skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Gezocht nageslacht van Laurens Jansz. van Daelhem/van Dalem

Alex vertelde op 17 mei 2017 om 08:49 uur
Uit: Ger Matthee en Ton Reniers. Van der Biestraten, de Labistrate, Biegstra(a)ten, 2017, blz. 193.

Op 10-1-1525 Ginneken. Meeus Lauerijsz. van Daelhem, de broers Godert en Jan, wettige zonen van Aart van der Biestraten, hun zuster Luijtgarde en haar man Symon Hubrechts van Lijndonck, hun zuster Mechtelt met als voogd haar zwager, de genoemde Symon, Jan Jan Canters de jonge, van wie moeder was Luijtgaerde Laureijs van Dael(h)em, Peter Jan Canters als oom en voogd van Adriaenken en Theunken wijlen Jan Canters onmondige kinderen, Laureijs Meeus Laureijs, als gekocht hebbende het gedeelte van Jan Laureijs van Daelhem, verklaren dat Armgaert, ook een dochter van wijlen Aert van der Biestraten, en haar man Dyrc Dyrc Berten na de dood van Kathelijne Laureijs van Daelem gedeeld is op vier lopen erfpacht die Peter Wouter van Hulssel thans jaarlijks uitreikt met een aantal percelen als onderpand. Zij verklaren dat zij ''vergelijkt'' zijn op andere wijze.

In Breda komt in de 16e eeuw de familie van Daelhem voor te Breda, met name: Jan Laureijs van Daelhem (4-7-1508), Luytgaert Jan Laureijs van Daelhem (5-11-1510), Jan Laureijsz. en Meeus Laureijsz. van Daelhem (1-2-1513).

In de NL 1966 Bijdrage tot de genealogie van het geslacht van Arkel, door o.a. Dr. A.W.E Dek, het geslacht van Dalem-van Dongen, wordt de familienaam van Dalem, ook in de oude akten beschreven als van Daelhem, o.a. Jan van Rijswijck van Daelhem, ook als Jan van Daelhem genoemd (1404), in 1404 Roelof van Rijswijck Florisz. van Daelhem, in 1509 wordt jonkvrouw Cornelie Roelofsdr. van Daelhem vermeld te Breda, dit als voorbeeld aan te geven dat de schrijfwijze van Dalem, ook van Daelhem was.

De vader van o.a. Meeus, Jan, Luijtgaerde en Kathelijne was die in 1525 worden genoemd, allen geboren in de 15e eeuw, was Laureijs van Daelhem, mogelijk een zoon van Jan van Daelhem.

In het boek van Ger Matthee en Ton Reniers, wordt Aert Goderts van der Biestraten op 4-10-1452 voor het eerst vermeld, Aert kan tussen 1420 en 1430 (eigen schatting) zijn geboren. Luijtgaerde Laureijs van Daelhem kan geboren zijn ca. 1430-1440 (eigen schatting).

Hun zoon Godert van der Biestraten wordt vermeld in 1493, en kan geboren zijn ca. 1468 (schatting).

In de NL 1971 Historie van het Arkel-Wapen Anno 1621 van Christoffel Peter Cornelisz. van Ghilse, vergezeld met allerhande commentaar, door Mr. Dr. J.C. Maris van Sandelingenambacht., k. 199: ''Roelof van Dalem, overl. juni 1361, voorafgaat Roelof, dood in 1358, 1e heer van Dalem (nieuwe tak) en grootvader van de neven Willem Roelofs, Laurens Jans, en Jan Jans van Dalem (akte van 28-10-1360)''.

Roelof van Dalem en Jan van Dalem (deze Jan was de vader van o.a. Laurens van Dalem) waren broers. Roelof en Jan waren zonen van Arnoud van Arkel, ridder, gehuwd met Heylwich, zuster van Jan van Polanen, heer van der Lecke, 1350. K. 197.
Arnoud van Arkel zou volgens dit artikel een zoon zijn van Jan van Noordeloos en Beatrix Dirksdr. van der Merwede.

Uit NL 1971 wordt gemeld dat in 1360 Laurens zegelde met twee tegengekantelde dwarsbalken boven vergezeld van een barensteel met 3 hangers, het bekende variant van het Arkel-wapen, gevoerd door de van Dalem's.

Ik vermoed dat de door mij gezochte Laureijs van Daelhem, vader van o.a. Luijtgaerde mogelijk een nazaat is van de eerder genoemde Laurens Jansz. van Dalem.

Mijn vraag is, of er meer bekend is over Laurens Jansz. van Dalem, zoals huwelijk en mogelijk nageslacht.

MvG
Alex

Reacties (12)

Alex zei op 18 mei 2017 om 10:03
Beste Hans,

Er is veel geschreven over o.a. Roelof Jansz. van Dalem. Ik heb met o.a. Chris van Dongen hierover veelvuldig email contact gehad. Uit alle mails, blijkt er bitter weinig bekend te zijn over de neven van Roelof.

Mogelijk dat die niet belangrijk genoeg zijn, gezien dit een zijtak is van Van Dalem, terwijl de lijn van Roelof, de latere heren van Dongen, Horsten van Dongen mooie bezittingen en posities hebben bekleed.

Tussen mijn voorouder Laureijs van Daelhem, de genoemde vader van o.a. Luijtgaerde, en die van Laurens Jansz. van Dalen zit 1 of 2 generaties tussen, van wie ik niet weet wie dat zijn.

Ik heb Ger Matthee gevraagd of hij hierover meer gegevens beschikt, maar helaas loop ik op een dood spoor.

Roelof van Daelhem, oftewel Roelof van Dongen, en de kinderen van Laureijs van Daelhem, o.a. Jan en Meeus worden in de 1e helft van de 16 eeuw genoemd, maar niet tezamen in 1 akten.

De familie van Laureijs van Daelhem (ca. 1400) blijken bezit hebben gehad in Ginneken en Bavel. Van der Biestraten met deze familie worden veel genoemd, en dient naar mijn mening verder te worden onderzocht, probleem is dat de ORA van Breda pas beginnen in 1499, voor deze tijd, zoals Ger Matthee mij mede deelde heeft hij niets gevonden over het gezin van Daelhem, en dat is nu belangrijk om te achterhalen of mijn stelling juist of te ontkrachten dat Laureijs van Daelhem, een mogelijk kleinzoon en/of achterkleinzoon was van Laurens Jans van Dalem.
Alex zei op 19 mei 2017 om 10:08
Beste Hans,

Is er bij u meer bekend over Arnoud van Arkel, ridder, gehuwd met Heylwich, zuster van Jan van Polanen, heer van der Lecke.

Ik kom Heylwich niet tegen als zuster van Jan van Polanen. Wellicht dat zij een andere familienaam heeft gehad.

MvG

Alex
Hans Vogels zei op 21 mei 2017 om 15:22
Hallo Alex,

Als we de vermeldingen van de Van Daelems eens nade bekijken dan lijkt het of
Luijtgarde Laureijs van Daelhem huwde ca.1495/99 met Jan Jan Canters.
Kinderen:
Jan de jonge meerderjarig dus min. 24 jaar op 1-1-1525
Adriaenken, minderjarig, dus geboren na 1-1-1501
Theunken, minderjarig, dus geboren na 1-1-1501.

Iets dergelijk zien we bij broer Meeus Lareijs van Daelem. Hij heeft een zoon Laureijs die voor 1-1-1525 al een erfdeel gekocht heeft van zijn oom Jan. Meeus zal derhalve ook al voor 1500 zijn gehuwd. Hoeveel eerder is afhankelijk van het moment dat zoon Laureijs (ongetwijfeld meerderjarig op dat moment) die aankoop deed.

Broer Jan Laureijns van Daelhem zal eveneens ruim voor 1500 gehuwd zijn. De in 1510 genoemde Luytgaert Jan Laureijs van Daelhem zou goed zijn dochter kunnen zijn, tenzij dit een "slip of the pen"is en het patroniem Jan niet op haar van toepassing is. Anders zou je kunnen veronderstellen dat Jan zo medio jaren '80 gehuwd zal zijn.

Van zuster Kathelijne Laureijns van Dalem en haar man Aart van der Biestraten, kan worden opgemerkt dat op 1-1-1525 alle kinderen meerderjarig lijken te zijn en enkele dochters al gehuwd waren. Dit doet vermoeden dat Kathelijne ouder was dan haar zus Luijtgarde. Haar huwelijk met Aart lijkt er een uit eind jaren '80 of begin '90.

Ik vraag me daardoor om of haar man Aart van der Biestraten wel dezelfde persoon is als de in 1452 al vermelde Aart Goorts van de Biestraten. Misschien zit er een generatie tussen of was Kathelijn zijn 2e huisvrouw.

