Quijtbrief

vertelde op 29 juli 2009 om 20:11 uur

bij de trouwakte van Jan Heurkens en Johanna Martens 03-06-1764 te boxmeer staat:
"Quijtbrief" op vierlingsbeek gegeven.
Nu heb ik opgezocht dat een quijtbrief is "een brief over vrijlating van een gevangenen of veroordeelde."
Weet iemand wat dit is en of die bewaard zijn gebleven. Heb geen idee wat ik me er voor moet stellen. Kan iemand me hierin verder helpen, alvast bedankt

Reacties (10)

Annemarie van Geloven bhic zei op 4 augustus 2009 om 12:09 uur

Een 'quijtbrief' kan meerdere betekenissen hebben. Mijn eerste gedachte ging uit naar een vrijwaringsbrief of borgbrief, mocht de bruidegom uit Vierlingsbeek komen en zich bij zijn bruid in Boxmeer willen vestigen. Maar zonder de akte te zien, kan ik er geen interpretatie aan geven. Zou u zo vriendelijk willen zijn een scan van deze trouwakte op te sturen naar info@bhic.nl met vermelding van het inventarisnummer van het trouwboek, waarin u de akte gevonden hebt? In de 'ouderwetse' indexen op de huwelijken van Boxmeer komt hij namelijk niet voor. En in het R.K. trouwboek van Boxmeer ook niet op die datum. Ik ben erg benieuwd.

Henny Hurkens zei op 14 maart 2010 om 17:33 uur

hallo Annemarie, dank je wel voor je antwoord. Om de een of andere reden zie ik het nu pas. sorry. De inschrijving staat in: Kerkelijke trouwboek van Beugen beginnende met het jaar 1761. Ik heb er toen wel een kopietje van gemaakt maar ik weet niet het inventarisnummer van het trouwboek. (ik zou het je kunnen mailen) . Wat mij maar niet lukt is om de vader en moeder definitief vast te stellen van deze Jan Heurkens.
Dank je voor je hulp,
groet Henny hurkens

Alric van den Broek zei op 6 april 2010 om 14:47 uur

Beste Henny/ Annemarie,

Ik ben erg benieuwd of de ouders van deze Jan Heurkens inmiddels bekend zijn. Ik ben nl ook een verre afstammeling van hem en Johanna Martens, en mijn stamboom krijg ik in die tak maar niet rond... Er zijn verschillende kandidaten...

Vriendelijke groet,

Alric van den Broek, `s-Hertogenbosch

henny hurkens zei op 7 april 2010 om 09:35 uur

Hallo Alric,
Leuk van je te horen.
Met de quitbrief ben ik inmiddels uit denk ik. dat komt omdat of Jean Heurkens of mej. joana Martens ned. gereformeerd was. Ik heb nog gekeken wie de Peter en meter waren van de zoon van hun (Jacobus)om zodoende de vader te achterhalen. Op dit moment kan ik het nog niet met zekerheid zeggen . Er zijn nog 2 opties mijns inzien.
1. vader is Reinerus en moeder maria teuwig simonis.,
2. vader is jacobus , moeder margaretha van mill.
Beide zijn zij een zoon van johannes heurkens en alijdis graat.
dit denk ik omdat als peettante ene aldegondis heurkens is van jacobus.
Zowel Jacobus als Reinuerus hadden een zus met die naam.
Ik moet nog een keer naar het Archief om het definitief uit te zoeken.

groet henny

Alric van den broek zei op 7 april 2010 om 11:18 uur

Heej wat een vlotte reactie, dank!

Er waren in die tijd en plaats inderdaad veel Johannessen Heurkens.

Mijn zoekvraag is: wie zijn de ouders van Jan Hurkens, gehuwd met Johanna Martens, die beide gehuwd moeten zijn voor 1766, en dus beide geboren moeten zijn voor ongeveer 1748?

Ik heb een lijst gemaakt van alle Johannessen H(e)urkens uit die tijd en plaats. Daarna heb ik de diverse kandidaten eens uitgebreid uitgetekend en hun verwantschappen met verschillende personen in kaart gebracht. Daar zaten deze twee neven uiteraard ook tussen. Als je wil kan ik je wel een keer het schema sturen waarin ik ondermeer de nakomelingen van Aleijdis Graat en Johannes Heurkens sr. heb uitgetekend. Van hun dochter Aldegondis Heurkens had ik nog niet gehoord :-) Zij hadden voor zover ik kon nagaan 4 zoons -Johannes Heurkens jr (geb 1672); -Heribert; - Jacobus en - Reinerus die jij noemt.

Deze laatste twee broers hebben allebei een van hun zoons naar hun vader Johannes vernoemd (de hierbovengenoemde sr)- die zijn dus neven van elkaar en allebei vernoemd naar hun opa.

Punt is alleen dat deze twee neven geboren zijn in 1719 resp. 1713...: en onze Johannes (de vader van Jacobus geb 1766) was dan dus bij de geboorte van zijn zoon jacobus al 53 of 47 jaar oud. Op zich kan dat biologisch gezien natuurlijk wel, zo'n oude vader (als je maar een jongere moeder heb, Johanna Martens zou danminstens 10 jaar jonger moeten zijn dan deze twee neven Johannes) maar ik had nog wat kandidaten met dezelfde naam, die komen ook uit Beugen e.o.:

3)- Johannes Heurkens gedoopt 12-8-1720, zoon van (!) Johannes Heurkens en Gerarda Jan Hinrix... Of deze oudere Johannes de zoon is van Aleijdis Graat en Johannes kon ik niet vaststellen. De andere zoon van deze oudere Johannes heette Petrus, gedoopt 1722)

4)- Dan zijn er nog de twee broertjes Johannes, zoons van Heribertus Heurkens en Hermina van Els. Johannes de oudere is gedoopt 21-9-1723 en de jongere is gedoopt 1-8-1725. Ik heb geen overlijdensakte kunnen vinden, maar je kan je voorstellen dat de oudere Johannes als baby is gestorven, waarna de ouders hun eerst volgende kind opnieuw Johannes noemen. Het is echter ook mogelijk dat er twee kinderen met dezelfde naam waren (Johannes de Jongere, en Johannes de Oudere): dat kwam in vroeger tijden in Brabant nl vaker voor, met name bij meisjes. Als de deze jongere Johannes de vader zou zijn van onze Jacobus, dan was hij 41 jaar op diens geboorte in 1766. >> Opmerking: de vader van deze gebroeders Johannes is Heribertus Heurkens. Mogelijk is hij de zoon van Aleijdis Graat, en waarschijnlijk is hij niet Heribertus, zoon van Margaretha van Mill.

En dan zijn er nog wat afvallers in de kandidatenrace:

5) Johannes Heurkens zoon van Aleidis Graat, gehuwd met Geertruide van Les- deze Johannes is echt veel te oud om de identiek te kunnen zijn aan de latere echtgenoot van Johanna Martens.

6)- Johannes Heurkens, gehuwd met Geertrui Jans van Os. Kinderen zijn mij niet bekend. Beide zijn vlgs mij geboren voor 1685 en daarmee is deze Johannes eveneens een goede kandidaat om te worden gekroond tot zoon van Aleijdis Graat (haar zoon Johannes was immers gedoopt in 1672): dan zou dit zijn tweede huwelijk zijn.

7) en dan is er nog de "wildcard" Johannes Heurkens, gehuwd met Aldegundis/Aleijda Ebben, vader van Willemijn (zij is ged. 1733). Qua leeftijd zit deze Willemijn voor mijn gevoel in een prettige categorie om heel misschien de tante van onze Jacobus (ged 1766) te blijken te zijn, maar ik heb geen enkele aanduiding dat zij een broer had die was gehuwd met onze Johanna Martens. Dat Deze Johannes Heurkens dus de opa van onze Jacobus zou kunnen zijnn , is pure speculatie van mijn kant, want ik weet niet enes of hij en Aleijda Ebben wel een zoon hadden, laat staan dat die Johannes heette... Veel voorkomend probleem is dat de registers uit die tijd niet helemaal compleet zijn.

Deze Johannes Heurkens, vader van Willemijn en echtgenoot van Aleijda Ebben is zelf verder ook nog niet geduid qua afstamming. Hij zal in iedere geval geboren zijn voor 1715. Ik kan nu gaan speculeren dat hij de zoon is van Margareta van Mil en Jacobus Heurkens, en dat hij dus Johannes Heurkens "neef nummer 1" is, maar bewijs ontbreekt. De vader van deze Willemijn zal in ieder geval niet Johannes Heurkens "neef 2" en zoon van Reinerus zijn, want die neef Johannes werd gedoopt in 1718 en Willemijn al in 1733 (dat is dan wel een erg jonge vader dan)...

Kortom... een leuk puzzeltje waar ik deze Pasen heerlijk mijn tanden in heb gezet.

Mocht je nu nog aanvullingen of opmerkingen et cetera hebben, dan zijn die meer dan welkom! Mail me maar naar mijn bedrijf Primovere (te vinden via je browser).

Hartelijke groet,

Alric van den Broek

henny hurkens zei op 21 april 2010 om 13:58 uur

Alric,
laat ff je e-mail achter als je wil . Via je website kan ik je niet benaderen.
grt henny hurkens

Alri van den Broek zei op 21 april 2010 om 17:41 uur

hoi henny, dat is info/apenstaartje/alric.demon.nl

Maurice de Jong zei op 18 juli 2010 om 13:17 uur

Beste Henny

De Johannes Heurkens, gehuwd met Geertrui van Os (punt 6) is inderdaad een zoon van Aleijdis Graat. Hij is gemeld in de huwelijks aanvragen/dispensaties van Beugen vanwege bloed-verwantschap met Geertrui van Os. Hier is hij de zoon van Aleijdis Graat en is dit ook zijn tweede huwelijk omdat hij wedunaar is.

Huwelijks aanvragen/dispensaties: Beugen (NB) - 27 maart 1703 - Brief en schema van fr. Maternus van Baerll, pastoor in Beughen, in het Land van Cuijck, als aanvraag voor dispensatie vanwege 3e graad bloed-verwantschap i.v.m. voorgenomen huwelijk tussen:

- Joannes Heurkens, weduwnaar, parochiaan van Beugen, zoon van Aleidis Graet, Aleidis dochter van Jacobus Graet, Jacobus zoon van Arnoldus Graet en Catharina; en
- Gertrude Jans van Os ex Sambeeck, dochter van Margareta Graet, Margareta dochter van Barbara Graet, Barbara dochter van Arnoldus Graet en Catharina.

De naam hurkens/Heurkens komt ook voor in mijn stamboom maar ik kan ook niet verder dan Jacobus die in 1766 is geboren. Ik moet dan ook al mijn onderzoek op het internet doen omdat ik in Nieuw Zeealand woon. (Mijn excusses als ik enige fouten maakt met mijn Nederlands ik woon hier al 27 jaar en was pas 11 toen we emigreerden. Ik doe dan ook alles in mijn dagelijks leven in het Engels). Als u me nog meer informatie over de familie Hurkens/Heurkens kon sturen zou ik daar erg dankbaar voor zijn.

Vriendelijke groet
Maurice de Jong

Maurice de Jong zei op 18 juli 2010 om 13:38 uur

Henny

Hier nog wat meer van Johannes Heurkens. Zijn 2e huwelijk blijkt met Gererda Jans Ebben te zijn. Hier is hij "weduwnaar van overleden Gertrudis" en haar voorouders zijn dan hetzelfde als bij de eerste dispensatie (Margaretha, Barbara Graat, Arnoldus Graat).


Beugen (NB) - 27 juni 1718 - Brief en 2 schema's van fr. M: van Baerll pastoor, als aanvraag voor dispensatie vanwege 4e graad bloed-verwantschap en 4e graad aanverwantschap in verband met voorgenomen huwelijk tussen:
1e schema bloed-verwantschap:
- Joannes Heurkens, weduwnaar, zoon van Aleidis, Aleidis dochter van Jacobus, Jacobus zoon van Arnoldus Graet; en
- Gerarda Jans Ebben, dochter van Joannes, Joannes zoon van Henricus,
Henricus zoon van Judith Graet.
Arnoldus Graet en Judith Graet zijn broer en zus.
2e schema aanverwantschap:
- Joannes Heurkens, weduwnaar van overleden Gertrudis, Gertrudis dochter
van Margareta, Margareta dochter van Barbara, Barbara dochter van Arnoldus Graet; en
- Gerarda Jans Ebben, dochter van Joannes, Joannes zoon van Henricus,
Henricus zoon van Judith Graet.
Arnoldus Graet en Judith Graet zijn broer en zus.
Handtekeningen van: M: van Baerl pastor, Jan Heurkens, Geritjen Jans Ebben,
Jacob Jans Ebben, Metijen Jans Ebben.
RHCL Maastricht (8-1718-22 - foto 466a+b)

Vriendelijke groet

Maurice


henny Hurkens zei op 8 september 2010 om 14:07 uur

Hallo Maurice,

Sorry dat ik zo laat reageer, heb het ff laten liggen. Ik zal eens een middag in het archief gaan zoeken in Grave. Daar moet ik uit kunnen komen.

Je Nederlands is overigens nog erg goed.

Groet henny Hurkens

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: