skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Geboorteplaats

Nico den Braber vertelde op 13 oktober 2014 om 12:37 uur
Wie kan mij helpen met het ontcijferen van de geboorteplaats.

Naam: Item, van Jacobus
Geslacht: m
Rol: Bewoner
Geboorteplaats: Venetien
Beroep: Stiklijfmaker, behoeftig
Periode: 1775
Armenzorg: Godshuizen winter en zomer; Blok winter en zomer
Archiefnummer: 1
Inventarisnummer: 3322
Archiefnaam: Oud Stadsarchief (OSA)

Ik was van mening dat deze Jacobus van Item uit Zwitserland kwam. Verdere gegevens ontbreken.

Reacties (48)

Helena zei op 14 oktober 2014 om 02:52
Bedoel je met helpen ontcijferen -> de akte inzien en mede lezen wat er staat?
Is er dan ergens een scan online te vinden?

Met Venetien [zoals in de index staat] of Venezien, Venezia, Venesia etc. zal anders toch wel Venetië bedoeld zijn. Mogelijk nog verwijzend naar de regio; in die tijd republiek Venetië. Maar of hij daar ook geboren was ...?

Denk eerder aan een plaats(je) in Graubünden gezien de naam van dit kanton genoteerd werd bij zijn huwelijk in 1730. Want waarschijnlijk bedoel je Jacobus van Item op 84 jarige leeftijd overleden in 1784? Bij zijn 1ste huwelijk [ nd afkondigingen 18 maart 1730 ] staat hij wel genoteerd als geboren 'van Grison' ; [zoekakten.nl -> 's-Hertogenbosch-> Trouwafk. 1710-1731-> image 669/722]. Zal Grisons = Graubünden bedoeld zijn. Dus dat zuidoostelijk kanton in Zwitserland; misschien kwam hij van een plaatsje grenzend aan republiek Venetië? Gezien hij bij huwelijk zelf nog een jongeman was (ca. 30 jaar oud) zou je aan mogen nemen dat hij wel wist waar hij geboren was? Jaren later, in ca. 1775, zou het kunnen zijn dat Jacobus van Item het wel goed vond wanneer men voor zijn geboorteplaats dan Venetië noteerde....ofwel omdat hij het zelf niet meer precies wist ['richting Venetië'] , ofwel omdat dit de enige plaats was die zijn kinderen of de personen bij de Armenzorg wel eens van hem gehoord hadden?

Geboren 'van Grisons' ofwel Graubünden is een ruim begrip. Zoekend in 'Familiennamenbuch der Schweiz' krijg je toch wel enkele hits op de naam 'Item'; allen in de regio Graubünden. Denk wel dat Jacobus van item afkomstig was van de regio Graubünden in Zwitserland..dat noemde hij immers zelf toen hij ca. 30 jaar oud was. ...maar welke plaats? Dat zal moeilijk te achterhalen zijn. Je zou nog andere secundaire bronnen kunnen nagaan. Mogelijk heeft hij wel eens meer zijn geboorteplaats/streek genoemd? En letten op de namen van zijn kinderen; naar wie zouden ze vernoemd kunnen zijn en/of waren er soms doopgetuigen Item aanwezig die een verdere clue zouden kunnen geven? Zijn eerste echtgenote kwam van Aarlebeek = Aarle-Rixtel / Beek en Donk [Beek en Donk viel tot 1642 onder de jurisdictie van Aarle en Rixtel].
Nico den Braber zei op 14 oktober 2014 om 15:46
Helena
Bedankt voor de uitgebreide reactie.
Ja, ik was niet helemaal duidelijk met mijn vraagstelling. Ik was benieuwd naar de genoemde geboorteplaats Venetien. Zoals je al schreef komt Zwitserland meer in aanmerking.
Helena zei op 15 oktober 2014 om 01:27
Nog eens in website 'Familiennamenbuch der Schweiz' gekeken en gezocht op de naam It* en dan Einbürgerung voor 1800 in Graubünden [GR].
Item -> GR Bonaduz
Item -> GR Maladers
Item -> GR Malans
Item -> GR Valzeina
Iten -> GR Valzeina
Zou de plaats Valzeina in aanmerking kunnen komen? Hoe werd het door Jacobus uitgesproken en/of verstaan? Wrsl. wel te ver gezocht :) . Zonder doopinschrijving of ander overtuigend bewijs zul je hem als afkomstig uit het kanton Graubünden kunnen noteren. [...al dan niet daar geboren...?]
Bij doop van zijn eerste kind Jacoba in 1728 (als illeg. genoteerd in doopboek) in Eindhoven werd zijn naam als Itam genoteerd; geen verdere vermelding; wel een Joannes Itam [familie?] als peter bij de doop aanwezig.
Peter de Vries zei op 15 oktober 2014 om 17:01
Hoi Hans,

Interessante nieuwe gegevens aangaande Jacob (van) Item. Gezien de naam Item voorkomt in Grison denk ik toch dat hij uit dit deel van Zwitserland zou zijn gekomen.

Ik vond onlangs ook nog het volgende van hem, in de inkwartieringsboeken van Den Bosch (zie beneden). Of misschien heb je dit al. Ben zelf ook erg geinteresseerd om meer te weten van zijn tweede vrouw en zijn tijd in de barierresteden (Doornik etc.) waar hij volgens mij een tijdje gelegerd moet zijn geweest.

Peter

Bijlage: Inkwartiering van Militairen te ‘s Hertogenbosch
http://www.bossche-encyclopedie.nl/bronnen/Inkwartiering/_Index.0.htm

Regiment Schmidt de Grüneck (1706-1730)
Compagnie -
Inkwartiering op 2 Mei 1728
Jacob van Item, rang: -, ingekwartiert bij Jan van Hurk op de Vismarkt
Johannes van Item, rang: -, ingekwartiert bij Adriaan van de Ven op de Vuchterstraat

Regiment Schmidt de Grüneck (1706-1730)
Compagnie -
Inkwartiering op 1 November 1728
Jacib van Item, rang: -, ingekwartiert bij juffrouw van Beest op het Orteneijnde
Johannes van Item, rang: -, ingekwartiert bij Jan van Gorp op het Hinthammereinde

Regiment Schmidt de Grüneck (1706-1730)
Compagnie Schmid van Grüneck
Inkwartiering op 2 Mei 1729
Jacob van Item, rang: -, ingekwartiert bij Dirk van Ravensteijn op de Vuchterstraat
Johannes van Item, rang: -, ingekwartiert bij bakker Arnold Heeren op de Vuchterstraat

Regiment Schmidt de Grüneck (1706-1730)
Compagnie de Salis
Inkwartiering op 1 November 1729
Jacib van Item, rang: -, ingekwartiert bij Willem Steenmans op de Vismarkt
Johannes van Item, rang: -, ingekwartiert bij Francis Smeijders op de Vuchterstraat

Regiment van Frederik Batavodorus Taets van Amerongen (1717-1733)
Compagnie kapitein W. van Tuijl v. Serooskerken
Inkwartiering op 1-5-1730
Jacobus Ijtom, rang: -, ingekwartiert bij de heren van Weselen in de Kerkstraat
Nico den Braber zei op 16 oktober 2014 om 23:36
Helena
Ik ben wel een keer de naam Malans op het internet tegengekomen.
Nico den Braber zei op 16 oktober 2014 om 23:45
Helena,
Volgens de inkwartieringsboeken maakte hij deel uit van het Regiment Schmidt de Grüneck dat van Mei 1728 tot 1730 te ’s Hertogenbosch gelegerd was. Dit regiment Zwitsers kwam uit Malans en had de bijnaam Grisons.
Jacobus van Item, jonge man van Grison, soldaat en overgestapt in 1730 naar het regiment van Bregadier baron Taets van Amerongen en in de compagnie van Capt. Suyle van Serooske (= Tuyl van Serooskerke) in het garnizoen alhier. (Nationalen Nr.16).
Volgens mij is Caspar Antonius van Item geboortedatum omstreeks 1732 een zoon van Jacobus van Item en Cornelia ‘t Hooft.
Helena zei op 17 oktober 2014 om 03:54
@ Nico, - heb Malans idd. ook zien staan bij een stamboom online..., echter zonder duidelijke bronvermelding. Doopboeken van Malans zijn niet online te vinden (mogelijk niet eens bewaard gebleven van die jaren?); valt dus zo niet te checken op juistheid. Je zou eens kunnen informeren bij het Staatsarchiv Graubünden.
http://www.gr.ch/de/institutionen/verwaltung/ekud/afk/sag/dienstleistungen/bestaende/familienforschung/Seiten/default.aspx
Zag zo al dat de DTB (prot.) registers van 1721-1833, 1833-1875 aanwezig zijn. Mogelijk zijn die van vóór 1721 niet bewaard gebleven? Dan blijft het een vraagteken...

Verder ergens in een stamboom online gezien dat Jacobus van Item het poorterschap van Den Bosch verkreeg in 1755. Bij zijn inschrijving in het poorterboek zul je wrsl. zijn plaats (of regio) van herkomst kunnen vinden; de plaats of regio waar de nieuwe poorter vandaan kwam werd meestal wel genoteerd. Dan heb je mogelijk enig houvast. Zou ik altijd wel checken -> Poorterboeken in te zien (op microfiche) in Stadsarchief Den Bosch.

Gezien hij vóór 1730 diende in Regiment Schmidt de Grüneck - = Infanterie Regiment 693b- kun je nagaan waar ze in garnizoen gelegen hebben. Zie http://keevel.fme.im/milinf/dutreg.htm.
Dat hij bij eerste huwelijk genoteerd werd als 'van Grison(s) geeft je nog geen geboorteplaats. Dus ook geen Malans; dan ga je van een veronderstelling uit..het stond er nl. niet bij vermeld.
Infanterie Regiment 693b -> 'De militairen kwamen voor ongeveer de helft uit Graubünden, verder velen uit Bern, Zürich, Glarus, en Appenzell-Ausserhoden alsmede uit andere (deels protestante) kantons Neuchâtel, St. Gallen, Schaffhausen, Freiburg en Luzern.' (Duits: Graubünden; Frans: Grisons; Italiaans: Grigioni; Reto-Romaans: Grischun; Nederlands (verouderd): Grauwbunderland).
Vanaf ca. 1730 was hij in Regiment van Frederik Batavodorus Taets van Amerongen = Infanterie Regiment 689a = na 1772 dan Nationalen Nr. 16.
Kan zijn dat de Joannes (van) Item de vader ofwel een broer van Jacobus was.. Kwam meer voor dat familieleden in zelfde regiment dienden. Joannes was in 1728 al peter bij de doop van Jacoba in Eindhoven.

Of Caspar Antonius van Item (* ca. 1732?) een zoon was van Jacobus van Item en Cornelia ’t Hooft kun nog niet met zekerheid weten. Wel zie je een Casparus Antonius Item en zijn echtgenote- Joanna Sophia Rijnholt-als doopgetuigen bij kinderen van Jacobus van Item en diens tweede echtgenote. Ze zullen toch op een of andere manier gerelateerd zijn geweest. [Mogelijk was Joanna Sophia Rijnholt overigens dezelfde persoon als Joanna Sophia Henrica Elisabeth Wetzlerin met wie Caspar Anton de Item in 1753 een dochter Maria Elsiabeth liet dopen in Maastricht? Zie doop: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-35321-1369-32?cc=2037001&wc=MCL5-FNG:345128101,345127602,345636301

De tweede echtgenote van Jacobus van item zou van Ieperen (Ieper) kunnen zijn.... [Ieper: dopen 1709-1780 verloren gegaan in 1914/18]
Naam: Item, van N.N.
Geslacht: v
Rol: Bijwoner
Geboorteplaats: Ieperen
Beroep: Kantwerken
Periode: 1775-1785
Relatie: Weduwe Jacob van Item
Armenzorg: Godshuizen winter en zomer; Blok winter en zomer
Archiefnummer: 1
Inventarisnummer: 3331
Archiefnaam: Oud Stadsarchief (OSA)
Geraldine zei op 17 oktober 2014 om 08:28
Mooi werk, Helena.

Ik vond de volgende info:
Het Staatsarchiv Graubünden heeft stukken van familie-onderzoek
Item, Giulio: Famiglia Item (Italia),

http://www.gr.ch/DE/institutionen/verwaltung/ekud/afk/sag/dienstleistungen/bestaende/familienforschung/Documents/Familienforschung042014.pdf


Het regiment, in ruste, volgens milwiki.nl
1728 's Hertogenbosch
1731 's Gravenhage
1737 Doornik
1739 Ieperen
1743 Ieperen, Bergen, Sint Gilain

Ook zoeken in Maastricht
http://download.burgenverein-untervaz.ch/downloads/dorfgeschichte/1797-Die%20Schweizer%20Regimenter%20in%20holl%C3%A4ndischen%20Diensten.pdf

Die kirchlichen Register dieses Regiments befinden sich im Stadtarchiv von Maastricht (Taufen 1717-1787, Trauungen 1725-1792, Kirchenmitglieder 1782-1783).

