skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Help je mee de index op bevolkingsregisters compleet te maken?

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic vertelde op 18 oktober 2019 om 13:49 uur
Dag allemaal,

Velen van jullie graven dagelijks in onze database op zoek naar hun voorouders. In die database zijn ook de bevolkingsregisters erg populair. Maar wist je dat er nog een paar plaatsen ontbreken? Het gaat om Boxtel en Liempde. Dat willen we natuurlijk veranderen!

Daarom zijn we een crowdsourcing project gestart om eerst de registers van Liempde in te voeren:

https://widgets.hetvolk.org/data-entry/start/7c825328-a129-f693-cdad-0f8c70b33239

Je kunt meedoen waar en wanneer je wilt, het werkt via internet. Een scan invoeren kan al met een paar minuten gepiept zijn, dus ook als je niet veel tijd hebt, kun je toch al nuttig werk verrichten.

Aanmelden kan via de website. Als je nog vragen hebt, stuur dan een mailtje naar hetvolk@bhic.nl

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Reacties (10)

jan toirkens zei op 18 oktober 2019 om 15:33
Dat doet me deugd, dit initiatief van het BHIC. Naast de DTB-s, het notarieel en het rechterlijk, zijn de bevolkingsregister van grote betekenis. Kortom, onder voorwaarde dat ik kan niet *online* hoef in te voeren, kan ik meedoen.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 18 oktober 2019 om 15:47
Dag Jan, het invoeren verloopt via HetVolk.org (zie de link in mijn eerste bericht). Kortom, het werk gebeurt wél online... Als dat lastig is voor je, geen probleem hoor; jij hebt nog voldoende andere bronnen om op je eigen manier aan te werken, weet ik :-)
jan toirkens zei op 20 oktober 2019 om 13:24
Jammer dus. Ik zag op de *site* dat er voor de projecten BHIC alleen invoer voor Liempde mogelijk is en niet voor Boxtel, dus neem ik aan dat Boxtel later alsnog wordt toegevoegd?. Van de dik 4000 familiebladen voor Liempde zijn er momenteel (20 oktober 2019) al 4 % ingevoerd. Ik heb me altijd wel afgevraagd waarom er nauwelijks sprake is van samenwerking met b.v. andere bewerkers die bezig zijn met *gezinssamenstellingen*, inderdaad Boxtel en Liempde, overigens niet de enige plaatsen.
jan toirkens zei op 20 oktober 2019 om 13:36
Was nog even aan het kijken wie er achter dit *hetvolk.org* zit: Tis me na alle zogenaamde info van hun *website+ hierover volstrekt onduidelijk, noch adres, noch namen van instituten, behalve dan een emailadres. Lees zelf maar :
Dit platform is gemaakt en wordt beheerd door Hic Sunt Leones, een 'kollektief' dat toepassingen en datasets maakt die de digitale infrastructuur voor het cultureel erfgoed verder versterken. De naam refereert aan oude kaarten, waarop de witte vlekken soms voorzien werden van de frase 'hier zijn leeuwen'.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 21 oktober 2019 om 08:49
Dag Jan, bij projecten als deze, waar tientallen vrijwilligers aan meewerken, is het van belang dat iedereen op dezelfde manier in dezelfde omgeving werkt. Anders werkt de ene graag in Word, de ander in Excel, weer een ander liever online enz. enz. En krijg je ook verschillen in 'regels' en 'gewoonten' tijdens het invoeren. Daarom gebruiken wij voor dergelijke projecten platforms als VeleHanden en HetVolk.

Het gaat om 4.844 taken. Iedere taak beslaat het invoeren van één scan. Alle scans worden tweemaal ingevoerd, dus in totaal gaat het om 2.422 scans (bladen). Naderhand volgt nog een controleproject.

En na Liempde is inderdaad Boxtel aan de beurt. (Tussendoor word er van een klein aantal plaatsen nog een handjevol 'losse' registers ingevoerd, meestal dienstboderegisters. De laatste restjes van eerdere projecten.)

Daarna zijn álle bevolkingsregisters die het BHIC in huis heeft, gescand én geïndiceerd.

Ik weet niet precies wat je beoogt met de genoemde samenwerking met andere bewerkers van gezinssamenstellingen? (Het BHIC maakt 'slechts' een index op de bevolkingsregisters; waar mogelijk hebben we daarbij gebruik gemaakt van al bestaande indexen. Dat doen we overigens vaker. Al is het voor ons onmogelijk om allerlei particuliere initiatieven als het ware om te vormen en over te gieten in onze database.)

En dan wie er achter HetVolk zitten, tja, een stel enthousiaste erfgoedliefhebbers en techneuten, zoals achter alle software die wij gebruiken :-) Maar belangrijkste is, dat dit project beheerd wordt door het BHIC. Dus met de verdere mensen achter HetVolk heb je als vrijwilliger eigenlijk niets van doen.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 21 oktober 2019 om 08:50
...en inmiddels zit het project al aan de 6%. Dat gaat dus de goede kant op!
clericus.eu
clericus.eu zei op 21 oktober 2019 om 19:43
Als iedere forum medewerker eerst een blad invoert elke keer als hij dit forum bezoekt is dit werkje zo gepiept.

Teller staat inmiddels al op 7% van de 4844 bladen
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 22 oktober 2019 om 08:40
En je had de daad meteen bij het woord gevoegd, zie ik :-) Bedankt Frank!
jan toirkens zei op 23 oktober 2019 om 22:20
@Christian : Dank voor je uitleg aangaande de uniformiteitseisen van het invoeren. Die * erfgoedliefhebbers en techneuten* zolas jij ze noemt, achter dit en andere projecten lijken me niet echt van Brabantse oorsprong, maar dat kan ik mishebben, want zelf zeggen ze er niets van. Maar goed ..meer van belang is dat het spul via BHIC online beschikbaar komt. En de teller (23 oktober) staat nu al dik op 11 % dus een verdubbeling in een paar dagen tijd. Chapeau dus.. of om met Renë Bastiaanse te spreken *(Petje op) Petje af...* voor alle inzet .
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 24 oktober 2019 om 08:19
@Jan: Klopt, het gaat best lekker zo. Maar alle hulp is nog steeds welkom hoor. Hierna volgen immers de registers van Boxtel ook nog.

Inderdaad komen de mensen achter HetVolk of achter de andere projecten niet uit Brabant - voor zover ik weet overigens - maar belangrijkste is, dat dit project rond de bevolkingsregisters op en top Brabants is :-)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.