skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Vermoedelijke doopakte Jan Sijmens gevonden

Arnout van Erp
Arnout van Erp vertelde op 25 september 2014 om 18:57 uur
Beste forumleden.

Er is al veel gesproken in het forum over Jan Sijmens. (trouwt met Jeucx Joannis van de Water en wordt begraven te Oss op 13 maart 1676)
Echter heb ik nieuwe informatie gevonden.
De theorie die toen der tijd gemaakt is, was dat Jan Sijmens een zoon is geweest van Simon Daniël en Joanna Rutgers Jacobs. Deze theorie is gebaseerd op één doopgetuige die overeen komt.
Echter in zowel de akte van 20 februari 1669 als de akte van 1 mei 1674 te Oss worden alle kinderen van dit echtpaar genoemd, behalve het kind Jan. Dit is vreemd. In de DTB boeken van Oss kan ik alle dopen van de kinderen van het echtpaar Simon Daniël en Joanna Rutgers Jacobs terugvinden. Zij laten echter geen Jan/Joannes dopen. Heeft dit echtpaar dan wel ooit een kind Jan gehad?

Ik denk het niet. Ik ben verder in de DTB boeken van Oss gaan kijken en vond wel een andere doop. Op 10 oktober 1610 wordt er in Oss een kind gedoopt met de naam Joes, zoon van Sijmonis Jois en Petronella. Verder staat er in het doopboek van Oss geen andere Joannes, zoon van een Simon uit de goede periode. Dit lijkt mij dus de enige optie.

In de doopakte staat ook nog iets bijzonders vermeld. De moeder van het kind is in de prostitutie (vleselijke zonde, ontucht).

Aangezien Petronella in de prostitutie zit zou het ook heel goed verklaarbaar zijn waarom er geen huwelijk te vinden is. Andere dopen van Simon Joannes en Petronella zijn niet te vinden. Vermoedelijk is Jan dan ook het enigste kind. Hij is vernoemd naar zijn opa Jan, dat was heel gebruikelijk.

Van dit paar Simon Joannes en Petronella ontbreekt buiten deze doopakte elk spoor. Heeft iemand hier toevallig meer gegevens over? of kan hier nog iets over vinden?

Alvast bedankt.

Gr. Arnout

Reacties (5)

Jeroen van Rijswijk zei op 26 september 2014 om 11:45
Arnout,
Mooie hypothese, maar hiervoor ontbreken nog wel directe bewijzen. Afwezigheid in documenten is zelf geen bewijs; ofschoon het in sommige gevallen een hypothese aannemelijk maakt. Dat laatste is hier (nog) niet het geval. Zo vind ik het opvallend dat er geen Petronella als kind van Jan Sijmens en Jeucx Joannis van de Water is.
Heb jij wel de dopen kunnen traceren van de kinderen van Jan Sijmens en Jeucx? (Jan, Harnsken, Jenneken, Marijken, Lijsken, Stijnneken, Teun en Evert)
Gr,
Arnout van Erp
Arnout van Erp zei op 26 september 2014 om 12:37
Beste Jeroen,

Helaas heb ik deze dopen nog niet kunnen vinden. Ze staan in ieder geval niet in het doopboek van Oss. Wel ik bekend dat de Ossenaren in deze periode vaak naar het land van Ravenstein gingen om hun kinderen te laten dopen en te trouwen i.v.m. het verbod om het Christelijk geloof te belijden.

Echter heb ik ook daar nog geen dopen kunnen vinden die overeen komen met de kinderen van Jan Sijmens en Jeucx Joannes van de Water.

Ik denk doordat de moeder, Petronella, in de prostitutie heeft gezeten verklaart waarom Jan Sijmens en Jeucx Joannes van de Water geen kinderen naar de ouders noemen. Er is zowel geen kind met de naam Petronella en ook niet met de naam Simon.

Zolang we de dopen van de kinderen van Jan Sijmens en Jeucx Joannes van de Water nog niet gevonden hebben, hebben we ook geen doopgetuigen en kunnen we niet vergelijken welke hypothese nu daadwerkelijk klopt. Ook heb ik gekeken naar de schepenbank in 1610. Als Jan Sijmens inderdaad van een prostituee afkomstig zou zijn, lijkt het mij logisch dat daarover iets vermeld zou moeten staan in de schepenbank. Echter het jaar 1610 loopt maar tot september. Daarna valt er een gat van twee jaar. Dit is erg jammer.

