skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

voorouders staan twee keer apart vermeld met andere namen?

Karen vertelde op 7 maart 2016 om 00:19 uur
hallo allemaal
ik zoek de voorouders van Judocus Spanjaerts na mijn weten getrouwd met Maria Aerts. Maar in het archief staat hij dubbel onder verschillende namen zowel : Judocus Spanjaerts en Maria Aerts maar ook Judocus Tunissen x Maria Donckers/Jansen. weet iemand waarom dit zo is?
want mijn familie is altijd een variant van spaniarts/spanjaarts etc geweest dat ben ik nu ook nog steeds.
Maar waarom staan hij en maria dan vermeld onder beide spanjaerts en tunissen? sommigen kinderen worden vermeld als theunissen en sommigen als Spaenjaarts? ik weet nu niet meer hoe ik zijn ouders kan vinden
vriendelijke groeten
Karen

Reacties (42)

clericus.eu
clericus.eu zei op 7 maart 2016 om 08:55
Hallo Karin,

In het patroniem gedeelte heb je minder gegevens ter beschikking, daar de ouders bij trouwen vermeld stonden staat nu alleen vader nog vernoemd. voorbeeld Judocus "Tunissen" Spanjaerts; de vader van Judocus kreeg het patroniem Tunissen en vader heet dus Teun of voor de kerk een patroonheilige Tunissen.

Voor de schepenbank werd er ook getrouwd lees gemeente en zo kan je trouwacte twee keer voorkomen. In de tijd dat je het geloof niet mocht beleiden ging men naar schuurkerken voor hun eigenlijke geloof en trouwde men soms ook nog, als de stand dit eiste een ander geloof. Denk niet dat het laatste bij je het geval is.

Je zit nu in de tijd dat het door elkaar wordt gebruikt.
Je kan dus kinderen tegenkomen die genoteerd staan als Spanjaerts maar ook als Tunissen in al hun voorkomende schrijfwijzes.

Om je verder te helpen noteer hier eens wat je al weet inclusief de doopgetuigen van de kinderen daar dit de naaste familie is.

Een belangrijk gegeven is dat er getrouwd werd in de plaats waar de vrouw woont. De man kan dus uit een andere plaats komen maar ook in die plaats woonachtig zijn.

Gezien de tijd denk ik dat je al veel weet maar:

voorbeeld:
Kind Petrus Spanjaerts
Geslacht Man
Datum doop 02-07-1739
Plaats doop Leende
Vader Judocus Spanjaerts
Moeder Maria Aerts
Getuige Mathias Joannes Aerts
Getuige Maria Spanjaerts

Mathias "Joannes"Aerts was een broer van Maria en hun vader heet Joannes
Maria Spanjaerts was familie van Jodocus en zou een zus kunnen zijn maar ook zijn moeder.
Alleen door een gezien helemaal op te stellen en ook hun kleinkinderen kan je dan bepalen wie de ouders zijn daar de kinderen volgens een bepaald patroon verwezen werden naar de voorouders.

