skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

puzzels bij het uitgebreide gezin van Christiaan van Osch, vilder, boef en zwerver

Bert van den Berg vertelde op 21 augustus 2015 om 09:25 uur
Ik heb wat vragen over de familie van Christiaan van Osch. In de processtukken van zijn veroordeling tot oa 25 jaar tuchthuis te Arnhem dd 1785 vind ik dat twee stiefzoons worden genoemd: Gerardus Loosbroek geb ca 1743 te Oss en Anthony van Osch geb ca 1745 te Oss. Beide stiefzoons zijn halfbroers van elkaar (?), en zijn soldaat in het Schottenregiment van gen Marjoribanks. Zij worden door de krijgsraad veroordeeld tot de strop, en worden in 1766 te Namen terechtgesteld. Nu kan ik hun geboorte/doop te Oss niet vinden: misschien Anthony dd 03-02-1746 als zoon van Joannes Overmazen en Catharina Joannis? De naam van de eerste vrouw van Christiaan was Catharina van Geene, eerder gehuwd met Tonie Janse van Loosbroek.
Wie kan mij helpen?
Overigens heb ik nog een aantal vragen mbt deze interessante familie. Die heb ik in een document staan dat ik u desgewenst kan mailen.

Reacties (17)

clericus.eu
clericus.eu zei op 21 augustus 2015 om 21:26
Hallo Bert,

Ondanks dat ik vele van Osch in mijn voorouders heb zitten (Den Dungen) kan ik bovenstaande niet thuisbrengen van Osch was al een vrij grote tak in die tijd.

en iedereen die uit Os / Osch kwam kan deze achternaam meegekregen hebben.
De boeken van Oss zijn nog niet allen gedigitaliseerd (zie bij wat zit er in )

Ben benieuwd naar je info,
Wim van Loosbroek zei op 21 augustus 2015 om 22:21
Hallo Bert,

Boeiend verhaal dat ik nog niet kende, hoor er graag meer over.
In onze overzichten kom ik een Gerardus van Loosbroek tegen, gedoopt in 1739 te Megen, zoon van Jacobus van Loosbroek uit Macharen. Zou hij degene kunnen zijn over wie jij het hebt?
Nog wat aanvullende info, na zijn doop overleed zijn moeder, de tweede vrouw van Jacobus, die omstreeks 1750 voor de derde keer trouwde. Uit dat huwelijk is zowel in 1755 als in 1760 een zoon geboren die beiden de doopnaam Gerardus kregen. Zij verhuisden naar respectievelijk Rosmalen en Oss.
Overigens had jouw Gerardus een oom Gerardus, een broer van Jacobus, die zijn geluk (werk) in Amsterdam beproefde tijdens de hoogtijdagen van de VOC.
Tot zover en groeten,
Wim
Max zei op 22 augustus 2015 om 15:11
Mogelijk is de bij de doop van Antonius van Overmaze genoemde Petronella Joannis van Loosbroek de moeder van "Tonie" Janse van Loosbroek:

28 Peeternel Peeters weduwe van Jan Gerrits van Loosbroeck, wonende alhier te Oss in de Koorenstraat, oud omtrent 46 jaar verklaart dat op 17 of 18 januari 1738 Ceest (Cees) Jan van Heumen en Jacobus Leendertse van Wel bij haar huis op Spitsbergen, waar zij toen woonde zijn gekomen. etc. (misdadig verhaal)
Datering: 14-12-1738
Pagina: 120-121
Soort akte: Attestatie
Plaats: Oss
Max zei op 22 augustus 2015 om 15:17
Anthonius van Overmaze was overigens een onwettig kind, dus vermoedelijk was Antonie toen al overleden. Dat zou in ieder geval een verklaring kunnen zijn voor zijn voornaam.
Bert van den Berg zei op 22 augustus 2015 om 21:52
Even wat extra info over de activiteiten van Christiaan van Osch:
na zijn 2e huwlijk (met Anna Catharina van den Berg uit Batenburg) wordt in 1765 een zoon Gerardis geboren. Als hij in 1766 oa samen met zijn stiefzoons tweemaal huisbraak en diefstal pleegt in Schaik en Teeffelen, wordt dit ontdekt. Stiefzoons, die meer op hun kerfstok hebben (waarvan Antonij de aanstichter was en Gerardus de meeloper) vluchten terug naar hun legeronderdeel, maar worden toch opgepakt, veroordeeld en opgehangen (zie eerder). Christiaan vlucht met vrouw en kind naar Buuren, en krijgt daar meer kinderen (ik kan desgewenst meer gegevens leveren: Jan [later meer over hem], Martinus, Jacob, Johanna Maria en Johannes), tot hij in 1677 in Buuren een diefstal pleegt, en weer op de loop gaat. de volgende diefstal is in 1779 te Wijchen, gevolgd in 1783 door Ochten, en Dreumel. De laatste diefstallen met ene Hermanus Caspar le Dore, en een ervan ook met Christiaans zoontje Jan samen. Christiaan en Hermanus Caspar (ook wel de Fransman genoemd) worden begin 1783 opgepakt. Le Dore bekent vrij snel, en wordt in datzelfde jaar te Leerdam veroordeeld tot geseling, brandmerking en 50 jaar Tuchthuis (hij had nog veel meer gedaan, ook in de Overbetuwe). Christiaan, wiens vrouw hem al enige tijd had verlaten en die zelf ook aan het zwerven raakte, ontkent hardnekkig. Hij wordt diverse malen verhoord tijdens zijn verblijf in de onderaardse cel van het ambtshuis te Druten, waar hij heen gebracht was. Pas in 1785 is er genoeg materiaal om hem te veroordelen tot geseling, brandmerking en 25 jaar tuchthuis. Hij gaat naar het Provinciale tuchthuis te Arnhem, waar hij bij binnenkomst door de dokter wordt gekeurd. In de tuchthuisstukken komt hij verder niet meer voor. Het lijkt erop dat hij eerder vrijkwam: er is geen begrafenis te Arnhem gevonden maar wel in 1805 te Oss. Vreemd bij deze begrafenis is de vermelding 'laat kinderen na'.

Vrouwlief Johanna van den Berg trekt tussen 1783 en 1786 met de overgebleven kinderen (Gerardus van Osch is al aangemonsterd bij richting Overijssel. Ze zou in 1785 nog een kind Johanna Maria te Tiel hebben gekregen, maar die doop heb ik niet meer gevonden. Verder wordt er in 1786 een kind Margaretha geboren te Kampen. Van beide kinderen wordt vermeld dat Christiaan van Osch de vader is, wat duidelijk niet het geval kan zijn. Johanna belandt uiteindelijk met haar dochters te Zwolle, waar zij als spinster overlijdt in 1825. Aangever is haar schoonzoon.

Het eerste huwelijk van Christiaan was te Oss, in 1750 met Catharina, weduwe van Anthonij Jois van Loosbroek. Uit dit huwelijk de kinderen Joanna (1751) en Joannes (1752). Joanna sterft in haar geboortejaar, mogelijk sterft Joannes 1770 te Oss (wat wel vreemd is want zijn vader is dan inmiddels in Buuren).

Catharina van Geene was in 1739 te Oss getrouwd met Antonij Jois van Loosbroek, en zij zou de moeder moeten zijn van de Gerardus Loosbroek en Antonie van Os (stiefvader merkt in de verhoren op dat het Antoni Loosbroek moet zijn). Ik denk dat ik de doop van Antonie dus heb gevonden: 03-02-1746 te Oss, met Johannes Overmaze als vader (dank voor de opmerking Max). De moeder was Catharina Joannis (klopt met de andere vermeldingen), en dus niet Catharina Joannis van Loosbroek: dat was de doopgetuige. Heb diverse Gerardussen te Oss gevonden, maar geen van allen komt dus in aanmerking voor de Gerardus die ik zoek. Die dus halfbroer moet zijn van Antonie.

Die Antonie, bijgenaamd Crul, heeft trouwens een bijzit en zegt later dat hij met haar getrouwd is kort voor kerst 1765 te Haaren in't Reavensteijnse door de pastoor, maar ik heb er geen vermelding van gevonden. wel van de doop van een dochter Catharina vóór die tijd, in april 1765 te Oss, waarvan de ouders zijn Antonius Schotmans (Regiment Schotten) en Maria Corneliae Storm. MC's moeder was Teuniske weduwe van Henricus Coene tot Borkel, vildersche van beroep. Bij haar logeerden Antonie en Gerardus ten tijde van hun misdaden begaan tijdens hun groot verlof, en daar werd een deel van de buit ook teruggevonden. Henricus Coene komt volgens mij dus van Borculo vandaan, waar ene Jan Hermsen Coenen in 1692 werd aangesteld als scherprechter. Van deze Jan Hermsen stamt een heel geslacht van vilders en armenjagers af.

Ik heb nog best wel wat losse eindjes, en heb nog niet alle details gemeld, maar laat het hier voorlopig even bij. Binnenkort misschien wat detailvragen. Wie meer wil weten, moet dat maar ff aangeven. Jammer dat je hier geen bijlagen kunt aanhangen.....
Max zei op 23 augustus 2015 om 15:48
Ik las in het archief van 'Dataschurk' (Verdachte: Cornelis Jan van Heumen) dat de eerder genoemde Pieternel Peters, weduwe van Jan Gerits van Loosbroek, ook Jenneke Crullen werd genoemd. Dat geeft weer een extra aanwijzing voor haar relatie met Anthony (Loosbroek/Overmaze), die volgens het bovenstaande ook Crul werd genoemd.
Max zei op 23 augustus 2015 om 21:26
Joannes Gerardi van Loosbroeck, ged. Megen 03-11-1689 en Petronella Petrus Petri, ged. Oss 25-12-1690, zijn op 29-09-1713 te Megen getrouwd (rk).
Zoon Antonius Jansse van Loosbroeck is te Oss gedoopt op 13-08-1718.
Wim van Loosbroek zei op 23 augustus 2015 om 21:40
Er zijn geen nazaten van deze Johannes van Loosbroek in de 19e eeuw teruggevonden, de huidige familietak Van Loosbroek in Oss e.o. komt voort uit een andere zoon van Gerardus in Macharen, namelijk Michael, wiens exacte doopdatum tot nu toe onvindbaar is gebleken.
Bert van den Berg zei op 24 augustus 2015 om 07:14
hartelijk dank Max en Wim! Weten jullie ook de volgende data en plaatsen: het overlijden van Antonie Jans van Loosbroek, doop van Catharina Jans van Geene (ca 1714) en de doop van Gerardus ca 1743 (hun zoon)?
Wim van Loosbroek zei op 24 augustus 2015 om 11:49
Ook ik zie geen aanknopingspunten van een doopregistratie van Gerardus van L in Oss e.o. ca 1743.
Wie of wat is de bron van deze informatie en hoe betrouwbaar komt die in de regel over?
Het zou ook kunnen zijn dat er maar een toevallig binnengeschoten achternaam is gebruikt, de reputatie van sommige mensen uit Macharen indertijd roept vraagtekens op.
bert van den berg zei op 24 augustus 2015 om 12:09
De melding komt uit verhoren voor de krijgsraad waardoor hij tot de strop veroordeeld is, en daarin wordt vermeld dat hij een halfbroer is van gemelde Anthonie van Osch (door zijn stiefvader wordt gemeld dat dit Loosbroek moet zijn). Ook leeftijd en geboorteplaats worden genoemd. De naam Gerardus komt ook voor bij de eerste zoon van Christ de Vilder met Johanna van den Berg. Hij heeft dus echt bestaan. Beide (Anthonie en Gerardus) zijn dus stiefzoons van Christ en halfbroers van elkaar. Ik vermoed dat de vader van Gerardus, Anthonie Jans Loosbroek) dus tussen 1743 en 1746 is overleden.
Max zei op 24 augustus 2015 om 13:25
Heb Anthonie niet kunnen vinden in het begraafboek van Oss en ook de dopen van 'Caetje Janssen' of haar zoon Gerardus niet.

Tonie Janssen van Loosbroek en Caetje Janssen zijn ook nog NG getrouwd/ondertrouwd op 12/27-09-1739 (zie fiches trouwen op zoekakten), maar dat boek is niet online in te zien. Mogelijk zijn daarin nog meer details over haar te vinden die naar haar doop leiden.
Wim van Loosbroek zei op 24 augustus 2015 om 21:01
Wat te doen als de gezochte gegevens in eerste instantie onvindbaar zijn? De vraag is wat professionele genealogen dan als volgende stap zetten. Wie helpt ons verder, want het vastlopen komt vaker voor.
Norah zei op 25 augustus 2015 om 12:08
Zoals je zelf al suggereerde, een professionele genealoog of archivaris inschakelen. Heb ik lang geleden ook moeten doen.
Wim van Loosbroek zei op 26 augustus 2015 om 10:39
ik vind het juist zo leuk om zelf geleidelijk wegwijs te worden in het zoekwerk en ben benieuwd wat voor bronnen een professionel archivaris aanboort als de databases van het BHIC geen antwoorden meer geven
Norah zei op 26 augustus 2015 om 11:22
Okay, dan moet u hem of haar de opdracht geven, en dan kom je er achter.
Max zei op 26 augustus 2015 om 14:58
In hun verklaringen van 1-3-1766 noemen de inwoners van Oss zowel Gert als Antonij 'van Os':

Index schepenprotocol Oss (7365.157)
62 Willem Cornelis van Vugt, inwoner alhier, oud omtrent 37 jaar en zijn vrouw Geertruij Lamers verklaren ter instantie van het Hoog Officie der stad en meierij van ’s-Bosch dat op 3-2-1766 ’s avonds rond 8 uur bij hen thuis zijn gekomen Gert en Antonij van Os, soldaten onder het regiment Schotten van de heer kolonel Majoribankx en Johannes Joost Jacob Rovers, soldaat in het regiment Oranje Gelderland, die zeiden dat ze uit Uden in het Land van Ravenstein kwamen etc.
Datering: 1-3-1766
Pagina: 363-368
Soort akte: Verklaring
Plaats: Oss

Mogelijk is Gerardus dus een zoon van Christiaan van Os en niet van Antonie van Loosbroek.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.