Welke genealogische akten worden door het BHIC geïndiceerd en gescand?

Een eenvoudige vraag, maar het antwoord daarop is vaak lastig uit te leggen of te begrijpen. Hopelijk laat deze beknopte informatie daarom enig licht in de duisternis schijnen.

Het BHIC heeft de grootste genealogische database van Noord-Brabant. Niet alleen worden door onze vrijwilligers veel archieven geïndiceerd, ook worden door ons veel akten gescand. Je kunt deze scans altijd gratis online bekijken, downloaden en printen.

Maar niet van alle geïndiceerde akten hebben wij al scans online en ook niet alle akten zullen wij uiteindelijk indiceren of scannen. De reden daarvoor is dat je deze akten vaak al op andere websites kunt raadplegen of dat dit in de toekomst mogelijk wordt.

Van akten waarvan wij geen scans online hebben kun je altijd een kopie bestellen. Maar voordat je dit doet is het dus slim om te zien of er andere websites zijn waar je misschien wél een scan van die akte kunt bekijken.

 

Overzicht van indexen en scans

 

Hieronder vind je globaal wat wij per bron al dan niet online hebben of krijgen aan indexen en scans. Zie voor de indexen en scans die wij niet online hebben het lijstje met links naar andere websites onderaan deze pagina. Voor het meest complete overzicht per plaats kijk je hier.

De blauw gekleurde gemeenten zijn gemeenten waarvan het BHIC de lokale archieven beheert. In eerste instantie richten wij ons dus op het indiceren en scannen van de archieven van deze blauwe gemeenten. De archieven van de gele gemeenten worden in principe door andere archiefdiensten in Noord-Brabant beheerd, geïndiceerd en gescand, in ieder geval waar het de primaire genealogische bronnen betreft (burgerlijke stand, bevolkingsregister, en doop-, trouw- en begraafboeken).

 

Werkgebied

Wat heeft of krijgt het BHIC online?

Burgerlijke stand
- blauw: alle indexen en scans online (wordt jaarlijks aangevuld met openbaar geworden akten)
- geel: veel indexen online, geen scans (wordt gewerkt aan index huwelijksakten, wordt niets gescand - zie links naar andere websites)

Bevolkingsregister
- blauw: alle indexen en scans online
- geel: niets online (zal niet aan worden gewerkt - zie links naar andere websites)

Doop-, trouw- en begraafboeken
- blauw: veel indexen en scans online, incl. Boxtel (wordt gewerkt aan indexen)
- geel: veel indexen online, geen scans (zal niet verder aan worden gewerkt - zie links naar andere websites)

Memories van successie
- blauw en geel: alle indexen online, geen scans (wordt voorlopig niet gescand)

Militieregisters
- blauw: veel indexen en scans online (wordt voorlopig niet verder aan gewerkt)
- geel: niets online (zal niet aan worden gewerkt - zie links naar andere websites)

Gevangenisregisters
- indexen en scans van alle strafgevangenissen online (wordt jaarlijks aangevuld met openbaar geworden akten; wordt gewerkt aan registers huizen van bewaring)

 

Links naar andere websites

 

Websites archiefdiensten

De mogelijkheden om naar scans te zoeken en te bladeren verschillen per website. Kom je er niet uit, vraag gerust om hulp. Bij iedere archiefdienst is vermeld van welke huidige gemeenten deze diensten de archieven beheren. Dat wil niet zeggen dat alle akten van deze gemeenten en alle plaatsen die daaronder vallen al gescand zijn. Op de websites van deze archiefdiensten vind je nadere informatie.

 • Regionaal Archief Tilburg
  Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Oosterhout, Tilburg
 • Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
  Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Heeze-Leende, Laarbeek, Nuenen c.a., Oirschot, Reusel-de Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre
 • West-Brabants Archief
  Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht, Zundert

 

Overige websites

 • WieWasWie
  Met o.a. indexen en scans van Stadsarchief Breda en RHC Eindhoven
 • Zoekakten
  Snelle ingang op scans van FamilySearch
 • Militieregisters
  Indexen van archiefdiensten in Bergen op Zoom, Heusden en 's-Hertogenbosch, scans tegen betaling

 

Vragen?

 

Mocht je na het lezen van deze informatie en het eventueel bekijken van het gedetailleerde "wat zit er in?" overzicht nog vragen hebben? Dan neem gerust contact met ons op (telefoon, e-mail, chat, WhatsApp).