skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Van Gansewinckel in Mierlo en Nuenen

Willem Nabuurs
Willem Nabuurs vertelde op 5 februari 2018 om 07:40 uur
Weet iemand of en hoe Arnoldus Hendrick Aerts (gehuwd met Cornelia Jan Franssen van der Linden, liet tussen 1694 en 1702 drie kinderen dopen in Mierlo en verhuisde daarna naar Nuenen), stamvader van de "Nuenense" van Gansewinckels, verwant was met zijn tijd- en naamgenoot Arnoldus Henrick Aerts van Gansewinckel (schepen van Mierlo, gehuwd met Maria Jansen Verdonschot/Verdunsent, liet tussen 1678 en 1686 vier kinderen dopen te Mierlo en overleed voor 16 januari 1701), stamvader van de "Mierlose" van Gansewinckels? Het kan natuurlijk ook gewoon toeval zijn (de Gansewinckel was kennelijk een hoeve onder Mierlo die uiteraard verschillende bewoners kan hebben gehad in de loop van de zeventiende eeuw), maar het gebruik van dezelfde voornamen, patroniemen en geslachtsnaam doet verwantschap vermoeden. Hoe (broers, halfbroers, neven, achterneven) is mij tot op heden echter nog niet duidelijk geworden.

En kent iemand de tekst van de akte van 16 januari 1701, waarin kennelijk Maria Jansen Verdonschot de weduwe van Aert Henderickx van Gansewinckel wordt genoemd? Ik neem aan dat het om ofwel een akte uit het notarieel archief van Mierlo ofwel de schepenprotocollen van Mierlo gaat, maar weet dat niet zeker. Helaas heeft het RHCe bij mijn weten nog geen regesten van die archieven online staan.

Reacties (25)

Norah zei op 6 februari 2018 om 12:20
Godefridus Aerts van Gansewinckel! x Joanna Matthijs van Hoof laten in Mierlo dochter Cornelia op 23-01-1733 dopen.
Grootmoeder paternel Cornelia Jansen is hier meter.
Het gaat hier om Godefridus * 1694 te Mierlo.

Kan het ook niet zijn dat Arnoldus Henricus Aerts twee maal getrouwd is geweest?
Mvg.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 6 februari 2018 om 12:43
hendrik nr. 1 kreeg in 1694 een zoon Godefridus bij Cornelia van der Linden en in 1702 een zoon Johannes (blijkt uit de DTB van Mierlo)
hendrik nr. 2 overleed echter voor januari 1701 omdat toen zijn echtgenote Maria Verdonschot als weduwe werd aangeduid (heb ik niet uit primaire bronnen maar 15 jaar geleden ooit eens opgepikt uit een kwartierstaat die ondertussen niet meer online terug te vinden is)

Als die verwijzing naar die akte uit 1701 correct is kan het dus niet om één en dezelfde persoon gaan die twee keer gehuwd is geweest (er van uitgaande dat bigamie ook in die tijd niet voor kwam)

Vandaar ook mijn vraag over de inhoud van die akte uit 1701. Want op basis van de informatie die ik nu (uit tweede hand) heb zou daaruit moeten blijken dat Maria Verdonschot in 1701 weduwe was van Hendrick Aerts. Maar als die informatie incorrect is en juist het omgekeerde het geval was (Hendrick Aerts nog in leven en weduwnaar van Maria Verdonschot) dan verandert het hele plaatje. In dat geval zou het weer wel om dezelfde persoon kunnen gaan

De peetouders bij de dopen van de kinderen van de beide Hendriken duiden overigens ook op twee verschillende vaders:
- Hubertus, Johannes (1), Jacobus, Henricus en Adrianus treden onderling op als peetouders bij de dopen van elkaars kinderen
- Godefridus/Gregorius en Johannes (2) treden eveneens onderling op als peetouders bij de dopen van elkaars kinderne
- maar Gregorius en Johannes (2) treden niet op bij de dopen van Hermanus, Johannes (1), Jacobus, Henricus en Adrianus en vice versa
Dus dat suggereert dat het niet om één groot gezin van broers en halfbroers gaat maar om twee verschillende gezinnen met twee verschillende vaders
Norah zei op 6 februari 2018 om 16:24
Je hebt gelijk wat die akte betreft. Of je zou het overlijden van Maria Jansen Verdonschot tussen 1686 en 1694 moeten kunnen vinden. (Met Hendricus bedoel je neem ik aan Arnoldus).
Zelf blijf ik bij mijn eerste gedachte, er zijn teveel overeenkomsten en bewijzen.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 6 februari 2018 om 16:54
Norah, je hebt uiteraard gelijk. Daar waar ik het had over Hendrik bedoelde ik uiteraard Arnoldus (en ipv Hermanus bedoelde ik Hubertus). Ik was net iets te snel met m'n antwoord.

