skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Hooge en Lage Zwaluwe - Wijknummering begin 20e eeuw

Helena vertelde op 5 april 2021 om 04:59 uur
Waar mag ik aan denken bij wijk E in Hooge en Lage Zwaluwe zo rond begin 20e eeuw? De nummering loopt tot E167. Kan de nummering E70-E80 nabij het oude dorpshaventje van Moerdijk of nabij de Roodevaart zijn geweest?

[ Zag op E40 en E41 klooster /pensionaat / school << daarom dacht ik aan Moerdijk]

En waar mag ik aan denken bij H./L.Zwaluwe wijk A?

Reacties (9)

Cornelis
Cornelis zei op 5 april 2021 om 11:52
Als geboren en getogen Zwaluwnaar, weet ik dat dit Moerdijk is, het gedeelte dat tot de gemeentelijke herindelingen bij H&L Zwaluwe behoorde, de andere helft behoorde tot Klundert!

Roodevaart hoorde bij Zevenbergen!
Cornelis
Cornelis zei op 5 april 2021 om 12:01
voor de volledigheid;

A Helkant,
B Hooge Zwaluwe,
C Gaete, Loonsedijk, Plantsoen, Groenendijk en Blauwe Sluis
D Nieuwlandsedijk
E Moerdijk
Jeanne1 zei op 5 april 2021 om 12:32
De haven van Moerdijk hoorde volgens mij bij Klundert.
theo zei op 5 april 2021 om 14:58
Helena,

Zie voor een uitgebreide beschrijving van de huisnummering over de jaren 1824-1930, de bijlagen bij toegang 2517 bevolkingsregister Hooge en Lage Zwaluwe (Regionaal Archief Tilburg)
Helena zei op 6 april 2021 om 01:13
@Cornelis, - hartelijk dank voor je reactie en het overzichtje. Maakt het duidelijk waar voorouders en aanverwanten geboren en gewoond kunnen hebben. Zo te merken was H./L. Zwaluwe een uitgestrekt gebied met zoveel wijken. Dat de Roode Vaart bij Zevenbergen hoort/hoorde ..tja even niet goed nagedacht.. ( wel eens op gevaren).

@Theo, - zag inderdaad later in de index bij de diverse BR dat er soms toch bij staat wat bedoeld zal zijn. Dank voor je tip.

@Jeanne, - dank voor je reactie. Niet de haven zoals die nu is bij het grote industriegebied, maar dacht bij die bep. nummering en dan eind 19e/ begin 20e eeuw of dit mogelijk rondom het oude haventje in het dorp Moerdijk zou kunnen zijn.. jaren voordat de Moerdijkbrug voor het wegverkeer er kwam. Probeer me te visualiseren hoe het vroeger geweest kan zijn: was er een veerhuis, winkel bij veer, lagen er veel woon- en vissers- en/of andere werkschepen? Men wilde toch naar de overkant.. Voorouder heeft hier maar even gewoond (waarschijnlijk i.vm. werkzaamheden?)
Jeanne1 zei op 6 april 2021 om 10:28
@Helena, ik bedoelde het oude haventje, dat er nog steeds is. Ik weet niet of er een veerhuis was, maar er was van alles te doen op het gebied van handel, visserij en vervoer. In 1806 moest Lodewijk Napoleon met zijn gevolg naar de overkant. Hij werd met veel poeha onthaald.
Wie was jouw voorouder? Misschien weet ik nog wel meer en kunnen achter de schermen onze e-mailadressen worden uitgewisseld. Ik heb wat Moerdijkse voorouders.
Helena zei op 7 april 2021 om 00:42
@Jeanne en Cornelis, - waardeer jullie reacties en hulp in deze. Hartelijk dank allebei, ook voor je aanbod Jeanne. -- Enkele voorouders van mijn echtgenoot (onze kinderen en kleinkinderen) zijn geboren en/of woonden in de driehoek tussen Geertruidenberg, de Klundert en Breda. Een zoon vestigde zich op Wagenberg, een ander in H./L. Zwaluwe. Ook nu nog zullen er nazaten in gem. Moerdijk wonen neem ik aan. De voorouders in 18e en 19e eeuw in directe lijn zijn jaren geleden al goed uitgezocht en allen opgespoord. Soms zoek ik echter in de zijlijnen wel eens wat verder. Vooral als er een vraag komt van iemand. Zag laatst dat een nazaat begin 20e eeuw korte tijd in H./L. Zwaluwe in wijk E (wat dus het dorp Moerdijk blijkt te zijn) gewoond moet hebben en vroeg me af of het te doen had met werkzaamheden op of rondom het water. Mogelijk zijn er foto's bewaard gebleven in de familie. Ga dat navragen.

Verblijf altijd wel een aantal weken in Zevenbergen en vandaaruit 'zwervend' in de omgeving, snuffel in de kringloopwinkel in Langeweg naar regionale historische boekjes [ hoop dat jullie mij dan niet voor zijn geweest..], zocht een laatste keer naar het drenkelingenkerkhofje in Hooge Zwaluwe [weet het nu te vinden], zit op een bankje bij Wagenberg en denk aan hoe het vroeger geweest kan zijn....zie het wijdse van de polders... 1953 en hoe erg het geweest moet zijn..., ga naar de Klundert en 'vergeet' heel even de industie op Moerdijk. Probeer altijd te visualiseren hoe men vroeger geleefd moet hebben. Ben echter nooit echt in (het dorp) Moerdijk zelf geweest. 'Google' er voorlopig maar naartoe nu we nog niet normaal kunnen reizen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: