skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Tweeling met dezelfde voornaam

Berry Vissers vertelde op 13 juli 2023 om 11:03 uur
Een doopinschrijving op 23 oktober 1768 in Middelbeers, vermeld een tweeling (Gemini) die beide Joannes ( Joannes et Joannes ) gedoopt worden. Beide hebben wel verschillende getuige. Is dit normaal of is er een fout gemaakt door de pastoor of heeft iemand nog een andere verklaring.

Berry

Reacties (12)

Helena zei op 13 juli 2023 om 11:51
Mogelijk wilden de ouders beide grootvaders vernoemd zien.? Ze waren waarschijnlijk in dagelijks leven met verschillende voornamen bekend. Bijv. Jan en Hannes. De pastoor paste dat dan bij doop en in doopregisters aan naar een Latijnse voornaam…beiden werden Joannes.
Egbert zei op 13 juli 2023 om 12:04
Kinderen met dezelfde doopnaam kwamen vaker voor. Ter onderscheiding kregen ze, zoals Helena al vermeld, een andere roepnaam. Ook kwam het voor dat ze als Jan de oudste en Jan de jongste later door het leven gingen.
Een tweeling met dezelfde naam blijft toch wel hoogst uitzonderlijk.
Maurice Roefs zei op 13 juli 2023 om 12:52
Je kunt natuurlijk ook kijken of beide kinderen volwassen zijn geworden? Wellicht overleden in de tijd van de burgerlijke stand. Indien dat het geval is, dan blijkt uit de (eventuele) overlijdensakten wel met welke naam (Jan, Hannes, Johannes of welke variant dan ook) ze door het leven gingen.
Of wellicht is er een akte uit het rechterlijk archief van voor 1811 (bijvoorbeeld erfdeling) waarin beiden genoemd worden?
Berry zei op 13 juli 2023 om 21:12
Bedankt voor info en tips.
Ik denk dat Helena er dicht bij zit. Beide opas heten Joannes of Jan. Tevens zijn het ook de eerst geborene in de familie.
Norah zei op 14 juli 2023 om 00:11
Ik kan me niet voorstellen dat dit goed is vanwege het feit dat dit ook een tweeling is.
Dorethé zei op 14 juli 2023 om 09:49
Jan en Hannes in één gezin, of Jan en Johan, ouwe Jan en jonge Jan, het komt allemaal voor. Of een Harrie en een Henk of vroeger een Hent en een Driek die officieel allebei Henricus heten, vooral als beide opa's een Joannes of Henricus waren.

Twee meiden met min of meer dezelfde naam in één gezin komt ook vaker voor. We hebben hier op het forum al vaak gezien dat Joanna, Anna, Maria en Joanna Maria in één gezin voor kunnen komen en vervolgens door elkaar gebruikt werden. Roepnamen zijn dan bijv Jenneke, Anneke/Enneke, Marie/Marij, Jennemarie of Annemarij. Zie deze recente post als voorbeeld : https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/hier-lijkt-iets-bijzonders-aan-de-hand-te-zijn.

Het bijzondere hier is dat het om een tweeling gaat. Wanneer de jongens een jaar na elkaar geboren waren, beiden Joannes waren genoemd en beiden volwassen geworden, dan had niemand dat vreemd gevonden.
Norah zei op 14 juli 2023 om 12:12
Is mij bekend, maar ik blijf twijfelen...

Ouders van deze tweeling waren Wilhelmus Timmermans en Aldegundis Visschers.
* 23-10-1768, Middelbeers. afb. 219.
Dit voor forumleden die dit nader willen onderzoeken.
Wies zei op 14 juli 2023 om 22:11
Het klopt toch echt, een van de kinderen overleed na ruim twee maanden, de ander werd volwassen en vestigde zich te Turnhout.
Michiel zei op 15 juli 2023 om 14:27
Toch heeft Norah een punt. De identiteit van elk van de tweeling valt niet meer met zekerheid vast te stellen. Welk kind van de twee overleed na ruim 2 maanden en welk kind werd volwassen. Was het Johannes 1 of Johannes 2 die na enkele maanden overleed? Was het Johannes 1 of Johannes 2 die volwassen werd? Het draait in de wetenschappelijke genealogie in essentie bij elke bron om het vaststellen van de 'identity'.
theo zei op 15 juli 2023 om 16:38
De identiteit van een tweeling is nooit vast te stellen, als de tweelingkinderen van hetzelfde geslacht zijn. Als de tweelingkinderen Johannes en Petrus heten, hoe weet je dan als ze in de wieg liggen wie Johannes is en wie Petrus? Een oplettende moeder heeft misschien een moedervlekje op het neusje van Johannes gezien (welk vlekje ontbreekt bij Petrus) en dan heet dat kind voortaan Johannes. Maar is dat kind ook als Johannes aangegeven of was het toch Petrus? En zo kunnen we nog even doorgaan met drielingen en vierlingen. Overigens is er bij geboorte van tweelingen vaak sprake van medische wonderen. Als je de geboorteakten moet geloven worden tweelingen vaak op hetzelfde tijdstip geboren, en dat komt omdat de geboortetijdstippen op een kwartier nauwkeurig worden vermeld. Ik heb nog nooit een geboorteakte gezien, waarin staat dat een kind om 12 minuten over drie is geboren of om 23 minuten voor 5.
Berry zei op 21 juli 2023 om 12:03
Dezelfde doopnamen vind ik ook regelmatig. Ik ga er in de regel van uit dat het oudste kind dan is overleden en het daarna geborene kind weer de naam van het overleden kind krijgt.
Ik vind echter niet altijd een overlijdensakte.
Cees Prinsen zei op 21 juli 2023 om 19:51
Iets anders:
Ioannes Goropius Becanus was een beroemde geleerde uit Hilvarenbeek.
Zijn dochters heetten Becania en Goropia.
Nu zag ik een tiental jaren geleden een geboorte aankondiging van: Becania en Goropia!!
Maar waar was dat ook alweer (het was dacht ik wel in Brabant. Wie weet meer?
Cees Prinsen
Hilvarenbeek
06 306 123 50

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.