skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

voorouders en wapen

gijs de waal vertelde op 8 maart 2014 om 17:15 uur
borgmeester van Wijk bij Heusden in 1595 adriaan de wael

Reacties (15)

Dorethé zei op 9 maart 2014 om 00:46
Gijs, wat is je vraag? En wat weet je al?
Norah zei op 9 maart 2014 om 12:33
Zie:
edewaal.me/de-waal-parenteel/

Voor een familiewapen, zoeken bij het CBG(online).
Gijs de Waal zei op 15 september 2014 om 16:40
ik ben op zoek naar het stempel of wapen wat adriaan de wael in 1595 als borgemeester gebruikte. Dit is niet via het CBG terug te vinden. De website edewaal.me is van mij. Daar is ook het parenteel de waal terig te vinden.
Henk zei op 15 september 2014 om 18:55
"terig te vinden"
Wat betekent "terig te vinden"? Als je informatie wilt zul je eerst het nodige moeten delen. En je vraag moeten uitleggen. Met de info die je al hebt. That's the way it goes.
Ook al zijn onze superdames Dorethé en Norah als altijd bereid om mee te zoeken, jij zult echt wel wat duidelijker moeten zijn.
Ik kan me daar zo aan ergeren. Sorry.
Gijs de Waal zei op 15 september 2014 om 20:22
Sorry voor het slechte typ werk. Mijn vingers willen gewoon af en toe niet.
Hieronder het eerste deel van de stamboom de Waal uit Wijk bij Heusden.
Wat wordt bedoeld met That's the way it goes? Ik neem aan dat ik wat meer moet laten zien waarnaar ik op zoek ben. Het oudste familiewapen dat we kennen dateert waarschijnlijk van de jaren van de 19e eeuw. Bijgaand een foto van het stempel door Johannes Hendrik de Waal 1797-1858 gemaakt: het spijt me maar het lukt niet om een foto te plakken in deze tekst. Zie: www.edewaal.me/johannes hendrik de waal.

In ieder geval ben ik op zoek naar het wapen of zegel die Adriaen Dirckzn. de Wael, geb. Wijk ca 1559, Borgemeester te Wijk ( 1595) mogelijkerwijs heeft gebruikt.

I Lambert ( Gerritszn?) de Wael, geb. 1480/90 tr. NN

II Dirck Lambertszn. de Wael, geb. ca. 1510/20 tr.
Heijlken Gerritsdr. Bacx, geb.ca.1510, dr. van heer Gerrit Adriaenszn. Bacx. Zij hertr. Adriaen Corneliszn.
Kinderen:
a) Dirck, geb. ca. 1538 Wijk, kerkmeester te Wijk 1595 tr. Egbertjen Ottensdr.wed.van Jan van Eijndhoven
b) Aeltgen, geb Wijk ca. 1545,overl 1635 tr. Michiel Huybertszn. van Kerckwijck
c) Lambert, geb. Wijk ca. 1545 volgt IIIa
d) Adriaen, geb. Wijk 1559 volgt III

Heusden R413 fol. 27 1579:
Wij, Dirick Loeff Henricxsen ende Merten Jacobsen van Wijck, schepenen in Heusden tuijgen onder zegelen dat Gerrit Back Adriaansz gelooffden Adriaan Geeselssoon vierdalven Carolus gulden siaers erfftijns erfflijcken ende alle jaer te gelden…. Dalts te weten op ende vuijt een geseet metter timmeringhe daerop staende groot dorhalve mergem lands gelegen inden banne van Wijck, Joncker Gerrit Spierinck erve oostwaert, den abt van Middelborchs erven westwaert streckende vande Veltstraat aff totter Oerne steeck toe… gegeven tot jaer ons Heeren 1567 op ten 17e Juneij.

Heusden R238,folio 15v.,22.7.1591
So hebben schepenen van Heusden ten versoucke van Lambert Huijbertszn van der Plas(procureur) doen oproepen Jam Rochen Schout tot Wijck, Cornelis Janszn Spiering, Bernt Rochuszn, Dingen Henricxen, Seger Melszn(Back), Dirck Lambertszn de Wael, Dirck Dircxen de Wael en Adriaen van Rijswijck om betaling 20 Karolus gulden over de huijze van 6 schaer weijden op Wijckerzandt over ´t gebruick van de jaren 1590.

Heusden R220,processtukken, 3.1.1601
Tussen Dirick Dirckszn.de Wael als mede erfgenaam van Adriaen Cornelsz. Huijsvrouwe Heijltjen Bacx ten eenre, aanlegger contra Michiel Huijbertszn.van Kerckwijck, nom.Uxoris, Anthonis Willemse van Veen als mede erfgenaam van de voors. Heijltjen Bacx met Adriaentgen Cornelsdr., weduwe Gijsbert Dirckszn tot Aelborgh als erfgen.van Adriaen Cornelsz.saliger haren broeder ten andere zijde.

Heusden R449, folio 96, 1.11.1616
Dat Egbertjen Ottensdr., lest wed. van Dirck Dircxsz.de Wael (haar voogd was Adriaen Dircxsz.de Wael) schuldbekentenis van 259 Carolus gulden aen Hans Willemsz.de Weirt….verbijende daarvoor een huijs gelegen op ´t Spijck tot Wijck metten Hoplandt, boomgaerten en plantagien (daenin zijwoont) noch haer 3e part van een geseet op de perrick tot Wijck gelegen genaempt Hilleken Stoocken geseet offte hof, belendt de gemeenestraet oostw. De kijnderen+erfgenaemen van Gijsbert Mollenwestw.. de weeskinderen van Seger Cornelsz. Haspels, zuijtw. ende Gerrit Adriaenszn Bacx vanwegen Jan Gerritzn. Bacx geprocreert bij Peeterken Jans van Eijndhovendsdr.noortw.en vorigen de voors 2 parcheelen van goederen, de voornoemde Egbertjen te deelen gevallen zijn tusschen haer ende haere kinderen geprocreert bij saliger Jan van Eijndhoven ende Dirck Dirckxsz.de Wael voors.volgens de akte van Scheijdingen en deeling van 3 juli 1615 voor de Rechterlijke instantie te Wijck gemaekt tussen haer en haer behout zoon Seger Cornelsz. Haspels

III Adriaen Dirckzn. de Wael, geb. Wijk ca 1559, Borgemeester te Wijk ( 1595 ). Zie Heusden R242,fol.91, 9.11.1598, overl. voor 25-2-1631 tr. Lijsken Woutersdr., overleden voor 25-2-1631
Kinderen:
a) Dirck, geb. 1590/1600
b) Wouter, " " , volgt IV
c) Adriaen, " "
d) Roelof, " "
e) Jan " "
f) Lijsken, " "
g) Baeijen, " " tr. Lijscken Jansdr. de Ruijter

Heusden R646, fol19, 25.2.1631
Dat Dirck,Wouter,Adriaen, Roelof ende Jan Adriaenssoon de Wael. Mitsgaders Willem Poorter schout tot Wijck, voocht van Lijsbeth Adrieanse de Wael, gebroederen ende suster, kinderen ende erfg.van wijlen Adriaen Dircksen de Wael ende Lijske Wouters hare SA: vader ende moedder, verteechen op twee handt landts wesende hopland ende boomgaerdt Mette timmeringhe daerop staende gelegen to Wijck op het Spijck, bel.de erfgen.van Jan Adraense Back, Dingen….de Reus ende erfgen. Van Sa: Aert Jorissen van Wijck etc t.b.v. Baeijen Adraensen de Wael hun broeder.

IIIa Lambert Diericks de Wael, geb. Wijk ca. 1545 tr. Eijken Jacobsdr.
Kinderen:
a) Dirck

Indien mijn vraag nog steeds onduidelijk blijft hoor ik graag wat er nog ontbreekt om het te verduidelijken.

Dank en vriendelijke groet
Gijs de waal
theo zei op 15 september 2014 om 20:23
Henk,
Ik denk dat Gijs een typefout heeft gemaakt en terig moet zijn terug. Maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet.
Norah zei op 15 september 2014 om 20:32
Vaak staan op de grafzerken de familiewapens gebeiteld.
Henk zei op 15 september 2014 om 20:48
Nee zeker weten zullen we het nooit. Het leven is ook een mysterie. Maar ik geef Gijs absoluut het voordeel van de twijfel. Hij heeft meer dan voldoende duidelijk gemaakt hoe het zit. En ik ga kijken of ik wat aan de Waeltjes kan toevoegen.
Dorethé zei op 15 september 2014 om 23:42
Heb je al eens geïnformeerd bij het SALHA? Het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?
Max zei op 15 september 2014 om 23:59
Het is maar de vraag of Adriaen de Wael zijn eigen (familie-)zegel heeft gebruikt als 'borgemeester', áls hij dat al had, of een schependomszegel van het dorp Wijk. Ik denk eerder het laatste.

Wellicht kun je beter het wapen van WaalWijk lenen ;)

Groet, Max
Gijs de Waal zei op 16 september 2014 om 09:18
fijn dat ik zoveel reacties krijg. Het is inderdaad maar de vraag of hij een eigen wapen had. Wat is zo goed aan het wapen van Waalwijk? De huidige familie de Waal hanteert een familiewapen met 3 liggende vierhoeken en 2 daaronder. Daar zijn later golfjes onder geplaatst wellicht als verwijzing naar de rivier de Waal. Later is het wapen gevierendeeld wisselend met het Sutherland wapen door mijn overgrootvader.
Ik ben vroeger wel een paar keer geweest op het streekarchief in Heusden. Er is nu veel veranderd door samenwerking met het BHIC. De vraag is nu ook waar kan ik het beste de zoektocht naar familie of gebruikswapen van de Wael uit Wijk bij Heusden beginnen.
Vriendelijke groet, Gijs de Waal
clericus.eu
clericus.eu zei op 16 september 2014 om 12:09
Hallo Gijs,

Probeer de heemvereniging in deze plaats eens, zij weten vaak veel te vertellen over de geschiedenis.

of bij http://www.thuisinbrabant.nl/

Geelkoperen ovaal zegelstempel met opschrift van de gemeente Wijk: Binnen een krans van eikeloof de tekst: "De / Municipali / =teit te Wijk" Op de achterzijde een ronde koperen huls voor het bevestigen van een handgreep.

bedoel je zoiets: http://www.thuisinbrabant.nl/object/noordbrabants-museum/10460

onbekend van welke periode deze stempel is, maar zal zeker gebruikt zijn door diverse burgemeesters in wijk.

mogelijk ook interesant : http://www.donb.nl/

Ter nader onderzoek, er is een wapen van der Waal uit Dordrecht.
Vermeld in het Nederlands Wapenregister dat is uitgekomen dit jaar.

mogelijk ook hier: 18241 lakzegels
http://www.heraldischedatabank.nl/databank

rechtreeks naar Wael
http://www.heraldischedatabank.nl/databank/indeling/gallery?q_searchfield=wael
Max zei op 16 september 2014 om 14:29
Beste Gijs, wat bedoel je met:"Waar kan ik het beste de zoektocht naar de familie De Wael uit Wijk beginnen"? Zoals je eerder al hebt laten zien ben je met je stamboom al gevorderd tot vóór 1500. Veel meer zal er echt niet te vinden zijn. Bij SALHA zijn de oud-rechterlijke archieven van Wijk terug te vinden tot 1689. De oude website is nog te raadplegen op http://oud.salha.nl/. Van Heusden heb je de archieven kennelijk al grondig doorgespit. Misschien zijn er nog andere online bronnen te vinden op www.geneaknowhow.net.

De heerlijkheid Wijk viel sinds 1459 onder de abdij van Middelburg en vanaf1574 onder de graven van Holland. Isaak Tirion beschreef het dorp in de 18e eeuw als een aangenaam met bomen beplant deftig dorp bestaande uit 133 huizen. (Bron: Wikipedia)
Gijs de Waal zei op 16 september 2014 om 15:06
Beste Max, qua stamboom kan ik ver terug. Ook de verbintenis met de familie Backx stemt tevreden. Er zijn twee raadsels die overblijven: hoe kwam de Papenhof of Munikenhof in de familie. Wellicht via Backx. Ik heb al gezocht in leenkamers Beelaerts en Polanen. Tweede is of de familie De Wael een wapen gebruikten en misschien daardoor verder terug te zoeken zijn in Vlaanderen of juist noordelijke in Gorcum. Als je eenmaal aan het zoek bent, is het nooit genoeg kennelijk. De mens is niet gauw tevreden.
Max zei op 16 september 2014 om 15:12
In het cijns- en pachtregister van klooster Mariënkroon van 1536 komt te Genderen een Jan die Wael Claesz. voor (wijlen).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.