skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Geslacht Henrich

Pim Hinrich vertelde op 27 mei 2021 om 12:32 uur
Ben op zoek naar gegevens van Johan Jacob Henrich. Leefde rond 1809 in Geertruidenberg. Vrouw was Anna Catharina Sauer. Zoon geboren February 1809 in Geertruidenberg heette Johan laurens Henrich

Reacties (32)

Norah zei op 27 mei 2021 om 14:39
Bij de geboorte van Johan Laurens Henrich behoorden de ouders/vader tot de -veteranen-.
Naderhand is het gezin naar Den Haag en Dordrecht verhuisd( + Amsterdam).
Zie: www.wiewaswie.nl
Pim Hinrich zei op 27 mei 2021 om 14:46
Dank Norah voor de informatie.
Het is bij mij bekend dat de vader muzikant was in het leger en dat hij na Geertruidenberg in Dordrecht en daarna Rotterdam is terecht gekomen. De zoon is naar Den Haag gegaan, daarna Kampen en uiteindelijke Amsterdam.
Wil graag weten wat er met Johan Jacob en Anna Sauer is gebeurd. Johan Jacob lijkt uit Duitsland, Kiflitz (moet waarschijnlijk Giflitz zijn) gekomen. Maar wanneer, wanneer is hij getrouwd, waren er nog meer kinderen en wanneer is hij naar Dordrecht verhuisd? Waarom kwam hij naar Geertruidenberg. En wat was zijn historie in het leger.
Ook benieuwd naar de moeder Anna Sauer. Waa kwam zij vandaan, etc.
Norah zei op 27 mei 2021 om 14:52
De moeder heeft diverse voornamen(vergissing).
Ze overlijdt te Dordrecht op 73-jarige leeftijd 11-05-1841, echtgenote van Jacob Henrich, naam vader Philip Sauer, moeder 's naam niet bekend.
Mvg.
Pim Hinrich zei op 27 mei 2021 om 14:53
Nogmaals dank. Was al bekend bij mij.
Norah zei op 27 mei 2021 om 19:51
Test.
Norah zei op 27 mei 2021 om 20:08
Beste Pim,

Rond 5 uur heb ik ook al een antwoord proberen te geven, maar helaas!
Ik vermoed dat je hier al lang mee bezig bent...
Ik vond nog wel als dochter Anna Maria Henrig gehuwd te Dordrecht 02-10-1839, met Gerardus Duijts. Ze was 34 jaar bij trouwen en werd geboren in Ouddorp. Je komt dan aan een geboorte van zeg 1805, en dan verbleef men nog vóór Geertr.berg in een andere plaats.
Geertruidenberg was vroeger een garnizoensstad, en dat zal de reden wel geweest zijn dat de familie er zat. Voor Dordrecht zou je in de bevolkingsregisters moeten zoeken wanneer men daar aankwam.

Dan dat huwelijk, je voorouders werden ca. 1767/1768 geboren en zijn in Duitsland of onderweg getrouwd...neem ik aan.
Soms haalt men ook nog wat uit de huwelijksbijlagen van de kinderen, maar goed al die militairen en "aangeslotenen" zijn in het algemeen slecht te traceren.
Je komt in elk geval uit een muzikale familie, en dat is altijd benijdenswaardig in mijn ogen.
Mvg.
Pim zei op 27 mei 2021 om 20:17
Beste Norah,
Ik ben er nu sinds een paar maanden met enige regelmaat mee bezig. Veel is te vinden in de digitale archieven. Deze gaan maar terug tot de "Franse" tijd toen de registratie en naamgeving verplicht werd gesteld. Daarvoor moeten we naar kerken, gildes etc. Echter deze zijn, voor zo ver ik kan ervaar en kan zien, niet digitaal. Daarbij komt dan de door elkaar lopende schrijfwijzes en taal.
Van Geertruidenberg weet ik dat er gegevens zijn van personen die in de gemeente kwamen. Deze zijn echter nog niet in het archief opgenomen. Geertruidenberg verwees mij naar dit forum en via dit kwam ik weer terecht op de website "Wie is wie" die tot mijn verbazing meer weergeeft van zaken in Amsterdam dan het archief van Amsterdam.
We vorderen maar ik ben bang dat we erop uit moeten om de oudere gegevens op te duikelen. Covid was daarbij tot nu toe een sta in de weg. Hopelijk gaat de zaak binnenkort weer open.
De reden voor mijn nieuwsgierigheid is de familienaam. Mijn grootvader voerde de naam Hinrich waar zijn broer en zuster de naam Henrich hadden. Er was altijd discussie. En ik wilde graag weten waar we vandaan kwamen. Door de inspanningen tot nu toe heb ik toch wel een aardig beeld gekregen van de familie en de tijd waarin zij leefden.

Dank.
Norah zei op 27 mei 2021 om 20:32
Dat je grootvader de naam Hinrich voerde, kwam doordat de klerk bij de b.s. de naam ooit verkeerd genoteerd heeft. Vroeger werd alles fonetisch opgeschreven, maar dat was toen niet het geval, te kort geleden. Het is een patroniem.

Vóór ca. 1811 kan men heel veel terugvinden op internet b.v. bij -familysearch- of -genver- > DTB-boeken.
Alleen Duitsland is niet zo vrijgevig, daar kun je het beste zelf rondkijken indien mogelijk.

Dan de echtgenote, ik kwam de naam van haar vader(broer?) Philip(pe) Sauer/Saur ook enkele malen tegen, o.a. in Willemstad(doopgetuige in 1789). Dit was dacht ik een militair.
Mvg.
Cornelis
Cornelis zei op 27 mei 2021 om 20:52
Anna Catharina/Christina Sauer en haar ouders kwamen toch uit Pietersheim, is toch in de buurt van Tongeren, daar al gezocht ?
Cornelis
Cornelis zei op 27 mei 2021 om 21:01
Jacob is in ieder geval wel oud geworden en een adres;

Volkstelling 19 november 1849

Volgnummers der inschrijvingbilletten
0458
Straat, steeg, gracht, enz
Torenstraatje C0367/boven
Jacob Henrich
Ouderdom (M./V.) 82
Verblijf (M./V.)
gewoon (m)
Burgelijke staat (M./V.)
weduwen-staat (m)
Evangelisch-Lutherschen (m)
Beroep of middelen van bestaan
zonder
Nummer van het Register 219
Bron Regionaal Archief Dordrecht, toegang 6, inv.nr. 7301C

https://www.dordtenazoeker.nl/Zoek/6A61636F622068656E72696368/0
Norah zei op 27 mei 2021 om 23:53
Jacob Henrich is zeker oud geworden + 29-12-1855 R'dam, 88 jaar.

Wanneer zijn vrouw in Pietersheim geboren is, dan denk je aan Lanaken(B.), en wat verder te paard aan Maastricht. En Maastricht was in vroeger tijden een zeer grote garnizoensstad.
P. Hinrich zei op 28 mei 2021 om 00:04
Hallo Norah,
Het gebruik van de naam Hinrich ligt iets ingewikkelder. Dat gaat terug tot zijn moeder die beide namen door elkaar gebruikte. Mijn opa heeft het voor de 2e wereldoorlog, nadat hij getrouwd was, consequent de naam Henrich gebruikt. Ook voor zijn kinderen. Ineens na de 2e Wereldoorlog was het Hinrich.

Pim
Belem zei op 28 mei 2021 om 01:02
Beste Pim,

Als ik Google op Kiflitz kom ik wel een dergelijke plaatsnaam tegen in Duitsland.

Ik vond deze site met wandelroutes :-)

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Naturpark_Bayerischer_Wald

Met daarop: Wanderwege Gemeinde Gratterdorf

En dan de route: Reigersbergerrunde -> Grattersdorf Büchelsteiner Straße - Kapelle Rastbuche - Kerschbaum - Gut Oberaign - Reigersberg - Kiflitz - Nabin - Grattersdorf

Vervolgens geGoogeld op Gratterdorf. Dit bleek Grattersdorf (met een 's') te moeten zijn. Opnieuw geGoogeld maar dan op Grattersdorf.
Flink ingezoomed in Google Maps, dan zie je ten noorden van deze gemeente, rechts van Bundesstraße 533: Kieflitz ! Het ligt echter niet in de gemeente Grattersdorf maar in Hunding.

Kieflitz is misschien wel de plaats van waar Johan Jacob Henrich vandaan komt.

Op deze website, Matricula Online: https://data.matricula-online.eu/de/

kan je DTB gegevens vinden in Duitsland. Zoeken op plaatsnaam en dan een kerk kiezen en hopen dat de DTB boeken zijn ingescand. Helaas is men in Duitsland nog niet zo ver gevorderd als in Nederland op dit punt - laat staan enige indexering.

Op Kieflitz vind ik niets. Maar zo te zien is dat plaatsje dermate klein dat bewoners wellicht naar een kerk in een nabij gelegen groter dorp gingen.

Maar, voor hetzelfde geld komt Johan toch uit Giflitz. Overigens ook nog niet te vinden op Matricula Online. Echter ook in dit geval, misschien gingen de bewoners voor doop, trouw en overlijden-aangifte naar een nabijgelegen groter dorp.

Verder, op deze site kan je ook veel vinden over Duitse voorouders:

https://gedbas.genealogy.net/?lang=en

Met: Henrich en Johan volgt een lange lijst resultaten. Of jouw voorouder er bij zit ?

Vriendelijke groeten,

Belem
Helena zei op 28 mei 2021 om 06:03
Dat was een goede vondst Norah! Inderdaad al eerder een dochter Anna Maria.

Henrig / Henug / Honing...

Dochter Anna Maria Henug, geb te Ouddorp, was eerder gehuwd op 31 okt 1827 te Dordrecht met Lucas Hendrik Colckmeijer. Op 18 dec 1834 zijn Anna Maria Honing en Lucas Hendrick Colckmeijer 'gedivorceerd om bepaalde oorzaak' (zie huwelijkse bijlagen bij huwelijk in 1839). Deze bijlagen beginnen hier:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-C39Z-L945-R?i=278&cat=46174
Lucas Hendrick Colkmeijer is ook in hertrouw gegaan in 1838.

Anna Maria Henrig 16 nov 1804 geboren, 18 nov 1804 gedoopt te Ouddorp , vader - Jacob Henrig - Musicant onder de 1e compagnie Jagers. Moeder's naam alleen genoteerd als Anna Maria . Zie doopinschrijving in nd. kerk te Ouddorp, bijv. via FS >> image 285 van 682
Pim Hinrich zei op 28 mei 2021 om 10:50
Dank voor alle informatie.
De naam Anna Maria Henrig lijkt geen onderdeel te zijn van de familie. Dit daar de naam van de moeder Saul tog wel veel afwijkt van Sauer. Ook de plaats Ouddorp is ver verwijderd van Geertruidenberg en heeft geen militaire achtergrond. Zal niettemin het wel even aanhouden.

De verwijzing van de familie Sauer in Pietermalen/Lanaken/ Maastricht lijkt wel interessant. Maastricht was indertijd inderdaad een belangrijke militaire plaats. Ook ligt het relatief dicht bij Giflitz in Noordrijn Westfalen. Kans dat Johan Jacob van Giflitz naar Maastricht is gekomen en daar zijn vrouw heeft gevonden. We gaan daar mee verder. Wellicht dat ook de militaire archieven hier wat licht op kunnen werpen.
Vraag blijft wel hoe een Duitser in Nederlandse krijgsdienst is gekomen. IK heb al even gekeken of Giflitz of de omgeving een archief heeft maar daar heb ik nog niets van gevonden. Iemand een idee?
Belem zei op 28 mei 2021 om 14:29
>>> IK heb al even gekeken of Giflitz of de omgeving een archief heeft maar daar heb ik nog niets van gevonden. Iemand een idee? <<<

Ik zou toch eens kijken bij Matricula Online: https://data.matricula-online.eu/de/

En dan zoeken naar eventueel wat grotere plaatsen in de omgeving waar een kerk met doop/trouw/overlijdensregisters zou zijn geweest.
Ook online zoeken bij een grotere stad in de buurt die evt. een regionaal archief heeft.

Het blijft vooralsnog online wel lastig wat betreft Duitsland. Ben zelf ook op zoek naar info over voorouders die uit de omgeving van Osnabruck kwamen. Heb wel een plaatsnaam, maar nog geen DTB gegevens kunnen vinden.
Wel via Matricula Online succes met familie uit de omgeving ten zuidwesten van Bremen.

Vriendelijke groeten,

Belem
Norah zei op 28 mei 2021 om 16:16
Beste Pim,
Anna Maria Henrig is heus een dochter van het echtpaar Henrich-Sauer(Zie ook bericht Helena).
Ze overlijdt te Rotterdam 13-05-1887 op 81-jarige leeftijd, weduwe van Gerardus Duijts, ouders zoals vernoemd, geboren te Ouddorp > image 93.
zie ook -digitale stamboom Rotterdam-
In overlijdensakten van vroeger en ook in de bevolkingsregisters komen heel veel fouten voor, dit in het algemeen door onwetendheid en ongeletterdheid!
De naam Sauer werd op verschillende manieren(soms fonetisch) opgeschreven, net als de naam Henrich > Henrig.
Dan de plaats Ouddorp/Oudorp(ik dacht even aan Alkmaar), maar ik vermoed van niet. Ouddorp, Dordrecht en Geertruidenberg liggen toch redelijk bij elkaar in de buurt.

Je gaf ook door dat je grootvader zich eerst Henrich noemde, toen Hinrich. Volgens mij moet dit wettelijk worden vastgelegd.
Mvg.
Norah zei op 28 mei 2021 om 16:28
Overleden 18-08-1805 Venlo >>>
Philippe Henrij Sauer, gehuwd met Elisabeth Loos. Ouders Martin Sauer en N.N.
Oud 75 jaar, geboren te Trommershausen(bei Weilburg) Dtl.
N.B. Plaats is Drommershausen. Mogelijk de vader van Anna Catharina...

www.allelimburgers.nl
Helena zei op 29 mei 2021 om 05:05
@Pim, - voor mij geen twijfel of Anna Maria geboren in 1804 bij deze voorouders hoorde..ja, zij was een dochter van Jacob Henrig. Sauer, Saur, Sour, Sauwer, Sauren, Soeren, Seuren, Suijren, ...er zijn meer varianten mogelijk. Je kunt ervan uit gaan dat men niet altijd wist hoe een naam geschreven moest worden en velen konden nog niet lezen / schrijven en dus niet controleren of een naam wel goede genoteerd werd. Denk hierbij ook nog aan hoe de naam mogelijk uitgesproken werd? Dialect van de streek waar men vandaan kwam? Mogelijk was men niet vertrouwd met een anders-klinkende naam in deze plaatsen..?

Je hebt wat gegevens uit de Bataafs / Franse Tijd (1795-1813). Kind in 1804 n.d. gedoopt in Ouddorp, kind n.d. gedoopt in 1809 in Geertruidenberg. Vermoed niet dat je nog kinderen in r.k. doopboeken tegen zult komen. Bij de Volkstelling van 1849 in Dordrecht werd Jacob Henrich genoteerd als van de Evangelisch-Lutherschen religie. - Mogelijk was kind gedoopt in 1809 het jongste kind?

Soldatengezinnen kun je in deze roerige tijden op vele plaatsen verwachten. Maar eerst vinden in welk regiment(en) de vader diende? Je hebt twee aanwijzingen uit de Bataafs/Franse periode: in 1804 (in of nabij Ouddorp gelegerd? ) was hij 'musicant onder de 1e compagnie Jagers'. In 1809 (in Geertruidenberg in garnizoen ) werd de vader genoteerd als behorende bij 'de veteranen'.

