overleden, dat overlijden moet dus al eerder zijn geschied. Waar die akte is te vinden is mij niet duidelijk. Een zus van Bernard Mettler, Maria Catharina Francisca Mettler, geboren Maastricht 1783, was gehuwd met Arnoldus Stoks en overlijdt op 10 mei 1863 te 's-Hertogenbosch, oud 80 jaar, ouders aan de aangevers onbekend. Googelen levert de informatie dat zij een zus is van Bernardus jr. Hoe dat dat bekend is, weet ik niet.
Norah zei op 14 december 2014 om 20:37
Vond geen akte van mevr. Mettler, niet in Schijndel, en ook niet in St.-Oedenrode. Het is verwarrend, eventueel in Maastricht? >>>
Huwelijksbijlagen Schijndel 1813, images 496-504.
Ouders van de bruid leven dacht ik nog? Een heel relaas betreffende Geertrui van Woutenburg(de moeder van Paulina), zou een natuurlijk kind zijn geweest. En dan moet de grootvader ook weer genoemd worden.
Geraldine zei op 15 december 2014 om 02:40
Carola,
de datum slaat op het dokument, niet op het overlijden van de moeder. De moeder zijnde overleden, is eigenlijk als tekst tussen haakjes.
Het gezelschap is op zaterdag middag 24 juli 1813 om 5 uur met getuigen naar de notaris in Schijndel gegaan om de geschreven toestemming, (consentement par écrit) van de vader van de bruidegom te registreren. Hij is weduwnaar van Joanna Barbara Loederer, (la mère étant décédée) Het rapport is op 3 augustus officieel ingeschreven. Data en nummers komen terug bij het dokument in de huw. bijl.
In 1836 bij zijn tweede huwelijk weet Bernard jr. ook niet wanneer zijn moeder is overleden.
Heb een poosje gekeken op de sites van BHIC, WieWasWie, stadsarchief den Bosch en Allelimburgers. Er is veel te vinden (ook de ouders van Bernard Sr.)
In 1781 wordt Bernard jr. geboren, dan nog illegitiem. In 1783 zijn zuster Maria Francisca, eveneens te Maastricht. Nu geen opm. meer, wellicht zijn de ouders gehuwd.
18 Maart 1785 wordt in Den Bosch dochter Louisi Metlaer geboren. Zij is wettig. (zie BHIC). Dit zou Elisabeth kunnen zijn die 19 maart 1839 overlijdt (51 jaar) in den Dungen. In deze akte (WieWasWie) staat geschreven: Vader is overleden te Schijndel. Joanna Barbara is overleden te Hellevoetsluis.
2 maart 1801 wordt in Den Bosch een dochter geboren van Bernard Sr. met zijn nieuwe vrouw Juliana Catherina Macpherson (geb. 1776 Klundert). Het kind overlijdt in Maastricht op 15 juli 1801.
In 1816 overlijdt Sr. in Schijndel; in 1819 hertrouwt Macpherson.
Er wordt nogal met de namen gestoeid: Mettler, Metler, Metteler, Metlaar, Metlaer, Middeler, Stetteler (1836 tweede huwelijk jr. BHIC en scan bij WieWasWaar).
Laderer, Joanna Barbara (ged. 4 jun 1758 te Maastricht) wordt ook genoemd Laederer, Loederer, Ladderen, Labre (1839).
Met vriendelijke groeten
Bas den Brok zei op 15 december 2014 om 12:50
In 1813 werd volgens de Franse wet getrouwd, de Code civil (Code Napoléon). Artikel 148 van die wet bepaalt dat een jongen jonger dan 25 en een meisje jonger dan 21 niet zonder toestemming (consentement) van de ouders kunnen trouwen. Artikel 151 bepaalt dat oudere kinderen weliswaar zonder toestemming kunnen trouwen, maar formeel de raad of mening (le conseil) van hun ouders moeten inhalen (of van de grootouders, aïeuls et aïeules, indien de ouders gestorven zijn) 'comme il leur doit à tout âge honneur et respect' ! De ouders kunnen de huwelijks datum een tijdje laten uitstellen, zodat de kinderen er nog eens goed over kunnen nadenken en enerzijds de ouders de tijd hebben te pogen de kinderen van hun trouwplannen af te brengen, anderzijds de kinderen de tijd hebben te pogen hun ouders van de juistheid van hun trouwplannen te overtuigen.

Charles Picot, 1868
Code Napoléon expliqué, article par article, ...
http://gallica.bnf.fr/m/ark:/12148/bpt6k61437746/f1
Titre V du marriage begint op pagina 84 van het gescande document.

