skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Petrus de Bon(d)t uit Deemen

Marcel Verhoef vertelde op 2 april 2012 om 23:28 uur
Ik ben op zoek naar de doop en verdere familie van Petrus de Bondt, bij zijn 1e huwelijk te Vianen, jm geboren te Deemen in het Ravensteijnse. Hij huwt op 15-11-1744 te Vianen met Cornelia Spaen uit Helsdingen (Vianen) en 2e op 10-5-1750 te Vianen met Johanna Ariense Goes uit Hagensteijn (Vianen). Ben al lange tijd op zoek naar zijn doop/familie/voorouders, dus ben benieuwd of iemand van jullie mij wat verder kan helpen. Helaas staan de doopboeken van Deemen (nog) niet online, vandaar deze oproep. Eventuele informatie over nakomelingen wil ik met alle liefde met jullie delen.
De kinderen van Peter/Pieter/Petrus zijn:
uit het 1e huwelijk:
- Maria (get: Jacobus de Bont)
uit het 2e huwelijk:
- Hendricus (get: Maria van Pelt, wed. Goes, de moeder van Johanna Goes, 2e vrouw van Petrus)
- Anthonie (get: Maria van Pelt)
- Cornelis (get: Helena de Bont)
- Cornelis (get: Helena de Bont)
- Anna-Maria (get: Joanna Spaen)
- Hendrica (get: Maria de Gul(i)ker)
- Maria (get: Maria de Gul(i)ker)
- Hendricus (get: Maria de Gul(i)ker)
- Maria (get: Maria de Gul(i)ker)
Joanna Goes was een dochter van Arie Hendriksz Goes en Maria Hendriks van Pelt. Vermoedelijk heet de vader van Petrus dan òf Anthonie òf Cornelis.

Reacties (22)

Dorethé zei op 3 april 2012 om 22:36
Marcel, ik zie dat je dezelfde vraag een week of 6 geleden ook gesteld hebt op zowel dit forum als op het stamboomforum. Heeft dat nog wat opgeleverd?

Ik kan me herinneren, dat er recentelijk hier op het forum een topic was over de DTB's van Demen. Heb je dat al gelezen? Je kunt ook zoeken in de DTB van Ravenstein.

Onder het domein Onderzoek vind je onder Gescande bronnen vele schepenakten. Wellicht dat je hierin ook iets kunt vinden. Zoek dan o.a. in de inventarissen betreffende het Maaskantsgericht (de vijf Maasdorpen: Demen, Langel, Deursen, Dennenburg en Huisseling), Maasland, Ravenstein en Land van Ravenstein.
Marcel Verhoef zei op 4 april 2012 om 11:24
Hallo Dorothe, nee helaas had dat niets, buiten wat meer familie van de genoemde 2 echtgenotes, opgeleverd. In ieder geval bedankt voor je aanvullende informatie over de bronnen. Volgens mij stonden nog niet alle bronnen van het land van Ravensteijn gescand op de site, maar ik zal zeker eens kijken naar de door jouw genoemde plaatsen.
Mvgr. Marcel
Norah zei op 4 april 2012 om 11:35
Dag Marcel,

Zelf verwacht ik veel eerder dat Petrus'vader Henricus heet, eventueel Antonius.
Oudste zoon werd in de meeste gevallen naar grootvader van vaders zijde vernoemd.
Jacobus en Helena de Bont kunnen wel broer en zuster van Petrus zijn geweest.
Mvg, Norah
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 4 april 2012 om 12:03
Dag Marcel, omdat de doopboeken van Deemen (Ravenstein) nog niet online zijn, heb ik even in de ouderwetse kaartenbak op de dopen gekeken. De familie De Bon(d)t komt hierin wel degelijk voor, maar niemand met de naam Petrus...
hans hendriks Venray zei op 4 april 2012 om 12:31
Hoi Marcel Verhoef
Ik heb wel het volgende.
Joannes de Bont X 26-11-1690 Cuijk met Maria Hendriks Laerackers
zij was eerder getrouwd met Antonius Thonissen v Huij
Marcel verhoef zei op 4 april 2012 om 17:25
Beste Hans,
Dat zouden best eens zijn ouders kunnen zijn gezien wat Norah over de vernoemingen zegt hierboven. Is er nog meer te vinden over dit gezin?
Norah zei op 4 april 2012 om 20:01
Beste Marcel,


Norah had het over Henricus, en niet over Joannes als vader van Petrus.
En de naam de Bont/ Bondt komt in heel Noord-Brabant voor en niet slechts in Cuijk. Kijk b.v. maar eens bij de archieven van Breda en van Tilburg, etc.
Was Hendricus ook de eerstgeboren zoon van Petrus? Er stond nl. geen doopdatum bij. Ik had anders ook nog een zoon Adriaan/Arie verwacht, naar Johanna's vader vernoemd.
Mvg, Norah

