skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Thienden in Erp

Johan van der Elsen vertelde op 30 september 2012 om 20:29 uur
Beste lezers,
Bij het doornemen van de gescande schepenprotocollen van Erp ben ik al enkele keren tegengekomen 'In de Schijff thiende'. Een voorbeeld hiervan is terug te vinden in de gescande bronnen/Erp/1645-1650/algemeen schepenprotocol, scan 283: 'ackerlant gelegen binnen de parochie van Erp ter steede bij de wijntmoelen in de Schijff thiende. Kent iemand de betekenis van Schijff? Is dit een familienaam? Ik ben benieuwd of iemand dit weet. Alvast dank!


Reacties (6)

Norah zei op 1 oktober 2012 om 11:41
Zou dat niet een gepacht stuk land kunnen zijn?
Jan van der Biezen zei op 1 oktober 2012 om 18:30
Mensen moesten tienden betalen aan de kerk aanvankelijk, later aan de staat, tot ze afgeschaft werden. dorp heeft zo zijn tienden, die onderverdeeld werden. een dorpsbewoner kon een tiende pachten, voor een bepaald bedrag, per opbod werd dat vaak gedaan. Om onderscheid te maken hadden de tienden een naam, zo heb je vaak een grote tiende, kleine tiende, etc. in Erp zal een tiende de schijf tiende genoemd zijn, mogelijk omdat dat deel van het dorp bekend stond als Schijf. Mogelijk kan iemand die de toponymie van Erp beter kent, dit bevestigen?
Jan van der Biezen zei op 1 oktober 2012 om 18:36
Beste Johan,
Boeren moesten eentiende van de oogst afdragen aan de heer van het dorp. Er waren in een dorp vaak meerder tienden. Ze kregen een naam, zo bijvoorbeeld de Grote tienden, de kleine tienden, de wolfdijkse tienden (voorbeelden uit Nuland). De schijf tiende zal mogelijk de naam van het gebied zijn waar de tiende over geheven werd. Deel van een dorp dus. Mogelijk dat iemand van de heemkundekring van Erp je hierbij kan helpen.
Met vriendelijke groet
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 1 oktober 2012 om 20:27
Johan, Norah en Jan,

Een tiende was een zoort belasting. Thomas van Duijnhoven - secreatis van Cuijk - die met een familielid van mij - Anna Barbara Lemmens was getrouwd - heeft een boek geschreven in ca. 1810 over Tienden - ik denk dat een copie daarvan in het archief in Den Bosch ligt - dus misschien is het mogelijk op dit web er iest over te vinden ??

Veel succe,
Gerard
Helena zei op 1 oktober 2012 om 20:58
Ik neem aan dat het Johan meer gaat om het woord 'Schijff' en dat tienden hem wel bekend zullen zijn. Tienden idd dikwijls in combinatie gebruikt met andere namen zoals Jan al schreef.

Het woord 'schijf(f)' als toponiem komt meer meer. Kijk je even via google dan vind je dit in meerdere plaatsen; via google books bijv. dan kom je een uitgave tegen' Laatmiddeleeuws Landschap en Veldnamen in de Baronie Van Breda'. Gaat weliswaar over omgeving Breda, maar daarin wordt mede verwezen naar het gebruik van deze naam in andere plaatsen. Ik neem aan dat het in Erp ook om de naam van een gebied ging en door de vorm mogelijk die naam gekregen had.

Uit testament, Erp, 1767:
Beschrijving: Jan Cornelis van Schijndel, jongman 27 jaar. Legaat aan zijn zus Antonetta Cornelis van Schijndel gehuwd met Jan Janse van Lankvelt een huis, schop, bakhuis, hof en aangelegen land en groes in het Hurkske, hooiland op Cox; aan zijn broer Jasper Cornelis van Schijndel teulland en groes in het Hurkske, teulland omtrent de windmolen, genaamd de Schijff, hooiland in Sonnendonk en benoemt hen tot universele erfgenamen.'
Johan van der Elsen zei op 1 oktober 2012 om 22:21
Allen dank voor de reacties. Tienden zijn me inderdaad welbekend. Helena, mooi dat je de naam teruggevonden hebt in een Erp's testament uit 1767. Hieruit blijkt dat inderdaad land (teulland) de naam Schijff had.
groet, Johan

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.