skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Kerssemakers

Hans Luijk, Bronckhorst vertelde op 8 oktober 2018 om 22:04 uur
De familienaam van familietak van mijn moeders moeder is Kerssemakers. Ik heb hem redelijk goed en volledig in beeld. Ik noem dit de tak Appeltern. De tak komt veel voor in Uden, Nuland, Oss, den Bosch, Ravenstein en in Gelderland: Deest, Appeltern. In deze tak komen veel onderwijzers , waaronder mijn moeder, en bakkers/ winkeliers voor.

Er is nog zéker een familienaam Kerssemakers uit de buurt van Eindhoven, Helmond eo. Hierin zitten een aantal fabrikanten van textiel, sigaren.
Óf er een gemeenschappelijke voorouder is, is sterk de vraag. En die vraag wil ik graag in dit forum stellen: Heeft iemand van jullie een stuk van de geschiedenis van de familie Kerssemakers uit Eindhoven / Helmond eo. ?

alvast bedankt

Reacties (11)

Frank zei op 11 oktober 2018 om 19:59
geweldig,

de appel (kers) valt niet ver van de (kersen)boom
even googlen met deze en plaats kom je al een stukje verder op wikipedia

http://eindhoven-encyclopedie.nl/index.php/Antoon_Kerssemakers
Bewijzen te vinden/ zoeken bij het Archief in Eindhoven

Mogelijk helpt stamboomzoeker.nl ook wel als je de achternaam intikt ?
Willy zei op 12 oktober 2018 om 09:03
Kerssemakers zijn kaarsenmakers...
Norah zei op 12 oktober 2018 om 10:25
In Limburg kent men de naam Keersemeeckers, maar dit terzijde.
Hans Luijk zei op 12 oktober 2018 om 11:18
De familie Kerssemakers tak Appeltern (de tak van mijn moeders moeder) heeft vanuit de familiegeschiedenis de naam van 'de Kaesmackere'; Kaarsenmakers. Vanaf 1960 is Frans Kerssemakers, een oom van mijn moeder, bezig geweest de stamboom te beschrijven. Op basis van zijn onderzoekresultaten heb ik de stamlijn Appeltern kunnen opzetten. Deze is vrij compleet.

In het onderzoek van 'oom Frans Kerssemakers' is onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Leonardus van Veghel, een van de martelaren van Gorinchem en zoon van Goyart de Caersmacker, van beroep Kaarsenmaker en in 1555 begraven in de Catharinakerk in den Bosch. Van Leonardus en Goyart en hun familie is voldoende historie beschreven. De naam gaat door het gebrek aan mannelijke nazaten in nevel op. Totdat hij weer opduikt in de familietak Appeltern. De tak van Leonardus de Kaersmacker wordt na 1555 van Veghel genoemd. Het vak van kaarsenmaker werd door geestelijken in de abdij van Veghel uitgeoefend. Daar was Goyert en zijn gezin aan verbonden, zeker vanwege hun zoon Leonardus. In 1960 is naarstig gezocht naar de verbindende schakel tussen de tak Appeltern en de nazaten van Goyert de Kaersmacker. De familietak 'de Gast' speelt een belangrijke rol in de verbinding tussen deze twee takken. Daar ben ik naar op zoek.

De Kerssemakers tak Eindhoven Gestel , Helmond kan een heel andere tak zijn, maar wellicht dat daar een schakel is te vinden naar hetzij de tak Appeltern, hetzij naar de tak 'de Gast'en in het verlengde daarvan de tak van Goyert Kaersmackers.

Het blijft zoeken.
De familienaam Kerssemakers wordt inderdaad op tientallen manieren gespeld. maar meestal minzaam afgekort met 'de Kers'.

Bedankt voor de bijdragen tot nu toe. Ik hoop dat er nog een gouden tip komt.
Willy zei op 12 oktober 2018 om 16:36
Ja, als we dan nog meer taalvarianten bezien, in ons dialect werd "kar" (trek-kar achter het paard bv.) uitgesproken als 'kaarz', en ook 'kaarzeburries' voor waar het paard werd ingespannen.
Je zou dan kunnen denken aan karrenmaker.

Het werkwoord 'karnen' (om boter te maken) werd bij ons uitgesproken als 'kèèrze'.
Dit gebeurde echter in een karn-'ton' en dat zie ik in kerssemaker niet terug.

Ik blijf bij de was-kaarsen...
Hans Luijk zei op 12 oktober 2018 om 17:01
Ik houd het ook op kaarsen maker. In de Catharinakerk in den Bosch ligt de grafzerk van Goyert de Kaesmackere. Op die zerk staat een 'wapen' , meer een symbool van het vak dat Goyert uitoefende. Het is een T maar dan met de horizontale streep een beetje hol, dus met het linker- en rechter einde wat omhoog gewipt. Het stelt het hulpmiddel [een soort tafeltje] waarmee de waskaars handmatig rond het lont werd gerold.
In die tijd 16e eeuw was het brengen van het licht, hetgeen een kaars toch doet, belangrijk. In oud Katholieke traditie werd, althans binnen onze familiegeschiedenis, gesproken van het vagen van de donkerte uit de hel. Een bijna religieuze betekenis van Vaag-hel wat later Veghel werd. Het maken van kaarsen was daarom een ambacht dat was voorbehouden aan geestelijken. In Brabant woonden die in het klooster te Veghel, waaraan Goyert Kaersmacker en later zijn zoon Leonardus van Veghel, was verbonden.

En zo heeft elke familienaam Kerssemakers haar eigen geschiedenis. een mooie naam overigens.
Norah zei op 12 oktober 2018 om 17:12
Het ambacht van kaarsenmaker was niet alleen voorbehouden aan priesters. Een voormoeder van mij uit Vught oefende dit ook uit.
Hans Luijk zei op 12 oktober 2018 om 17:18
Dat is nieuw voor mij. maar het kan natuurlijk. Immers Goyert de Kaersmacker was zelf ook geen geestelijke.
Dankje
Willy zei op 12 oktober 2018 om 18:05
@Hans,

je benoemt het klooster van Veghel, welk klooster bedoel je?
Ook de samensmelting van Vaag-hel tot Veghel is mij onbekend...
Hans Luijk zei op 18 oktober 2018 om 14:17
Het ligt wat complexer. Goyart van Veghel [de vader van de heilige Leonardus van Veghel] werkte als Kaarsenmaker in het pand hoek Vughterstraat Postelstraat in den Bosch. De werkzaamheden werden oa uitgevoerd door en voor de paters Kapucijners. De broer van Goyart [Arnt of Arnold van Veghel] was priester in de St. Jan te den Bosch. Op voorspraak van hem is Leonardus theologie gaan studeren.
De familienaam van Veghel is langzaam overgaan naar Kaarsmaker [en variaties] en uiteindelijk na enkele generaties verdwenen tot de familie Gast uit Brabant. Daar loopt mijn onderzoek dood.
Mijn onderzoek baseer ik op 1e de informatie uit de jaren zestig van mijn oudoom FJ Kerssemakers te den Bosch. 2e De verhalen uit de familie. Deze familietak Kerssemakers was streng Rooms Katholiek en de verhalen zijn over generaties gedragen. 3e Onderzoek met huidige mogelijkheden op internet etc. bevestigen de stamboom die mijn oudoom Kerssemakers heeft gestart.
Ik blijf op zoek
Maar een connectie tussen de stamlijk van Leonardus van Veghel, de stamlijn Kerssemakers EIndhoven en stamlijn Kerssemakers Appeltern [mijn stamlijn] is niet bewezen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.