Nico, het is de zoon van Jacobus .
zoekakten.nl
s-Hertogenbosch
Huwelijksaangiften 1759-1762, 1768-1770, 1772-1778

Image 235 of 452 akte 209

Jacobus, jm, zoon van Jacobus (getuige) trouwt Susanna Engels, weduwe van Adolph Giesenburg (pruikmaker, te Zaltbommel overl.). beiden geb. te den Bosch
peter zei op 17 oktober 2014 om 08:55
Hallo,

Caspar Antonius kan zeker geen zoon zijn geweest van Catharina Hubrechts. Afgaande op de geboorten (dopen) van van haar kinderen moet zij tussen ongeveer tussen 1721 en 1730 geboren zijn (laatste kind geboren in 1766). Terwijl Caspar Antonius al in 1753 gehuwd was, dus omstreeks 1733 geboren moet zijn.

Ik heb ook twee andere mogelijke kinderen van Jacob (en zijn eerste vrouw?):
?. (Noe) Jospehus van Item, geb. omstreeks 1739 te Doornik (mogelijk overl. 13-6-1824 te Oirschot?, otr. 15-3-1766 / tr 31-3-1766 te ’s Hertogenbosch als “Noe Joseph van Item, jm geb. Doornik, won. ‘s Hertogenbosch” met “Odrada Kergo, geb. en won. te Alem, gewoond hebbende alhier”, zij werd ook genoemd Adrada Karrags/Kergo, op 14-4-1766 te ‘s hertogenbosch (Inv. R1756 f247) wordt een borgbrief afgegeven aan Noe Joseph van Item om te vertrekken naar Alem)
? Elisabetha, (tr. omstreek 1772 te ’s Hertogebosch met Peter Kennemans, geboren te Bergen op Zoom, militair en zoon van Hubertus Kennemans en Adriana Johanna Netten. Later was Peter ook keurslijfmaker net als zijn "schoonvader" Jacobus van Item, bij de dopen van zijn kinderen komen ook als getuigen broers en zussen van Elisbeth van Item te ’s Hertogenbosch voor)

Ik heb het vermoeden dat hoewel Jacobus van Item bij zijn huwelijk staat vermeld als dienende in het Regiment van Taets van Amerongen, dat hij snel daarna toch beter verbonden kan worden met de garnizoensplaatsten van het Regiment Zwitsers van Grison.

Ik heb gezocht in de garnizoensplaatsten van het Regiment Nationalen nr 16, o.a Zutphen en daar komen Jacobus van Item en zijn eerste vrouw niet in voor. Wel zijn er later kinderen te Den Bosch die te Doornik geboren zijn en zou zijn tweede vrouw uit Ieper komen.

Ik heb gezocht in de militaire doopboeken van Doornik maar daar helaas nog niets gevonden.

De referentie naar Malans is inderdaad iets was over het internet rondgaat maar ik heb nog geen echte bron gevonden waarin dat vermeld staat.

In het regiment Zwitsers, komt tussen 1728 en 1730 ook nog een andere Johannes Item voor (zie inkwartiering boven). Misschien is dit zijn broer? Let op dat bij de doop van zijn eerste kind: Jacoba te Eindhoven ene Joannes Itam als getuige optreed. Heb geprobeerd dit na te pluizen maar nog niets gevonden van een huwelijk of nazaten van deze Johannes Item.

Peter
Nico den Braber zei op 17 oktober 2014 om 13:47
Ik heb verder gevonden:
Catharina Elisabetha van Item geboortedatum onbekend en overleden . †
Gehuwd met Joannes Gabriel Gaij.
Catharina Elisabetha is waarschijnlijk een dochter van Johannes Van Item en tussen 1740 – 1750 zijn geboren.
(II-02)
Uit dit huwelijk:
1 Joannes Baptista Gaij geboren: 26-11-1787 ’s-Hertogenbosch.
Doopgetuigen: Joannes Baptista Wernau en Lamberdina van Item.

Catharina Elisabetha is doopgetuige geweest bij de doop van Catharina Elisabetha van Item geboren op 25-11-1761 en dochter van Jacobus van Item en Maria Catharina Hubregts

Christophorus van Item, geboortedatum en overlijdensdatum niet bekend.
Gehuwd op 08-05-1763 te ’s-Hertogenbosch met Joanna Maria van de Vriethof.
Kerkelijk Huwelijksakte en getuigen: Hermina van Es en Maria Strik.



Christophorus is een waarschijnlijk een zoon van Johannes van Item. (II-02)
Uit dit huwelijk:
1 Anna Barbara van Item geboren: 13-10-1763 ’s-Hertogenbosch
Er zijn een paar aannames
Nico den Braber zei op 17 oktober 2014 om 15:32
Helena,
Bedoel je deze Jacobus.
Jacobus van Item geboortedatum op 25-04-1751 te ’s-Hertogenbosch en overleden op 17-03-1807 (Oorzaak Overlijden : Borstkwaal) te ‘s-Hertogenbosch, zoon van Jacobus van Item en Maria Catharina Hubregts
Doopgetuigen: Antonius Hubregts en Isabella de Lang.

Overlijdensakte: St Jacob ’s-Hertogenbosch.




Gehuwd te ’s-Hertogenbosch met Joanna Catharina Jacoba de Gruijter van wie de geboortedatum ontbreekt, overleden op 23-08-1833 in ’s-Hertogenbosch, dochter van Carolus de Gruijter en Anna Catharina Joseph Marquant (Markan).
Uit dit huwelijk:
1 Henrica Catharina van Item geboren: 14-06-1789 ‘s-Hertogenbosch
2 Anna Barbara van Item geboren: 17-02-1791 ’s-Hertogenbosch
3 Johannes Franciscus van Item geboren: 17-02-1791 ‘s-Hertogenbosch
4 Anna Maria van Item geboren: 19-04-1792 ‘s-Hertogenbosch
5 Susanna Catharina van Item geboren: 04-10-1793 ’s-Hertogenbosch
6 Lambertus van Item geboren: 03-03-1795 ‘s-Hertogenbosch
Gedoopt in de St. Jacob kerk
Nico den Braber zei op 17 oktober 2014 om 15:44
Helena,
Als deze Jacobus van Item getrouwd is geweest met Susanna Engels dan is hij hertrouwd met Joanna Catharina Jacoba de Gruijter en dat heb ik nergens terug kunnen vinden.
Van Susanna Engels heb ik het volgende terug kunnen vinden:
Jacobus van Item gehuwd op 16-10-1774 te ’s-Hertogenbosch met Susanna Engels, geboren 04-06-1729 te
’s-Hertogenbosch en overleden op 19-05-1787 te ’s-Hertogenbosch, dochter van Nicolai Engels en Elisabetha van den Broeck. Susanne Engels is eerder gehuwd geweest met Adolph Giesenberg, pruikmaker te Zaltbommel.
Helena zei op 17 oktober 2014 om 22:41
@Nico, - neem aan dat je vragen over Susanne Engels en echtgenoot zijn n.a.v. wat Geraldine schreef? Zo ver was ik (nog) niet .. :) Zal het later bekijken.

