skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Watwaswaar.nl is niet meer

Dorethé vertelde op 4 januari 2018 om 01:04 uur

Sinds 1 januari 2016 is de site watwaswaar.nl opgeheven. Hier waren o.a. de scans van de Kadastrale kaart 1832 te vinden. De scans zijn overgedragen aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Uit een nieuwsbrief:

Scans van de Kadastrale Kaarten 1811-1832 beschikbaar via de Beeldbank RCE
De scans van de collectie Kadastrale Kaarten 1811-1832 (Verzamelplans, Minuutplans en Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels) zijn inmiddels overgedragen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en beschikbaar via de Beeldbank van de RCE op http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl. Er zijn verschillende manieren om in de Beeldbank de scans te vinden, sorteren en filteren – een eerste startpunt is de gehele collectie scans, gesorteerd op documentvolgorde (op basis van de gemeentecodering): http://bit.ly/1PkZ3gx.

Voor meer info: http://erfgoedenlocatie.nl/2015/12/scans-kadastrale-kaarten-in-beeldbank-rce-opgenomen-overige-collecties-uit-watwaswaar-voorlopig-niet-online-beschikbaar/

Een eerste kennismaking met het bekijken van de scans op de Beeldbank RCE is positief. De kaarten zijn veel makkelijker te bekijken dan op watwaswaar.nl

 

Reacties (14)

Bas den Brok zei op 4 januari 2016 om 02:36
Vind ik ook, Dorothé, dat het nu veel makkelijker is om met de kadasterkaarten en de OAT bladen te werken. Een mooie meevaller.

De Topographische en militaire kaart van het Koningrijk der Nederlanden 1845-1927 schaal 1:50.000 is te zien via de beeldbank van de bibliotheek van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat werkt ook heel goed, met een fijne viewer.

http://imagebase.ubvu.vu.nl/cdm/compoundobject/collection/krt/id/2131/rec/2
clericus.eu
clericus.eu zei op 4 januari 2016 om 09:02
En de recentste kaarten http://gemeentenatlas.nl/ zijn ook weer geupdate en zijn van december 2016. (ook als zipfile te downloaden)

Ook kan http://www.atlasenkaart.nl/ van alle gemeentes rond 1860-1880 een bron zijn waar ook de bevolkingspopulatie op vermeld staat.
W. Kappe zei op 5 januari 2016 om 21:14
De kaarten zijn snel te bekijken, maar ik mis heel erg de mogelijkheid om de gegevens van een përceel te bekijken door er op te klikken. Gelukkig kan dat nog op www.hisgis.nl. Een heel groot gemis vind ik het ontbreken van de onderliggende actuele kaart (Google Maps?), waardoor snel de locatie van een perceel uit 1832 op de kaart van nu terug te vinden.
Helena zei op 5 januari 2016 om 21:44
Ben echt content met deze nieuwe mogelijkheid. Veel prettiger om hierin te zoeken dan via het oude WatWasWaar. Je hoeft niet meer te schuiven om iets goed of volledig in beeld te krijgen. Dank. Ook dank aan Bas voor doorgeven van de andere links. De TMK online kende ik niet, heb wel de TMK- atlas van 1864, maar daar is juist het gedeelte waarin ik het meest geinteresseerd ben op grensgebied met een andere kaart waardoor ik het nooit mooi aaneengesloten kon bekijken. Nu wel.. De andere sites bekijk ik later nog eens.
Dorethe zei op 6 januari 2016 om 23:55
@Frankk, ik neem aan dat je bedoelt dat de nieuwste kaarten van de gemeenteatlas van december 2015 zijn ;-)
De andere genoemde links kende ik nog niet allemaal, bedankt!
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 januari 2016 om 10:10
Hallo Dorethé,

Klopt helemaal iets te snel genoteerd, krijg je met het nieuwe jaar. :)

Vorige kaarten waren van januari 2015, en de computer tom tom is dus weer geupdate. :) Ben weer benieuwd welke gemeentes er nu weer samen zijn gegaan in het nieuwe jaar dat te vinden is bij het CBS.

Er staan inderdaad een paar mooie links tussen.
Dorethé zei op 16 januari 2016 om 22:41
Kom net de site http://www.histopo.nl/ tegen: "Plaatsnamen zijn niet altijd eenduidig. Bovendien lijken de naamsvarianten en schrijfwijzes in historische bronnen schier oneindig. Histopo kent nu van meer dan 27.000 varianten de link naar de juiste plaats. En vindt u een variant nog niet, dan kunt u die aan andere bezoekers voorleggen."
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 januari 2016 om 10:54
Bedankt, namens alle gebruikers van dit forum, maar ook namens mijn collega's, voor al deze tips!
Ad van Liempt zei op 26 januari 2016 om 11:14
De Rijksdienst-site niet kan tippen aan het zoekgemak, de gegevensbundeling en snelheid van watwaswaar. Het enige voordeel dat ik tot nu toe ontdek is dat het kadastrale materiaal op een groter scherm wordt getoond. Ga je schuiven of vergroten dan is het wachten geblazen.
Misschien kan het BHIC haar minuutplans en OAT's zelf gescand ter beschikking stellen?
Jammer, ik had graag positiever willen reageren.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 januari 2016 om 16:02
@Ad, de scans van de minuutplans en de OAT's zijn niet door ons betaald en mogen dus ook niet zomaar door ons op onze website worden geplaatst.

Maar zijn er misschien meerdere gebruikers van de beeldbank van het Cultureel Erfgoed die niet tevreden zijn met de werking van deze website ?
Charlotte zei op 3 februari 2016 om 14:50
Ik ben nog in de fase dat ik 'wat was waar' verschrikkelijk mis. Ik kan niets vinden op de nieuwe beeldbank. Zoek historische kaarten uit verschillende jaren en moet eerst door honderden foto's bladeren en als ik geluk heb kom ik een kaart tegen. Het zal we even wennen zijn, maar toch ..... Waarom moet het nou toch allemaal weer anders???

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.