skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Uit het Eindhovens Dagblad: Teutenfilm op komst

Maria Verbroekken vertelde op 31 augustus 2020 om 09:20 uur
Budelse filmmakers Ronny en Relinde Buteneers: ‘De Teuten waren 400 jaar geleden een soort Bol.com’
BUDEL - Ronny en Relinde Buteneers uit Budel-Dorplein verruilden de bakkersbranche voor de filmwereld. Met hun eerste grote productie Gelukzoekers uit onze grensstreek willen ze de geschiedenis van de Teuten bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Roy de Leijer 25-08-20, 17:00 Bron: ED
17
3
In de Nederlandse en Belgische Kempen herinneren onder meer straatnamen, statige panden en namen van carnavalsverenigingen aan deze rondreizende handelaren. ,,Maar het achterliggende verhaal kennen veel mensen niet”, zegt Ronny Buteneers. Samen met zijn echtgenote Relinde legt hij op dit moment de laatste hand aan de ­docufictiefilm.

Maandenlang van huis
De Teuten waren van boerenorigine. Vanaf de zeventiende eeuw vormden ze strak geleide handelscompagnieën, veelal families, die vanuit een dertiental Kempische dorpen, waaronder Lommel, Bergeijk, Budel, Hamont en Luyksgestel opereerden. Daarvandaan trokken ze naar hun handelsgebieden in Nederland of daarbuiten, zoals het Roergebied en Noord-Frankrijk. Vaak waren de Teuten maandenlang van huis.

Net als destijds de boeren gooiden ook Ronny en Relinde het roer compleet om. Na ruim twintig jaar stopten ze twee jaar geleden met bakkerij ’t Bolleke in het centrum van Hamont. Sindsdien richten ze zich met hun filmbedrijf Cutfilms volledig op het maken van documentaires over de geschiedenis van de streek. Ronny: ,,Het maken van films zit in het bloed. Het was een ver doorgedreven hobby.”

400 jaar geleden
Tien jaar geleden raakte hij gefascineerd door de Teuten. ,,Eigenlijk zijn het een soort voorlopers van Bol.com. Zij ontwikkelden vierhonderd jaar geleden al een nieuw soort distributiesysteem. De geschiedenis herhaalt zich steeds opnieuw. Dat is ook de reden dat ik historische films wil maken”, zegt Ronny.

In de film wordt een teutenfamilie door de eeuwen heen gevolgd. Relinde: ,,Het is ’n cinemawaardige film geworden waarin we de kijker op een begrijpelijke manier, zonder brei aan jaartallen, meenemen in vierhonderd jaar teutengeschiedenis.” Ronny: ,,Ik hoop dat iedereen door het verhaal wordt gegrepen. Zelf kan ik het waarschijnlijk pas loslaten als het project erop zit.”

Brabantsedag
Met behulp van re-enactment en vrijwilligers werden de kosten van de productie beheersbaar gehouden. Ook deskundigen en nakomelingen van Teuten komen aan het woord. Er is op veel locaties in de regio gefilmd, onder meer bij Kasteel Geldrop en Het Keizershof in Kaulille, een 400 jaar oude teutenboerderij. Voor de kleding werd geput uit de collectie van de Brabantsedag in Heeze. Relinde: ,,We hebben veel geluk gehad. De massaopnames met de acteurs zaten er net op toen in maart het coronavirus uitbrak. Voor de beelden die we daarna hebben opgenomen was het virus juist een voordeel, want het was vaak heel rustig op straat.”

De première staat voorlopig gepland voor 22 oktober. Daarna maakt de film een rondgang door de regio.

Reacties (1)

Jeanne1 zei op 31 augustus 2020 om 13:23
Dank je wel, Maria.
Niet alleen in Noord-Brabant en België woonden teuten, maar ook in Limburg, b.v. in Weert en Nederweert. Van daaruit trok men ook naar Noord-Duitsland en soms zelfs naar Denemarken.
Ik ben benieuwd naar de film.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.