skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Zoektocht Duitse voorouders familie Meerbach

Simone vertelde op 18 maart 2015 om 21:41 uur
Beste allemaal,

Ik ben op dit moment bezig met de stamboom van de familie Meerbach. De verste voorouder die ik heb kunnen vinden is Jakob Meerbach ook wel geschreven als Meirbach. Hij trouwde op 27 juni 1784 in Halsteren met Adriana van Treijen. Ik heb via informatie van andere genealogen kunnen vinden dat ze tien kinderen kregen maar ik heb hier zelf geen aktes van kunnen. Mijn vraag is of iemand meer informatie over hun kinderen heeft.

Uit aktes blijkt dat Jakob Meerbach afkomstig is uit het Duitse Pattern in de gemeente Julich. Nu ben ik zelf niet erg bekend met genealogisch onderzoek door middel van Duitse aktes enzovoorts. Mijn tweede vraag is dan ook of iemand meer informatie heeft over Jakob en zijn Duitse voorouders. Kan iemand mij hiermee helpen? Bij voorbaat dank.

Reacties (6)

Norah zei op 19 maart 2015 om 00:09
Dag Simone,

Als je de site www.markiezenhof.nl bezoekt, dan vind je zó dit echtpaar met hun 10 kinderen. Eerst op genealogie klikken, dan m*rbach en jac* typen. Je werkt op deze manier met wildcards, is handiger.
Het "vervelende" van dit archief is echter dat je een lidmaatschap moet kopen. Je kunt het ook omzeilen, door hierna met deze data naar -zoekakten.nl- te gaan en daar bij de desbetreffende plaats verder te kijken, krijg je ze ook.
Er staat wel wát hier bij het BHIC, onder -mijn stamboom-. En waarschijnlijk ook onder -wiewaswie-.
Van Duitsland heb ik geen verstand, maar daar kennen anderen de weg wel.
Mvg, Norah
Dorethé zei op 19 maart 2015 om 22:31
Jülich is een plaats in Kreis Düren, Noordrijn-Westfalen. Waarschijnlijk bedoelde men in de 18 eeuw het groter gebied Jülich, wat we in het nederlands kennen als het Land van Gulick.
Helena zei op 20 maart 2015 om 02:02
Jacobus werd als ex Pattern of ex Pattern in het land van Jülich genoteerd. Neem aan dat hij dit duidelijk aan wist te geven en niet het grotere gebied bedoelde. Toch nNiet zeker of hij dan bedoeld heeft dat hij daar vandaan kwam of dat hij daar geboren was... Er was een Pattern bij Aldenhoven en een Pattern bij Mersch; beide in Jülich (Land van Gulik); het ene zelfs nu een stadswijk van de plaats Jülich in Jülich. http://de.wikipedia.org/wiki/Pattern_(Aldenhoven) -- http://de.wikipedia.org/wiki/Pattern_(J%C3%BClich)

Uit het volgende begrijp ik dat je voor Pattern bij Aldenhoven moet zoeken in de DTB's van Geuenich (tot aan 1804) en voor Pattern bij Mersch in Mersch.
Zou dit zelf toch altijd wat nog wat ruimer denken...
http://www.wgff.net/aachen/download/Staedte_und_Doerfer_Dueren-Juelich.pdf

In de huwelijksbijlagen van een van de kinderen vind je een extract van het overlijden van 'Jan Meelbag' (denk dat de aangevers zijn naam en leeftijd niet precies wisten..), overleden 29 maart 1814 Breda (waar hij niet woonde, zie voor details de akte) in de leeftijd van 65 jaar. Indien enigszins correct dan zal hij geboren zijn omstreeks 1749? Hou er rekening mee dat dit ook later kan zijn...gezien hij in 1784 huwde en dan mogelijk 25-30 oud jaar was?

Je kunt je vraag eens stellen bij een van de Duitse genealogie mailinglisten. Die van Heinsberg-L of Eifel-L lijken mij het meest voor de hand liggend.
Zie via: http://list.genealogy.net/mm/listinfo/
Simone zei op 24 maart 2015 om 21:29
Beste allemaal,

Bedankt voor jullie hulp en tips. Dan ga ik hiermee aan de slag, ben benieuw of ik wijs word uit de Duitse bronnen. Als iemand meer weet over de Duitse achtergrond van deze familie, hoor ik het graag

Groetjes Simone
Marielle Timmermans-Meerbach zei op 29 november 2015 om 23:05
Hallo Simone,
Ik ben erg benieuwd of je nog iets gevonden hebt over Jacobus Meerbach in Duitsland. Zelf ben ik ook naar zijn oorsprong op zoek. Hij is een directe voorvader van mij (6e in lijn) dus ben er erg benieuwd naar.
Groetjes,
Mariëlle Meerbach
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 30 november 2015 om 11:04
@Marielle, omdat de laatste reactie van Simone al weer maanden geleden was, heb ik haar achter de schermen even geattendeerd op uw vraag.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: