skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Houdt GENLIAS in de lucht!

Bert vertelde op 16 september 2012 om 03:39 uur
Zag in een YAHOO-group het volgende bericht staan:
""
Breng uw protest stem in op
http://bit.ly/PZkkdO

M.vr.gr.
Remko
""

Het blijkt dat al verschillende archieven zijn gestopt met GENLIAS. Terwijl er geen vervanger is!

Hoe meer personen hier aan meedoen hoe beter het is voor ons (onderzoekers).

Mvg

Reacties (16)

jan zei op 16 september 2012 om 17:56
@Bert, ik snap niet waar je je ongerust over maakt. Als je de blog van *wie was wie* goed leest werken de zelfde archieven die aan *genlias* meewerken, terwille van uitgebreidere technische (zoek)mogelijkheden voortaan samen in de nieuwe opzet van *wie was wie*, hetgeen overigens al een tijdlang het geval is die samenwerking. Dat alles voortaan onder de paraplu van het C.B.G. Den Haag. Het C.B.G. is m.i. heus wel capabel om voor een soepele overgang te zorgen. Dus geen reden voor paniekzaaierij en nodeloos protest. Waar je schrijft *het blijkt dat al verschillende archieven zijn gestopt net Genlias* vraag ik me af welke archieven dan wel?
Bert zei op 16 september 2012 om 18:13
Gestopt zijn ieg. het Bhic alsmede het Utrechtse archief. Van andere heb ik wel het vermoeden maar geen duidelijke aanwijzingen, dus noem ik die ook niet.

Als je een foutboodschap doorgeeft dan zegt het UA onomwonden dat er ipv. genlias een eigen site komt en dat is niet de WieWasWie.
En dat de correctie niet meer in genlias komt. Ook het bhic heeft al zeer lange tijd geen aanvullingen meer gemaakt bij genlias.

In vele yahoo-groupen staat inmiddels deze melding om het manifest te ondertekenen.

MvG


Verstuurd via mijn iPad.
jan zei op 16 september 2012 om 19:14
Tijdens het 263e Convent van directeuren van de 11 Regionale Historische Centra (RHC's) en het Nationaal Archief is er een convenant ondertekend. Deze overeenkomst is het startschot voor de fase ‘Voorbereiding Implementatie e-Depot'. Door de ondertekening van het convenant spreken alle betrokken partijen de ambitie uit om te komen tot optimale afstemming van ieders taken en een optimale inrichting van het proces dat is gericht op de voorbereiding van de implementatie van een gemeenschappelijk e-Depot bij alle Regionale Historische Centra.

Dat betekent dat alle partijen de kennis, capaciteit en middelen zullen leveren, die nodig zijn om een aantal resultaten te bereiken, die uiteindelijk moeten leiden tot de implementatie van een e-Depot. Dit initiatief is een onderdeel van de samenwerking op het gebied van e-archivering tussen de RHC's en het Nationaal Archief die in meerdere pilots (Lees het Evaluatierapport van het voortraject) is vormgegeven.

Partijen
Het convenant is ondertekend door de directeuren van alle RHC's, die zijn verenigd in het Convent, dus:

•Brabants Historisch Informatie Centrum
•Drents Archief
•Erfgoedcentrum Nieuw Land
•Gelders Archief
•Groninger Archieven
•Het Utrechts Archief
•Historisch Centrum Overijssel
•Noord-Hollands Archief
•Regionaal Historisch Centrum Limburg
•Tresoar
•Zeeuws Archief
•Nationaal Archief
jan zei op 16 september 2012 om 19:26
@Bert : Waar je de info vandaan haalt dat Utrecht gestopt is met Genlias weet ik niet, maar ik heb nog vandaag direkt toegang gekregen tot Genlias daar in Utrecht, zonder foutboodschappen en zonder problemen. Over de situatie na 1 november a.s kunnen we geen van beide iets zeggen, noch jij noch ik. De situatie waar je eerst in het meervoud schreef dat er *verschillende archieven zijn gestopt met Genlias* schrijf je in tweede instantie dat het gaat om het BHIC en het Utrechtse archief. Het Utrechtse valt dus af want is nog steeds toegankelijk. Je *vermoedens van andere archieven* (meervoud) die je niet wilt noemen verwijs ik dus voorlopig naar het hoofstuk stemmingmakerij.
Bert zei op 16 september 2012 om 21:13
Hierbij de mail van 20-aug jl van het Utrechts Archief.

