skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

overzicht geïndexeerde/niet-geïndexeerde parochieregisters (DTB) in Nederland en Wallonië.

Tom Akkermans vertelde op 26 augustus 2020 om 08:45 uur
Dag iedereen,

Voor Vlaanderen bestaat er een totaalindex voor de parochieregisters, die toelaat om online na te kijken of een bepaalde achternaam voorkomt in een bepaalde parochie (D-T-B). Echter, voor Nederland en Wallonië bestaat dit niet.

Voor Nederland is er een alternatieve methode, namelijk gebruik maken van reeds geïndexeerde registers, daarmee bedoel ik dat ze zijn opgenomen in databases zoals Aezel.eu, WieWasWie, Erfgoed 's-Hertogenbosch, Brabants Historisch Informatie Centrum BHIC, allefriezen,..). Je kan in deze databases dan bijvoorbeeld handig filteren op naam en plaats, en krijgt dan de akte te zien (of ten minste de info in de akte). Echter, niet alle aktes en niet alle parochies/gemeenten zijn volledig geïndexeerd beschikbaar.

Om te weten welke "blinde vlekken" er op die manier zijn, zou ik een overzicht willen hebben van de WEL en NIET-geindexeerde kerkregisters (DTB). Daarna kan ik voor de niet-geïndexeerde registers manueel op zoek naar eventuele gescande historische klappers/indices, om deze dan éen voor éen af te gaan op zoek naar de juiste persoon.

Dus... vandaar mijn vraag:
Is er een website waar ik zulk een overzicht vind? Voor gelderland is er een goed voorbeeld:
https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=37&mizig=391&miadt=37&miaet=716&micode=Zoekhulp_15&milang=nl&miview=faq
Ze hebben daar een kaartje van de provincie, met daarin de geïndexeerde parochies of gemeentes ingekleurd.
Zoiets voor alle provincies, of voor heel Nederland, zou super zijn.

Tweede vraag: voor Wallonië is er precies geen enkele indexatie gedaan. Er bestaan wel klappers/indices in vele parochieregisters, maar die zijn niet digitaal. Je moet m.a.w. nog steeds naar het Belgisch Rijksarchief, de scans openen, en manueel de klappers afgaan. Sommige steden hebben tot wel 8 parochies, en die website is traaaaag.. Iemand ervaring met Wallonië?



alvast bedankt!

Tom

Reacties (10)

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 26 augustus 2020 om 18:43
Tom, er is helaas geen actueel landelijk overzicht van DTB's in Nederland, met vermelding van de beschikbaarheid van indexen. Er is nog wél het 'good old' Repertorium DTB: https://cbg.nl/documents/2/Repertorium-dtb-totaal-ocr.pdf

Voor Noord-Brabant is er wél een actueel overzicht, waarin per boek aangegeven op welke website scans zijn te vinden: http://www.bhic.nl/onderzoeken/wat-zit-er-in

En bovendien of het BHIC er een index van heeft. Wordt voor de scans naar een andere archiefdienst doorverwezen, dan heb je goed kans dat dáár ook een index aanwezig is, als het BHIC die niet heeft.

Een website als Open Archieven knoopt alle indexen trouwens aan elkaar: https://www.openarch.nl/

Hopelijk helpt dit.
tom zei op 26 augustus 2020 om 19:19
Bedankt Christian.

@Frank, het is mij niet geheel duidelijk hoe dat ik die website moet gebruiken voor mijn beoogde doel. Voor alle duidelijkheid, ik ben niet op zoek naar een totaaloverzicht van de online beschikbare scans. Wel ben ik op zoek naar een totaaloverzicht van het aantal geïndexeerde scans, dus die ik kan raadplegen door simpelweg een naam in te typen.

groeten
tom
Helena zei op 26 augustus 2020 om 23:28
Mijn opinie voor wat Wallonie betreft>> het opzoeken aldaar gaat voor mij meestal sneller via Family Search dan bij https://search.arch.be Oefening baart (meestal) kunst. Wel zijn de beelden bij FS dikwijls minder duidelijk. Dan raadpleeg ik deze twee naast elkaar. Zoek bij FS in de Catalog de plaats op waar je wilt zoeken.

Bij Stamboomforum krijg je ook goede hulp zag ik wel https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/78111/2 (dat geeft soms dubbel opzoekwerk (=tijd) omdat degenen die daar voor je meezoeken dan met hetzelfde bezig zijn als iemand die in dit forum met je mee wil zoeken of omgekeerd)
tom akkermans zei op 26 augustus 2020 om 23:30
dag Norah en Helena,
Dank voor uw tips! ik zal proberen om enkel complementaire vragen te stellen, of enkel als op een bepaalde plaats geen antwoord komt.
grts
tom
Norah zei op 26 augustus 2020 om 23:36
Ik zie nu ook dat er weer dubbel werk verricht is.
Gerard van Aelst zei op 27 augustus 2020 om 13:18
Dat er voor Wallonië geen indexering heeft plaatsgevonden is natuurlijk flauwekul. Een deel van de geïndexeerde parochieregisters van Wallonië vind je op de site van het Rijksarchief in België en weer een ander deel op FamilySearch en Open Archieven.

Overigens, de Catalog op FamilySearch is een goede om heel eenvoudig Waalse parochieregisters te vinden. Soms is er geen index, enkel klappers op de parochieregisters, dus wat harder werken. Maar je moet natuurlijk ook niet denken dat het je allemaal maar aangewaaid komt ;)
Gerard van Aelst zei op 27 augustus 2020 om 13:21
Ik zie trouwens dat je schrijft dat er geen enkel parochieregister of klapper daarop van Wallonië digitaal is, integendeel! Waarschijnlijk ben je vergeten in te loggen op FamilySearch...
Tom akkermans zei op 27 augustus 2020 om 13:22
Ik bedoel daarmee: digitaal geindexeerd, maw opzoekbaar met trefwoorden zoals naam.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.