skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Wanneer te stoppen met onderzoek?

Roald vertelde op 6 februari 2014 om 09:42 uur
Nu ben ik naar jaren onderzoek naar mijn vaderskant, proberend of ik meer informatie kon vinden compleet vastgelopen, behalve op datums in de tweede generatie, die niet omstreeks 1570 zijn maar tussen 1530-1539, wat dus betekent dat mijn stamvader niet geboren is in 1570 maar waarschijnlijk rond 1500-1510.

Ik heb wel wat kleine extraatjes gekregen, van de voorouders van Wilhelmina Spapen. (De Brabantse Leeuw, waarin haar referentie strekt naar dat ze zwanger gemaakt zou zijn door haar baas) Volgens DBL en, makkelijker te volgen grolse genen zou ze dus afstammen van Broekhoven, en Berthouts die als het goed is (Ik zet bij zowel broekhoven als het Berthouts*1 gebeuren een groot vraagteken, omdat er niet een zekerheid bestaat, maar ik neem aan dat het mogelijk is) dus een connectie met Karel de Grote betekent, wat een kleine connectie met geschiedenis betekent.

Verder dan dat, bijna niks, een paar theorieën, een paar aannames die ik niet kan bewijzen of weerleggen. En een lichte frustratie met Hemelrijck, maar Max heeft me ietwat geholpen (of me voorouders ook gehuurd hebben weet ik niet)Maar ik mag niet klagen, ik had een blik in het verleden, een ontdekking met lokale geschiedenis en een gevoel van trots dat ze het hebben kunnen rooien, en dat men toen best democraat kon zijn.
Nu begin ik vrij binnenkort aan een nieuw avontuur. Mijn moederskant, wat weer in de andere richting zijn oorsprong heeft, Richting Beek en Donk, en waar ik een grote hoeveelheid informatie over heb al.

P.s. Sorry voor de lange tekst.

Reacties (3)

Frank Klerkx zei op 6 februari 2014 om 17:20
Beste Roald,

Globaal kan je stellen dat de Kerkregisters net na 1600 zijn begonnen. (Nog niet alles hoeft on line te staan, kijk bij wat zit er in)

Er is wel een en ander uitgezocht bij Karel de Grote, kijk eens op de website www.Kareldegrote.nl gezien de achternamen Spapen en Broekhoven verwacht ik dat deze uit Tilburg afkomstig zijn. www.regionaalarchieftilburg.nl en er is een website door Henk Coolen onderhouden, http://www.coolen-online.be/ die ook verder gaat met info waar je op kan zoeken.

Na de kerkregisters kan je ook nog zoeken in de notarisregisters die wat verder kunnen doorgaan. (Zie Notaris en schepenakten) of bij de plaatselijke heemverenigingen waar je voorouders geleefd hebben. en de Kerk hield een lijst van armen bij.

Google eens op de twee namen van vader en moeder en je zal mogelijk versteld staan wat je allemaal vindt.

Wel proberen te controleren, wat niet echt mee valt.

Betreft Tilburg deze plaats is voortgekomen uit 7 herdgangen (driehoekspleintje waar boerderijen omheen stonden en 'd-avonds de dieren in de binnenring werden gezet om beroving te voorkomen. Het gevolg is dat elke echte Tilburger bij dezelfde families uit kunnen komen.

Tip: Lijn naar Karel de grote loopt via Pijlijser.

succes,


Roald zei op 8 februari 2014 om 20:56
Maar als die Berthouts kan een afstammeling zijn van de heren van Duffel, indien dat het geval is, die lijn ook. Maar ja, ergens gelezen als je je stamboom tot 1500 kan terugbrengen dat de kans expantioneel groeit om een afstammeling van karel de grote te zijn

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.