skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Hulp zoeken Rijksarchief Den Haag (soldaat)

Peter de Vries vertelde op 25 juni 2012 om 22:06 uur
Beste lezers,

Ik kom niet zo vaak in Nederland en mogelijk richt ik deze vraag ook niet aan het juiste forum maar ik heb een opzoekvraag in het Rijksrachief te Den Haag.

Ik ben opzoek naar het stamboeknummer van Bernardus (Jacobus) Koning. In 1830 trouwde hij te Utrecht en hij was toen muziekant bij de 6de of 5de afdeling infanterie. Als bijlage is bij zijn huwelijk een militie certificaat afgegeven. Hierin staat dat hij was opgeroepen in 1818 te Amsterdam (waar hij geboren is). Hij werd echter brijgesproken van de dienst omdat hij in 1814 al vrijwillig tot de militie was toegetreden.

Er staan enige stamboeken van de nationale militie online maar het zou handig zijn als ik de toegang of het stamboeknummer van Bernardus zou hebben. Ik wilde dus vragen of iemand eens in de uitgetypte registers te Den Haag kan kijken of hij hier in staat. Met deze gegevens kan ik dan zelf verder kijken.

Verdere gegevens zijn: Bernardus Jacobus Koning, geboren Juli 1794 te Amsterdam, zoon van Wijnerus/Werner Koning en Elizabeth van der Waart. Hij trouwde in 1830 met Petronella Klarenbeek te Utrecht.

Mocht iemand in Den Haag komen en eens willen kijken in de alphabetische registers dan hoor ik dat graag

Vriendelijke groet

Peter de Vries

Reacties (17)

Dorethé zei op 26 juni 2012 om 22:58
Peter, misschien zou je je vraag beter kunnen stellen in de soc.genealogy.benelux Google discussiegroep, op het Stamboomforum, Stamboomvragenforum of - als je daar lid van bent - op het prikbord van de NGV. Mogelijk dat je daar meer succes hebt.
Als dat wat oplevert, laat je het hier dan ook even weten?
Helena zei op 26 juni 2012 om 23:23
Dat hij muzikant zou zijn bij 5de óf 6de afdeling infanterie' is een wat vage aanduiding. Heb daarom even gecheckt of er soms toch iets meer staat bij huwelijksinschrijving in 1830 in Utrecht.
Volgens de huwelijksinschrijving in 1830 was hij - ten tijde van huwelijk- metselaar.. (*metzelaar* staat er genoteerd).
Norah zei op 27 juni 2012 om 10:38
Welke waarde(en gegevens) voegt dit er aan toe, als je al het militie certificaat hebt?
Ik begrijp dit namelijk niet...
theo zei op 27 juni 2012 om 14:31
Norah,

Het stamboek bevat meer informatie dan het militiecertificaat, nl. de complete militaire loopbaan van betrokkene.
Peter de Vries zei op 27 juni 2012 om 16:08
Hoi

Bedankt voor de reacties. Inderdaad zou dit forum niet het meest geschikte zijn maar ik hoopte dat er iemand toch eens in De Haag komt en eens kan kijken in de registers.

Inderdaad ik was nogal vaag over het regiment maar ik weet dat hij ook in andere regimenten heeft gedient. Probleem is dat ik wel de stamboekregisters online kan inzien maar heb ze nog niet allemaal een voor een kunnen doorpluizen.

Zelf ben ik wel eens in Den Haag opzoek geweest naar soldaten. Er zij uitgetypte lijsten op alfabetische volgorde van soldaten. Daarachter staat een nummer waarmee je in het stamboek van het regiment kunt zoeken. Dat zoeken kan ik zelf online, maar als iemand deze index nummers (er zouden er meer kunnen zijn) zou kunnen opsturen dan kan ik zelf de stamboeken inkijken.

Ik vraag dus niet om echt de stamboeken na te kijken. Alleen om het stamboeknummer dat op een alfabetische lijst staat.

In het stamboek staat veel meer dan op een militie certificaat. Bijvoorbeeld zijn dienst geschiedenis.

Om precies te zijn. Bernardus (Jacobus) Koning is volgens zijn militie certificaat in 1814 vrijwillige toegetreden (regiment onbekend) en in 1818 nogmaals opgeroepen voor de dienst. In 1830 diende hij als muziekant in de 5de afdeling infanterie in het garnizoen te Utrecht.

In de tussentijd blijf ik de stamboeken doorpluizen tot ik hem gevonden heb.

Vriendelijke groet

Peter
Norah zei op 27 juni 2012 om 16:39
Wel bedankt voor de informatie, Theo!
En Peter natuurlijk, dus de voorvader was beroepsmilitair o.a.
Mvg, Norah
Peter de Vries zei op 27 juni 2012 om 22:10
Nog een toevoeging. Er werd hierboven vermeld dat hij in 1830 bij zijn huwelijk metzelaar zou zijn. Klopt inderdaad, maar bij de volkstelling van 1830 te Utrecht was hij nog soldaat. Hij woonde al sinds begin jaren twintig samen met Petronella Klarenbeek en had een hele rits kinderen bij haar. Hij werd meestal als vader vermeld en woonde ook in bij de familie Klarenbeek. Bij de geboorte van de kinderen staat hij vaak als militair, muziekant of muziekant bij de 5de afdeling infanterie vermeld. Pas in 1830 trouwen ze, waarschijnlijk omdat hij als soldaat niet eerder mocht trouwen. Dit kwam wel vaker voor in de 19de eeuw en soms kregen ze toch van hun commandant toestemming om te trouwen, soms niet. Ik denk dat hij dus in 1830 uit dienst is gekomen.