Voor alle huwelijken werden dus consentements binnengehaald, hoe oud de kinderen ook waren, dus ook bijvoorbeeld voor de 40 jarige Maria Hellings die 13 november 1813 te Schijndel met Peter van den Bogaert trouwde en wier ouders beide nog in leven waren (pagina 458 van hetzelfde document als waarin het huwelijk van Bernard Tielleman Mettler terug te vinden is).
Bas den Brok zei op 15 december 2014 om 19:34
Transcriptie van het betreffende stukje uit de huwelijksacte:

[Après avoir donné lecture, aux termes de la loi, ...] 4.° Du consentement par écrit de Berhard (een h! geen n) Mettler, veuf de Johanna Barbara Loederer, père du futur, la mère étant décédée, en date du vingt-quatre juillet mil huit cent treize, enregistré à St.-Oedenrode le trois du mois d'août, vol. 2, fol. 67 v[ers]o, cases 8 et 9; celui de la future, vu que ses parens, aïeul et aïeules sont décédés et qu'elle est majeure, n'étant pas exigé de la part du conseil de famille.

(veel van de komma's en een paar extra accenten en andere leestekens heb ik zelf toegevoegd.)

In de laatste zin (celui de la future ...) staat dat de ouders en grootouders van Pauline Voets reeds overleden zijn. Daarom en omdat ze meerderjarig is (21 of ouder voor meisjes) is er voor haar geen conseil vereist. Zouden er nog ouders of grootouders in leven geweest zijn, dan zou een conseil van hen wel vereist geweest zijn.

In de huwelijksbijlagen zit een verklaring (pagina 500 tot 504) van 10 augustus 1813 afgelegd door Pauline Voets ten overstaan van Pierre Jean Bangeman van der Hulst, vrede rechter van het kanton Sint-Oedeneode (waaronder Schijndel) dat ze de overlijdensacte van haar opa van moederszijde niet kan overleggen. Ze moet aantonen dat haar ouders en grootouders overleden zijn om zonder conseil te kunnen trouwen. Waar en wanneer haar grootvader van moederszijde is overleden weet ze niet, omdat haar moeder, Geertruij Wilbert Woutenburg, een natuurlijk (onecht) kind is (en wel van Maria Francis Smits en de grootvader waarvan Pauline overlijdens plaats en datum niet kent: Wilbert Woutenburg, zou je denken, maar hij wordt niet genoemd). Zeven met name genoemde getuigen verklaren dat juist is wat Pauline zegt.
Carola
Carola zei op 17 december 2014 om 15:10
Allen hartelijk bedankt voor de informatie! Weer wat puzzelstukjes gevonden..en dingen bijgeleerd.

Geraldine: u geeft aan dat volgens de akte van Elizabeth, de moeder (Johanna Barbara Laederer) in Hellevoetsluis overleden moet zijn. Ik heb de overzichten bekeken, maar daar is ze niet terug te vinden. Is er nog een mogelijkheid om het overlijden van Johanna te vinden?
Geraldine zei op 17 december 2014 om 16:35
Nee, niets gevonden in het begraafboek van Hellevoetsluis. Overledenen waren voornamelijk afkomstig van de (oorlogs)schepen.

http://vestinghellevoetsluis.nl
/vestingwerken-voorne/landmacht/alg-landmacht/79-de-vesting-hellevoetsluis-als-garnizoen
1787-1795 Regiment Westerloo
1e bataljon-Brielle 230 koppen
2e bataljon-Hellevoetsluis 210 koppen
Hoorde Bernard sr. soms hierbij? Je zou kunnen zoeken in Brielle: zoekakten.nl M99Q-KQP Begraven 1679-1805, tussen pag. 410 en 470 (1785-1798) en zeker in den Bosch.

http://www.bossche-encyclopedie.nl
Inventarissen 1749-1809
Bernard METTLER weduwnaar van Johanna LADRER heeft geen bezit en kan geen inventaris maken ten behoeve van zijn drie onmondige kinderen: Bernard, Maria Francisca en Elisabeth.
Bevestiging door Henri HOFSTEDE en Maria VORSTERHUIJS.
05.10.1798 | R 1788 | f 215v