Op mij komt het over ofdat vader Laureijs van Daelem pas rond 1460 (of net iets eerder) huwde.
Hans Vogels zei op 21 mei 2017 om 15:33
>>Roelof van Dalem en Jan van Dalem (deze Jan was de vader van o.a. Laurens van Dalem) waren broers. Roelof en Jan waren zonen van Arnoud van Arkel, ridder, gehuwd met Heylwich, zuster van Jan van Polanen, heer van der Lecke, 1350. K. 197. Arnoud van Arkel zou volgens dit artikel een zoon zijn van Jan van Noordeloos en Beatrix Dirksdr. van der Merwede.<<

Ik denk dat je hier een verkeerde (te jonge) generatie Arnold van Arkel op het oog hebt. De kleinzoon in plaats van de grootvader. Arnold II van Arke, heer van Noordeloos, en Heylwich van Polanen huwden pas rond 1350.

In het door mij genoemde bericht op de nieuwsgroep van de Nederlandse Adel toonde ik overigens aan dat de veronderstelling als dat de tak Van Dalem uit Noordeloos stamde een foutieve interpretatie is van beschikbare informatie. Het genoemde artikel in de NL van 1971 dient derhalve kritisch gelezen te worden en de daarin genoemde afstammingssuggestie verworpen.
Alex zei op 22 mei 2017 om 02:02
Beste Hans,

Eerst een correctie.

Volgens mij leest u de akte uit 1525 verkeerd.

Er staat namelijk:

''de broers Godert en Jan, wettige zonen van Aart van der Biestraten, hun zuster Luijtgarde'': hun zuster ''Mechtelt'': ''dat Armgaert, ook een dochter van wijlen Aert van der Biestraten'', van wie moeder was Luijtgaerde Laureijs van Dael(h)em.. Mechtelt was gehuwd met Canter gehuwd..

Verder in hetzelfde boek:

Uit: Ger Matthee en Ton Reniers. Van der Biestraten, de Labistrate, Biegstra(a)ten, 2017, blz. 194.

''Op 4-5-1508 Ginneken. Jan Laureys van Daelhem heeft verkocht aan Armgaert Aertsdr. van der Byestraten, huisvrouw van Dyrck Beerten een huis, schuur, hof en erf met ''toebehoirte'', groot ''driealf'' (= tweeënhalf) bunder, alsmede een halve bunder heiveld, zoals beschreven in de transfix, daterende van 21-5-1504''.

Aert Goederts van der Biestraten, was ook nog gehuwd geweest met een zekere Adriaentken. Aert van der Biestraten is in 1501 overleden. Adriaentken volgens beide auteurs is zij in 1512 overleden.

Godert Aert Goderts van dert Biestraten wordt zoals eerder vermeld, genoemd in 1493, hij kan rond de 25 jaar oud zijn geweest, gezien dit zijn eerste vermelding was, het is best mogelijk dat hij ouder is geweest.

Zijn vader Aert Goderts die in 1452 voor het eerst wordt vermeld, en zal tussen de 25 en 35 jaar oud geweest kunnen zijn toe hij voor het eerst aantrad.

Beide auteurs hebben het moeten doen met de beschikbare aanwezige bestaande stukken. Het middeleeuws archief van Breda, de schepenbank voor 1499 zijn tijdens de stadsbranden van Breda in 1490, 1499 en 1534 verbrand.
Ik heb Ger Matthhee nog gesproken en we hebben het gehad over van Daelhem, en hij heeft niets van hun uit de 15e eeuw kunnen vinden.

Dat de familie van Daelhem bezit heeft gehad blijkt uit de akte uit 1508, verwijzend naar 1504 te Ginneken, toen Jan Laureijs van Daelhem bezit verkocht aan Armgaert Aert van der Biestraten.

Jan en Meeus waren ooms, en Kathelijne, die voor 10-1-1525 is overleden was haar tante.
_______________

''Ik denk dat je hier een verkeerde (te jonge) generatie Arnold van Arkel op het oog hebt. De kleinzoon in plaats van de grootvader. Arnold II van Arke, heer van Noordeloos, en Heylwich van Polanen huwden pas rond 1350''.

Dat vond ik ook al vreemd, zeker met het jaartal 1350, nadat ik een voorlopige hypothese samen stelde, zag ik, hmm, daar klopt iets niet.

_______________________
Luytgaert Jan Laureijs van Daelhem:

Zij kan inderdaad zijn dochter zijn en een nicht van o.a. Godert, Luijgaert, Mechtelt, Jan Aerts van der Biestraten.

