skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Gezocht voorgeslacht Cornelis Hendrickse Vendicx, overl. voor 9-11-1559

Alex vertelde op 28 mei 2020 om 20:58 uur
Beste mede speurders,

-Op 6-11-1559 (Tilburg, RA 305/33v-34r) Wordt vermeld Peter, zoon van wijlen Cornelis Vendicks.

- Op 12-2-1560 (Tilburg,RA 305/67v) Peter zoon van wijlen Cornelis Vendincx heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Jan zoon van wijlen Dierck Gillis, een stuk land groot ongeveer acht lopensaet en een roede, gelegen in de parochie van Tilborch ter plaatse genaamd in LovenAcker aan de Herstraet.

- Op 24-12-1561 (Tilburg, RA 307/39v) Wouter zoon van wijlen Steven Jan Verschueren heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Peter zoon van wijlen Cornelis Vendincx, een stuk heiveld groot ongeveer 8 lopensaet en eenvierdevaetsaet, gelegen in de parochie van Tilborch ter plaatse genaamd Looven.
______________

3 bovenstaande akte is er sprake van Peter, zoon van wijlen Cornelis Vendicx.

Deze Cornelis zou volgens genealogie online een zoon zijn van Hendrick Aerts Vendicx en Lysbeth Wouter Berthouts.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-venix/I1065456604.php

Het voorgeslacht van Lysbeth is goed te volgen aan de hand van de akten. Alleen ik kan geen aanwijzing vinden of Cornelis Vendicx daadwerkelijk een zoon is van Hendrick en Lysbeth.

Ik ben benieuwd, of iemand meer bekend is met deze familie Vendickx?

MvG

Alex

Reacties (2)

Sjoerd zei op 28 mei 2020 om 21:53
In 1564 wordt een Peter zoon wijlen Cornelis Vendicx genoemd met zijn moeder Anthonia.

R.310 f 48, 15.2.1564:
Peter soen wilner Cornelis Vendicx heeft geloeft als principael schulder te gelden te geven ende wel te betalen Anthonia weduwe wilner Cornelis Vendicx zijnder moeder eenen jairlijcken ende erfflijcken chijns van tzestich stuvers te vergelden alle jaer op Onsser Liever Vrouwen dach Lichtmisse ende voorden ijersten termijn ende dach van betalinge tot Lichtmisse nu naestcomende vuijt ende van een stuck erffe onder saijlandt ende weijlandt 10 lopensaet off dair omtrent begrijpende gelegen binnen der prochie van Tilborch ter plaetsse geheijten Looven aldair,
tusschen erffnisse der weduwe Peters Peter Vrancken metten kijnderen aen beijde zijden aenliggende,
Streckende vander gemeijnder herbanen aldair totter erffenisse der weduwe Peter Pauwels metten kijnderen zoo hij seijde et promisit warandiam (hij beloofde te waarborgen) ende den voirs: onderpant altijt goet zeker genoech ende waeldogende te maken als etc: ende alle commer ende calangie dair inne wesende altemael aff te doen,
Des sall den zelven chijns ter quijtinge staen met 50 k. gulden van 20 stuvers brabants tstuck met voorwaerde datment een halff jaer te vooren op sall seggen ende wittelijck vercondigen alsmen de voirs: loss doen sall willen sonder argelist,