Succes
Carola
Carola zei op 19 december 2014 om 15:36
In het boek M99Q-KQP heb ik in scans 410-470 niets gevonden. Ik ga nu kijken vanaf 470, misschien dat Johanna daarin staat?
Carola
Carola zei op 19 december 2014 om 16:38
Helaas.... het overlijden staat ook niet op de pagina's 470-513.
Ik ga zoeken in Den Bosch.
Dorethé zei op 19 december 2014 om 23:33
Als overlijdensplaats wordt genoemd Hellevoetsluis. Je zou ook nog eens kunnen zoeken in Nieuw-Helvoet. Dit dorpje ligt naast Hellevoetsluis en is pas in 1960 samen met Nieuwenhoorn en Hellevoetsluis een gemeente geworden.
Voor deze plaatsen kun je zoeken op de site van het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, http://www.streekarchiefvpr.nl
Norah zei op 20 december 2014 om 01:59
Of toch in Maastricht overleden? In elk geval vóór 1800.
Carola
Carola zei op 20 december 2014 om 12:00
Via het streekarchief én via RHCL helaas geen resultaten... Den Bosch moet ik nog uitzoeken.
Geraldine zei op 24 december 2014 om 16:01
Kleine stukjes die ik gevonden heb. Wellicht gaat het helpen.
1. Marie Martelaer (dochter van Bernard Sr. en Joanna Barbara Laderer) bevalt van een dochter op 12 sept. 1806 te Swalmen, Limburg.
2. Bij het tweede huwelijk van Juliana Catharina Macpherson, waschvrouw, in Maastricht 1819 (zoekakten.nl 6581404 Image 300 of 590), wordt expliciet gemeld dat de schrijfwijze van de naam van haar eerste echtgenoot ook is: Albertus Middelaer. Juliana was de dochter van Alexander, grenadier regiment gen. maj. Stuart in den Hollandschen dienst. Alexander overleed in Klundert, 5 nov. 1807. Catharina Ross, haar moeder, overleed te Maastricht 28 jul. 1795.
3. Geregistreerde Elizabeth Messelaar, dienstmeid; Geboorteplaats Brielle, 23 jaar (1787)
Woonplaats Den Dungen; Bron État de population Plaats Den Dungen; Periode 1810; Pagina 3
Toegangsnr. 5038; Inv.nr. 0914 (Wiewaswie)
In huis bij Piet Beks, geb. ’s-Hertogenbosch 16 okt. 1739 (overl. den Dungen 1 okt. 1814) en zijn vrouw Catharina van der Donk, geb. den Dungen 30 okt. 1733 (overl. den Dungen 21 okt. 1814)
Elisabeth Mettler woont in 1820 te Schijndel bij haar broer Bernard jr.
Elisabeth Metteler woont in 1830 te Sint-Michielsgestel, Maaskantje. Boerenmeid bij de familie J. Schakenraad (geb. 1788 den Dungen) - M. van der Steen (geb. 1788 den Dungen). Geboorteplaats Brielle, 42 jaar, (1788). Haar leeftijd komt overeen met de leeftijd bij overlijden.
Elisabeth is daarmee niet Louisa. Louisa is dan overleden voor 1798.
Overlijden Elisabeth: buren doen aangifte overl.: Nicolaas Rovers, 40 jaar (1799), en Arnoldus Meulenbroek, 23 jaar (1815). Deze mensen wonen Wijk A Litsestraat 48 en 49, den Dungen.
4.: Mett(e)ler, Berhard Sr. ontvangt een pensioen (Wiewaswie ): CollectiesErfgoedinstelling: Nationaal ArchiefNationaal ArchiefPlaats instelling: Den HaagCollectiegebied:Zuid-Holland
Nummer toegang: 2.01.15, inventarisnummer: 169, folionummer: 210
Nummer toegang: 2.01.15, inventarisnummer 165, folionummer: 32 Alfabetische lijst van gepensioneerden, behoord hebbende tot de in 1795 opgeheven Zwitserse regimenten
Wellicht Regiment Zwitsers 3 Garnizoen 1780 Maastricht; 1781 Breda; 1782 ’s Hertogenbosch; 1787 Brielle/Hellevoetsluis; 1789 Brielle/Rotterdam; 1790 Grave; 1792 ’s Hertogenbosch.
Bernard Sr. staat in bev. reg. van Schijndel 1810. Gehuwd, maar zijn tweede vrouw wordt niet vermeld. De mensen bij wie hij woont zijn ook de aangevers bij zijn overlijden in 1816.
5. Doop zoon Bernard jr.
Zoekakten.nl M9W1-FPP Dopen 1723-1795 boek 26/34 Image 155 of 1150, links onderaan
24-01-1781: zoals verklaart door Maria Elisabeth van Heusden, vroedvrouw
6. Doop dochter Maria Francisca, zelfde boek M9W1-FPP Image 201 of 1150, links onderaan
10-5-1783: matrimonio juncti sunt coram…..
Opm. BRAB ??
Zie ook M9W1-F5H Index, Dopen 1573-1808 K-M Image 366 of 449
2 kinderen Bernard Tilman en Maria Francisca Metteler

Tot zover mijn bijdrage.
Prettige feestdagen aan allen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.