skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Navraag verblijf familie Van de Laar in Nuenen resp. Gerwen

Janleo van de Laar vertelde op 28 augustus 2023 om 13:26 uur
Beste lezers,
Ik ben al even bezig met een tijdlijn van mijn opa Jan van de Laar (1859-1927). Ik ben hem een tijdje kwijt tussen 1878 en 1884, wanneer hij, vertrokken naar 'Nuenen c.a.' , in mei 1884 weer in Sint-Oedenrode ingeschreven wordt met zijn moeder, vijf broers en een zuster. Zijn broer Cornelis trouwt op 16 mei 1885 in Nuenen met een Gerwense, Maria Allegonda Rooijakkers, dochter van Johannes en Ardina van Milhees en vestigt zich in 1885 in Sint-Oedenrode. Noch mijn familie, noch die van Maria en haar ouders zijn te vinden in het bevolkingsregister van Nuenen c.a. Ik zou graag via het bevolkingsregister iets meer over hen te weten willen komen in die periode.
Mijn vragen: woonden mijn overgrootmoeder en haar kinderen een tijd in Nuenen c.a., of nader bepaald in Gerwen? Woonden ze bij iemand in, is er wellicht al meteen een (woon)relatie met de familie Rooijakkers? Bij voorbaat dank, Janleo van de Laar

Reacties (9)

Egbert zei op 28 augustus 2023 om 15:53
Jan van de Laar is wel degelijk te vinden in het bevolkingsregister van Nuenen.

Johanna van Rijsingen met haar kinderen Willem, Cornelis, Theodorus, Jan, Johannes en Gijsberdina van de Laar staan ingeschreven in het bevolkingsregister van Nuenen 1860-1880, wonende op Rullen B 128 laterr B 138, ingekomen op 08-03-1878 van Sint-Oedenrode.

Johanna van Rijsingen met haar kinderen Willem, Cornelis, Theodorus, Jan, Johannes en Gijsberdina van de Laar staan ingeschreven in het bevolkingsregister van Nuenen 1880-1920, wonende op Rullen. Ze vetrekken op 26-05-1884 naar Sint-Oedenrode.

Rullen is een Buurtschap onder Gerwen.

Zie:

https://www.rhc-eindhoven.nl/collectie?mivast=48&miadt=48&mizig=100&miview=tbl&milang=nl&micols=1&misort=dt%7Casc&mif2=Geregistreerde&mizk_alle=1859&mip1=laar&mip3=j*&mip4=Geregistreerde&mip5=Nuenen
Janleo zei op 28 augustus 2023 om 17:12
Dank je wel Egbert! Aan het RHC Eindhoven had ik nog helemaal niet gedacht, ik kende het niet eens. Dat is dan zeker niet gekoppeld aan de zoekmachine van het BHIC? Zo leer je elke keer wat! Dit is een nieuw stukje uit de geschiedenis van mijn opa. Hoop er nog eens achter te komen wat de familie bewoog hierheen te verhuizen.. Ben je ook bekend met het huidige adres van Rullen B 138? Grappig trouwens dat ik op de kaart vlakbij Rullen ook een buurtschap Laar vind.. (daar zijn er wel meer van, maar toch..) Met vriendelijke groet en nogmaals hartelijk dank! Janleo van de Laar, Deventer
Norah zei op 28 augustus 2023 om 17:19
Aanvulling:

Gijsbertus van de Laar(bet-overgrootvader?) overleed in Veghel 29-07-1860, op de te jonge leeftijd van 34 jaar.

www.wiewaswie.nl
Egbert zei op 28 augustus 2023 om 17:52
@Jan

Het is vaak verstandig om behalve bij het BHIC ook te zoeken bij die archiefinstellingen waaronder de gemeente die je onderzoekt wordt beheerd.

In de zoekmachine van het BHIC zitten over het alleen gegevens die bij het BHIC worden beheerd. Een uitzondering vormen onder andere de DTB's en ook de burgerlijke stand die in tweevoud is opgemaakt.

De indexen op de burgerlijke stand zijn bij het BHIC weer uitegbreider dan bij het RHCe, maar de scans zijn dan vaak weer alleen bij het RHCe te vinden.

Bevolkingsregisters vind je alleen maar bij die instellingen die de archieven van die bepaalde gemeente beheren.

Het viel me ook op dat Rullen en Laar vlakbij elkaar liggen.

Misschien kan de heemkundekring van Nuenen je helpen met het traceren van het adres op Rullen:

https://drijehornick.nl/
Janleo zei op 29 augustus 2023 om 13:22
Dank je Norah, voor je reactie: mijn overgrootvader stierf inderdaad erg jong en dan je zwangere vrouw met zeven kinderen moeten achterlaten..
Ze hebben het -op twee ook te jong gestorvenen na- allemaal goed gered..
Dank je wel Egbert, voor je uitvoerige toelichting, daar kan ik wat mee!
Peter van de Laar zei op 31 augustus 2023 om 17:31
Dag Janleo,
Het was toen natuurlijk landbouwcrisis en iedereen zocht wegen om de eindjes aan elkaar te knopen. Gezien de beroepen van de zoons in de klompenmakerij moeten ze kansen in Nuenen en Gerwen hebben gezien, misschien via bemiddeling van oud-wethouder en raadslid Willem van de Laar, een achterneef van Gijsbert geloof-ik. Omdat ze relatief weer snel terugkeren, zal het wel tegengevallen zijn.
Ik ben ook benieuwd naar jouw zoektocht. Hoe is jouw opa in contact gekomen met de familie Majoor. Via de klompenhandel?
Ook ben ik benieuwd of er nog fotografisch materiaal bestaat van het interieur van het Slotje Emaus. Ik heb enige jaren geleden een verhaal in het Rooise Heemschild geschreven over de notariszoon en schilder Pieter de Josseling de Jong, die er ook heeft gewoond, vandaar.
Overigens zijn wij ook achterneven, met als gezamenlijke voorvader Jan Cornelisse van de Laar (1741-1814). Mijn opa was Frans Lindertszn van de Laar uit Nijnsel, mijn vader Gerard, onderwijzer in Lieshout.

Met vriendelijke groet,
Peter van de Laar

P.S. Ik heb in de laatste 20 jaar veel verzameld over de Van de Laars in en rond Rooi. Als je meer wilt weten dan mag je BHIC verzoeken om mijn emailadres.
Janleo zei op 31 augustus 2023 om 19:01
Dag Peter,
Wat een uitgebreide en interessante reactie! Ik kan op elke zin reageren.. Dat doe ik dan wel -na herlezing- via het gewone mailverkeer. Dank alvast voor je reactie! Mvgjl
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 september 2023 om 14:22
Beste JanLeo, ik ga met toestemming van Peter van de Laar jou zijn mailadres toesturen.
Peter van de Laar zei op 2 september 2023 om 20:03
Voor de duidelijkheid, die toestemming is hierboven dus gegeven.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.