skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

krankzinnigengesticht Reinier van Arkel 's Hertogenbosch

Anny Pouwels vertelde op 9 augustus 2009 om 14:19 uur
Graag informatie over het volgende:
Johan Hubertus Arnoldus Janssen is op 19-02-1900 opgenomen in het gesticht Reinier van Arkel in 's Hertogenbosch, hij is hier ook overleden op 17-12-1906.
Nu is mijn vraag zijn er in het stadsarchief 's Hertogenbosch meer gegeven te vinden over personen die zich in het gesticht bevonden?
In Johan Janssen zes jaren aaneengesloten opgenomen geweest in het gesticht?

Bij voorbaat dank

Reacties (12)

Dorethé zei op 9 augustus 2009 om 17:18
Bij het stadsarchief in Den Bosch zijn meer gegevens te vinden. Op hun website ga je naar Archieven en Collecties, dan naar "Ik wil meer informatie over patiëntengegevens". Vervolgens kun je kiezen voor welk ziekenhuis. Je vindt dan de inventarisnummers, waarmee je vervolgens in het archief zelf de gegevens op kunt zoeken.
Het stadsarchief heeft voornamelijk registers/stamboeken met daarin opname- en ontslag-/overlijdensdata en geen of slechts summiere info over redenen van opname. Volgens de website van het stadsarchief berusten patiëntendossiers, voor zover bewaard, bij de instelling zelf.
Anny zei op 10 augustus 2009 om 14:40
Dorethé, hartelijk dank voor je reactie
Anny
Lieve zei op 16 maart 2010 om 21:02
Ik heb een gelijkaardig probleem. Mijn voorvader Willem Groos werd in 1853 opgenomen bij Reinier van Arkel en overleed er in 1854.
Ik ben naar het stadsarchief van 'sHertogenbosch geweest. In de registers staat de datum van de machtiging van de rechtbank op basis waarvan de persoon werd opgenomen. Ik ben vervolgens met deze datum naar het BHIC gegaan en hier in de archieven van de arrondissementsrechtbank gaan zoeken. Hierin staat dan de ziekte vermeld waaraan de persoon leed. Dit is toch al een stapje verder.
De eigenlijke medische dossiers bevinden zich nog altijd bij Reinier van Arkel. Volgens de archivaris in het stadsarchief zijn deze wegens privacy redenen niet of zeer moeilijk toegankelijk (zelfs na 150 jaar).
Heeft u de medische dossiers bij Reinier van Arkel kunnen inkijken? Welke procedure moet hiervoor gevolgd worden?
A.Janssens - Pouwels zei op 16 mei 2010 om 18:34
Volgens de instelling mag het patiëntendossier niet voor inzage worden gegeven i.v.m. met privacy.
Anny
Saskia zei op 17 april 2014 om 22:48
Beste,
Graag zou ik meer te weten komen over de leeftijden van patiënten die begraven liggen op Zorgpark Voorburg in Vught en ook over de leeftijden van patiënten die aldaar zijn overleden maar daar niet zijn begraven. Is er een (digitaal) archief waar ik op een relatief eenvoudige manier de leeftijden op het moment van overlijden kan achterhalen? Ik ben niet geïnteresseerd in specifieke namen, etc. maar wel in het algemene beeld rondom ziekte en sterfte van patiënten van Voorburg. Alvast heel erg bedankt!
Hanneke van der Eerden, namens BHIC bhic zei op 25 april 2014 om 19:49
@Saskia,
Neem daarvoor contact op met het Stadsarchief 's-Hertogenbosch. Mogelijk kunnen zij je verder helpen.
Succes
Albert zei op 28 april 2014 om 16:44
Ik heb geen enkel probleem gehad om gegevens te krijgen van het gesticht Reinier van Arkel in 's Hertogenbosch, dat was in het jaar 1999.