Gr. Arnout
Jeroen van Rijswijk zei op 26 september 2014 om 14:55
Arnout,
Dat er geen Petronella of Simon als kinderen zouden zijn als kinderen van Jan Sijmens en Jeucx, is geen bewijs dat de moeder van Jan Sijmens ene prostituerende Petronella is. Deze kinderen zouden bv vroeg overleden kunnen zijn (in ieder geval vóór 19-3-1680 toen de erfdeling van Jan en Jeucx werd opgemaakt.)

Enfin, terug naar de kinderen van Jan Sijmen en Jeucx. Ik heb als oudste (eenvoudig weg omdat deze als eerste staat vermeld in de erfdeling) een Jan Jan Sijmens. Deze was zeker getrouwd met ene Jenneken Phlipsen (dr. van Arien Phlipsen). Bij haar krijgt hij in ieder geval één kind (~Maria, 16-12-1688, met getuigen o.a. Evert Jansen [=zeer waarschijnlijk een andere zoon van Jan Sijmens en Jeucx, en dus een oom vd dopeling]).
Verder heb ik nog een vermoeden dat deze Jan Jan Sijmens een tweede keer gehuwd is geweest met ene Gerarda Dirckx Rijnders (gebaseerd op de indexen op het BHIC): ze gingen op 22-10-1695 in ondertrouw en 5-11-1695 huwden ze RK. Het interessante aan deze vermeldingen is dat hier Jan (Jan) Sijmens als tweede patroniem Adams heeft. De kinderen uit dit tweede huwelijk zijn: Joanna (~5-8-1696, vernoemd naar zijn eerste vrouw), Jan (~22-3-1699) en Anton (~21-3-1702). Deze vermeldingen heb ik nog niet gecontroleerd.

Een ander kind van Jan Sijmens en Jeucx is Harnsken. Zij is gehuwd geweest met ene Adam Adriaen Derks. Hieruit zeker drie kinderen, gedoopt in Megen: Simon (!) (~16-1-1675, o.a. als getuige Antonius Sijmon, zeer waarschijnlijk het kind Theunis van Jan Sijmens en Jeucx), Cornelia (~10-9-1676. o.a. als getuige ene Joanna Sijmonis ex Oss(!)[ zeer waarschijnlijk het kind Jenneke van Jan Sijmens en Jeucx) en Joanna Maria (~22-11-1680).

Nog een ander zoon van Jan Sijmens en Jeucx is Theunis, hij was gehuwd met ene Jacoba. Als kinderen heb ik in ieder geval: Rutger (~10-2-1679), Joanna (~10-2-1681, met o.a. als getuigen Jan Jan Sijmens), Jacobus (~19-10-1685, met o.a. als getuigen Adam Adrien). Deze Theunis is een voorouders van mij.

Evert (volgens de erfscheiding van 1680 de jongste van de kinderen van Jan Sijmens en Jeucx) was gehuwd met ene Joanna en krijgen de volgende kinderen: Jan (~23-6-1683, getuigen Daniel Sijmens en Jacoba Antonius Joannes [=vrouw van Theunis], Maria (~26-12-1684), Anna (~17-10-1686), Jacobus (~8-7-1688, getuigt o.a. Antonius Joannes [=Theunis]), Arnoldus (~13-2-1690, getuigt o.a. Jan Jan Sijmens) en Jacobus (~1-9-1691, getuigt o.a. Jan Jan Sijmens).

Kortom, er is genoeg bewijs voor de onderlinge samenhang van de kinderen van Jan Sijmens en Jeucx. En dat Oss zeker vanaf 1675 de woonplaats was van deze familie.

Ook lijkt de naam Sijmon belangrijker te zijn dan alleen maar het patroniem van Jan: er zijn nog anderen die dit patroniem gebruiken (Daniel bv). Kortom, ik die nog wel wat mogelijkheden om verder te komen.
Hoe zie jij dit?

Gr, Jeroen
Norah zei op 26 september 2014 om 17:04
Als hier het woord "fornicatio" gebruikt wordt, dan kan dit ook ontucht in de betekenis van overspel zijn. Het kind in kwestie was buitenechtelijk.
Jeroen van Rijswijk zei op 26 september 2014 om 17:09
... en zal op die reden dan bij een erfdeling van de goederen van de vader (en stiefmoeder) niet meedoen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.