skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Jan (Janssen) van Lyeshout

Reacties (1)

Helena zei op 9 mei 2013 om 09:45
Beste I. van Lieshout,
Bij geneanet noteer je bij de Jan (Janssen) van Lyeshout: Geboren in (ca.?) 1553, overleden na 27 februari 1637. Hoe ben je tot aan deze data gekomen [vooral die specifieke datum van 27 febr 1637..waar heb je die vandaan. Waar speelt zich dit dan af?]

Mogelijk is dit wel voor deze familie het einde van wat er te vinden is?
Het Concilie van Trente verplichtte in 1563 de parochiepriesters om doop- en huwelijksregisters aan te maken. Men hield zich echter niet overal meteen aan die voorschriften. Bovendien raakten er wel eens registers verloren. Later werden ook overlijdens-/begrafenisregisters gemaakt, hoewel daarvoor geen bindende voorschriften bestonden.

Je noemt als zijn plaats van herkomst mogelijk Helmond, Son en Breugel, Lieshout of Mierlo? Waarom denk je aan deze plaatsen? Zijn die ergens vermeld bij de oudste gegevens die je hebt verzameld? Dat is nl. een ruim gebied waarin weliswaar de naam Van Lieshout veelvuldig te vinden is...en altijd wel meerdere Jan Janssen's kende...

Het is moeilijker zoeken in deze periode waarin DTB registers niet aanwezig of soms incompleet zijn en waarin patroniemen nog gebruikelijk waren en Jan Jansen soms in combinatie met of afgewisseld door herkomstnamen genoteerd werd. [Een Jan Jansen van Lieshout kan bijv. uit Lieshout afkomstig zijn geweest en in Son zo genoemd zijn door dorpsgenoten [omdat hij van Lieshout afkomstig was]...terwijl hij mogelijk later in Woensel dan weer Jan Jansen van Son geheten kan hebben [ omdat hij dan weer van Son kwam]...]

De DTB registers van Son zijn bewaard gebleven vanaf ca. 1700. Dus van vóór 1700 zul je daar weinig kunnen vinden. [zie index bij RHCe en voor de scans van deze DTB registers zie gegevens bij Familysearch> via wwww.genver.nl ->].

Alles wat je vóór ca. 1700 in Son wilt zoeken en hoopt te vinden zul je via secundaire bronnen moeten proberen te vinden. Dat betekent wrsl. wel het archief in! Maar eerst online zoeken wat er zoal bewaard gebleven is van deze plaatsen; en dan vetrouwd raken met oud schrift als je dat nog niet bent?
Zo ook met de andere plaatsen die je noemt als mogelijke herkomstplaatsen.

Of men nu Van Lijshout, Lieshoudt, Lieshaudt of Lyeshout schreef in die jaren .. daar moet je niet al te veel op letten: de pastoor of de schepenen schreven het op zoals ze dachten en mogelijk de ene keer zus en de andere keer zo in een en hetzelfde gezin. Pas in 19de eeuw kwam er meer eenheid en vanaf toen begonnen de meesten van hen wel Van Lieshout te noteren en daar week [en wijkt] men dan ook niet meer van af... Het is overigens een veel-voorkomende naam in N.-Br.
Een herkomstnaam die verwijst naar mogelijke voorouders afkomstig uit Lieshout. Dat kan vele generaties terug zijn geweest? Daarvóór zullen de personen ook deze families alleen bekend zijn geweest onder het patroniem van hun vader; met soms nog een extra aanduiding om onderscheid te maken met een ander in dezelfde plaats en met dezelfde naam. Jan Jansen = zoon van Jan. Jan Jansen van de Ven =zoon van Jan die aan het ven woonde bijv. Jan Willemsen= zoon van Willem. Petronellia Baltasaris van Hoof= dochter van Balthasar van Hoof, enz. Dubbele doopnamen kwamen in de 17de eeuw niet veel voor [alleen bij adellijke families]. Vanaf begin 18de eeuw zag je af en toe bij anderen al wel eens meerdere doopnamen maar dat bleef beperkt tot voornamelijk de rijkere families...en ook niet als staande regel. Meestal is die 'tweede' naam dan ook een patroniem. Dus goed letten op die patroniemen die soms wel en soms ook niet erbij genoteerd werden!

Toch nog eens gekeken wat je zelf bij geneanet rond midden 18de eeuw genoteerd hebt staan (op 9 mei 2013)..mede ook omdat dit juist de periode is waarin wel eens incorrecte connecties in kunnen sluipen waardoor de afstamming niet meer klopt.

Heb alleen die Augustinus van Lijshout genomen, (r.k.) gedoopt 4 aug 1745 te Son. Dat gegeven klopt. Alleen heb jij hem dan ook nog geboren in 1734... Dat klopt dan weer niet. In r.k. families werden de kinderen nl. op de dag van geboorte al gedoopt of de dag daarna. Dat je aan 1734 als geboortejaar kwam: Dat kwam wrsl. doordat bij zijn overlijden in 1829 in Tilburg de leeftijd als 95 jaar werd opgegeven. Ook al werd dit door een familielid opgegeven: het is incorrect. Vooral in de beginperiode van de Burgerlijke Stand moet je opletten met opgegeven leeftijden bij overlijdens en daar niet te veel aan vast pinnen.

Zijn ouders: Joannes Augustinus van Lijshout en Petronilla Baltasaris van Hoof, gehuwd in 1740 en niet in 1730 zoals jij in je overzicht hebt staan. Dat gegeven klopt dus ook niet. Zie hiervoor de index bij RHCe: http://eindhoven.digitalestamboom.nl/

Zijn moeder was ook geen weduwe van Aert Anthonij van Vroonhoven toen ze in 1740 huwde met Joannes Augustinus van Lijshout. Jij hebt in je overzicht dat ze in 1719 met Aert Anthonij van Vroonhoven huwde? Dat ze daar weduwe van werd en toen in 1730 met Jan Jansen van Lieshout huwde. Onmogelijk gezien ze Petronella van Hoof zelf pas op 19-12-1714 te Breugel gedoopt werd. [ zie index bij RHCe]. Klopt dus niet.
Het was een Maria Janssen van Lieshout die in huwelijk trad in 1719 en in 1730 als weduwe hertrouwde met een Jan Jansen van Lieshout.

De Augustinus van Lieshout *in 1745 was wel de zoon van een Joannes van Lieshout -> die op zijn beurt de zoon was van een Augustinus. [en wie dan de Jan Jansen van Lieshout was die wel in 1730 huwde dat moet je maar zelf uit zoeken.. Let op: Er waren meerdere Jan Jansen van Lieshout rond die jaren in deze regio.]

Zijn vader - Joannes Augustinus van Lieshout- werd ook niet op 14 aug. 1747 begraven zoals jij genoteerd hebt bij geneanet.. Wel werd een kind van Jan Jansen van Lieshout op die dag begraven.
Jan Augustinus van Lieshout is - na het overlijden van zijn echtgenote Pieternel in 1745- opnieuw gehuwd in 1746. [zoek zelf maar eens bij RHCe]

Zou toch eerst de gegevens nog eens allemaal controleren, vooral die van voor 1811. Juist aan de hand van doopgetuigen kun je mogelijke familie-relaties vinden. Indien je nu een verkeerde connectie maakt dan klopt de afstamming niet meer.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.