Ton van Eck zei op 23 december 2018 om 14:40
Op zoek naar gegevens of foto's van mijn Tante Bertha van Eck die in de jaren 60 en 70 ook in het gesticht Reinier van Arkel in Vught verbleef, Op n keurige brief van mij aan de instelling kreeg ik als antwoord dat ivm de privacy van de overledene er geen gegevens verstrekt worden. Dit is de enige kans om mijn neven en nichten iets over hun tante te kunnen vertellen of te laten zien, helaas weet ik nu niet hoe verder te zoeken, Wie kan me helpen
HenkD zei op 23 december 2018 om 16:01
Hallo Ton,
Ik begrijp je vraag.
Maar heb van de andere kant ook begrip voor het antwoord van de instelling.
Het gaat in principe een ander niets aan.
De medische gegevens van een persoon zijn het domein van de behandelende arts en de patient. En niemand anders.
Die bescherming van medische gegevens is volgens mij een groot goed.

Maar de lotgevallen van tante Bertha kunnen toch wel binnen de familie worden nagevraagd?
Dus verder zoeken zou daar kunnen aanvangen.
Maurice zei op 25 december 2018 om 12:05
@HenkD: in principe heb je gelijk ... zo'n dossier is inderdaad een heel persoonlijk document.

Maar toch is dat niet zo zwart/wit dat het niemand anders aan gaat. Ik denk dan aan b.v. erfelijke ziekten. Lijkt me juist goed om te weten zodat men niet iedere keer een hele zoektocht moet gaan ondernemen om tot een bepaalde diagnose te komen. Dat zou in mijn ogen al een beperkte toegang rechtvaardigen.

Daarnaast vraag ik me nog twee dingen af: waarom is het niet erg om fysieke aandoeningen te vermelden, maar wel psychische ziekten? Ik denk dat we met de jaren toch in zijn gaan zien dat opname voor bepaalde ziekten nu niet meer voorkomt, maar toen wel. Dat schetst al een ander beeld.
Ik zelf kwam ik een vrouw van een indirecte aanverwant tegen, die in 's Hertogenbosch was opgenomen en naderhand naar Venray werd overgeplaatst. Wat opviel is hoe verschillend die instellingen op mijn vraag reageerden.
Mijn voornaamste reden om info te vragen was het verdraaide beeld dat op de website van de plaatselijke heemkundevereniging stond. Alsof die arme vrouw maar afgeserveerd werd. Door geen info te verstrekken, blijft dat verwrongen beeld bestaan.

En daarmee kom ik ook bij mijn tweede punt: het lijkt alsof een mentale aandoening nog steeds een taboe is. Ik denk dat daar nog terrein te winnen is door niet strikt regeltjes te volgen, maar per geval te kijken of er uitzonderingen zijn te maken.
HenkD zei op 27 december 2018 om 10:13
Beste Maurice,
Het gevaar bestaat dat we de vraag van Ton van Eck zitten weg te kapen met een discussie over privacyregels.
Dat zou ik niet willen en is ook niet de bedoeling van dit forum. Ik heb alleen willen uitdrukken dat dat soort gegevens niet openbaar zijn. En waarom.

Om toch even in te gaan op jouw argumentatie: volgens mij hoort er geen onderscheid gemaakt te worden naar de aard van de medische gegevens. Of het nu om fysieke aandoeningen gaat of anderszins maakt volgens mij geen verschil -> in alle gevallen zijn medische gegevens niet voor anderen toegankelijk.
Dat men daar in het verleden anders naar keek is duidelijk (de term "krankzinnigengesticht" wijst daar al op).
Maar ik ben bang dat de wetenschap sinds die tijd weinig opgeschoten is. Het met pillen uitschakelen, platspuiten, opsluiten, in dwangbuizen houden en menige gesprekstherapie levert weinig resultaat op voor de gemiddelde "verwarde" persoon.

Dat weten de doktoren ook. Vandaar dat bijna elke diagnose van een voorgaande behandelaar wordt betwijfeld en het ziektebeeld opnieuw wordt beoordeeld en vastgesteld.
En ook dat geldt voor zowel fysieke als geestelijke aandoeningen.
Norah zei op 29 december 2018 om 00:00
Aanvulling:

Maria Christina Kokke overleed 's-Hertogenbosch 31-05-1945. Scan akte te lezen op www.erfgoedshertogenbosch.nl >>> -personen zoeken-.
Verder ook een vermelding op die site: patiënt 01-02-1924.
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.