skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Wilhelmus van Asdonck

Marjolein vertelde op 3 april 2024 om 11:59 uur
Deze persoon, Wilhelmus van Asdonck is vertrokken naar Nederlands Indie. De naam wordt genoemd in de het stamboek van zijn zoon Willem Frederik van Asdonck, geboren in Semarang, Nederlands Indie op 28 februari 1866. Zijn moeder is een inheemse vrouw waar alleen de voornaam van bekend is: Sariena. Willem Frederik van Asdonck komt in het weeshuis van Semarang en wordt op 7-jarige leeftijd gerekruteerd door het KNIL, Korps Pupillen. Tot op heden kan ik alleen ene Wilhelmus van Asdonk (met 'K') uit Macharen/Megen vinden die vertrok met de Koloniale troepen naar Nederland Indie. Deze Wilhelmus van Asdonk is geboren op 29 april 1835 in Macharen/Megen. Zijn vader heet Jacobus en zijn moeder heet Maria Keizers. Deze Wilhelmus overlijdt op 6 maart 1870 in Amboina, Molukken, Nederlands Indie. De data zouden passen, maar de schrijfwijze van de achternaam niet. Ik weet dat er vaak verschillende schrijfwijzen worden gebruikt. Ook bij deze familie: de grootvader Arnoldus, zijn vader Jacobus en zijn ooms Petrus en Johannes staan in de militieregisters als Van Asdonck (met CK). Wilhelmus gebruikt ook Jan Willem als voornamen in de militieregisters.
Mijn vraag: kan iemand mijn twijfel 'weghalen' en bevestigen dat Wilhelmus van Asdonk (met K) de vader is van Willem Frederik van Asdonck?

Reacties (10)

Norah zei op 3 april 2024 om 16:57
Dag Marjolein,

Ik ben bang dat je hiermee bekend bent? > www.roosjeroos.nl
Verder woonde er ook een Willem van Asdonk * 1828 in Amsterdam, maar die is daar ook gebleven volgens mij. Kwam ook uit Macharen.
Er moet als het goed is, toch een overlijdensakte van deze Willem Frederik van Asdonk bestaan, en als hij getrouwd geweest is, ook een huwelijksakte plus huwelijksbijlagen.
Maar als alles in het verre Indië gebleven is, wordt het gokken.
Mvg.
Hans Vogels zei op 3 april 2024 om 17:51
Ik ben eerlijk gezegd niet bekend met Indiëgangers.

Maar over het kleine verschil in schrijfwijze zou ik me niet druk maken. Ik ben bekend met Vogels en Voogels (1810-1830) en Van Santvoort en Van Zantvoort (1880-1920), terwijl de betreffende personen gewoon broers en zussen zijn die door een klein bureaucratisch foutje een iets andere achternaamspelling kregen.

De naam Willem kan ook een samentrekking zijn van de naamscombinatie Jan de Willem die ik vanaf midden 18e eeuw meermalen in Oost-Brabant binnen sommige families gehanteerd zie worden.

Bij Roosjeroos zie ik niet echt veel Van Asdonk'en die door het Verre Oosten aangetrokken werden. Statistisch gezien worden dan de kan een stuk groter.

Was Willem Frederik van Asdonck meer malen gehuwd? Als dat zo was zouden Louise Ellen, Willem en Anna uit zijn eerste huwelijk kunnen zijn. Dan kan zoon Willem wel eens naar zijn in 1870 jong overleden grootvader Willem (1835-1870) vernoemd kunnen zijn geweest. De in 1914 huwende Willem was bij zijn huwelijk net 23 jaar. Tussen Willem Frederik en Louise Ellen zit ook slechts 22 jaar.
Hans Vogels zei op 3 april 2024 om 17:53
>> Statistisch gezien worden dan de kan een stuk groter.<<

Slordig!
Statistisch gezien wordt dan de kans een stuk groter.
Marjolein zei op 3 april 2024 om 18:23
Beste Norah en Hans,
Dank je wel voor de reactie. Ja, Louise Ellen, Anna en Willem zijn kinderen van Willem Frederik. Ook hun nazaten zijn bekend. Roosjeroos, IGV, Staatsbibliotheek Berlijn, militaire archieven, adresboeken, archief ambtenaren Nederlands Indie, CBG, Delpher, genealogische sites....alles meerdere keren bezocht. Contact gelegd met inwoners van Macharen die zich bezighouden met genealogie. Wilhelmus van Asdonk met een K is de enige die ik kan traceren en die qua tijdspad klopt en vertrok naar de Oost in het Koloniale leger.
Norah zei op 3 april 2024 om 20:23
Ik zie dat je niet stil hebt gezeten, Marjolein. Dus ten overvloede, de Willem van Asdonk die in Amsterdam woonde(en laat trouwde), was een volle broer van jouw Wilhelmus die om het gemakkelijker te maken;) ook Jan Willem genoemd werd > bevolkingsregisters.
En om te muggenziften, hun moeder heette Maria Keijzers.
Enfin, Hans had het juist, de extra letter-c, in feite de oude spelling, werd te pas en te onpas in vroeger tijden door elkaar gebruikt.
Mvg.
Marjolein zei op 3 april 2024 om 20:39
Beste Norah,
Dank voor de aanvullingen. Ik heb de namen van Maria Keijzers,/Keizers, Willem en hun andere kinderen, hun nazaten o.a. in Nijmegen en Amsterdam inderdaad al gezien. Zelfs Wilhelmus van 1835 wordt Jan Willem genoemd in de militieregisters. Om het nog ingewikkelder te maken... Er is nog een optie: het RK Weeshuis in Semarang benaderen of er een archief is. Het bestaat nog steeds, een ander gebouw weliswaar. Nogmaals dank, fijn dat er mee wordt gedacht. Ik blijf openstaan voor suggesties.
Groet, Marjolein
Norah zei op 4 april 2024 om 00:20
Graag gedaan, Marjolein. Ik zag dat er nog een zusje? van Willem Frederik was >
Maria Johanna van Asdonk, geboren 29-01-1869 Ambon.
Mvg.
Hans Vogels zei op 4 april 2024 om 07:41
Gezien de benaming Van Asdonk zal een verre voorouder wel geboerd hebben op de Asdonk op de grens tussen Aarle-Rixtel en Bakel. Het gebruik van deze achternaam duikt voor 1500 al op in de omgeving van Helmond (Aarle-Rixtel, Gemert, Bakel, Deurne, Vlierden, Lierop, Mierlo).
Marjolein zei op 4 april 2024 om 09:20
Beste Norah, het is inderdaad aannemelijk dat Maria Johanna een dochter is van onze Wilhelmus. Zij huwt met Janssens en sterft in 1911.
Beste Dorothe, dank je wel voor deze suggestie. Ik heb deze site al geraadpleegd; ik zal er toch weer induiken.
Beste Hans, dank voor deze toelichting.
Groet, Marjolein

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.