''
Beste Bert,

Hartelijk dank voor uw foutmelding in Genlias. Leeftijd bij overlijden
wordt veranderd in: 81 jaar.

De gecorrigeerde gegevens zullen niet meer in Genlias verschijnen. Deze
database is wat betreft de gegevens voor de provincie Utrecht bijgewerkt
t/m 24 dec. 2011. Een geactualiseerd bestand vindt u binnenkort op
www.hetutrechtsarchief.nl

Met vriendelijke groet,

Joyce Pennings
Vakspecialist indicering van Het Utrechts Archief
''

mvg
jan zei op 16 september 2012 om 21:31
Ik wens Bert en Yahoo veel succes dus met vechten tegen de bierkaai met deze wanhoopsaktie van jullie. Je kan net zo goed wachten tot je een ons weegt voordat Genlias definitief ten grave wordt gedragen. Het besluit om Genlias door wat nieuws te vervangen is al ruim 2 jaar terug genomen.
Bert zei op 16 september 2012 om 22:05
Straks moet je minstens 12 keer gaan zoeken om EEN gegeven te kunnen terugvinden.
Daar was nu juist genlias voor om alles in EEN keer te kunnen vinden zonder te weten welke provincie ( of deel gebied) je moet zijn.

Daarom dat deze actie juist is opgezet.

Mvg

Verstuurd via mijn iPad.
jan zei op 16 september 2012 om 22:31
Van Genlias naar WieWasWie
Stand van zaken juli 2012 (Utrecht)

Vanwege de vertraging van de lancering van WieWasWie (de opvolger van Genlias) heeft Het Utrechts Archief besloten alle gegevens die nu op Genlias staan te laten converteren naar www.hetutrechtsarchief.nl en www.archieven.nl . Daar zijn wij nu volop mee bezig. Deze gegevens zullen ook identiek op www.wiewaswie.nl te vinden zijn (behalve de memories van successie die alleen op onze eigen site zullen komen). Wij hopen binnenkort eerst de gegevens én scans van de overlijdensregisters (1951-1960) online te presenteren. Naar verwachting volgen in september de overige 2 miljoen records van de Burgerlijke Stand (1811-1950) en de Memories van Successie (1818-1900). De bètaversie van WieWasWie is op 2 juli live gegaan, maar hierop ontbreken voorlopig nog de gegevens voor stad en provincie Utrecht. Zodra deze gepubliceerd worden op WieWasWie, zullen wij u hierover informeren.
Christian van der Ven, BHIC zei op 17 september 2012 om 09:06
Heren, dit is niet de plek om over het nut of het onnut van de petitie te steggelen.

Feit is dat er rond Genlias en de overgang naar WieWasWie veel onduidelijk is. Daarom is door enkele ongeruste onderzoekers een petitie gestart en Bert heeft daarop gewezen. Die petitie kun je ondertekenen. Of je ondertekent hem niet.

Wat het BHIC betreft: wij voeren al sinds maanden geen onderhoud meer aan onze gegevens in Genlias. Al onze aandacht gaat richting onze eigen database, die tegelijkertijd ook de voeding is voor WieWasWie. Foutmeldingen die wij krijgen via Genlias worden dus ook niet meer in Genlias verbeterd, alleen nog in onze eigen database (met de 'brongegevens' voor onze eigen online zoekmachine en voor WieWasWie).

Welke archieven precies, dat weet ik niet, maar ik weet dat meerdere archieven op deze manier werken. Veel data in Genlias is dus 'bevroren'.

Zodra er nieuwe informatie over WieWasWie bekend is, zal die via het blog van WieWasWie bekend worden gemaakt.
Frans Maes zei op 17 september 2012 om 15:15
@Christiaan,

Je gooit de 'oude' schoenen weg terwijl je nog geen nieuwe hebt. In die tussentijd loop je op blote voeten, maar dat is geen optie dus gebruik je 'leen'-schoenen/klompen.

Dat kost allemaal extra geld, maar blijkbaar hebben de archieven meer dan voldoende hiervan. Dus korting is danook wat je kan verwachten.