Indien je er dan nog niet uitkomt plaats dan zoveel mogelijk inclusief doopgetuigen van het gezin, om andere forum leden niet te laten zoeken wat je al weet. En vergeet je vraag niet te stellen als je vastloopt.
Norah zei op 7 maart 2016 om 11:40
Naam van Judocus' vader moet voluit Antonius zijn.
Naam van Maria's vader is waarschijnlijk Joannes Aerts. Aerts is weer afgeleid van Arnoldus. De naam Donckers/Donkers is later ontstaan.
Judocus kan ook nog onder de naam Joost voor komen.
Norah zei op 7 maart 2016 om 11:54
Kijk ook maar eens bij daktari.antenna.nl/toemen-f.htm Hier komt men ook in voor.
Verder kun je ook nog kijken bij -digitale stamboom eindhoven-, het BHIC, en -zoekakten.nl-
Men raadt altijd aan om de doopgetuigen bij de kinderen erbij te nemen(+ vernoemingen), om zekerheid over de afkomst te krijgen. Bestaande stambomen zijn niet altijd correct!
Mvg.
Norah zei op 7 maart 2016 om 13:37
Maria Aerts * 23-12-1709 Leende, dochter van
Joannes Aerts en Guilielma Thijs Joordens.
Karen zei op 7 maart 2016 om 13:46
heel erg bedankt allemaal! wat ik al weet is
Pieter Spanjaard(de zoon dus van Judocus teunissen/spanjaard en Maria Aerts/Janssen/Donckers) gehuwd met Petronella Cornelis Ruijgrok te Hillegom
en hun zoon Wouter Spanjaard 20-04-1771 geboren te Hillegom was een van de overgroot ouders van mijn opa. en Wouters zoon heb ik ook zowel vermeld zien staan als Pieter Wouterz en Pieter Spanjaard en Pieter Wouterz Spanjaard.
Ik ben wel een stamboom van iemand anders tegen gekomen waar de vader van Judocus Tunissen/Spaeniarts staat vermeld als Petrus/Peter/Pieters Spanjaard/s en zijn vader als Petrus Thomas Spaniarts maar geen antonius dus dan zal die stamboom wel niet kloppen?
de namen die op de site staan waar Norah het over had,de namen Lijske Peter en Petrus Thomas Spaeniarts staan in het archief op deze site ook onder de naam Tunissen. maar deze staan weer niet twee keer vermeld met spanjaard maar op de site van toemen genealogie staan ze wel vermeld als Spanjaard.
dus ik snap niet zo goed hoe de naam Spanjaard dan ineens is ontstaan in de stamboom want voor zover ik weet geen geschiedenis van Spanjaarden in de familie tenzij dat ergens in 1300 ofzo was, Ik ga dan toch maar proberen te zoeken op antonius/teun spanjaard wat me wel duidelijk is dat de familie van toen allemaal rond woensel/eindhoven woonde.
het is wel ingewikkeld haha ben pas begonnen dus weet er nog niet zo heel veel van af mijn excuses.
Karen zei op 7 maart 2016 om 13:50
@heel erg bedankt Norah!
de ouders van Maria kon ik al helemaal niks over vinden
Norah zei op 7 maart 2016 om 14:14
Kan me vaag herinneren dat Maarten Spanjaard(van t.v.); daar is ooit ook onderzoek naar gedaan. En daar kwam uit dat deze naam uit de scheepvaart(zee) afkomstig was. Maar met Brabanders ligt dit wat moelijker......
Ik verwacht een donker uiterlijk, of misschien afkomstig van een huis met uithangbord "De Spanjaerd" b.v. Of toch een verdwaalde Spanjaard?

Dan raak je in de war met of patroniem, of familienaam, of samen. Dit was lang geleden gebruikelijk.
Maar je hoeft geen excuses aan te bieden, Karin, we zijn allemaal ooit beginners geweest;)
A propos, Judocus zou volgens die Toemen-site slechts 16 jaar geweest zijn bij trouwen, kwam zeer zelden voor.................
Mvg.
Karin zei op 7 maart 2016 om 16:35
@Norah
Ja ik heb wel is gehoord dat er voorzichtig met namen als ,spanjaard,italiaander,de moor,portugees,de duitser,engels etc omgegaan moet worden. aangezien het soms voor iets heel lulligs kan staan etc inderdaad een uithangbord en soms ook dat iemand toch afkomstig was uit het land zelf. en de achternaam spanjaard zijn inderdaad ook niet allemaal het zelfde weet bijvoorbeeld dat een familie spanjaard uit groningen afkomstig was van het duitse woord einspanier en dus niet van een spanjaard. De hertog van Alva kwam wel naar Nederland in de middeleeuwen met 10.000 spaanse soldaten maar ik denk eerlijk gezegd dat het onmogelijk is erachter te komen lijkt me wel grappig om te weten waar het vandaan komt zal wel om te gieren zijn als het van een uithangbord komt haha.
ja dat klinkt ook best logisch dat het soms in de war raakte als het niet goed geregristreerd was. dat verklaart dan waarom ze soms spanjaard en soms weer teunissen waren. overgens denk ik dat de genealogie van toemen ook aanslat op mijn voorouders en de vader van judocus inderdaad petrus spanjaard was zijn moeder had wel de patroniem judocussen in haar naam dus ik denk dat hij naar zijn moeder misschien is vernoemd.
hahah ja dat is waar dank je wel :)
Norah zei op 7 maart 2016 om 20:04
Dag Karin,

Dat uithangbord bevond zich vaak aan een herberg. Namen zoals de Koning, de Keizer, de Ruiter, de Wilde, de Graaf zijn zo ontstaan.
Maria Donckers stond hier vermeld onder de naam van haar man. Verwarrend, maar komt wel meer voor. Haar eigen patroniem was Aerts(van grootvader) of Jansen.
Eens zien, die genealogie Toemen daar komen je voorouders ook in voor, maar klopt alles wel?

Judocus Tunnissen Spanjaerts en Maria Aerts Donckers kregen een stel kinderen. Je kunt toch het beste al die kinderen nagaan met hun doopgetuigen.
Oudste zoon werd in het algemeen naar grootvader van vader's kant vernoemd.
Karin zei op 7 maart 2016 om 21:01
Hallo Nora,

ja met de koning en keizer dat soort achternamen mag je daar wel van uitgaan haha! Ja dat vroeg ik me ook al af heb namelijk ook nooit bij de latere families toemen/thomassen gezien maar dat kan omdat het misschien in die tijd netter werd geregristreerd. ik wete het inderdaad ook niet zeker maar de stamboom die ik op mij heritage vond met mijn Opa's naam zegt vrijwel het zelfde alleen gaat die niet verder dan Lijske Peters en Petrus Thomas Spaniarts. Judocus tunissen spaniarts zijn zoon Pieter Spanjaards die getrouwd is met Petronella/Petronelletje ruijgrok te hillegom was een van mijn overgroot vaders en zijn zoon Wouter Spanjaards ook dan weer. maar van het huwelijk zelf heb ik nooit doopgetuigen kunnen vinden. Leek me wel leuk om nog verder terug te kunnen gaan maar denk dat het moeilijk word want er is niet veel te vinden en er zijn best veel families met de naam spanjaard die ik al heb gevonden die geen verwant zijn aan mijn ''spanjaard''.
Karin99 zei op 7 maart 2016 om 21:55
net gevonden in het archief Egidius Spaeniaert. overleden te oirschot in 1633 , geen idee of het verwant is maar aangezien veel van mijn familie toenertijd in oirschot woonde, kan het misschien een voorvader zijn. helaas verder geen informatie behalve zijn overlijdens dag en ''militair in breda''
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 maart 2016 om 22:10
Heb gisteren even mee gezocht maar loop ook al snel vast

zoek ik op leende dan vindt ik nog:
Kind Joanna Spaniaarts
Geslacht Vrouw
Datum doop 25-07-1750
Plaats doop Leende
Vader Judocus Spaniaarts
Moeder Maria Janssen
Getuige Bartholomeus Spaniaarts
Getuige Joanna Janssen

Dit kan dan nog een zus van eerder Petrus zijn.

Wie was Bartholomeus Spaniaart?
zoek op span*rt* en je krijgt een relatief klein overzicht met verschillende schrijfwijzes

Judocus overlijd in Leende op 27-12-1750
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 maart 2016 om 22:16
Zoek zowel alhier als bij het RHEC in Eindhoven
http://www.zoekjestamboom.nl/

indien je een doopboek kan inzien bekijk ook eens de periode van 1730 -1760
of je meerdere kinderen kan vinden zowel op de naam spanjaerts als het patroniem Tunissen

Probeer eerst dit gezin op te stellen en nog geen andere mogelijke andere gezinnen opstellen, werkt alleen verwarrend voor jezelf als je net in het patroniem zit te zoeken.
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 maart 2016 om 22:17
herstel: 1730 tot een jaar na overlijden van Judocus te zoeken in DTB boeken.
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 maart 2016 om 22:32
Er is nog een getuigen: Maria Judocus Spanjaerts
Dit zou de vrouw van Judocus kunnen zijn. (nog geen bewijs en vergt nog onderzoek)

Kind Joanna Gruijthuijsen
Geslacht Vrouw
Datum doop 18-05-1750
Plaats doop Woensel
Vader Walterus Gruijthuijsen
Moeder Maria Petrus Spanjaerts
Getuige Henricus van de Gruijthuijsen
Getuige Maria Judocus Spanjaerts
Deel Rooms-Katholiek doopboek 1650-1735
Plaats Woensel

Hoe is dan de relatie van Maria Judocus Spanjaerts tot Maria Petrus Spanjaerts ?

zou Tunissen een verschrijving geweest zijn? en had hier Petrus moeten staan?
Waar heb je de naam Tunissen gevonden.

Indien Petrus eerste zoon is zou het een Petrus moeten zijn volgens de vernoemingsregel.

Probeer mijn gedachten alhier te plaatsen zodat je me kan volgen als nieuwe zoeker in het patroniem.
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 maart 2016 om 22:35
Zie hierna in mijn overzichtslijst span*rt* bij BHIC vermeld staan die ik open laat staan in een ander scherm.

Kind Elisabetha Spaniaerts
Geslacht Vrouw
Datum doop 23-09-1713
Plaats doop Oirschot
Vader Petrus Spaniaerts
Moeder Maria Lambertus van Geffen

Zouden ze dan toch van Oirschot afkomstig zijn zoals je al vermelde?
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 maart 2016 om 22:45
Dit laatste is dus pas zeker als je het hele gezin compleet hebt teruggezocht.
indien je geen andere patroniem namen krijgt bij eventueel andere kinderen.
en Petrus eerste zoon is.

Probeer tevens de actes in te zien of er geen fouten zijn gemaakt met het overnemen van de DTB gegevens naar de digitale gegevens.
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 maart 2016 om 22:50
Tevens werd er getrouwd in de plaats van waar de vrouw vandaan kwam,

In dit geval moet je een trouwacte zoeken door de boeken door te bladeren of bij RHCE of bij zoekakten.nl en blader van 1739 terug naar het verleden.

Je hebt voldoende info om deze avond verder door te komen.
En laat even je gegevens weten om mee te kunnen denken, daar dit je eerste zoektocht is in het patroniem.

Het leukste is zelf te zoeken maar soms kom je niet verder en met hulp van dit forum moet het dan weer wel lukken.
Karin99 zei op 7 maart 2016 om 23:03
ik heb judocus zijn familie vermeld zien staan als zijn zus: Maria (Elisabeth) peeters spaniarts geboren 2 dec 1724 te woensel,eindhoven. nog 2 broers petrus pieter spaenjiars en een broer zonder voornaam vermeld. en elyzabeth lisa spaenjaers zijn zus(overleden onder de 1 jaar) over Maria Judocus spaniarts kan ik niks vinden. spanjaard word inderdaad steeds op een hele andere manier gespeld dus soms weet ik ook niet op welke ik soms moet zoeken.
Karin99 zei op 7 maart 2016 om 23:07
Ja dat vond ik ook! ik kwam er echt niet meer uit het ging eigenlijk goed totdat ik op pieter spanjaard gehuwd met cornelia ruijgrok 1760 uitkwam daarna kwam ik niet meer verder en heb zijn ouders niet kunnen vinden en eigenlijk niet aangedacht dat de spelling anders kon zijn of dat ze in een hele andere provincie geboren konden zijn, aangezien mijn familie eigenlijk vanaf dat peter spanjaards zoon in velsen is gaan wonen altijd in noord holland is gebleven. en wilde zo ver mogelijk bij de familie spanjaard terug gaan maar het is moeilijker dan ik dacht
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 maart 2016 om 23:12
Besef dat de naam werd geschreven zoals de schrijver dacht dat het goed was.
Vele konden nog schrijven of lezen en konden het ook niet controleren in die tijd.

En de overgang naar het patroniem heb ik zelf ook als moeilijkste ervaren.
Heden vindt ik het patroniem het leukste puzzelen.
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 maart 2016 om 23:16
Indien je op alle voorouders zoekt is mijn advies om eerste alle voorouders tot om en nabij 1811 te zoeken waarbij je inderdaad de ouders die rond 1780 zijn geboren vindt. Dit om wat ervaring op te doen naar het patroniem toe voordat je deze andere zoekmethode toe gaat passen.
Norah zei op 8 maart 2016 om 12:29
Dag Karin,

Heb die genealogie Toemen nog eens bestudeerd. Maar ik geloof nu wel dat Judocus(Joost) op zeer jonge leeftijd getrouwd is geweest. Hij werd ook 2 maal genoteerd met Judocus Peters als vader bij een doop, een bewijs.

Mvg.
Karin99 zei op 8 maart 2016 om 13:32
Hallo Norah
ja dat viel mij ook al op rond 15/16 jarige leeftijd
heb overgens nog contact gehad met iemand waarschijnlijk een ver familie lid die al onderzoek had gedaan ook naar judocis en ook wat met hem gepraat en eigenlijk staat alles wat hij me verteld hebt ook al op de toemen site.
Judocus petrus/peters Spaniarts 17 juli 1715 en best jong gestorven 27 december 1750 op 35 jarige leeftijd geboren te Woensel overleden te Leende Getrouwd met Maria Aerts. Pieters ouders waren: Petrus/Pieter Spaeniarts geboren 7 maart 1683 gehuwd met Josina Judocussen van der eycken waarschijnlijk ook te Woensel(deze worden niet vermeld op de toemen site) en petrus zijn ouders waren. Petrus Thomas Spaeniarts en zijn vrouw Elizabeth ''Lijske'' Peeters. Ik heb gisteren ook nog in de boeken zitten kijken van de Links van Frank. Maar nog niet Allemaal bekeken.
Ben benieuwd of ik nog verder informatie over Elisabeth en Peter Thomas kan vinden hopelijk in de trouwenboeken meer informatie zal vanavond verder kijken.
Norah zei op 8 maart 2016 om 19:27
Er is één ding wat ik vreemd vind. Waarom werd Judocus steeds met Tunissen aangeduid? Je verwacht toch eerder Tomassen, Peters of Spanjaerts.

En er was nóg een Judocus Spanjaerts die na 1750 trouwde. Dacht even een 2e huwelijk. Maar dat kan dan niet als die van jou in 1750 in Leende overleden is.
Karin zei op 9 maart 2016 om 12:40
@Norah
voor zover ik het heb begrepen is tunissen een andere spelling van thomassen ook op de toemen site zie ik dat het volgensmij een variant daarvan us. net zoals ''toemen''
clericus.eu
clericus.eu zei op 9 maart 2016 om 15:06
Hallo Karin,

zie eerdere post.
Heb nog steeds geen antwoord gekregen,
Zou Tunissen een verschrijving geweest zijn? en had hier Petrus moeten staan?

Waar heb je de naam Tunissen gevonden.

Ben namelijk maar een acte tegengekomen, heb je nog andere bronnen hierin waar dit patroniem vermeld staat?
Norah zei op 9 maart 2016 om 16:34
Nou Karin, dan was mijnheer pastoor aardig doof;)
Tunis, Tunnissen, Theunissen enz. is van Antonius. Toemen kan van Thomas zijn.
Norah zei op 9 maart 2016 om 19:54
Als je bij -digitale stamboom eindhoven- zoekt, en t*un* + jud* typt, dan zie je Judocus een paar keer als vader in Leende verschijnen. Tevens als getuige onder die naam.
Ik begin weer opnieuw te twijfelen, vooral omdat de oudste zoon Antonius genoemd wordt.
Karin zei op 10 maart 2016 om 12:36
@ Frank tunissen staat vermeld in het archief hier en ook op de site van toemen
@nora, ja ik dacht omdat ze in die tijd nog niet zo geweldig met schrijven waren dat dat het misschien was :') ik vind het ook allemaal erg ingewikkeld misschien begin ik toch maar met een andere tak want ik weet echt niet meer ik heb wel door de boeken gekeken maar ik kan het dus echt niet lezen heb geen idee wat er staat het andere boek is wel goed te lezen maar daar ben ik nog niet helemaal doorheen gekomen heb ook wel is gehoord dat bepaalde families gewoon niks meer over geregristreerd is na een bepaalde tijd misschien is dat bij de ouders van petrus thomas spanjaard ook wel zo.
clericus.eu
clericus.eu zei op 10 maart 2016 om 13:06
Hallo Karin,

Dit is een vrij lastige om terug te vinden, is niet altijd het geval.

Zolang ze een geloof hebben gehad staan ze in de DTB boeken genoteerd.
En deze beginnen in Noord-Brabant om en nabij 1600 in veel plaatsen.
Zie bij "wat zit erin"
Karin zei op 10 maart 2016 om 16:07
dank je wel frank
een van de links die je er bij had gezet van family search het book church records rooms katholiek van leende alleen kan ik die niet lezen ik kan alleen de cijfers lezen verder lijkt het echt voor mij een andere taal waar in het geschreven is ik haal er niks uit zal wel hulp uit mijn omgeving vragen misschien dat het iemand anders lukt dan kom ik al weer wat verder want daar zullen de ouders van peter thomas spaniarts toch in moeten staan.
Norah zei op 11 maart 2016 om 16:43
Hallo Karin,

Peter Thomas Spaniaerts en Lijsken Peters trouwen te Woensel 09-05-1677. Je vindt hen terug in de index van -digitale stamboom eindhoven-.
Normalerwijs zou je ze in -zoekakten.nl- terugkunnen vinden, maar nee. Je kijkt nu bij het BHIC via stamboom > DTB-boeken. En dan zou je dit kunnen vinden in die periode > DTB Woensel inv.nr 48.1, folio 241.
Het is niet gemakkelijk, geef ik toe. Je had gelijk met een andere taal;), het is namelijk Latijn. De oude R.K. boeken werden in het Latijn geschreven.
karin zei op 11 maart 2016 om 17:38
bedankt Norah
oh dat heb ik dan weer :') ik dacht misschien is het heel oud nederlands of het handschirft gewoon heel erg slecht net als mijn grootmoeders kerstkaarten kan ik ook niet veel uit opmaken, helaas kan ik geen woord latijn.
misschien begin ik toch maar eerst met mijn vaders kant daar ben ik al deels mee begonnen maar daarvan is informatie veel makkelijker te vinden en kan ik ook naar het archief zelf aangezien de geschiedenis van die familie in dezelfde stad ligt als waar ik nu woon. Mijn nichtje doet ook vanwege school een project op haar achternaam dus had ook beloofd dat ik daarbij zou helpen vind het dacht dat het met zo'n makkelijke achternaam best snel zou gaan want de achternaam zelf is niet echt super zeldzaam maar ik kan de ouders van peter thomas spanjaard echt niet vinden. jammer dat ik niet zelf naar het archief kan gaan maar ik woon in schagen dus helaas niet iets waar ik even naar toe kan. ik vermoed ook dat peter/petrus zelf niet in woensel is geboren misschien zelfs buiten noord brabant? heb wel is stambomen gezien die tot 1400 gingen petje af voor deze mensen ik kan het na 1677 niet eens meer vinden haha ik moet wel zeggen dat ik het erg onderschat heb! maar wel bedankt voor alle hulp! :D
Norah zei op 11 maart 2016 om 20:18
Graag gedaan, Karin. Dit ligt niet aan jou, dit is een -ingewikkelde- familie.

Ik las dat deze familie rond 1700 ook van Beers/Beirs genoemd wordt. Nu vond ik in Beugen en Rijkevoort(daar in de buurt) ene Antonius Spanjaerts, misschien de vader?
Er waren namelijk 2 huwelijken:
Petrus Thomas Spanjaerts met Lijsken Peeters in 1677 in Woensel.
En......, maar daar zit bijna 40 jaar! tussen: Petrus Spanjaerts met Josina Joosten in ca. 1714. Zie geen patroniem van deze Petrus, jammer genoeg.
Zijn dit wel dezelfde personen? Mogelijk, hij zou dan in +- 1652 geboren zijn. Ik geloof hier niet erg in, wel dat het familie van elkaar was.