Peter
Helena zei op 27 juni 2012 om 23:14
Aha, dat verklaart dan waarom hij dan toch als metselaar genoteerd stond bij dat huwelijk in 1830.

Peter, laten we hopen dat er iemand meeleest die dit voor je kan opzoeken in het N.A.
Het zoeken in de stamboeken die al online aanwezig zijn - en dan zonder een nummer te weten - vergt tijd en geduld :)...en dan nog maar de vraag of dat onderdeel waarin je zou moeten zoeken al online staat...
Norah zei op 28 juni 2012 om 11:52
Ik heb nooit gehoord dat men als soldaat niet mocht trouwen, gold dit ook voor het katholieke zuiden?
Vooral als er al kind(eren) waren?
Mvg, Norah
Peter de Vries zei op 28 juni 2012 om 12:17
Hi

In mijn kwartierstaat komen er drie zulke gevallen voor. Bij de geboorte van de kinderen wordt de vader altijd netjes vermeld met als beroep miliatir, ook vaak met als vermelding echtgenoot. Maar pas enkele jaren later trouwen ze, of als zijn diensttijd voorbij is, of als de beroepssoldaat toestemming kreeg van zijn commandant.

Peter
Norah zei op 28 juni 2012 om 12:56
Heb zelf ook zo iets dergelijks in de familie, maar hier werd het kind nog voor zijn geboorte door de vader die in Ieper lag erkend, dus droeg ook zijn naam. Speelde zich in 1822 af. Ouders zijn alle twee veel later met een ander getrouwd.
Ik heb het nu over Zuid-Limburg, en jij praat over Utrecht. Maar best interessant!
Dorethé zei op 28 juni 2012 om 18:54
Als iemand in dienst was moest hij - voor zover ik weet - toestemming hebben van zijn meerderen om te mogen trouwen, ook degenen die niet in actieve dienst waren, dus opleiding afgerond maar nog niet uit de dienst ontslagen. In de huwelijkse bijlagen heb ik enkele malen een schrijven van zo'n meerdere gezien, waarin dan o.a. vermeld kan worden, dat de bruid het korps niet mag volgen.
Norah zei op 29 juni 2012 om 10:55
Dorethé, bedankt maar weer!
Max zei op 6 augustus 2015 om 14:08
Hallo Peter,

't Is een wat late reactie op dit onderwerp, maar wist je dat zijn stamboek (inmiddels?) is in te zien op zoekakten.nl? Zoeken in de Militaire Stamboeken: Bernardus Koning, geboren op 13 juli 1794 te Amsterdam, zn. van Willem Koning en Elisabeth van der Waart, lengte 5 voeten en 3 duim, onder stamboeknummer 1898. Verder staat er dat hij op 26 augustus 1817 in dienst is gekomen voor de tijd van zes jaar en vier maanden. Niets over een eerdere indiensttreding. Staat er niet toevallig 1817 in dat militiecertificaat ipv 1814?
Peter de Vries zei op 6 augustus 2015 om 15:17
Hoi Max,

Goed dat je me voor dit bericht waarschuwde (via die andere discussie) want ik kreeg geen waarschuwing van het forum over een reactie op deze oudere oproep.

Inderdaad heb ik deze vermelding van Bernardus Koning ook gevonden. Het betreft echter zijn eerste toetreding in 1817, tot het Bataillon Infanterie van Linie No. 2.

Echter bij zijn huwelijk staat duidelijk dat: "hij verzuimde zich te melden voor de lichting van 1817 te Amsterdam, echter hij is hierna vrijgesteld door de Gedeputeerde Staten te Haarlem vanwege "als milicien der ligting van 1814".

In het stamboek dat online staat (van het Bat. Inf. Linie 2), staat alleen dat hij is toegetreden, verder niks over waneer hij is overgeplaats, wat zijn rang was, waneer hij is uitgetreden, etc. Ik vermoed dat ze hem officieel hebben ingedeeld en ingeschreven als dienstplichtig soldaat maar dat hij in 1817 al ergens anders als beroeps diende. Dit komt in mijn kwartierstaat ook elders twee keer voor maar dan staat het netjes aangegeven in het stamboek van het regiment waar ze als dienstplichten werden ingedeeld.

Ik vermoed dat hij duss zeker nog voor 1817 diende. Mocht iemand iets vinden in Den Haag dat zou grandioos zijn.

Verder weet ik dat hij in 1824 muziekant was bij de 5de afdeling Nationale Infanterie (In het garnizoen te Utrecht). In 1829 staat hij (nog steeds wonende te Utrecht) te boek als zijnde Staf Muziekant. In 1830 trad hij uit het leger en daarna was hij metselaar en bouwman te Utrecht.

Ik heb op via zoekakten/familysearch gezocht naar zijn stamboek entry bij de 5de afdeling infanterie. De index van dit stamboek is nog niet opgemaakt. Zelf velen paginas doorlopen maar heb hem helaas nog niet gevonden.

Peter
Max zei op 6 augustus 2015 om 16:11
Als hij bij het Bat.Inf. was ingedeeld als dienstplichtige, waarom staat er dan dat hij heeft getekend voor meer dan zes jaar? Als hij in 1824 nog diende moet hij inderdaad later nog overgeplaatst zijn.
erna hodenius zei op 7 september 2015 om 14:12
al bij www.militieregisters.nl gekeken? daar staat wel een koning met dezelfde voornamen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.