Helaas ontbreken de begraafregisters van Mierlo voor de periode 1674-1693, dus een eventueel overlijden van Maria Verdonschot ga ik niet vinden. Huwelijken zouden er wel moeten zijn, eens kijken of ik daar wat kan vinden.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 6 februari 2018 om 17:07
26 januari 1687: huwelijk van Arnoldus Hendricx uit Mierlo met Cunera Jansen uit Stiphout voor getuigen Joannes Fransen en Theodorus Peters. Die Cunera Jansen en getuige Joannes Fransen moeten wel bijna Cornelia Jan Fransen van der Linden en haar vader Jan Fransen van der Linden zijn, zou je denken...

Helaas geen aanduiding van ofwel weduwnaar ofwel jongeman, dus wat dat betreft zegt het niets. Maar chronologisch zou het net kunnen, aangezien het jongste kind van Maria Verdonschot op 22 augustus 1686 gedoopt werd
Norah zei op 6 februari 2018 om 17:20
Kan kloppen, nog twee kinderen gedoopt met moeder Cunera.
Ik weet niet of je achter het schepenhuwelijk kunt komen, staat vaak meer bij.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 6 februari 2018 om 22:04
Ik heb teruggevonden waar die vermelding uit 1701 vandaan komt. Niet van Internet, maar uit een artikel van drs Schampers in De Brabantse Leeuw van 1995 over de familie Van Gansewinkel (pag. 219 e.v.).

Daar staat op pag. 221: "Aert was getrouwd met Maria Jans Verdonschot, dochter van Jan Huijberts Verdonschot en Lucia Jacobs Weijers. Er rees een geschil over de erfenis van Jan Huijberts Verdonschot , dat eindigde in een akkoord op 16 januari 1701. Marie werd daarin bijgestaan door haar zonen Jan en Huijbert. Bij de verdeling van de boedel op 24 maart 1710 van Jan Huijberts Verdonschot en Sijke Jacobs worden de kinderen van Aert Henrick Aerts opgesomd: Jan, Huijbert, Hendrick, Jacob en Ariaen" (bron voor de akte van 1701: Streekarchief Deurne, Mierlo, R74 en voor de akte van 1710: Streekarchief Deurne, Mierlo, R75)
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 6 februari 2018 om 22:31
Ik vermoed dat ik zelfs het antwoord op mijn vraag nu gevonden heb met dank aan het artikel van Schampers.

Die vermeld namelijk ook dat een halfzuster van Arnoldus Henrick Aerts, Goortje, gehuwd was met Henrick Aert Joosten van Hoof. Zowaar een verwante Henrick Aerts. Wat als die nu ook een zoon Arnoldus had...

En ja hoor, bij de dopen in Mierlo vind ik:
- Arnoldus, gedoopt oktober 1660 ("tribus septimanis ante festum omnium sanctorum 1660"), zoon van Henricus Arnoldus Judocus en Godefrida

Ik vermoed dat deze Arnoldus Henrick Aerts de geslachtsnaam van zijn moeder overnam en zich dus ook van Gansewinckel ging noemen. Dat gebeurde meer, Schampers zelf vermeld dat een zwager van Arnoldus Henrick Aerts, Lambert Jacobs van de Goor, zijn eigen geslachtsnaam liet vallen en zich van Gansewinckel ging noemen. Zelfs de kinderen uit zijn tweede huwelijk, die geen enkele bloedverwantschap met de van Gansewinckels hadden, bleven die geslachtsnaam voeren. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat Arnoldus Henrick Aerts, die via zijn moeder een kleinzoon was van een bewoner van de hoeve Gansewinkel, zich ook naar die hoeve ging noemen.

Dit zou ook de naam Godefridus verklaren voor een van de zonen: die zou dan niet genoemd zijn naar een grootvader, maar naar grootmoeder Goortje (Godefrida).

Ik ben benieuwd of je kunt meegaan in deze redenering Norah.
Norah zei op 7 februari 2018 om 11:59
Dag Willem,

Ik moest hier eens goed voor gaan zitten:) Curieuze samenloop van omstandigheden, maar ik wil het wel aannemen. Geen tweede huwelijk.
Godefridus is dus een zoon van Arnoldus etc. met Cornelia(Cunera) Franssen of Janssen. Hij trouwt ook weer met een van Hoof.
Er was trouwens ook nog een Agnetis van Gansewinckel(3e patroniem Joosten),zuster van Godefridus.
Maar ik moet zeggen, een ingewikkelde zaak.
Mvg.
Hans Vogels zei op 12 februari 2018 om 08:44
Henrick Aert Joosten x Goortje Henrick Aerts van Gansewinckel:
dr Maria, x 1681 Mierlo, Jan Theunis van de Goor (9 kinderen 1682-1702);
dr Wilhelma, x 1687 Mierlo, Goort Jan Wouters van de Poel (6 kinderen 1689-1701).

Arnold Joosten Wijnands x Aleijda Matthijssen
- Petrus * 2-5-1632 Mierlo
- Henricus * 16-9-1635 Mierlo

2e huwelijk?
Henrick Aert Joosten x Catharina Lenderts.
ot.RK 16-4-1679 Mierlo (Antonius Wijnders & Gerardus van Revenseyn)
tr. RK 31-4-1679 Mierlo (Joes Antoni & Gyselbertus Gorts)
Hans Vogels zei op 12 februari 2018 om 08:48
Willem@
>> 26 januari 1687: huwelijk van Arnoldus Hendricx uit Mierlo met Cunera Jansen uit Stiphout voor getuigen Joannes Fransen en Theodorus Peters.<<

Er is ook nog een tr. RK 2-2-1687 Stiphout
Hans Vogels zei op 12 februari 2018 om 09:39
Ik vermoed nu dat het patroniem Wijnands bij Arnold Joosten Wijnands, zoals ik dat van mijn aantekeningen heb overgenomen, een foute conclusie is.

Arnold Joosten zou goed een zoon kunnen zijn van
Joost Henrick Delis Verheyden en
Catharina Aerts van Hove.

Het zou kunnen verklaren waarom hij of zijn zoon Henrick, later incidenteel van Hoof worden genoemd.

Over de familie Van Hoof/Hove wat een en ander te vinden op de volgende pagina.
https://www.genealogieonline.nl/stambomen-van-hoof-en-van-der-ligt/I2179.php

De Mierlose periode lijkt wel grondig gedaan. De periode voor 1430 lijkt hier en daar voor verbetering vatbaar. Over de tussenliggende periode doe ik geen uitspraak. Ik heb de genealogische gegevens nog niet voldoende kunnen bestuderen.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 13 februari 2018 om 12:54
Hans, dank voor de aanvullingen. Met name die Van Hoof informatie is heel interessant, daar was ik zelf nog niet op gestuit.

De door jou genoemde Maria x Jan Theunis van de Goor had ik vorige week zelf inderdaad ook al "ontdekt". Bij haar inschrijving in het begraafregister werd zij Maria Hendrickx van Gansewinckel genoemd. Dus in ieder geval één van de kinderen van Hendrick Aert Joosten en Goortje van Gansewinckel noemde zich zelf ook van Gansewinckel, waardoor het niet onwaarschijnlijk is dat haar broer Aert hetzelfde deed. Wat mij betreft nog een extra argument waarom die broer Aert dezelfde persoon is als de Arnoldus Henricus Arnoldus die in mijn ogen de vader moet zijn geweest van de Nuenense broers en zussten Agnes, Goort, Marie en Jan Aerts van Gansewinckel
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 13 februari 2018 om 17:26
Hans, het patroniem Wijnands wat je hebt staan voor Arnold Joosten komt denk ik vanuit de doopinschrijving van de oudste zoon Petrus. Daar heet de vader Arnoldus Judocus Guinandus. Dus het lijkt er op dat dat patroniem wel correct is en dat Arnold Joosten dus geen zoon is van Joost Henrick Delis Verheyden en Catharina Aerts van Hove
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 13 februari 2018 om 20:08
Hans, de door jou genoemde Stamboom van Hoof geeft de volgende lijn
1. Arnoldus Jan Henrick Jan Jan van HOVE (+1633) x Catharina MATTHEUSEN
2. Johannes Henrick Jan Jan Aerts van HOVE (+ na 1569) x N.N.
3. Henrick Jan Jan Aerts van den HOVE x N.N.
4. Johannes (Jan) Jan Aerts van den HOVE x N.N.
5. Elisabeth (Lysbeth) Hendrik van de VENNE (+ na 1477) x Johannes (Jan) Arnt Willem van den HOVE
6. Elisabeth Thomas Gooswijns van EIJNDHOVEN x Henrick Arnts Hillegondensoen van de VENNE
7. Margriet Claes Gevart van DOERNE (+ ca. 1465) x Thomas Goossen Maes van AUDENHOVEN
8. Nicolaes (Claes) Evert Gervards van DOERNE (+ voor 1432) x Catharina Happen des MOREN
9. Everard (Evert) Gevards van DOERNE x Elisabeth (Lysbeth) Niclaes SCILDER
10. Catharina (Kathlynken) van den BOGAERT (+ ca. 1352) x Gheijvardus (Ghevart) Emondszn. van DOERNE
11. Rutger (Rover) Gooswijn Moedelssoon van den BOGAERT (+ ca. 1315) x Gertrudis Goyartsdr. van BUSSEL

