skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Soeka Senang & Joannes Spijkers uit Riel

Casper Vroom vertelde op 22 oktober 2020 om 15:10 uur
onderwerp: Soeka Senang
Joannes Spijkers te Riel


Wie kan mij op het spoor zetten van naaste familie van Joannes Antonius Maria Spijkers (1881-1947), gehuwd in 1912 met Maria Cornelia van Berkel. Zij kregen (naast een vroegtijdig overleden zoontje Frans) 2 dochters: M.J.C. (1913) en C.J.M (1921). De jongste is getrouwd geweest met J. Santegoets en de oudste met C. Verspeek. Deze huwelijken hebben geen levende kinderen voortgebracht.

Joannes Spijkers vertrekt in 1904 naar Indië, dient daar tot eind 1919 in het leger. Over deze periode hebben we veel gegevens verzameld, o.a. bij het Nationaal Archief. Eenmaal terug in Nederland vestigt het gezin zich begin 1920 in Boxtel waar hij voor ƒ 9.500 een huis koopt. Hoe hij dit betaald heeft? Geen idee. Hij verliet de dienst met een pensioen van ƒ 1.200 per jaar en heeft nadien nooit meer gewerkt. Over de periode Boxtel beschikken we over voldoende gegevens (notariële akten, kadastrale gegevens, gezinskaarten).
Eind 1925 koopt Spijkers op een veiling percelen grond in Alphen en Riel, groot 8,5 h.a. In 1926 dient hij een bouwaanvrage in voor het bouwen van een “Indische woning”. De aanvrage wordt goedgekeurd, de woning wordt gebouwd en krijgt de naam “Soeka Senang”, hetgeen vrij vertaald betekent “ik voel me lekker”. De woning bestaat nog steeds. Over de bouw van dit huis gaat het gerucht dat het gebouwd is als bouwpakket dat uit Indië hierheen verscheept zou zijn. We hebben wel de originele bouwtekening, nog niet het bestek.
Het leven van Joannes eindigt triest: hij wordt opgenomen in huize Voorburg te Vught. Hiervan zijn uiteraard geen gegevens te achterhalen. Een zoektocht naar de mogelijke rechterlijke machtiging heeft niets opgeleverd.

Bij Delpher is veel terug te vinden op de zoekterm “Soeka Senang”. Omdat de rechte lijn van het echtpaar Spijkers-van Berkel stopt, kunnen verwante familieleden misschien nog ergens documenten, foto’s of familieverhalen bewaard hebben. Dat kunnen nakomelingen zijn van:
Henricus Maria Spijkers (1891) getrouwd met Agnes Francisca Sieben uit Sittard
Joanna Elisabeth Spijkers (1884), gehuwd met Henricus Cornelius Hubertus Simons
Cornelis Elisabeth Lucia Spijkers (1886), gehuwd met Johannes Houtepen
Zijn nakomelingen die ons verder kunnen helpen met het in kaart brengen van het leven van Joannes in Riel?????

Reacties (5)

Bas zei op 22 oktober 2020 om 16:21
Uw aanname dat het huwelijk van Santegoets-Spijkers geen levende kinderen heeft voortgebracht is niet juist. Het echtpaar Santegoets-Spijkers heeft 5 kinderen voortgebracht. De oudste dochter van het echtpaar is in 1949 in Tilburg geboren en de jongste zoon in 1960 in Tilburg.
Casper Vroom zei op 23 oktober 2020 om 10:23
Hartelijk dank voor de snelle en concrete reacties. De site van Roosje Roos is bijzonder interessant maar levert helaas geen nieuwe informatie op; het gaat natuurlijk ook meer over de periode na terugkeer uit Indië.
De mededeling dat het echtpaar Santegoets-Spijkers 5 kinderen heeft (gehad), maakt mij meteen erg blij. Want met geboortejaren vanaf 1949 is de kans groot dat zij nog in leven zijn en dat we (een van) hen misschien op kunnen sporen.
Maar omdat er in de periode 1940-1960 in/rond Tilburg 2 echtparen Santegoets-Spijkers zijn geweest, is het natuurlijk wel handig dat de 5 kinderen bij het echtpaar horen waarvan de echtgenote de dochter is van Joannes Antonius Maria Spijkers. Het moet dan dus gaan om het huwelijk van Johannes Santegoets en Cornelia Johanna Maria Spijkers (en niet van Cornelis Petrus Santegoets en Anna Maria Jacoba Spijkers). Kun je hier nog iets over zeggen???
Bas zei op 23 oktober 2020 om 10:56
Het klopt dat er 2 families Santegoets-Spijkers waren in die tijd maar deze kinderen horen bij de juiste familie. Het BHIC mag onze mailadressen wel uitwisselen. Ik kan u dan mogelijk in contact brengen met de middelste dochter.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 23 oktober 2020 om 15:24
Bas, ik zal het e-mailadres van Casper zo per mail naar je toesturen, zodat jullie per mail verder contact kunnen hebben. Mvg Hilde

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.