Opvallend is dat alleen Jan Aerts van der Biestraten zijn zoon: Laureijs heeft genoemd, alle andere kinderen van Aert dus niet.

Opvallend is dat dat de dochter van Aert Goderts van der Biestraten Armgaert noemt, en ook zijn zoon Jan Aerts noemt zijn dochter Armgaert.

Mogelijk dat Armgaert de vrouw was van Laureijs van Daelhem????
Alex zei op 22 mei 2017 om 07:52
Beste Hans,

Ik kom in Breda ook nog tegen:

Jan Laureijsz. van Daelhem, d.d. 26-2-1499, hierin worden Jan en Luijtgaerde genoemd als zijn kinderen. Op 16-3-1518 wordt Engelber (sic!) Jansdr. van Daelhem als weduwe genoemd. van Gheryt Wouter Naggersz.

Laureijs Laureijs van Daelhem, d.d. 30-4-1521.

Na 1525 blijkt deze familie niet meer voor te komen, over andere naamdragers komen wel voor te Breda.
Hans Vogels zei op 22 mei 2017 om 22:27
Hallo Alex,

Het past zo inderdaad een stuk beter met Aart van der Biestraten en zijn vrouw Van Daelem. Ik heb niet de beschikking over het boek van Ger Matthee en Ton Reniers, en moest in mijn beschouwing uitgaan van hetgeen werd gegeven en dat bleek helaas even voor een andere interpretatie vatbaar.

>> Zijn vader Aert Goderts die in 1452 voor het eerst wordt vermeld, en zal tussen de 25 en 35 jaar oud geweest kunnen zijn toe hij voor het eerst aantrad.<<
Komt dit uit het boek of is dit interpretatie?

Aart zal in zijn "eerste bedde" zijn gehuwd met Luijtgaerde Laureijs van Dael(h)em en zijn hertrouwd met Adriaentken, + 1512. Opvallend is dat je deze meisjesnaam ook terug ziet bij de oudste dochter van Mechtelt van der Biestraten en Jan Jan Canters. Vernoeming naar liefdevolle stiefmoeder?
Alex zei op 22 mei 2017 om 22:36
Hallo Hans,

De interpretatie over de jaren tussen de 25 en 35 jaar komt van mij, Helaas hebben beide auteurs zelf geen schatting gemaakt, maar beide auteurs noemden in hun boek ''4-10-1452 voor de schepenbank van Oosterhout'' als eerde datum dat Aert van der Biestraten aantrad.

Naar mijn weten heeft Ger Matthee nog een aantal exemplaren in bezit.

Als u interesse heeft zou u contact met hem kunnen opnemen.

http://www.matthee.info/tag/ger-matthee/
Hans V zei op 23 mei 2017 om 08:28
Hallo Alex,

Ik ga het boek ongetwijfeld een keer inzien. Het is altijd interessant om onderzoeksresultaten (feiten en interpretatie) uit de periode voor 1500 tot me te nemen. Soms kom je onverwachte dingen tegen die je elders aan het zoeken bent.
willem m zei op 23 mei 2017 om 10:28
klaarblijkelijk is het regest dd 10 jan 1525 nog niet gescand.Jammer

m.v.g.
Alex zei op 23 mei 2017 om 11:02
Beste Willem en Hans,

De bron in het genoemde boek bij deze akte is: SAB Breda ORA 676, fol. 3.

Een exemplaar van dit boek is ook afgegeven bij de bibliotheek van BHIC te Tilburg en het gemeentearchief van Breda. Het boekwerk is na 6-5-2017 in bezit gekomen bij mensen die het boek hebben besteld.

Het beslaat 600 jaar familiegeschiedenis over deze vooraanstaande familie, die o.a. schepenen hebben voort gebracht, landeigenaren, handelaren. Er is ook een omvattende hoofdtuk gewijd aan de familie De Labistraten, afstammend van Van der Biestraten die naar Frankrijk zijn verhuist en fortuin hebben gemaakt en zelfs tot de Franse Adelstand zijn verheven. Ze kwamen ook voor in Brussel, Antwerpen, Middelburg. De Leidste tak van der Biestraten kreeg de naam Biegstra(a)ten, deze lijn is niet uit gestorven.
Van de originele naam, zouden nu nog 2 oude dames zijn met deze naam.

De genealogie begint met Jan van der Biestraten, en zijn geen aanwijzingen gevonden, door gebrek aan bronnen, dat Arnoud van der Biestraten die in de 13e wordt genoemd de oudste stamvader is.

MvG
Alex

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.