Was er wel vanuit gegaan dat jij twee huwelijken gevonden had van Jacobus (* ca. 1700), maar nu ik het nog eens bekijk... zonder begraafdatum van de 'eerdere' echtgenote en/of nieuwe trouwinschrijving met notitie dat hij weduwnaar was [ welke je al dan niet hebt?] kun je nog niet met zekerheid zeggen dat de Jacobus die in 1730 huwde met Cornelia ‘t Hooft dezelfde persoon zal zijn als die vóór 1747 huwde met Maria Catharina Hubregts. Nu weet ik niet of in deze familie de vernoemingen naar naaste familieleden een grote rol speelden; mogelijk waren de namen van de peetouders belangrijker in de vernoemingen? Zal later eens mede nakijken. Maar anders had je wel een dochter [in 'tweede' huwelijk?] verwacht die naar Cornelia 't Hooft vernoemd zou zijn. Het is nog wat onduidelijk voor mij met hoeveel Jacobus-sen we hier te doen hebben :)
Helena zei op 17 oktober 2014 om 23:14
@Nico, - wat je schreef op 17 oktober 2014 om 15:44 uur is zeer aannemelijk: dat deze (jongere) Jacobus idd. eerder gehuwd is geweest Susanna Engels. [ Geraldine vond al de scan van huw. aangifte]. Daaruit weet je idd. ook dat zijn vader nog in leven was en aanwezig bij dat huwelijk in 1779. Susanna overleed in 1787. Hij kan dan ook vóór 1789 hertrouwd zijn met volgende echtgenote Joanna Catharina Jacoba de Gruijter. In dit volgende huwelijk dan eerste kind in juni 1789.. Heb je datum van dat volgende huwelijk al gevonden [voorkom dubbel opzoekwerk]?
Helena zei op 17 oktober 2014 om 23:27
Indien het om Jacobus van 1751 gaat: Wel een groot leeftijdsverschil; Susanna geboren in 1729 (?) en deze Jacobus in 1751 (?). Toch eerst goed nakijken of er iets bij de trouwbijlagen zit..
Nico den Braber zei op 17 oktober 2014 om 23:54
Helena,
Ik denk dat deze Susanne Engels gehuwd is met Jacobus van Item geboren ca.1700 en niet met zijn zoon. Op de trouwakte wordt alleen vermeld Jacobus van Item . Jm staat niet bij het kerkelijk huwelijk.
Nico den Braber zei op 17 oktober 2014 om 23:57
Helena
Het volgende heb ik gevonden:
06 Jacobus van Item geboortedatum op 25-04-1751 te ’s-Hertogenbosch en overleden op 17-03-1807 (Oorzaak Overlijden : Borstkwaal) te ‘s-Hertogenbosch, zoon van Jacobus van Item en Maria Catharina Hubregts ( zie II-01).
Doopgetuigen: Antonius Hubregts en Isabella de Lang.

Gehuwd te ’s-Hertogenbosch met Joanna Catharina Jacoba de Gruijter van wie de geboortedatum ontbreekt, overleden op 23-08-1833 in ’s-Hertogenbosch, dochter van Carolus de Gruijter en Anna Catharina Joseph Marquant (Markan).
Uit dit huwelijk zijn 6 kinderen geboren.
Helena zei op 18 oktober 2014 om 00:06
Nee hoor. Je zag dat de vader - Jacobus van Item- ook zo genotweerd werd, present was en consent gaf bij dat huwelijk in 1774. Is Jacobus , zoon van een jacobus van Item. Kijk het maar eens na; Geraldine gaf je al het nummer van de scan [ s-Hertogenbosch Huwelijksaangiften 1759-1762, 1768-1770, 1772-1778, Image 235 of 452 akte 209]
Helena zei op 18 oktober 2014 om 00:51
Zie zoekakten -> 's-Hertogenbosch, Huwelijksaangiften 1786-1795, image 52 / 541 . Procl. 26 aug, 2 sept, 9 sept 1787:
Jacobus van Item, weduwnaar van Susanna Engels, en Anna Catrina Jacoba de Gruiter, j.d., beide geboren en wonende alhier etc. Doodextract van eerdere echtgenote Susanna Engels werd overlegd (19 mei 1787 begraven -St Jan) , ook werd verklaard dat Jacobus kinderloos was.
Helena zei op 18 oktober 2014 om 01:08
Volgens index hier bij BHIC:
Kind Anna de Gruijter
Datum doop 27-11-1758
Plaats doop 's-Hertogenbosch
Vader Carolus de Gruijter
Moeder Catharina Josepha Marquant
Getuige Philippus Jacobus de Gruijter
Getuige Anna Catharina Danset
Deel St. Jacob doopboek 1748-1786 ; Plaats 's-Hertogenbosch

In doopboek zelf zie je de volledige doopnaam: Anna Catharina Jacoba
Zie zoekakten -> 's-Hertogenbosch -> MMBZ-QJ7 Dopen 1656-1810; Trouwen 1668-1810 [St. Jacob], image 693/972
Helena zei op 18 oktober 2014 om 07:36
Huwelijk Jacobus van Item (*ca. 1700) en Catharina Hubrechts (*ca. 1725) zal in of voor 1747 geweest zijn. Nog niet specifiek naar gezocht.
Wel gezocht naar overlijden van Catharina Hubrechts. Na 1784 staat ze in de blokboeken als 'weduwe Jacob van Item', kantwerkster en haar 'geboorteplaats' genoteerd als Ieperen. Kan ook bedoeld zijn dat ze 'afkomstig' was van Ieper. [ garnizoensplaats]
Catharina Hubregt / Huijbregt was nog doopgetuige bij kleinzonen Josephus van Item op 08-06-1797 en bij Petrus Antonius van Item op 13-07-1798. Ze zal dus overleden zijn na juli 1797.

Vermoedelijk is ze overleden in dec. 1807 en mag je denken aan de andere garnizoensplaats: Menen in West-Vlaanderen, op ca. 20 km van Ieper. Wrsl. is ze wel van deze regio in West-VLaanderen en/of zeer wel mogelijk dat haar vader soldaat was en in deze garnizoensplaatsen gelegen zal hebben.
Identificatie NT000379865
Datum 26/12/1807
Soort Begravingen
Toegang Begravingen ('s-Hertogenbosch, Bokhoven, Empel en Meerwijk, Engelen, Orthen en Rosmalen)
Archiefnummer 19
Naam archief DTB
inventarisnummer 607
Naam: Huibregts, Catharina
Rol: Begravene
Opmerking: 85 jaar, geboren te Menen.

Zag haar naam als patiënte [Catharina Heuberegts], opgenomen in het Groote Burgergasthuijs der Stad ‘s Bosch, op 25 december 1807 en op 26 dec. 1807 begraven.
Dorethe zei op 18 oktober 2014 om 13:42
Helena, ik sta er vaak versteld van wat jij allemaal weet te vinden!
Nico den Braber zei op 18 oktober 2014 om 18:56
Helena
Van Susanna Engels heb ik dit overlijdensbericht teruggevonden en gelet op het grote leeftijdsverschil meende ik dit huwelijk toe te moeten schrijven aan de eerste Jacobus.:
Overlijden:
identificatie NT000424554
datum 19/5/1787
soort Begravingen
toegang Begravingen ('s-Hertogenbosch, Bokhoven, Empel en Meerwijk, Engelen, Orthen en Rosmalen)
parochie/kerk Sint-Jan

Item - Engels, van Susanna; Begravene
Familierelatie: Vrouw van Jacobus van Item
Soldaatkind: 0
Opmerking: Nieuwstraat
Dus nogmaals wat je schrijft klopt als een bus maar alleen ik had het gekoppeld aan de vader en niet aan zijn zoon.
Nico den Braber zei op 20 oktober 2014 om 15:56
In lidmaten van october 1735 ( image 110 lidmaten 1718-1823) lees ik dat Jacob Item met attestatie na Eyndhoven.
Betekent dit dat zijn leger onderdeel is overgeplaatst?
Peter de Vries zei op 20 oktober 2014 om 16:49
Hoi Nico,

Is dit het lidmatenboek van Den Bosch?

Ik sta er van te kijken dat Jacob Item lid was van de Protestantse kerk. Kan natuurlijk als Zwitser, maar zijn kinderen werden toch RK gedoopt of heb ik dat verkeerd gezien?

Mocht hij protestant geweest zijn, dan kan ik vertellen dat hij zeker geen kinderen gedoopt heeft of gehuwd is in de Waalse (Protestantse) kerk te: Ieper, Tournai (Doornik) of Menen. Ik vond een transcriptie van de Waalse kerken van de barrieresteden in het archief van Lille (gemaakt omstreeks 1860). De orginelen zijn vaak in de eerste wereldoorlog vernietigd maar dit boek bestaat.

In Menen wordt Op 10 Juli 1740 wordt Mr. Louis Marcombe, Pasteur in het Zwitserse Regiment van Kolonel Sturler, gelegerd in het garnizoen van Menin/Menen, benoemd tot Pasteur van de Waalse kerk te Menen door de locale kerkraad nadat de plaats vacant kwam vanwege het emiraat van Pasteur Mr. Ricotier.

Dus de Zwitsers lagen toen daar hoewel het Regiment Sturler niet het oorspronkelijke regiment van Jacob van Item betreft,

Helaas komt de naam Item niet voor in de doop en huwelijks boeken in al deze plaatsen. Mocht hij hier gehuwd zijn en kinderen gedoopt hebben dan moet dat of alleen militair geregisteerd zijn of gedaan zijn in een RK kerk

Peter
Nico den Braber zei op 20 oktober 2014 om 18:26
Hallo Peter,
In eerste instantie vond ik het ook vreemd. Ik weet dat Jacob (van) Item gehuwd is op 02-04-1730 te Fort Isabelle met Cornelia Hooft. Zijn eerste dochter werd geboren op 05-12-1728 te Eindhoven en volgens mij RK. Als getuigen worden genoemd Joannes Item en Ida 't Hooft.
Ik heb gelezen dat de belangrijkste hindernis van het late huwelijk lijkt te zijn geweest dat de moeder van Cornelia gereformeerd was.
Helena zei op 21 oktober 2014 om 07:19
Van de kinderen uit vermeend eerste huwelijk weet je niet van allen of ze rk of nd gedoopt werden. De eerste dochter was Jacoba 't Hooft [in index staat Jacoba Itam, maar in doopregister staat Jacoba ~ [rk] 05-12-1728 'filia illeg. Jacobi Itam et Cornelia 't Hooft']. Wrsl. werd deze dochter Jacoba 't Hooft begraven op 22-01-1729 Eindhoven. Mogelijk staat bij inschrijving (oorsrponkelijke bron proberen in te zien) wel iets meer?. In index zie je Cornelie 't Hooft als relatie ('vrouw'?); denk eerder dat de moeder bedoeld kan zijn.

Bij trouwafkondigingen in maart 1730 Den Bosch lijkt het erop dat de 3 afkondigingen zonder enig beletsel hebben plaatsgevonden..[ zoals bijv. bij de voorafgaande trouwafkondiging van een ander echtpaar het erop lijkt dat een 3de procl. tijdelijk werd opgeschort op order van de schepenen]. Kan online zo gauw geen trouwbijlagen vinden waaruit je 'hindernissen' zou kunnen opmaken.

Ida Francen, de moeder van Cornelia 't Hooft, was roomskatholiek. Theodorus 't Hooft werd bij huwelijk in maart 1707 Aarle-Rixtel, alsook bij doop van dochter Cornelia en dochter Judith in Aarle-Rixtel, genoteerd als niet-katholiek. Dochter Cornelia 't Hooft werd rk gedoopt [ zie via zoekakten image 18/521 en 179/521 R.K. DTB Aarle-Rixtel]. Voor zover gevonden lijkt het er op dat er 5 kinderen waren uit dit huwelijk van Theod. 't Hooft en Ida Francen; waarvan 3 kinderen rk gedoopt (A-R en Eindhoven) en 2 kinderen nd gedoopt (Eindhoven).

Maar het kan zijn dat Cornelia na huwelijk gereformeerd werd? Hoe verklaar je deze volgende 'op belijdenis' in oktober 1730 en daarna de attesties [ uit index bij Stadsarchief Den Bosch]; mogelijk nl. dat met Cornelia van Item hier Cornelia 't Hooft bedoeld kan zijn?

Zii volledige bronvermelding via index bij Stadsarchief Den Bosch. En mogelijk scans via zoekakten?
Toegang Archief van de Kerkeraad van de Nederlands Hervormde Kerk ('s-Hertogenbosch)
Datum inschrijving 10/1730
Op belijdenis: wonend Korte Putstraat
Vertrokken met attestatie op datum: 3 maart 1731 naar Den Haag
Naam: Item , Cornelia
Rol: Lidmaat

Datum inschrijving 10/1735
Met attestatie van: Zutphen
Vertrokken met attestatie op datum: 26 juni 1736 naar Eindhoven
Naam: Item , Jacob
Rol: Lidmaat

Datum inschrijving 10/1735
Met attestatie van: Zutphen
Vertrokken met attestatie op datum: 26 juni 1736 naar Eindhoven
Naam: Item , Cornelia
Rol: Lidmaat

Datum inschrijving 7/1737
Met attestatie van: met onze attestatie terug
Naam: Item , Jacob
Rol: Lidmaat

Datum inschrijving 7/1737
Met attestatie van: met onze attestatie terug
Vertrokken met: attestatie op datum: 26 september 1737 naar Arlebeek
Naam: Item , Cornelia
Rol: Lidmaat
Helena zei op 21 oktober 2014 om 08:55
Jacoba ['t Hooft] Itam ~ 05-12-1728 rk gedoopt, Eindhoven.
Maria Dorothea Item ~26-12-1730 ng gedoopt, 's-Hertogenbosch [MMBZ-3LD Gereformeerd; boek 76/77, image 552/579]
peter de vries zei op 21 oktober 2014 om 09:30
Hoi

Veel nieuwe gegevens! In 1731 gaat het regiment Zwitsers van Grison inderdaad naar Den Haag. Maar daarna komt hij terug uit Zutphen. Afgaande van al deze jaartallen lijkt het er op dat Jacob Item toen dus niet in de barrière steden. Maar hij trouwt later wel weer met een meisje uit West Vlaandren?

Peter
Helena zei op 21 oktober 2014 om 10:25
Gaat het wel om dezelfde Jacobus? Zolang er geen overlijden van Cornelia 't Hooft en/of huwelijksinschrijving (als weduwnaar) met Catharina Hubrecht of een ander aanneembaar bewijs is gevonden...tja, blijven er vraagtekens.
Nico den Braber zei op 21 oktober 2014 om 11:57
Helena
Volgens mij is d eerste dochter gestorven dd. gelet op de genoemde leeftijd. Het is waarschijnlijk omdat er geen verdere info beschikbaar is.
identificatie NT000459691
datum 16/5/1787
soort Begravingen
toegang Begravingen ('s-Hertogenbosch, Bokhoven, Empel en Meerwijk, Engelen, Orthen en Rosmalen)

Personen
Item, van N.N.; Begravene
Aanspreektitel: Vrouw
Soldaatkind: 0
Opmerking: Ouderdom: 58 jaar. Doodsoorzaak: teering. Adres: Nieuwstraat.
identificatie NT000459691
datum 16/5/1787
soort Begravingen
toegang Begravingen ('s-Hertogenbosch, Bokhoven, Empel en Meerwijk, Engelen, Orthen en Rosmalen)

Personen
Item, van N.N.; Begravene
Aanspreektitel: Vrouw
Soldaatkind: 0
Opmerking: Ouderdom: 58 jaar. Doodsoorzaak: teering. Adres: Nieuwstraat.

De datum 22-01-1729 ga ik nakijken.
Geraldine zei op 21 oktober 2014 om 18:16
Begraven: Jacoba, ’t Hooft d.v. Cornelie ’t Hooft 22- 1-1729 Eindhoven B/14.17/58v
Nico den Braber zei op 21 oktober 2014 om 19:54
Dan moet er nog een vrouwelijke van Item zijn geboren Abt. 1729.
Die kan ik niet terugvinden. Het leek veel met de Jacoba 't Hooft maar te waar om mooi te zijn.
Helena zei op 21 oktober 2014 om 21:35
Denk eerder dat het overlijden in 1787 een en dezelfde person is: Susanna Engels. Gehuwde vrouwen werden dikwijls met gehuwde naam genoteerd in Begraafboeken. Gegevens zullen uit verschillende Begraafboeken genomen zijn en waarbij de ene keer 16 mei en de andere keer 19 mei 17878 werd genoteerd. Kijk dit zelf nog na in de Begraafboeken. Ook leeftijd hoeft niet overeen te stemmen...men was daar 'flexible' mee :)
Nico den Braber zei op 21 oktober 2014 om 23:44
Ik heb de overlijdensakte van Susanna Engels vergeleken en ik denk ook dat het hier gaat om deze vrouw. De straat is dezelfde t.w. Nieuwstraat en leeftijd klopt.
Er worden wel twee verschillenede data genoemd 16 t.o.v. 19 mei.
Helena zei op 22 oktober 2014 om 05:31
Moet toegeven: uit de index alleen toch niet duidelijk of het om een en dezelfde persoon gaat..., maar verschil van notering in diverse Begraafboeken is ook niet vreemd voor deze tijd. Het zal niet Jacoba 't Hooft *1728 geweest zijn. En wanneer de naam [ Susanna Engels] erbij vermeld staat is er natuurlijk geen twijfel. Het gaat om de keren dat er alleen een achternaam én leeftijd staat. Daarom proberen de bronnen zelf in te zien om te zien wat er allemaal onder inv. nr. 6212 (OSA) valt en waarin het dan opgetekend is. Bij andere archieven en inv. nummers is het wat duidelijker: Inventaris nummer 910 verwijst bijv. naar Het Gereformeerd Burgerweeshuis. Zij hadden tussen 1782 en 1811 het monopolie op het maken van doodskisten. In het zogenaamde "kistenboek" zijn namen van overleden Bosschenaren te vinden die in een doodskist zijn begraven. Inv. nr 76 Kerkeraad der Nederlands Hervormde Gemeente 76 verwijst naar registers van begravenen op St. Janskerkhof 1781-1792.

In het overzicht bij Stadsarchief Den Bosch valt wel te vinden wat er in Oud-stadsarchief ’s-Hertogenbosch 1262-1810, inv.nrs 6003-6125, bewaard zit: rekeningen van de Sint Jan, Sint Jacob, Sint Pieter en Kruisbroederskerk, en van de Sint Cornelis-, Sint Barbara- en Sint Annekapel, 1669-1810.
Inv. nr. 6212 zie ik in het overzicht op hun website echter niet apart vermeld staan; wel kun je uit de index opmaken dat het gaat om Begravingen. [ en begraafboeken werden vrnl. bijgehouden als 'boekhouding' ivm te innen belasting, financiele afwikkelingen, begraafkosten..]

