skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Huwelijksbijlagen buitenlands huwelijk

John Dooremalen vertelde op 12 april 2021 om 10:37 uur
We kennen allemaal de huwelijks(e) bijlagen, vaak een rijke bron van informatie.
Maar……….. waar kun je zoiets vinden van een Nederlander die in 1909 in Boekarest trouwt met een Roemeense en in 1911 verhuist naar Nederland en wel naar Goirle. De wet schreef en schrijft voor dat het huwelijk bij komst naar Nederland in de plaats van vestiging moet worden ingeschreven. Naar ik mag aannemen zal de ambtenaar toch aan de hand van officiële documenten hebben vastgesteld dat deze man en vrouw officieel gehuwd waren. Ik heb gezocht bij de huwelijksakten en de huwelijkse bijlagen van de gemeente Goirle, zowel in het jaar van het huwelijk (1909) als van terugkomst in Nederland (1911). Resultaat: niets te vinden.

Met de nodige moeite heb ik inmiddels een kopie van de originele huwelijksakte uit Boekarest bemachtigd maar niet de onderliggende documenten die we hier in Nederland zien bij de huwelijks(e) bijlagen. Die schijnen er niet te zijn (??). Daarbij gaat het me met name om de geboorteakte van de Roemeense echtgenote en een eerder huwelijk van haar. De onderliggende documenten van de betrokken Nederlander kan ik uiteraard vrij gemakkelijk vinden in “onze” eigen archieven.

Mijn vraag is: weet iemand waar de onderliggende documenten van een in het buitenland gesloten huwelijk, bij vestiging in Nederland worden bewaard c.q. opgeslagen?

Met veel dank in het vooruit voor het meedenken,

John Dooremalen

Reacties (10)

Norah zei op 12 april 2021 om 11:10
Heb je ook al geïnformeerd bij het CBG in Den Haag?
Mvg.
John Dooremalen zei op 12 april 2021 om 13:09
Dankjewel Norah voor het advies. Dat had ik nog niet gedaan maar dezelfde vraag ligt inmiddels dus ook bij het CBG. Hun antwoord zal ik hier uiteraard melden.
HenkD zei op 12 april 2021 om 14:40
Ik denk niet dat er huwelijks bijlagen meeverhuisd zijn naar Nederland. Het enige wat (ook nu nog) nodig is een huwelijksakte die door Roemenië gewaarmerkt is (gelegaliseerd), zodat de Nederlandse ambtenaar er zeker van is dat de akte rechtsgeldig is.
Het heeft ook geen zin om bijlagen te archiveren in Nederland. Elk land heeft zo z'n eigen vereisten ten aanzien van te overleggen stukken door de bruid en de bruidegom maar het heeft voor inschrijving van het huwelijk alhier geen belang. Alleen de akte die daar uit voorkwam is bepalend voor het bestaan van het huwelijk.

Wel zal de bruid bij inschrijving in het bevolkingsregister (in 1911) bepaalde documenten hebben overlegd. Wellicht dat daar iets van bewaard is.
John Dooremalen zei op 12 april 2021 om 17:50
Dag Henk,

Dank voor je reactie.
Mijn gedachte was/is niet dat de huwelijkse bijlagen zijn meeverhuisd maar dat er – zoals jij ook in je laatste zin aangeeft - in Nederland verplicht documenten zijn overlegd op grond waarvan de ambtenaar kon vaststellen dat er sprake was van een formeel juist gesloten huwelijk. Mijn vraag is dan ook: weet iemand óf dit soort onderliggende documenten bewaard zijn gebleven en zo ja, waar we die dan zouden kunnen vinden.
John Dooremalen zei op 13 april 2021 om 13:47
Het CBG heeft het volgende geantwoord:

“Bij terugkomst in Nederland zal bij de inschrijving in het bevolkingsregister vast een controle van documenten geweest zijn, maar vermoedelijk was het tonen van bepaalde documenten (paspoort met daarin een vermelding “echtgenote van”) voldoende, en zijn die documenten niet ingenomen op het stadhuis.
De informatie die je zoekt (geboorte en eerder huwelijk van mevrouw) is mogelijk te achterhalen via haar persoonskaart/lijst. Daarop zou de geboorteplaats/datum/namen van ouders van haar en huwelijksplaats/datum/naam partner/geboorteplaats partner/geboortedatum partner moeten staan. Helaas komt het wel eens voor dat buitenlandse informatie is weggelaten, maar het is zeker het proberen waard.”

We zien hier dat het vermoeden in de eerste zin naadloos aansluit bij de opmerking van Henk. Het CBG adviseert om bij hen een uittreksel van de persoonskaart aan te vragen. En dat heb ik zojuist gedaan. Per kerende post zie ik dat de afhandeling van mijn verzoek wel even kan duren vanwege Corona……….
Norah zei op 13 april 2021 om 16:28
Nou, dat is mooi John.
Mvg.
John Dooremalen zei op 14 april 2021 om 15:32
Om het nog leuker te maken: bovenstaande situatie speelt binnen dezelfde familie nog minstens een keer: een neef van de man trouwt in 1905 in Boekarest…met een Française. Deze dame heb ik qua geboorte in Parijs kunnen traceren en dus de geboorteakte kunnen downloaden.
Dit stel komt in 1907 terug en vestigt zich in Tilburg. Desgevraagde antwoordt Stef Uijens van het R.A.T. dat onderliggende documenten misschien te vinden zijn in archief 568 en 569 van de gemeente Tilburg met de intrigerende titel “Ingekomen stukken betreffende de aangifte en afkondigingen van huwelijken buiten gemeente Tilburg gesloten en dan over 2 periodes: 1899-1905 en 1906-1911”.

Maar Stef voegt er onmiddellijk aan toe: “Helaas is deze hele serie aan ingekomen stukken bij de laatste inventarisatie niet aangetroffen op de juiste plek. Ik kan de stukken er daarom niet bij pakken. Ik zal mijn collega verzoeken nog eens op zoek te gaan, maar met 11 kilometer aan materiaal geef ik dit eerlijk gezegd een kleine kans van slagen…………………..”
Hij meldt tevens dat iets dergelijks van de gemeente Goirle niet in het archief te vinden is.
Norah zei op 14 april 2021 om 16:53
De familie zocht het ver voor die tijd, helemaal in Roemenië.
John Dooremalen zei op 14 april 2021 om 17:32
Jazeker en dat maakt zoeken na een eeuw in dat land buitengewoon ingewikkeld maar tegelijkertijd ook wel weer erg spannend en interessant. Want áls je dan uiteindelijk iets vindt………….dan geeft dat meteen aanleiding voor een vreugdesprongetje!!! Zo staat in de huwelijksakte die we wél hebben kunnen bemachtigen dat de Nederlandse man van (de familie van) zijn echtgenote bij het aangaan van het huwelijk……………..een bruidsschat ontving van 16.000 lei. Het is tamelijk lastig dit om te zetten in een hedendaagse waarde maar al plussend en minnend zou dit (met de nodige slagen om de arm) misschien toch uit kunnen komen op een bedrag in de buurt van € 8.000. Zoiets ben ik nooit eerder tegengekomen.
John Dooremalen zei op 23 mei 2021 om 12:13
Om te beginnen met het goede nieuws: ik heb de aangevraagde persoonskaart in kopie van het CBG ontvangen. Iets minder is het dat ik daarop de gezochte informatie niet kan vinden. Maar van de andere kant weer wel enkele andere interessante aanknopingspunten.

Zo zien we dat bij binnenkomst in Nederland nergens de gegevens van de vrouw formeel zijn geverifieerd, zoals geboorteakte, geboorteplaats, namen ouders. Dat had kennelijk wél moeten gebeuren.
Het is helder dat de huwelijksakte niet is overlegd want daaruit is zonneklaar af te leiden wie haar ouders waren, haar geboorteplaats, het gegeven dat de vrouw eerder getrouwd is geweest en tevens dat haar geboortedatum niet kán kloppen. Zij zegt in 1885 geboren te zijn en haar eerste huwelijk is in 1896 gesloten, dat zou dus op 11-jarige leeftijd zijn. Dat was (ook) in die tijd in Roemenië verboden. Uit de moeizaam verkregen akte van het huwelijk met de Nederlander blijkt dat zij in 1909 met hem getrouwd is en op dat moment is zij 29 jaar. Dan is zij dus rond 1880 geboren. In deze huwelijksakte staat gewoon haar meisjes-achternaam en dus ook die van haar ouders.

Haar eerste man zou in 1905 overleden zijn. Zij identificeert zich in Nederland met de achternaam van haar overleden man en als voornamen gebruikt zij haar eigen voornaam + die van haar overleden man. Haar eigen meisjesnaam komt niet op deze persoonskaart voor. Ik heb me door een Roemeense genealoog laten vertellen dat dit in Roemenië min of meer gebruikelijk was.

Dan nog iets wat wel vaker op dit forum aan de orde is geweest. Zij werd Nederlandse krachtens Ned art5wet92. Via deze link: stbl_1892-268-nederlanderschap.pdf (wordpress.com) vond ik op internet de wetstekst waarbij de belangrijkste bepaling in artikel 5 m.i. de eerste zin is: “De vrouw volgt staande huwelijk den staat van haren man”.

Hoe nu verder? Zodra het Nationaal Archief weer bezoekers mag ontvangen, ga ik daar op zoek naar toegang 2.05.337: Inventaris van het archief van de Nederlandse Consulaten in Roemenië, 1860-1954. Ik kan mij voorstellen dat hier correspondentie te vinden is over huwelijken tussen Nederlandse ingezetenen en Roemeense huwelijkspartners.
Daarnaast zal genoemde Roemeense genealoog in enkele archieven aldaar op zoek gaan naar de geboorteakte van de vrouw en gegevens van haar eerste huwelijk………….

Voor alle meedenkers: grote dank! En een vriendelijke groet van

John Dooremalen

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.