In het kustgebied en langs de rivieren zag je op diverse strategische plaatsen in deze jaren de versterkingen, forten, verdedigingswerken en batterijen..die bewaakt en bemand werden door soldaten. Neem maar aan dat dit ook in nabijheid van Ouddorp op Goeree Overflakkee het geval was in die jaren. Het land moest verdedigd kunnen worden tegen mogelijke invallen vanuit Engeland, in die jaren toch een van de grootste vijanden van Frankrijk.

Jacob Henrich (of Johann Jacob Henrich) was waarschijnlijk al soldaat (huurling) in de jaren vóór 1795. Mogelijk in het Staatse leger of in een ander 'buitenlands' regiment dienende onder het Staatse leger? [ Zwitserse, Duitse, Schotse, Engelse, Franse of Waalse regimenten]. Het Staatse Leger hield op te bestaan in 1795 (met de komst van de Fransen). Daarna kwam het Bataafsche Leger en gingen velen over naar dit leger. https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/militairen-in-de-bataafs-franse-tijd-1795-1813 . Bij de doop van dochter in 1804 werd Jacob Sauer genoteerd als 'musicant onder de 1e compagnie Jagers'. Misschien valt nog na te gaan waar deze compagnie zoal gelegerd was?

Vermoedelijk was Anna Catharina / (en naamsvarianten)/ Sauer ook uit een soldatenfamilie en hebben ze elkaar leren kennen in een van de vele garnizoensplaatsen? Haar vader - Philip Sauer ..en indien correct onthouden en opgegeven door de aangevers in 1841 - kan soldaat geweest zijn. Maar dan toch eerst haar doop / geboorte zien te vinden zo rond ca. 1768? Mogelijk omgeving Pietersheim?

Even opgezocht wat Norah al noteerde: Overleden 18-08-1805 Venlo >>> Philippe Henrij Sauer, gehuwd met Elisabeth Loos. Ouders Martin Sauer en N.N. Oud 75 jaar, geboren te Trommershausen (bei Weilburg) Dtl. (zal inderdaad Drommershausen bedoeld zijn).
Zie via Family Search > Venlo > Geboorten, huwelijken, overlijden 1802-1805 > image 566 van 574. Akte is in Frans opgesteld en Franse kalender gebezigd. Philippe Henrij Sauer werd genoteerd als ' soldat pensionné de la Republique Batave'. << dus ook soldaat geweest . De naam Philip Hend. Sauer komt verder nog voor in de Pensioenregisters 1795-1810 waarbij vermeld dat hij met 'perpetual verlof' ging op 3 okt 1796 en als canonnier in regiment van 4e B. Artill. diende. Zie Nationaal Archief > Indexen> type in Sauer en zoek aldaar verder en volg de links. https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00243?searchTerm=sauer
Helena zei op 29 mei 2021 om 23:23
Correctie op voorgaande waar ik schreef: ' Bij de doop van dochter in 1804 werd Jacob Sauer genoteerd als 'musicant onder de 1e compagnie Jagers'. << Die naam moet natuurlijk Jacob Henrig zijn. Sauer was de achternaam van zijn echtgenote.

Via https://www.delpher.nl/nl/kranten [zoek op de woorden: musicant prox jagers ] vond ik een advertentie op 13 en op 15 maart 1804 in de Oprechte Haarlemse Courant. Ze zochten een musicant voor het 1e Bat. Bataafsche Jagers... Toeval? Zou in nov 1804 bij de doop van dochter Anna Maria soms dit 1e bataillon i.p.v. '1e compagnie' bedoeld kunnen zijn? Bataillon en compagnie is wel niet hetzelfde en valt zo nog niet te zeggen.

Blader je overigens dat n.d. doopboek van Ouddorp even wat door - en alleen in het jaar 1804 - dan vind je wel meer dopen van soldatenkinderen... alsook dopen waarbij de vaders de kuierlatten genomen hebben...
- in feb een kind waarbij de vader genoteerd werd als sergeant onder Waldeck
- in maart een kind waarvan de vader soldaat was bij de Jagers
- in juli een kind waarbij de vader genoteerd werd als dienende in 12e Bat. Bataafsche Infanterie
- in aug een kind van de Capelmeeste bij het 1e Bat. Jagers (en hierbij was een musicant doopgetuige)
- in aug een kind van een corporaal in het 12 Bat. Bataafsche Inf.
- in nov dus Anna Maria dochter van Jacob Henrig, musicant onder de eerste compagnie Jagers...
Norah zei op 30 mei 2021 om 17:04
Totaal heb ik slechts twee kinderen van het echtpaar Henrich/Henrig -Sauer teruggevonden, zoon Johan Laurens(tweemaal getrouwd) en dochter Anna Maria(ook tweemaal getrouwd). De laatste kreeg uit beide huwelijken kinderen.
Nieuw voor mij is dat men zo lang geleden ook kon scheiden, dacht dat dit alleen bij adel enz. plaats vond.
Zowel vader Henrich als zoon Henrich zijn muziekmeester geworden.
Mvg.
Pim Hinrich zei op 30 mei 2021 om 17:11
Allen,

Dank voor de inspanningen tot nu toe. Ik ga daar mee verder. Moet mijzelf verdiepen in de vele websites die door een ieder zijn aangereikt en mij hier en daar aanmelden. Het heeft mij toch al weer verder geholpen. Zeker waar het de militaire archieven betreft.
Ik meen dat alles na Johan Laurens Henrich mij wel zo'n beetje bekend is. Hij heeft 3 kinderen gehad, Zijn oudste zoon was ook in het leger als muzikant.
Het gaat om wat daarvoor zit.
Norah zei op 30 mei 2021 om 20:11
Correct, twee zonen en een dochter. En nog twee zoontjes jong overleden, plus een doodgeboren kindje.
Mvg.
Helena zei op 31 mei 2021 om 04:50
In 1826 woonde Jacob Henrich waarschijnlijk al in Dodrecht op adres D0956. Zoek je n.l. via de link hiervoor al ergens gegeven [ https://www.dordtenazoeker.nl ] dan zie dat de naam Jacob Henrich vermeld staat in ' Staat van de Bevolking der Gemeente volgens opneming in 1826'. [ zie overigens het Broncommentaar wat hierbij staat].

Dit zal je ook wel bekend zijn: Jacob Henrich is in 1851 in Rotterdam gaan wonen bij zijn dochter Maria Hendriks (wed. Duijts) en haar twee kinderen (Gerardus Duijts en Hendrik Stephanus Kolkmeijer). In jan 1854 trok hij weer even naar Dordrecht en in okt 1855 weer terug in Rotterdam bij zijn dochter aan de Schiedamsche Dijk. Jacob Henrichs werd eerst genoteerd als geboren in 1767 en in 1855 als geboren op 11 jan 1767 te Dordrecht en Maria Hendriks als geboren op 9 dec 1809 te Ouddorp. Data kloppen niet helemaal...zoals je wel meer zag in de Bevolkingsregisters in die jaren.

Begrijpelijk gaat het jou nu 'om wat daar nog voor zit..' << dat is wel moeilijker... Daarvoor zul je n.l. eerst het huwelijk moeten zien te vinden van Jacob Henrich met Anna Catharina Sauer (of andere naamsvariant). Dat zal in of voor 1804 zijn geweest. Mogelijk hebben we aan beide kanten te doen met soldatenfamilies? Dat huwelijk kan in een van de vele garnizoensplaatsen of in nabije omgeving daarvan voltrokken zijn. Of ergens 'onderweg' in deze roerige jaren. In huidig Nederland, Belgie of Duitsland? Met te weinig aanknopingspunten om mee te beginnen...>> inderdaad... de speld in de hooiberg(en).