Vond wel nog een doop van ene Petrus Spaniaerts *15-05-1671 Oostelbeers, zoon van Joannes Peeters Spaniaerts en Perina N.N. (Perina = Petronella)
Misschien bedoelde men met van Beers, van Oostelbeers?
Mvg.
Karin zei op 11 maart 2016 om 22:07
ja ik heb ook al rond 1650 zitten zoeken maar er is echt niks te vinden.
ik heb de naam van beers niet gezien misschien is die naam weer gebruikt voor een andere tak van de familie want judocus spaniarts geboren 1715 nergens met die naam vermeld zijn staan
maar ik denk inderdaad dat 40 jaar een te groot verschil is kan me niet voorstellen. maar ook op de toemen site, Ik wilde het eigenlijk al meteen opgeven nadat ik al niks kon vinden maar omdat mijn nichtje ook een project heeft waar ze de betekenis/geschiedenis van haar achternaam en stamboom moet weten ze kwam zelf al niet verder dan 1800 en ik dacht nog nou ja spanjaard makkelijker kan niet maar niet dus haha, ik vind het wel raar is dan net alsof ze ineens uit het niets zijn opgedoken. ik dacht eerst misschien dat de ouders ida michael lonis en petrus joannes thomas spaniarts zijn ouders waren maar daar zitten te veel jaren tussen, en of het familie is weet ik ook niet want ik ben eigenlijk al meerdere ''spaniarts'' tegen gekomen in de omgeving die geen familie blijken te zijn, ook andere stambomen online uit brabant met deze naam maar geen familie blijkt te zijn. dus durf ik dat ook niet zomaar aantenemen. ook staat er op de toemen site dat er niet van alle vernoemde zeker is of er een verband is met de familie ''toemen'' ik denk eigenlijk misschiend dat petrus thomas dat ook niet was want de geboorte datums daarvoor kloppen gewoon niet met elkaar. ik heb de naam ook gezien waar jij het over had petrus johannes spaniarts en zijn ouders perina peters adriaans op de toemen site zien staan, al hun kinderen staan ook op de site vermeld en het de periode zou moeten zijn wanneer petrus thomas geboren was maar petrus thomas spaniarts staat niet vermeld als een kind uit hun huwelijk. dus ik denk misschien dat het ook mogelijk is dat dit niet eens ''mijn spanjaard'' is.
bij andere provincies heb ik ook geen succes gehad niet met teunissen en ook niet met spanjaard. en aan de andere kant van mijn familie is alles zo makkelijk te vinden ,
Karin zei op 11 maart 2016 om 22:32
ik ging er eigenlijk ook van uit omdat de voornamen op de toemen site gelijk waren aan het mijne er wel is een verband kon zijn maar ik moet zeggen dat er vroeger niet zo veel variatie in namen was want aan de andere kant van mijn familie zie ik ook een HELEBOEL mensen met de naam zoals pieter,thomas,johanna,maria,petronella,anna,elizabeth maar misschien is er wel een verband want zag net pas dat joannes petrus best een oom/neef ofzo kon zijn, ben zo gefixeerd op de ouders dat ik daar niet eens aan dacht. mijn zus had de site van deze meneer al gemailt voor haar eigen dochter(de hele familie is er inmiddels mee bezig haha) en zij heeft gevraagd of hij wist waar de naam spanjaard vandaan kwam hij wist het ook niet zeker maar hij dacht dat ze waarschijnlijk met de hertog van alba(die 10.000 spaanse soldaten met zich meenam) zijn meegekomen en toen hier zijn gebleven denk echter niet dat het veel meer dan speculeren word dus ben bang dat zij hier maar genoegen mee moet noemen want ik kan het natuurlijk niet met 100% zekerheid zegen dat hier ook de naam vandaan komt ik had al geprobeerd het verhaal op te zoeken van martin spanjaard maar zijn achternaam was Spanjer dus is toch wel iets anders wist niet eens dat spanjer onder herkomstnaam viel dacht dat dat ook van ''einspanier'' was.
mij leek het gewoon leuk om zo ver mogelijk terug te gaan maar dat is toch niet zo makkelijk als gedacht,
de andere kant van de familie is goed te doen ben nu met met een andere lijn al verder dan met deze! maar toch blijft het me zo ontzettend dwars zitten dat het zo plots dood loopt.
Norah zei op 12 maart 2016 om 19:54
Eén troost, je bent wel al aardig ver met deze familie. Ik hoop dat iemand van dit forum de oplossing kent. Zelf ben ik niet thuis in de streek rondom Woensel en Leende.
Mvg.
karin zei op 14 maart 2016 om 18:42
@ Nora
dat is waar! en ook bedankt voor het meedenken dat waardeer ik heel erg!
mvg
Norah zei op 14 maart 2016 om 20:45
Hallo Karin,

Heel graag gedaan, hoor! Hoop dat er nog iemand met de oplossing komt.
Groeten, Norah
Kindra zei op 2 mei 2017 om 15:38
wij zijn familie karin!
mag ik je er trouwens op wijzen dat er op daktari geen duidelijk link is naar judocus spaniarts ouders? zelfs de beheerder van daktari weet niet niet precies wie allemaal bij wie hoort, en de familie van beersel hoort niet bij onze familie. ook ik kom niet verder over de afkomst van de achternaam, in 1500 waren er rond eindhoven een heleboel spaanse soldaten daar kan de achternaam mogelijk vandaan komen maar ik denk als je echt specifiek wil weten waarom deze naam is aangenomen je echt een expert moet inhuren(en dat is ontzettend duur)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.