skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic

Willem Robben, schoonvader van Rijckart Jans van den Oetelaer

V vd Heijden vertelde op 24 maart 2024 om 16:51 uur
Rijckart Jans van den Oetelaer (gedoopt Gemonde 4 november 1598) trouwde omstreeks 1625 met Anneke Willem Robben, waaruit zeker de volgende kinderen geboren werden:
- Jan, Jenneke, Geertruijd, Willemke, Agnes en Rijckert (dopen van de meeste bekend).

De afkomst van Anneke is mij lange tijd onduidelijk geweest; uit de schepenregisters van Sint-Michielsgestel blijkt dat zij in ieder geval een zuster Henderske (Henrickske) Willem Robben had, die met Gijsbert Cornelisz van Oosterwijk was gehuwd. Op 20 april 1679 schreef Henderske in Sint-Michielsgestel haar testament.

In de Bossche Protocollen duikt deze Gijsbert Cornelisz "als man en momber van Henrickske Willems van Kessel" op in verband met een stuk land van Sijmon Willemsz van Kessel te Den Dungen in 1651. (Bossche Protocollen, inv.nr. 1576, f.104v (november 1651)).

Het lijkt me dat we Anna, Henrickske en Sijmon als kinderen kunnen beschouwen van Willem Robbertsz van Kessel, die we eveneens in Sint-Michielsgestel tegenkomen. In 1638 is hij reeds overleden, maar zijn weduwe leeft dan nog.

Willem Robben kan tevens - op grond van zijn aanwezigheid in Sint-Michielsgestel en vernoemingen - geïdentificeerd worden met Willem Robbert Willems, echtgenoot van Henricksken Sijmon Henrick Sijmons. Zij lieten in Den Bosch enkele kinderen dopen:
- Jenneke (ged. 23 april 1602)
- Sijmon (ged. 4 september 1605).
De rest is wellicht in Sint-Michielsgestel gedoopt.

Henricksken kwam uit Den Dungen, maar werd eveneens te Den Bosch gedoopt (11 mei 1569). Haar ouders waren Sijmon Henrick Sijmons en Margriet Henrick Jans (die naar het schijnt een Van Griensven was, dit dien ik nog te controleren). Zij dient te worden onderscheiden van een (jongere) gelijknamige zus Henricksken, die met Jorden Cornelis Jordensz was gehuwd; deze zus was in 1624 reeds overleden; Willem Robben werd één van de voogden van haar kinderen.
Voor alle kinderen van Sijmon Henrick Sijmons, zie: Schepenprotocol Sint-Michielsgestel, inv.nr. 45, f.219v, erfdeling (3 januari 1597).

De afkomst van Willem Robben is mij iets onduidelijker; meest voor de hand liggend zou hij een zoon kunnen zijn van Robbert Willem Jan Robben (zoon van Willem Jan Robben [van Houthem] en Marie Jan Glavimans), woonachtig te Sint-Michielsgestel, en ook geregeld vermeld in Den Dungen. Deze Robbert was driemaal gehuwd: de naam van zijn eerste echtgenote is onbekend; vóór 1551 was hij met zijn tweede echtgenote, Mechteld Jan Walravensdr. gehuwd, die rond 1565 overleed, en met wie hij twee weeskinderen (namen mij onbekend) naliet; vervolgens trouwde hij in 1565 met Anna Claes Teeuwens, weduwe van Aert Reijnders. Chronologisch gezien zou Willem uit het tweede of derde huwelijk kunnen stammen; zijn dochter Anneke zou dan naar Anna Claes Teeuwens vernoemd kunnen zijn.

Een probleem met deze filiatie is echter dat ik dan niet kan verklaren waarom Willem zich op een gegeven moment Van Kessel noemde; veel Robbert Willems'en zijn er echter niet in de omgeving. Ik blijf zoeken in de Bossche Protocollen en schepenakten; mocht iemand zich reeds over deze familie gebogen hebben en daar primair bronmateriaal bij hebben, hoor ik het graag.

Reacties (1)

V vd Heijden zei op 24 maart 2024 om 17:09
In Schepenprotocol Sint-Michielsgestel, inv.nr. 45, f.92v (10 februari 1593) lees ik:
"Willem zoon van wijlen Robbrecht Willems, oud ca. 25 jaar", mocht dit om een zoon van bovengenoemde Robbert (en hopelijk "onze" Willem) gaan, dan gok ik dat hij uit het derde huwelijk met Anna is geboren.

In Schepenprotocol Sint-Michielsgestel, inv.nr. 45, f.180v (22 november 1595) wordt een Heijlken, dochter van Robbrecht Willems genoemd.

M.b.t. de weeskinderen van Robbrecht Willems bij Mechteld Jan Walravensdr: in 1568 werd eerst nog gerept van twee weeskinderen, later van één.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.