In Oisterwijk komt deze Anthonia ook voor een blijkt zij een dochter van Ghijsbert van Riel. Haar zoon Peter Cornelis Vendix wordt in deze akte van 1554 ook genoemd:
1554 februari 19 847.Sch.Otw,R.258,19
Peeter z.w. Ghijsberts van Riel en Peeter zijn zoon Jan Huybertss man van Elysabeth d. Peeter Ghijsberts van Riel voorn. Anthonia d.w. Ghijsberts van Riel wede Cornelis Vendix Ghijsbert en Peeter zn w. Cornelis Vendix en Anthonia voorn. Jan Gheritss man van Adriana Wouter Vos man van Anthonia drs Cornelis Vendix voorn. Adam Jans van Riel en Jan Vendix momb. van Henrick en Jan Engele Lucie en Mechtelt onm. krn w. Cornelis Vendix voorn. Adam z.w. Jan Ghijsbertss van Riel ook voor Enghele en Lijntken drs w. Jan Ghijsbertss van Riel voorn. en Jan Willem Muts namens Symon Jan en Claes zn Henrick Symons bij w. Juetken d.w. Ghijsbert van Riel Jan z. Huybert Potters en Jan muts voorn. momb. van Elyas Cornelis Aryken en Marie onm. krn w. Juybert Potters voorn. 11/12 in
▫ - huys hoff schuer en schop gronden toebehoren en eff daer teynde 3½ L par. Haaren aende Gever t erf Lambert Bailjous t v gemeynt van Haaren t erff Embrecht Peynenborchs
welk huis c.s. Peeter c.s. na dood Huyberde van Riel en Elysabeth
aan Peeter Huyberts Potters
belast met 1 mud rogge Peeter de Lepper een can olye OLVr aan de lynde jeec 2 tuyn nog 6 st in gebuercommer

In 1536 wordt er in Tilburg een Henricx Vendicx genoemd met twee zoons genaamd Cornelis, een van die twee is dan al overleden en was getrouwd met Agnese. De ander zou getrouwd kunnen zijn met Anthonia van Riel.
1536, februari 5 n.st. - R 282/46v
Cornelis en Jan, gebroeders, zonen van wijlen Henrick Vendicks, Agnees weduwe van Cornelis Vendicks uit kracht van het testament haar door Cornelis verleend, Claeus Cornelis Vendicks, haar zoon, voor hemzelf en voor zijn broers en zuster, Engel dochter van wijlen Henrick Vendicks, Johanna weduwe van Jan Henrick Vendicks voor haarzelf en voor Jan en Arijaen, haar zonen, waar zij en Cornelis en Jan voors voor instaan en gelofte gedaan hebben, Jenneke weduwe van Cornelis Thomaes Noeijens, Elijsabet weduwe van Jan Daneels, dochters van wijlen Wouter Michiels [vanden Laer], Claeus Henrick Verhoeven als man van Aleijdt dochter van wijlen Wouter Michiels, allen erfgenamen van wijlen Jan Claeus Vendicks en Heijlwich diens vrouw, hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Dierck zoon van wijlen Steven Scheijven elk zijn deel in een huis met zijn grond en half de hof, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd aen die Broecksijde, aldaar tussen:
erfenis van Aleijdt dochter van wijlen Wouter Michiels
hiertegen gedeeld een zijde
een gemeijn straetke waarmee men naar de Veedijck gaat ander zijde
erfenis van Jan vanden Wouwer een einde
een gemeijn straetke ander einde.
Welk huis etc Jan zoon van wijlen Claeus Vendicks gekocht had van Cornelis zoon van wijlen Thomaes Noeijens als man van Jenneke zijn huisvrouw dochter van wijlen Wouter Michiels vanden Laer, wat aan Cornelis voors als man van zijn vrouw voors ten deel gevallen was in een erfdeling tussen zijn zwagers en zusters.
Hieruit tegelden:
1 lopen rogge jaarlijkse en erfelijke pacht te betalen aan de Kerck van Enschot;
2 philips penningen jaarlijkse en erfelijke cijns aan de Heer van Tilburg.
Koper moet een half roede dijk op de Veedijck onderhouden.
Omtrent 2 lopensaet, die leengoed zijn, te gewinnen en het leenrecht te voldoen aan de erfgenamen van Vrouwe Backs in Oisterwijk.

Dit sluit redelijk aan bij de post van Willem M als reactie op uw vraag van 26 maart 2020. Duidelijkheid of deze Henrick Vendicx dezelfde is als Hendrick Aert Vendix die getrouwd was met Lysbeth Berthouts heb ik vooralsnog niet gevonden.
Alex zei op 28 mei 2020 om 23:42
Beste Sjoerd,

Mijn dank voor uw reactie.

Ik heb net zitten googlen en kwam mogelijk een broer en een neef van Anthonia van Riel tegen.

Uw gegevens sluit zeker aan met mijn zoektocht. De post uit maart 2020 ging over een veel jongere tak.

http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/het-geslacht-vennix-de-groot-voor-1600

Zeker genoeg materiaal om te over denken.

MvG

Alex

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.