skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Theodorus Henrici van Loosbroeck

Wim van Loosbroek vertelde op 12 februari 2015 om 14:11 uur
Theodorus Henrici en Anna N.N. lieten op 8 januari 1660 in Loosbroek Arnoldus Henrici dopen en op 25 januari 1664 in Bedaf Anthonius van Loosbroeck. De huwelijksregistratie van deze ouders kan ik niet vinden op de BHICsite. Heeft iemand een spoor voor mij? alvast mijn dank,
Wim van Loosbroek

Reacties (11)

Wim van Loosbroek zei op 2 maart 2015 om 11:46
Ook de registratie van zijn 2e huwelijk met Maria N.N. kan ik op de BHIC-site niet vinden. Zij kregen de kinderen Elisabeth (1667), Catharina (!669) en Maria (1670), gedoopt in respectievelijk Dinther, Loosbroek en Dinther.
Is er iemand die me een aanwijzing kan bezorgen om deze huwelijksregistraties te vinden?
Alvast mijn dank,
Wim van Loosbroek
Dorethé zei op 2 maart 2015 om 16:41
Heb je (scans van) de doopboeken ingezien? Soms staat een herkomstplaats vermeld wanneer een ouder van buiten komt.
Zoek ook eens in omliggende plaatsen zoals Uden en Veghel. En misschien Nistelrode?
Dorethé zei op 2 maart 2015 om 16:45
En heb je de doopgetuigen genoteerd en deze nagetrokken? Soms lukt het om via een omweg, dus via broers/zussen, neven en nichten, en hun gezinnen een herkomstplaats of namen van de ouders te achterhalen.
Kijk hierbij niet alleen in de DTB, maar ook in secundaire bronnen als schepenprotocollen, het oud notarieel archief, allerlei andere registers zoals cijnsregisters, haardstedegeld, hoofdgeld, verpondingen, dijkcedulen, hoorngeld om maar een aantal soorten te noemen; niet elk type "belasting" werd in elke plaats geheven.
Wim van Loosbroek zei op 9 maart 2015 om 11:42
beste lezers,
op mijn zoektocht naar de herkomst van Theodorus probeer ik nu de route via de doopregistraties op de BHIC-site.
tussen 1610 en 1640 zijn er 7 bruikbare registraties van de doop van Theodorus Henrici van 7 verschillende ouders in 5 verschillende plaatsen (Megen, Ginniken, Helmod, Den Dungen en Gemert);
de in de namen van zijn kinderen terugkerende voornaam van zijn vader, van zijn moeder en van de getuigen zouden een aanwijzing kunnen zijn, wellicht is er nog een andere soort aanwijzing bruikbaar, maar welke verwijzing is uiteindelijk doorslaggevend, wie kan mij helpen een bruikbare verwijzing op te sporen?
alvast bedankt voor reacties,
Wim
Dorethé zei op 10 maart 2015 om 22:42
Wim, heb je de DTB-boeken doorgebladerd of gezocht in de zoekmachine? In geval van de zoekmachine: houdt er rekening mee, dat nog niet alle DTB-boeken geïndexeerd zijn.
Wim van Loosbroek zei op 11 maart 2015 om 12:10
Dag Dorothe, dank je, ik realiseer me dat het digitaliseringstraject bij het BHIC nog gaande is, zou wel praktisch zijn als er een overzicht is welke DTB-boeken in NO-Brabant nog aan de beurt komen voor indexering en wanneer;
Intussen ben ik geleidelijk doopboeken en trouwboeken in plaatsen rondom Loosbroek aan het doornemen; wel begin ik me af te vragen of het zoekdomein wellicht groter moet worden, die gedachte komt bij me op omdat de oudste zoon Arnoldus in 1681 is getrouwd en aansluitend heeft gewoond in Nienborg, over de grens bij Enschede.
Ook kwam de vraag bij mij op of er in de tweede helft van de 17e eeuw een uittocht van Brabanders is geweest naar de omgeving van Munster (Munsterland), wellicht vanuit de vrijstaten Megen en Ravenstein; daarvoor zou ik een gespecialiseerd geschiedkundige kunnen gaan raadplegen;
ik zoek verder,
groetjes,
Wim
Helena zei op 11 maart 2015 om 22:21
Wim, - waaruit kon je concluderen je dat het met Maria om een tweede huwelijk ging? Je schreef dat zij de kinderen Elisabeth (1667), Catharina (1669) en Maria (1670) kregen..., maar is het niet vreemd dat er dan geen dochter naar eerdere echtgenote Anna werd vernoemd?
Wim van Loosbroek zei op 11 maart 2015 om 22:29
Dag Helena,
Dat is zeker merkwaardig en lastig te verklaren.
Mijn gedachte dat deze drie kinderen van de 2e moeder zijn leid ik af uit het gegeven dat bij de doopregistratie van de 2e Anthonius in 1666 wel Theodorus als vader maar geen moeder staat vermeld, zij is volgens mij in het kraambed overleden. Of kun jij een andere gedachtengang opbouwen?
hartelijke groeten,
Wim
Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 16 maart 2015 om 11:04
Beste Wim,

Er wordt inderdaad hard gewerkt om steeds meer DTB-boeken te indiceren. Van nagenoeg alle DTB-registers binnen NO-Brabant hebben we de scans online gezet. En kun je dus bladeren door deze boeken.
Zie voor een overzicht van de beschikbare scans www.bhic.nl > stamboom > Wat zit er in? In dat overzicht staat ook aangegeven welke boeken al geindiceerd zijn en welke nog gedaan moeten worden. Je zal begrijpen dat het lastig is hier een datum aan vast te prikken.

Succes met je onderzoek!
Wim van Loosbroek zei op 17 maart 2015 om 21:24
Beste Hugo, bedankt voor je informatie,
mag ik er hiermee van uitgaan dat alle dopen van Macharen tot 1811 en van Megen tot 1751 in de database zijn opgenomen?
mijn vraag komt voort uit mijn zoekervaringen naar de doopregistratie van Michael van Loosbroeck, c.q. Gerardi c.q. Hennebergh, die ik niet kan vinden in de database van Megen, wel de doopregistratie van zijn oudste zoon Franciscus op 11/10/1697.
Als je een suggestie hebt hou ik me aanbevolen,
hartelijke groet,
Wim
Dorethé zei op 17 maart 2015 om 21:54
Wim, soms is doorbladeren toch de beste optie, ook al is een boek al geïndiceerd. Je komt dan weleens variaties van namen tegen, die je niet uit de database zou hebben gehaald. Succes!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.