Marcel Verhoef zei op 4 april 2012 om 21:07
Hoi Norah, dat begrijp ik wel maar ik keek meer naar de combinaties van Joannes, Maria Hendriks en de naam Anthonius. Deze komen wel in de buurt. De 1e zoon werd meestal naar de vader van de vader vernoemd, de eerste dochter naar de moeder van de moeder. In beide huwelijken klopt dit aardig v.w.b. de dochters, 1e dochter Maria en 1e dochter uit 2e huwelijk Anna-Maria (kennelijk leefde toen dochter 1 nog), de 2e zoon werd meestal naar de vader van de moeder vernoemd, maar in het geval van eerder overlijden van een van de ouders werd hier vaak van afgeweken. De vader van Petrus zou dan een Anthonius Hendricus of een Cornelis Hendricus kunnen zijn. Je zei zelf al dat de grootvader Henricus zou moeten heten, dus denk ik niet dat zijn vader ook Henricus heet. De vader van Cornelia Spaen heette Cornelis, dus uit vals sentiment zou zoon Cornelis ook naar deze kunnen zijn vernoemd. Mijn beste gok is toch een Anthonie als vader van deze Petrus.
Dorethé zei op 4 april 2012 om 23:49
Wellicht helpt het om de gezinnen van Jacobus en Helena de Bont ook te reconstrueren. Dat levert vast weer nieuwe aanknopingspunten op. En wie waren de overige doopgetuigen?
Marcel Verhoef zei op 5 april 2012 om 07:04
Hallo Dorothe,
De doopgetuigen zijn die zoals vermeld, er waren geen overige doopgetuigen (kennelijk vonden ze in Vianen 1 meer dan genoeg). Van Helena en Jacobus heb ik in de regio Vianen niets terug kunnen vinden. Vooralsnog op BHIC ook geen aannemelijke kandidaten gevonden en zoals gezegd de doopboeken van Deemen staan nog niet online, dus als ze beide ook daar vandaan kwamen, is dit online ook (nog) niet na te gaan.
Norah zei op 6 april 2012 om 11:43
Marcel,

als ik jou was, dan keek ik eens bij de digitale stamboom Breda en ISIS Breda voor de namen Helena en Jacobus de Bont/ Bondt.
Zo als Petrus wel uit Demen afkomstig kon wezen, hoeft het nog niet te betekenen dat hij daar ook geboren/ gedoopt was. Slaat dus ook op zijn familie. Wie waren trouwens de getuigen bij zijn 2 huwelijken? En wie was Maria de Gulker? Schoonfamilie?

Mvg, Norah
Marcel Verhoef zei op 7 april 2012 om 11:36
Norah,
Bij het eerste huwelijk van Peter/Petrus te Vianen (met Cornelia Spaen) staat geschreven "Peter de Bont, jongman gebooren te Deemen in 't Ravensteijnse", het lijkt mij dat hij dus niet alleen afkomstig is van Deemen, maar daar ook geboren is (anders had het er niet zo specifiek bijgestaan). Maria de (ook: van) Gulik(er) heet van haar meisjesnaam Mariken (Maria) Hendericksdr. van Pelt en was de weduwe van Ariën Hendricks Goes (de 2e schoonvader van Petrus). Zij was hertrouwd met Cornelis Gertsz. de Gulicker (vandaar de achternaam de/van Gulik(er) bij de dopen). Ik zie in de trouwinschrijvingen geen getuigen, maar ik heb het hier dan alleen over de schepenakten. Ik zal nog eens kijken in de inschrijvingen van de kerkelijke huwelijken, of daar getuigen zijn vermeld, en of die er uberhaupt zijn in Vianen. Wordt nog vervolgd dus... Bedankt voor je reactie weer! Gr. Marcel
Norah zei op 8 april 2012 om 20:37
Marcel,

Wanneer je bij -Familysearch- naar Petrus de Bont/ Bondt zoekt, vind je iemand (met adres) die daar ook mee bezig is geweest.
Misschien wat impertinent van mij, maar is eventueel een hint?

Mvg, Norah
Marcel Verhoef zei op 9 april 2012 om 11:15
Bedankt voor de Tip Norah! Alle beetjes helpen in deze zoektocht ;-)
Marcel Verhoef zei op 9 april 2012 om 11:16
Kerkelijke boeken uit Vianen moet ik nog nakijken...
Jan Lange. Nw.Vennep zei op 9 april 2012 om 13:01
Wellicht is dit (de naam Jacobus en het Ravensteinse) een hint ?
ORA Grave 262 dd. 29.1.1706:….item van Jacob de Bont voor zichzelf en als vader en voogd van zijn onmondige kinderen uit zijn huwelijk met Maria Verheijen uit kracht van procuratie dd 24 januari voor schepenen van Ravenstein,……etc.
Idem op 14.4.1697 Jacobus de Bont schepen in Ravenstein.
ORA Grave 262 dd. 3.1.1684: Jacobus de Bont en Maria Verheyen e.l., Hendrina Verheyen (...), Jacobus de Bont zich sterkmakend voor Isabella Verheyen zuster van zijn echtgenote, alle erfgenamen van Wolter Verheyen en Margriet van der Starren gewezen e.l. etc…..
ORA Grave 15 dd. 6.11.1687: Maria Pierling machtigt Jacobus de Bont burger en inwoner van Ravenstein (....) in het land van Ravenstein.
ORA Grave 3 dd. 17.1.1675: huwelijksvoorwaarden tussen Jacobus de Bont, zoon van Jan de Bont en Margriet Brinckmans e.l. bijgestaan door zijn ouders en zijn zwagers Johannes Crebbers, burgemeester en Johan van Ravesteijn, schepen der stad Ravenstein en Maria Verheijen, dochter van Wolter Verheijen en Margriet vander Sterren e.l. bijgestaan door haar ouders en haar ooms en behuwdoom Arnold Verheijen IUL, Wolter vander Sterren, burgemeester te Ravenstein en de leengriffier Ludolph de Haen. Margrijet Bryenckmans tekent met een merk. Geen andere getuigen dan de momboirs van partijen. Ravenstein 17 januari 1675.
In de tijd gezien KAN het gaan om de grootvader van Peter ?
Jan Lange. Nw.Vennep zei op 9 april 2012 om 14:35
Doop te Ravenstein van Joannes Hendricus dd. 21.4.1678 z.v. Jan de Bont x Maria Elisabeth Verheijen.
RK Ravenstein huwt 12.5.1636 Hendrik de Bont x Wilmke Jans Willemsen, get. Jan de Bont.
Te Neerloon doop van Ida op 30.12.1684 d.v. Hendrik de Bont x Mechteld. Nageslacht uit haar ged. te Dennenburg.
Te Dennenburg in 1717 huw. van Jan Jacobs Jochems uit Dennenburg x Hermanna Hendriks de Bont uit (Neer)Loon.

Er zit genoeg De Bont-en bloed in die regio.
Jan Lange. Nw.Vennep zei op 9 april 2012 om 17:03
Foutje vorig bericht: de doop dd. 21.4.1678 is de vader Jacobus de Bont natuurlijk.
Verder:
Maria Elisabeth Verheijen, ged. Ravenstein 18.7.1650 d.v. Wolter (Wolters ?) Verheijen en (gehuwd vóór 1639) Margarita Hendriks (van der Sterren), get. Jan Wolters Verheijen.
Jacobus de Bont, ged. Ravenstein dd. 20.12.1646 z.v. Joannes de Bont en (gehuwd vóór 1639) Margriet.
Een(zelfde) Jan de Bont is gehuwd ook met Joanna, daaruit zoon Theodorus, ged. Ravenstein tussen 4.9 en 19.9.1632 (?).
En: Joannes, ged. 2.2.1632 z.v. Hendrik Jacobs de Bont x Catharina Jans.
Marcel Verhoef zei op 9 april 2012 om 19:11
Jan, bedankt voor al deze informatie, moet ik eerst eens even op een rijtje gaan zetten. Mvgr. Marcel
Claartje Smit zei op 27 april 2012 om 13:18
Maria Elisabeth Verheijen (Verheyen), geb. 18.7.1650 Ravenstein. Huwde Jacobus de Bont te Grave?
Dochter van Wolter Verheyen geb. ca. 1616 te Grave? huwde (Margriet) Margaretha Hendrica van der Sterre (van der Starren)ca. 1630 geboren. Zij had twee zussen Hendrica en Isabella. . Wolter heeft een broer Arnoldt (advocaat te Grave huwde Geertuidus Coebergh/Coeberch, mijn stamvader) en een zus Anna. Geslacht van de Gelderse adel
M.Visser zei op 31 december 2013 om 14:53
Gevonden op de site genver.nl bij de prov.Noord-Brabant DTB: Dieden Demen en Langel.
Demen Dopen RK 1674-1755 scan 26

vader Anthonius de Bondt
moeder Maria Cornelis?
kind Petrus gedoopt 17.07.1721
getuige 1 Petrus Gosens?
getuige 2 Maria Jansen

Verder heb ik gevonden van deze ouders
Helena gedoopt 02.08.1715 scan 21
Anthony gedoopt 06.01.1719 scan 24
joanna gedoopt 25.11.1723 scan 27

Verder tegengekomen Waltherus de Bondt en Joanna Arnoldus

Kinderen met doopdata:
Maria Elisabeth 05.02.1713 scan 19
Anna Maria 12.03.1716 scan 22
Maria Elisabeth 21.07.1719 scan 25
Apolonia 11.09.1720 scan 26
Jacobus 20.08.1726 scan 30
Apolonia 08.05.1725 scan 28

Waltherus en Anthonius waren beiden 1x getuige bij de doop van elkaars kinderen

Misschien een kleine bijdrage geleverd bij de oplossing.
Marcel zei op 31 december 2013 om 16:33
Beste M. Visser,
hartelijk dank voor dit bericht, ik denk dat dit de juiste Petrus moet zijn... Op de valreep van 2013 nog een mooie oplossing gevonden! Dank!
Gr. Marcel

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.