Heb je overigens Maria Dorothea [*1730] al verder kunnen volgen?
Nico den Braber zei op 22 oktober 2014 om 09:15
Helena
Van Maria Dorothea heb ik het volgende:

Maria Dorothea Item geboren: 26-12-1730 ’s-Hertogenbosch (Ned. Herv.)
† 03-08-1793
Overlijden:
Identificatie NT000465920
datum 3/8/1793
soort Begravingen
toegang Begravingen ('s-Hertogenbosch, Bokhoven, Empel en Meerwijk, Engelen, Orthen en Rosmalen)

Personen
Item, van N.N.; Begravene
Aanspreektitel: Vrouw
Soldaatkind: 0
Opmerking: Ouderdom: 62 jaar. Doodsoorzaak: jigt. Adres: Sint Jorisstraat.

Ik neem aan dat dit overlijdensbericht over dezelfde persoon gaat.
Nico den Braber zei op 22 oktober 2014 om 14:25
Helena
Onderstaand het antwoord uit Zwitserland:

Dear Mr. den Braber

Thank you for your request. According to the "Rätisches Namenbuch" respectively the "Familiennamenbuch der Schweiz" the family name "Item" is to be found in Bonaduz, Maladers, Malans and Valzeina. We possess all the church books of these communities on microfilm. Unfortunately, the church books of Bonaduz, Maladers and Malans begin all after 1720, so that we could only research in the church book of Valzeina, which begins 1679. In the church book of Valzeina, we could whether find an entry of the baptism nor the marriage of a Jacobus Item.
According to our research your ancestor served in the regiment of Christoffel Schmidt von Grüneck. There is an article about him in the "Historisches Lexikon der Schweiz" (http://www.hls-dhs-dss.ch/index.php):
No 2
Schmid von Grüneck, Christoffel
14.2.1671 , 1730, ref., von Ilanz. Sohn des Hans Jakob und der Anna Schorsch. ∞ 1708 Dorothea Caecilia geb. S. Erste Ausbildung bei Hauslehrern und Pfarrern, dann an der höheren Schule in Zürich. Reisen in die Niederlande und nach Paris. Bereits 1686 Landammann der Gruob für den verstorbenen Vater. 1689 Kanzler in Sondrio, 1691 Podestà in Morbegno. 1693 Eintritt als Leutnant in holländ. Kriegsdienst (Regiment Hercules Capol). Nach dem Tode Capols 1706 Oberst und Regimentsinhaber, 1719 Brigadier und 1726 Generalmajor. 1709 in der Schlacht von Malplaquet verwundet. 1716 Herausgeber einer Karte der Drei Bünde (Amsterdam). Grundbesitzer im Val San Giacomo und 1715 Teilhaber der Seidenfabrik in Chiavenna.

Werke
– Journal de ma vie, 1711, (StAGR)
Literatur
– M. Bundi, Bündner Kriegsdienste in Holland um 1700, 1972, 90-126
Autorin/Autor: Martin Bundi
As we do not possess lists of the members of regiments about that time, we cannot furnish you more information.

With best wishes
Sandra Nay

----------------------------------------
Sandra Nay
Kundendienst / servetsch da clientella / servizio utenti
Staatsarchiv Graubünden / Amt für Kultur
Archiv dal stadi dal Grischun / Uffizi da cultura
Archivio di Stato dei Grigioni / Ufficio della cultura
Karlihofplatz
CH-7001 Chur / Cuira / Coira
Tel. +41 (0)81 257 28 03
Fax +41 (0)81 257 20 01
sandra.nay@sag.gr.ch
www.staatsarchiv.gr.ch / www.afk.gr.ch
peter zei op 22 oktober 2014 om 17:48
Hoi

Heb dit zelf nog niet ingezien maar misschien dat er interessante gegevens in staan.

Van dit regiment Zwitsers nr. 4 zijn de volgende DTB gegevens bewaard:
Doop 1717-1787, Trouw 1725-1792 en Lidmaat 1782-1783 (Gemeentearchief Maastricht)
Zie ook: Blonden, J. en Heilig, K.J. - Graubunder und andere schweizerische Landeskinder unter habsburgs Fahnen in den Niederlanden wahrend den 18. Jahrhunderts (in: 59. Jahresbericht der historisch-Antiquarischen Gesellschaft von Graubunden, Chur, 1930, pp.137ff.)

Mogelijk dat hier de dopen van Jacob Item in geregistreerd staan toen hij buiten Den Bosch was gelegerd. Hoewel ik me, afgaande op de bovenstaande gegevens afvraag of hij wel in dit regiment diende. Het vertrok in 1731 inderdaad naar Den Haag, maar bij zijn eerste huwelijk diende hij in Nationalen 16 (Taets van Amerongen). Daarnaast kwam hij in 1735 uit Zutphen.

Maar misschien toch waard om in te zien. Mogelijk dat de kinderen van zijn 'broer' Johannes Item er in vermeld staan.

Peter
Nico den Braber zei op 22 oktober 2014 om 19:30
Peter,
Ik ga het eens nalopen in Maastricht maar dat wordt wel een tijdrovende aangelegenheid. Dit heb ik toen wel gevonden:
Doop
Maastricht, Klappers Catharina Maastricht
07-08-1753 Maastricht
Dopeling de Item, Maria Elisabeth
Vader van de dopeling de Item, Caspar Anton
Moeder van de dopeling Wetzlerin, Joanna Sophia Henrica Elisabeth
Doopgetuige Scarmelin, Johan
Doopgetuige Smets, Elisabeth
Peter zei op 22 oktober 2014 om 21:29
De doop van deze Maria elisabeth heb ik ook gevonden. Maar ik heb begrepen dat dit het doopboek van het regiment betreft en het kan zijn dat er ook dus dopen van buiten Maastricht, barrieresteden etc in staan. Maar het fijne weet ik er niet van. Misschien dat ze in Den Haag bij het nationaal archief ook een versie hebben

Peter
Nico den Braber zei op 23 oktober 2014 om 00:04
Peter,
Wat ik niet heb kunnen vinden is de huwelijksdatum van Caspar Antonius van Item met Joanna Sophia Henrica Elisabeth Wetzlerin.
Is die bij jou bekend?
Helena zei op 23 oktober 2014 om 07:18
Maria Elisabeth de Item is R.K. gedoopt in St. Catharina Maastricht. Link naar doopinschrijving op 17 oktober 2014 om 03:54 uur reeds doorgegeven. Haar moeder genoteerd als ‘Brab[ants].’ [indien niet bekend hiermee: In Maastricht noteert men (bijna altijd) of een gezin onder het Brabantse hertogelijke gezag valt of onder dat van de bisschop van Luik. De 'nationaliteit' van de moeder bepaalde die van het kind. Google anders maar eens over het tweeherig Maastricht en Luikse en Brabantse Maastrichtenaren].
Er staat bij doop niets of de vader soms soldaat was.. Je zou kunnen nagaan of ze toevallig in St Catharina Maastricht gehuwd zijn. Zie zoekakten -> Maastricht-> film M9W1-FPP-> huwelijksinschrijvingen van augustus 1753 op image 1982/1150...en zo kun je teruguit werken. Kan zijn dat men veel eerder, elders of in andere kerk in Maastricht huwde? Niet bekend of hij soms ook soldaat was...en indien zo..in welk regiment. Dat zou het zoeken iets gemakkelijker kunnen maken.
Helena zei op 23 oktober 2014 om 07:25
-- Maastricht-> Regiment Zwitsers van Grisons ook te vinden via zoekakten.
Dopen 1717-1787 Trouwen 1725-1792 Communicanten 1782-1783
Index, Dopen 1717-1789 Index, Trouwen 1729-1792.
Index, Trouwen 1725-1792
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-35320-8694-0 en meer links.

-- ‘s-Hertogenbosch: Begravingen: N.N. en leeftijd zegt nog niet alles over welke persoon het kan gaan. Iemand van ca. 62 jaar oud. Door anderen uit te sluiten kun je mogelijk wel met grote zekerheid vaststellen wie dit geweest kan zijn. Overledene van 1793 zou mogelijk een echtgenote Van Item geweest kunnen zijn? Men was niet consequent met noteren van namen van gehuwde vrouwen.

-- Ben je Maria Dorothea van Item al eens als meter bij een doop tegengekomen? Of in lidmaten boek [zij werd nd gedoopt; belijdenis?]. Zij kan nl. jong overleden zijn.

-- In een stamboom online las ik opmerking dat Jacobus van Item op 08-07-1755 poorter van 's-Hertogenbosch werd. Dit zal al eens door iemand gevonden zijn? Mogelijk staat daarin zijn opgegeven geboorteplaats? Kun je controleren bij Stadsarchief ’s-Hertogenbosch.

-- Last but not least: Behulpvaardige en vriendelijke reactie van archiefdienst in Zwitserland; het bevestigt vermoeden. Je kunt uit trouwregister 1730 wel opmaken dat Jacobus uit kanton Graubünden kwam.
Nico den Braber zei op 24 oktober 2014 om 11:53
Een reactie op je vraag Peter:

We took a look at the article "Graubündner und andere schweizerische Landeskinder unter Habsburgs Fahnen in den Niederlanden während des 18. Jahrhunderts" by J. Blonden and K.J. Heilig.
The article is based on the baptismal register by the regiments' pastor Johann Burger de Raffinis.
It's a list of all births and marriages in the swiss regiment of Johann Christian Friedrich Schmid von Grüneck.
We checked the list but, unfortunately we could not found "Jacobus Item". There is no family name "Item" registred in the list.
The original of this document is in the archive of the city of Maastricht with the signature 142.

With best wishes

Christian Valär
Mitarbeiter Beständeerhaltung

Staatsarchiv Graubünden / Amt für Kultur
Peter zei op 24 oktober 2014 om 12:14
Jammer, was zelf aan gaan kijken en zag toen je bericht. Jacob doopte dus zijn kinderen in de gewone Nederlandse kerk. Maar zoals ik al zei in Zupthen is hij in de RK en Ned. Herv. kerken niet te vinden. Misschien in Den Haag.

Ik vraag me soms af of sommige van de "van Item"s die na 1740 in Den Bosch opduiken en waarvan er een in Doornik is geboren kinderen zijn van zijn broer Johannes Item en niet van hem.

Verder zoeken

Peter
Nico den Braber zei op 24 oktober 2014 om 14:44
Van alle kinderen van Jacobus van Item met Maria Catharina Hubregts zijn doopakten aanwezig in 's-Hertogenbosch.
Van zijn 1e vrouw Cornelia 't Hooft heb ik de geboorte akte van zijn dochter Maria Dorothea van Item.
Twee andere kinderen zijn elders geboren of zijn van Johannes zijn broer. Een geboorteakte uit Doornik zou uitsluitsel kunnen geven.
Van deze twee kinderen heb ik ook geen overlijdensbericht.
Dorethé zei op 25 oktober 2014 om 18:48
Toevallig kom ik in de KWARTIERSTAAT KRIJBOLDER-VAN STRALEN door
B.J.J. Krijbolder, eerder gepubliceerd in Kwartierstatenboek XIII (1996), een uitgave van de Genealogische Vereniging Prometheus, het volgende tegen:

70 VAN DEE, Jacobus, ged. 's-Hertogenbosch (R.K.) 30-10-1770, zakkendrager, overl. 's-Hertogenbosch 5-4-1823, huwt:
71 VAN ITEM, Jacoba, ged. 's-Hertogenbosch (R.K.) 11-11-1770, visverkoopster, overl. 's-Hertogenbosch 17-2-1845.

142 (VAN) ITEM, Johannes, ged. 's-Hertogenbosch (R.K. St. Jacob) 25-6-1747, overl. 's-Hertogenbosch 23-11-1828, huwt 2e met Dingena Nederveen, huwt 1e
's-Hertogenbosch 17-5-1767:
143 BOCHEZ (BROCHEZ, BOUCHÉE, BOEKEE), Elisabeth, geb. Venlo.

284 (VAN) ITEM, Jacobus, geb. Malans (kanton Graubünden, CH) ca. 1700, soldaat in het regiment van brigadier baron Taets van Amerongen en in de compagnie van kapitein Tuijl van Serooskerke in het garnizoen te 's-Hertogenbosch 18-3-1730, kleermaker, poorter van 's-Hertogenbosch 8-7-1755, begr.'s-Hertogenbosch 22-4-1784, huwt 1e Fort Isabella 2-3-1730 (ondertr. 's-Hertogenbosch 18-3-1730) met Cornelia 't Hoofd, huwt 2e:
285 HUIJBERS, Maria (ook Anna Catharina).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.