Daarnaast, maar dit terzijde, worden er complete archieven vanaf 1345 via veilingen verkocht, (zie hiervoor mijn posting in de Yahoo-group 'soc.ned.adel'), omdat de archieven liever hun geld aan andere zaken besteden.

Zo is het ook gegaan met het centrale toegang-systeem tot de archieven, iedereen kan nu in elk archief 'slecht' handelen zonder dat het andere archief dit weet. Met het toenmalige centrale systeem kon je iemand uit ALLE archieven de toegang ontnemen.

Samenwerking en mannetjes maker gaan nu eenmaal niet hand in hand.

Hoop toch dat men eens binnen de overheid zijn ogen gaat openen!

Mvg
Christian van der Ven, BHIC zei op 17 september 2012 om 15:25
@Frans: Bedankt voor je reactie.

Die nieuwe schoenen, die zijn er al. Dat is immers WieWasWie. Het gaat nu nog slechts om de kwaliteit van dat schoeisel, want die evenaart nog lang niet de kwaliteit van de oude schoenen. Daaraan wordt op dit moment echter door allerlei schoenmakers en -lappers hard gewerkt. En per 1 november zouden de nieuwe schoenen minstens zo lekker moeten lopen als de oude schoenen.

Met de hele voorgeschiedenis van WieWasWie in gedachten, is dat soms moeilijk om te geloven. Maar we moeten van het positieve uitgaan. Zelf ga ik er op dit moment echt vanuit dat op 1 november WieWasWie een flinke verbetering heeft ondergaan, en dat Genlias per die datum gerust uitgezet kan worden.

Maar we kunnen natuurlijk daarover van mening blijven verschillen. (Ter vergelijking: in de begindagen van Genlias was de kritiek ook verre van mals!)
Bert zei op 6 oktober 2012 om 15:55
Op 6-okt (vandaag) heeft de HCC-genealogie werkgroep een persbericht uitgeven met als titel "Smeekbede van stamboomonderzoekers aan archiefdirecties".
Alwaar zij ook aangeven het "failliet" van het nieuwe project WieWasWie!

En zij dringen ook aan op het in de lucht houden van GenLias, incl. Het bijwerken met alle nieuwe gegevens.

Mvg


Verstuurd via mijn iPad.
Bert zei op 6 oktober 2012 om 15:56
Nadere toelichting : deze smeekbede is uitgesproken tijdens de genealogische dag gehouden te Utrecht.

Mvg


Verstuurd via mijn iPad.
Bert zei op 13 oktober 2012 om 23:15
Alle protesten tegen het verdwijnen van GenLias, hebben een 'klein' succesje opgeleverd.

Voorlopig blijft GenLias tot 1-jan as. in de lucht.
Hopelijk zullen de gegevens van ALLE archieven ook op Genlias bijgewerkt worden, zodat we niet met/in verouderde gegevens aan het zoeken zijn.

MvG


Verstuurd via mijn iPad.
Christian van der Ven, BHIC zei op 14 oktober 2012 om 10:54
@Bert: Dank voor je update. Het is fijn voor alle verontruste genealogen dat hun 'smeekbede' is verhoord, en dat Genlias nog twee maanden langer online blijft. Dat is ook de enige juiste keuze, als de door WieWasWie zelf gestelde deadline van 1 november niet wordt gehaald, als tijdstip waarop alle noodzakelijke verbeteringen zijn doorgevoerd en alle gegevens van Genlias geconverteerd/gemigreerd zijn naar WieWasWie.

Wat de gegevens van het BHIC in Genlias betreft: die gegevens zijn al een flink aantal maanden geleden 'bevroren', en ze zullen ook niet alsnog worden aangevuld en/of bijgewerkt.

(Onder andere het feit dat aanvullen en bijwerken zo'n moeizaam proces was geworden, maakte de komst van WieWasWie noodzakelijk; onze gegevens worden voortaan automatisch gesynchroniseerd.)

Wat de gegevens van het BHIC in WieWasWie betreft: door enkele foutjes in de synchronisatiemodule, zijn niet alle gegevens (goed) overgekomen. Dat moet dus opnieuw.

Genealogen die zoeken naar Brabantse voorouders, doen er voorlopig het verstandigst aan om onze eigen zoekmachine te gebruiken:
http://www.bhic.nl/index.php?id=11454

En natuurlijk de zoekmachines van alle andere archiefdiensten in onze provincie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.