skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Severijns-Du Pree

Ruud Severijns vertelde op 2 maart 2021 om 11:34 uur
Bij de trouwinschrijving van mijn voorouders is er ooit een fout gemaakt. Joannes Henricus (Peereboom) Severin huwt Rooms-Katholiek op 13 juli 1777 in Eindhoven met Petronilla du Pree. In de aankondiging van het huwelijk in juni wordt gesproken over Joannes Hendricus Peereboom. Ook in het trouwregister schrijft de priester eerst Peereboom maar schrapt dit en schrijft erboven Severin. Jan Hendrik is soldaat in de compagnie van Luitenant Kolonel Sandoz van het Eerste Bataljon van het Regiment van Luitenant Generaal Onderwater. Het hele regiment ligt in 1777, het trouwjaar van Jan Hendrik, in de garnizoenstad Leeuwarden. Kolonel Sandoz is er in 1779 kolonel-commandant. Stammoeder Petronilla du Pree is afkomstig van Eindhoven. Zij is op 6 februari 1752 gedoopt in Eindhoven. In de diverse documenten waar Jan Hendrik Severijns voorkomt wordt hij meestal Hendrik genoemd. Ik heb gezocht bij de Staatse Militairen in het Nationaal Archief maar niets gevonden; niet bij Peereboom en niet bij Severin (Severijns). Is het een logische gedachte dat ik het beste nog kan zoeken bij Severijns in de gemeente Eindhoven. De pastoor zal hem wellicht persoonlijk hebben gekend. Dan hoeft Severijns helemaal niet gekoppeld te worden aan Peereboom en zijn geboortestad Hochsted en zou "mijn" Severijns ook iemand uit de omgeving van Du Pree (dus Eindhoven) komen. Heeft u wellicht suggesties om te zoeken?

Reacties (8)

Norah zei op 2 maart 2021 om 11:58
Men kan beter uitgaan van de plaats die vermeld staat bij zijn trouwen > Hochstadt, en niet van Eindhoven. Er werd bijna altijd in de woonplaats van de bruid getrouwd, wat ook overeenkomt in dit geval.
Severijns is in feite een patroniem, mogelijk heette zijn vader Hendrik Severijns.
Norah zei op 2 maart 2021 om 12:01
Zowel de achternamen Peereboom als Severijns komen veel voor in Limburg.
Egbert zei op 2 maart 2021 om 12:15
Het lijkt mij dat de gegevens bij het huwelijk voor de predikant toch kloppen. De gegevens van zijn geboorte en zijn functie komen niet uit de klucht vallen. Dat de pastoor de naam veranderd in Severin en dat zijn kinderen in Eindhoven onder de naam Severin/Severijns worden gedoopt heeft er misschien mee te maken dat de pastoor een patroniem gebruikt, mogelijk is de vader van Joannes Henricus een Severinus. Het gebruik van alleen de tweede voornaam komt wel vaker voor, ik zie dat in mijn eigen familie nu nog.
Ik zou op zoek gaan in Hochsted naar een Severinus die daar kinderen laat dopen.
Egbert zei op 2 maart 2021 om 12:41
Zelfde gedachte als Norah.

Angezien in de akte staat Hoochsted 7 uuren van den Ham, moet het hier gaan om onderstaande plaats:
Hoogstede is een gemeente in het landkreis Grafschaft Bentheim van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Hoogstede telt 2.857 inwoners.
Het viel in die tijf kerkelijk onder Emlichheim St. Josef.
scans van doopboeken beschikbaar op:

https://data.matricula-online.eu/de/deutschland/osnabrueck/emlichheim-st-josef/
Norah zei op 2 maart 2021 om 17:12
Klopt, ik vergiste me. Het is niet Hochstadt, en dan kom je zoals Egbert al vertelde in het graafschap Bentheim uit. In het oosten, zoals in Overijssel en Drenthe komt de naam van Benthem, en Bentem veelvuldig voor. Een teken dat men vanwege werk/ leger enz. lang geleden naar "Holland" is vertrokken.

De voornamen Johannes Henricus hoeft niet te betekenen dat Henricus hier een patroniem is geweest. Deze man kan wel twee voornamen( Johann + ...) gehad hebben, gebruikelijk vroeger bij Duits sprekende volkeren.
Het echtpaar Severijns-du Pré laat een heel stel kinderen eerst in Eindhoven, daarna in Woensel R.K. dopen. Ik zou me concentreren op de voornamen.
Mvg.
Egbert zei op 2 maart 2021 om 17:59
Volgens de huizenlijst van Woensel van 1792 woonde Huijbert Boogers en Hendrik Severijns in het huis van Tiele van der Beurden, huisnummer 231.
In 1832 had dat huis het kadastrale nummer F 911: huis, schuur en erf, groot 01r 80e, klasse 18, gelegen in de Leim beekstraat.
Ruud Severijns
Ruud Severijns zei op 29 mei 2021 om 12:05
Alvast bedankt voor de reacties. Ik ga er mee aan de slag maar zal toch ook naar het archief in Eindhoven moeten gaan. Eerst de lockdown maar afwachten.
Egbert zei op 29 mei 2021 om 12:48
Het srchief in Eindhoven is op afspraak en onder voorwaarden weer open.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.