Anna Catharina / Christina Sauer was - volgens de aangevers van haar overlijden in 1841 - afkomstig van Pietersheim. Ze zal rond ca. 1768 geboren zijn? Haar ouders werden genoteerd als Philip Sauer en naam moeder onbekend, en beiden overleden te Pietersheim. Je kunt je afvragen of men dit laatste echt wel wist. De overledene zelf was al ca. 73 jaar. De weduwnaar ca. 74 jaar. De naam Sauer, Sauren, Sauern, enz. komt meer voor in dit wijdere grensgebied Belgie/Duitsland/Nederland. Maar ook o.a. in Hessen, Duitsland.
https://genwiki.genealogy.net/Sauren_(Familienname).
https://genwiki.genealogy.net/Sauer_(Familienname)
https://genwiki.genealogy.net/Henrich_(Familienname)

Het kan zijn dat haar ouders in die jaren slechts tijdelijk in omgeving Pietersheim verbleven omdat de vader mogelijk deel uitmaakte van de versterkingen in en rondom Maastricht en/of Pietersheim? Het was in die jaren niet vreemd dat hele gezinnen meetrokken bij garnizoenswisselingen. Wanneer er meerdere kinderen waren koos de moeder soms wel een vaste woonplaats in de buurt van haar naasten.

- Giflitz ? - in die jaren Fürstentum Waldeck. Telde in 1738: 26 Wohnhäuser; in 1770: 35 Häuser, 240 Einwohner. https://www.lagis-hessen.de/de/subjects/idrec/sn/ol/id/1547
- Drommershausen - in die jaren Fürstentum Nassau-Weilburg, Grafschaft Nassau-Weilburg
https://www.lagis-hessen.de/de/subjects/gsrec/current/1/sn/ol?q=drommershausen
Mocht je een poging willen wagen in Duitsland dan is voor zoeken in Evang.-Luth. kerk aldaar het volgende portaal mogelijk handig (?) : https://www.archion.de/
Helena zei op 26 juni 2021 om 04:23
Goede vondst Pim! Inderdaad dit zal de juiste persoon zijn.

Ondertrouw 20 augustus 1802 te Arnhem.
Jacob Henrich jm Waldhornist
bij het 1e Bat. Bat[aafsch]e Jagers geboren te Giflitz
thans te Arnhem doch onlangs guarnisoen
gehouden hebbende op den Helder en Christina
Sauer wed. van Frederich Trautewein gebore[n]
te Bie(t?)esheim en wonende te Arnhem
[ <<< lees eerder Bietesheim ipv Biebesheim , vergelijk met de 'b' bij 'hebbende' ]

Op 5 oktober 1802 bewijs [ van de afkondigingen] afgezonden naar Arnhem.
Ze zullen dus op of na 5 okt 1802 gehuwd zijn.

o.t. 20 aug 1802 te Arnhem en de data van de afkondingen enz.
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9WK-R6Z9?i=329&cc=2038506&cat=56026
Hierbij zie je zijn opgegeven leeftijd als 32 jaar. Verder consent uit Waldungen van de bruidegoms moeder en vader overleden. [ ...mogelijk Wildungen bedoeld, daaronder viel Giflitz. Zie: https://www.lagis-hessen.de/de/subjects/idrec/sn/ol/id/1547]
De bruid , weduwe van Fredrich Trautewein, oud 34 jaar, geboren te Bietesheim. Verklaring dat haar ouders alsmede haar vorige Eheman sedert drie jaren is overleden. Minderjarig kind vermeld.

Ze zijn kerkelijk gehuwd op 21 nov 1802 (Evang. Luth. Kerk) te Arnhem:
Zie: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99WK-G4VX?i=196&cc=2038506&cat=48928
Jacob Henrich , jongman, musi-
kant bij het 1e Batt. Bataafsche
Jaagers geb. van Giflitz in het Wal-
decksche - en
Christina Sauer weduwe van
Friedrich Trautewein, geboor-
tig van Budesheim bij Frankfort

Komen we mogelijk bij: https://en.wikipedia.org/wiki/Biedesheim ?

