skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

weemhof

carolien vertelde op 23 januari 2018 om 12:34 uur
hallo allemaal
kan iemand mij vertellen wie van de voorvaders van de weem op de weemhof woonde in mill.wie was eerste en wie was het laatste?uit het verhaal van henk van de weem heb ik begrepen dat in latere tijd van de weems varkensfokkers waren en landbouwers maar wat deden ze voor die tijd op de weemhof.?

Reacties (1)

jan lange zei op 23 januari 2018 om 19:12
Wie op de Weemhof boerde als pachter, die of zijn nakomelingen noemden zich Van de Weem/Weemen etc.. Hetzelfde zie je in oost NL ook gebeuren, dat verschillende, niet verwante families toch dezelfde boerderijnaam voeren. In mijn Lange-boek Deel I (eerste doc.) op website www.genealogie-lange.nl zie je onder V qqq kw.st. Van Sambeek nr. 7 de daar genoemde Van de Weem-en afstammen van een Aert Jan Clingels/Heij. Dat is dezelfde stam als onder sub IV d kw.st. Van de Weem.
De onder V aa genoemde kw.st. Van de Weem is een andere familie met dezelfde naam. Bij IV cc vindt je onder nr. 31/62-63 etc. ook een stukje familie Van de Weem, weer een andere.
Direct antwoord op je vraag Wie was de eerste ? Dat was Aert Handricks op de Weem, vermeld Mill in Cijnstelling in het jaar 1613 en die past in het staatje onder IV cc.
De Weemhof was een Dominiale hoeve (vanaf 1613 in handen van de Heer/Prins van Oranje. Voordien een hoeve van de Abdij Marienweerd uit Tielerwaard, die in Mill diverse hoeven bezat, m.n. gegroepeerd langs de huisige Hoogveldse we vanaf Het Hekken tot en met De Vorle. Er werd geboerd. Onder sub III e schrijf ik o.m. :de familie Van de Vorle dankt haar naam aan de hoeve De Vorle/Volre/Boorle/Voerlaer. In 1331 verkoopt Jan van den Voerlaer x Bertradis de hoeve ten Voerlaer aan de Abdij van Marienweerd. In 1360 beslaat deze hoeve, als een uitstulping in zuidelijke richting van het cultuurland gelegen aan de rand van Mill, alleen al aan akkerland 20 morgen. Naast De Vorle zijn o.a. ook de hoeven De Nieuwenhof, Ten Hooff/Hove, De Weemhof en De Vloedt vanouds Marienweerdse goederen, maar vanaf 1613 in handen van de toenmalige Prins van Oranje, Prins Maurits. Deze hoeven met 25-30 morgen land hadden steevast 6 werkpaarden, 8 koeien, 9 gusten, 4 kalveren, 90 schapen en 6 varkens; een pachter op deze hoeve moest, gezien de jaarlijkse afdracht aan de pachtheer, in meerdere opzichten van goeden huize komen. Met het wisselen van pachtboerderij wisselt vaak ook de achter/familienaam van betrokkene.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.