Generaties 10 en 11 ken ik uit jouw boek over de Heren van Mierlo. In hoeverre zijn de overige generaties in jouw ogen betrouwbaar?
Hans Vogels zei op 15 februari 2018 om 01:42
Hallo Willem,
Het is een lachertje hoe serieuze informatie in de loop der tijd verkracht en verknipt wordt. Daar hoeven we ons echter niet druk over te maken. Meteen na generatie 1 gaat het al fout. De oudst bekende Mierlose Van Hoof (op dit moment dan) is een Arnold van Hoof (in tal van schrijfvariaties) gehuwd met Catharina Mattheusen. Zijn patroniem wordt niet genoemd in de vele citaties. De link met Son is op dit moment wishful thinking. Kijken we echter naar de huwelijksschattingen van zijn kinderen dat lijkt zoon Arnold de oudste van allemaal te zijn met een huwelijk al rond 1606. Gezien diens aanduiding AERT AERTSSEN van HOVE de Jonge ga je al snel denken aan dat er ook een Aert Aertssen van Hove de oude moet zijn, zijn vader wellicht? Die aanname kan echter foutief zijn. In het Helmondse schepenprotocol R.246 zien we dat deze Aert Aertssn van Hove in 1606 ook als Aert Janssen van Hove wordt aangeduid. Kortom we worden nog niet veel wijzer. Op basis van de getoonde informatie op de genoemde website dan! Ik denk dat we echt in de wat oudere Mierlose Rechterlijke protocollen moeten gaan speuren. In Helmond wordt je niet veel wijzer.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 15 februari 2018 om 09:22
Bedankt Hans. Helemaal duidelijk, daar ga ik dus verder geen tijd aan verspillen
Annette zei op 15 februari 2018 om 12:51
Ooit lang geleden, nog in de "Isis-Helmond"tijd heb ik eindeloos in aktes enz. gezocht naar een verwijzing of aansluiting van de Mierlose Van Hoof met die uit Son en helaas nooit ontdekt. Het is inderdaad whishful thinking of beter gezegd "nattevingerwerk".
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 31 maart 2018 om 22:08
Hans, ik loop nu in die Stamboom Van Hoof op genealogieonline.nl tegen nog een reeks aan die aansluit op middeleeuwse adel:
1. Peter Cornelis Arnoldus van HOOFF, president-schepen van Mierlo, begraven 1724 te Mierlo
2. Maria Joannis van der EYNDE
3. Catharina (Lijske) Gevert PEGS
4. Gevert Joannes PEGS
5. Maria Gevert Willemsdr. van DOERNE
6. Gevert Willem Jan (Geefken d'n Heilige) van DOERNE
7. Willem Janszn. van DOERNE
8. Johannes (Jan) Gevaert Willems van DOERNE, heer van Deurne
9. Gevardus (Gevaert) Willem Gevards van DOERNE, heer van Deurne x Jutta Jansdr. van BRUHEZE

Helaas wederom weer geen enkele bewijsvoering voor deze generaties.

Zitten hier ook weer onbetrouwbare schakels in of is deze reeks wel betrouwbaar?
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 1 april 2018 om 15:04
Ik denk dat ik na een dagje onderzoek op internet en in m'n tijdschriften/jaarboeken collectie inmiddels zelf het antwoord min of meer heb gevonden.

Generaties 5-9 zijn beschreven in het artikel van W. Wijnaendts van Resandt in het Jaarboek van het CBG van 1987 in zijn artikel over de familie Van Doerne.

Generaties 3-5 volgen uit de volgende akte uit het RA van Deurne:
Op 15 april 1587 vond de erfdeling plaats van de nagelaten goederen van wijlen Jan Pegs en Maria Gevert Custers door de kinderen en kleinkinderen. Anna Jan van den Ravenacker, weduwe Gevert Jan Pegs, geassisteert door haar zonen Willem en Jan en haar schoonzoon Jan Cornelis van den Eijnden, mede voor hun andere broers en zusters. Verder Heer Jan Pegs, Willem Jan Pegs en Mathijs Janssen van de Cruijs gehuwd met Meriken Jan Pegs. Anna de weduwe van Gevert Jan Pegs erft een dries op het Kerkeijnd. Heer Jan Pegs erft het grote oude huis in het Doirp of Veltheuvel. Willem Gevert Pegs o.a. land op de Wolfsberg en hooiland "den Bocht" te Vlierden en Mathijs van de Cruijs erft het kleine huisje in het Doirp (Schepenprotocollen Deurne, R 84 fol. 103)

Generatie 1-2 wordt gegeven door de volgende akte:
Op 8 februari 1676 waren Joannes Cornelis van Hooff en Petrus Cornelis van Hooff erfgenamen van Peter Hans Vermeulen gehuwd met Meriken Janssen van den Eijnde (Schepenprotocollen Helmond, fol. 148v-150v)

Blijft over het bewijs dat 2 een dochter was van het echtpaar Jan Cornelis van den Eijnden en Lijske Gevert Pegs. Kent iemand een akte waaruit deze link blijkt?
Hans Teffer zei op 22 januari 2020 om 18:45
Beste mensen, Maria Johannesdr. (Jans) Verdonschot is een kleindochter van mijn voorvader in de 11e generatie. Ik heb via MyHeritage een DNA sample laten afnemen, dus als dit kan helpen om te kijken hoe de bloedlijnen lopen hoor ik dat graag. Ik zie ook veel verschillen in de diverse stambomen na Arnoldus Henrick van Gansewinckel, dus zou hier graag duidelijkheid over krijgen. Als een van de nazaten geen DNA match met mij heeft, kunnen we misschien beslissingen nemen in de stamboom
Peter van de Laar zei op 23 januari 2020 om 05:15
Rond de afstamming van de Lieshoutse (Bavaria) familie Swinckels, kom ik steeds onderstaande passage tegen:
“Marten Aert Swinckels was hoevenaar op de Nieuw Kemenade, Helmond. Zoon van Arnoldus Martinus Aerts, (overl. 10 dec, 1617 te Gerwen, 73 jaar) en Jenneken Henricks, dochter van de pachter van hoeve Swinckel. Deze hoeve, ook wel Gansewinckel genaamd, was gelegen in de buurtschap Spekt te Gerwen en was een van de hoeven van Priorij Hooidonk.
Moet de stamvader van de Nuenense (of Gerwense) van Gansewinckels dan niet vroeger worden gezocht?
zie ook draadje Johannes JOSEPHS uit Lieshout door Christine op 5 april 2014 om 23:00 uur
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 23 januari 2020 om 06:14
voor zover ik het me herinner waren er 2 hoeves de Ganzewinckel in de regio, één in Mierlo en één in Gerwen. De eerste was naamgever voor de Mierlose families Van Ganzewinckel, de tweede voor de families Swinckels. Het gaat dus om verschillende families die niet verwant hoeven te zijn. Al valt het natuurlijk ook niet uit te sluiten dat de twee hoeves hun naam uiteindelijk weer danken aan dezelfde bron.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 23 januari 2020 om 06:19
Hans, ik zou de genealogieën op internet in eerste instantie links laten liggen want daar zitten heel veel fouten in. begin met het artikel van Schampers over de familie van Ganzewinckel in de Brabantse Leeuw uit 1995 en maak dan aanvullingen mbv wat hierboven allemaal staat om de Nuenense familie aan de Mierlose familie te knopen via de vrouwelijke lijn
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 23 januari 2020 om 07:03
Ik heb het artikel van Schampers er nog eens op nageslagen. Dat zegt:

De hier behandelde familie leidde haar naam af van de hoeve Ganzewinkel te Mierlo, niet te verwarren met de onder Gerwen gelegen gelijknamige hoeve die op het Spekt lag, eigendom was van de priorij Hooidonk en in 1650 als kloostergoed werd geconfisqueerd. Gezien het belang van beide hoeven is het zeer wel mogelijk dat verschillende families zonder onderlinge verwantschap hun naam aan een van deze hoeven ontleenden.

Overigens zitten er ook in het artikel van Schampers een paar storende fouten en beperkt hij zich tot Mierlo, terwijl de familie al snel buiten de dorpsgrenzen van Mierlo uitwaaierde. Het is dus raadzaam om ook de door hem aangedragen gegevens wel te toetsen tegen origineel bronnenmateriaal

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.