Uit haar eerder huwelijk een zoon gedoopt (Evang-Luth.) te Nijmgen op 25 maart 1797 >> Christian Friederich . Vader als Fried. Christian Trautewein, moeder als Maria Christina Sauer.
Doopget. was Philip Sour (mogelijk haar broer of haar vader?) en Dora Hoff.
Pim Hinrich zei op 26 juni 2021 om 09:41
Helena,
Dank voor deze verdere uitleg. Ik denk dat deze Jacob inderdaad de Johan Jacob Henrich is. Kan het zijn dat hij sergeant-majoor Waldhoornist is? Gebaseerd op de letters "jm" of zoals ik het zie "sm"?
Ik denk dat hij bij het 1e Bataafsche Battallion Jagers zat. Is maar net hoe je het leest. Overigens past dit dan weer in je quote " Waldecksche-" Dit battallion was nl. onderdeel van het 1e Regiment Waldeck en gelegerd in Gorinchem, Den Haag, etc. En dat past mogelijk weer in de plaatsen van Johan Jacob. Zie https://sites.google.com/site/familiearchief/bataafschearmee
Bietesheim kan ik niet vinden via Google maps, wel Biebesheim.
We gaan verder zoeken.
Helena zei op 26 juni 2021 om 10:02
Bij huwelijk werd de bruidegom als jm of als weduwnaar genoteerd. De bruid werd als jd of weduwe genoteerd. JM = jongeman en JD = jongedochter en staat voor ‘niet eerder gehuwd geweest’ in tegenstelling dus met een weduwnaar of weduwe.
Helena zei op 26 juni 2021 om 10:15
"..Ik denk dat hij bij het 1e Bataafsche Battallion Jagers zat. Is maar net hoe je het leest. "

Lees het net andersom: bij de 1e afkorting staat n.l. als laatste letter een 'n' en bij het 2e woord is de laatste letter een 'e'. >> 1e Bat[taillo]n Bat[aafsch]e Jagers.
Pim Hinrich zei op 14 november 2022 om 11:43
Aan een ieder.
We zijn weer een aantal maanden verder en er is veel informatie verkregen. Mijn familie komt inderdaad uit Giflitz. Bevestiging gekregen van de kerk aldaar. De voorvader is door de landsheer, zoals dat in die tijd gebruikelijk was, min of meer verkocht aan buitenlandse partijen die behoefte hadden aan soldaten, zoals Engeland en ook Nederland. Johan was inderdaad in de Betaafse Republiek bij de Jagers. Kan daar niet veel meer over vinden.
De naam Hinrich is door mijn grootvader in de 2e wereldoorlog definitief ingevoerd. De reden is onbekend. Kan zijn omdat zijn moeder, die overigens een zeer merkwaardige vrouw blijkt te zijn, beide namen hanteerde (Henrich en Hinrich) en dat hij meende dat dit Hinrich moest zijn. Vreemd daar alle andere kinderen de naam Henrich bleven voeren alsmede hijzelf tot aan 1943. Zo zien we verzekeringspolissen en andere documenten op de naam Henrich staan. Mijn vader heeft ook gedichten gemaakt met als naam Henrich.
Kan zijn dat mijn grootvader zijn "kans" schoon zag toen het bevolkingsregister in Amsterdam deels werd opgeblazen.

Voor mij is er nu veel bekend over de familieleden die zich voornamelijk in Amsterdam, Rotterdam en Gouda hebben gevestigd. We blijven doorzoeken en zijn inmiddels mogelijk gestuit op de voorouders van Johan. De bevestiging hiervan zal enig spitwerk vereisen maar we zitten dan al in 1600.
Dank aan een ieder die mijn research een zetje hebben gegeven.
Met vriendelijke groet,
Pim Hinrich

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.